Ekologisk gräddglass från SIA

Om du inte har tillgång till den underbara skapelsen glassmaskinen hemma men ändå vill njuta av riktigt god glass måste du bara prova SIA's ekologiska vaniljgräddglass! Den är sådär galet god att det är svårt att sluta äta. Tillsammans med lite varma hallon är det en farligt god glasstund i sommarsolen. SIA har ett ganska brett sortiment ekologiska KRAV-märkta glassar, se nedan. 

203120322033


215721602200
                                                                                                                                             
   307306303
      Bananglass                                        Rabarberglass                                Jordgubbsglass

    

Svalkande lunch

                                                                                                                                        På sommaren så äter jag och pappa nästan alltid "flingor" till lunch.
 Det innebär en tallrik fil, kanske lite smaksatt yoghurt och på toppen müsli, och för min del även havrefras/cornflakes och bär! När vinbär och krusbär lite senare i sommar blivit mogna nere i trädgården består min filtallrik till större delen av färska röda vinbär, så otroligt gott!

Idag hade jag ekologisk a-fil, müsli (i love ecos fruktmüsli), lite rabarberyoghurt, samt havrefras, frysta hallon, krusbär och lingon.


Gurka & basilikaröra

Denna gurkröra passar utmärkt till sallad eller
grillat. Genom att gröpa ur kärnorna blir inte röran vattnig. Smaka av med de kryddor du föredrar!

ca 5 cm gurka
ett knippe färsk basilika
några blad koriander
citronpeppar & salt
några droppar citronsaft
1/3 burk lätt créme fraiche
rosmarin & oregano, torkade

1. Dela gurkan på längden och gröp bort kärnorna.
2. Strimla basilika och koriander. Blanda alla ingreienser.
3. Smaka av med rosmarin och torkad oregano.










Bönsallad med äpple

Värme! Idag har vi åkt till havet och sedan åkt runt, runt, runt. Jag åt sommarens första pinnglass, det blev en magnum, den med vit choklad och yoghurtglass, mumsi. Fast personligen föredrar jag hemmagjord yoghurtglass direkt från glassmaskinen...Hur som hellst, glass kan man inte äta hela tiden, och inte till middag, så här kommer vår enkla och goda sallad. Det blir mycket sallade på sommaren, men vad gör det, när man är en salladsälskare som jag?

2 portioner
1 tetra ZETA ekologiska blandade bönor
1 liten burk majs, änglamark
några blad isbergssallad
3 cm gurka
4 cocktailtomater
½ grönt och syrligt äpple
ett knippe babyspenat
färsk basilika och ev. rosmarin, torkad eller färsk
citronpeppar,salt och olviolja

1. Skölj alla grönsaker och skiva dem sedan i önskad storlek.
2.Blanda alla grönsaker + äpplet.  Häll av spadet från bönorna och skölj av dem. Lägg  bönorna överst på salladen och krydda dem med rosmarin, salt och peppar.
3. Ringla över lite olivolja, färsk skivad basilika, salta och peppra. Blanda och servera!

Babyspenat

Babyspenat har blivit allt med och mer populärt de senaste åren. De är inte bara goda och piffar upp vilken sallad som helst, utan de är även nyttiga, och gulliga att titta på. Därför har jag odlat min egen babyspenat i år. Och jag måste bara berätta, det är så enkelt, och så otroligt mycket godare!
    Babyspenaten man köper i affär på påse är ofta besk, sladdrig och inte så fräsch. Men att plocka färska blad direkt från odlingslandet och rakt ned med dem i salladen - vilken skillnad. Bladen var spröda, smakade inte beskt alls och såg mycket friskare och fräschare ut.


Eftersom babyspenat är så enkelt att odla så kan även du som bor i lägenhet med balkong får färsk babyspenat såhär på sommaren.
  • Tag en avlång kruka i plast, finns i vilken trädgårdsbutik som helst eller hos lantmännen.Dessa avlånga krukor går utmärkt att ställa på t.ex. bordet på balkongen, eller som en rabatt. Den måste få soljus.
  • Häll i jord och blanda eventuellt upp jorden med lite mull.
  • Plantera helt vanliga spenatfrön, det krävs ingen speciell sort för babyspenat.
  • Se till att vattna då det blivit torrt.
  • Plocka sedan spenaten vart eftersom när den vuxit sig "babyspenat-stor". Gott, enkelt och billigare!

Fransk potatissallad och grillning

Oj oj, så varmt det är! Vad passar inte bättre då? Grillat, riktigt mört ekologiskt kött från trakten och en god kall potatissallad, mumsigt. Enkel marinad görs på soja, senap, olivolja, salt + peppar och vitlök, den bästa marinaden som finns, och äran för det får pappa.

ca 2 kalla kokta potatisar per person
Marinad
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
lite pressad citronsaft
ca 2 msk hackad persilja
ca 2 msk hackad gräslök
½ -1 msk dijonsenap
några basilikablad


1. Strimla basilikabladen, blanda ingredienserna till marinaden i en burk, skaka ordenligt.

2. Skala och dela sedan potatisen på mitten. Skär den sedan i skivor.

3. Blanda försiktigt potatisen med vinägerblandningen och låt stå i kylskåp någon timme.




Att grilla riktigt mört kött måste vara bland den godaste sommarmaten. Ett tips är att även grilla citroner, de blir sötare i smaken och personligen tycker jag att de blev riktigt goda att äta som en liten efterrätt när magen började bli full.
    Den dag då jag inte kan få tag i närproducerad eller ekologiskt kött, då kommer jag välja de vegetariska alternativen. Men tills dess, då jag vet vartifrån mitt kött på grillen kommer ifrån, kommer jag fortsätta att avnjuta dessa sommarkvällar med en god bit entrecôte.


Quinoasallad med smak av citron

Idag var det verkligen läge för en lättare middag eftersom solen har stekt hela dagen. Inuti vår inglasade otroligt varma altan njöt vi av en enkel och god quinoasallad. Jag använde mig av min babyspenat som jag odlat själv! Tänker berätta lite mer om den imorgon :) Till salladen år vi även "förlorade ägg", eller poscherade som de också brukar kallas.



ca 3 portioner
1 dl quinoa
1 gul paprika
gröna oliver med kärna
1 citron
1 näve cocktailtomater
några blad sallad
babyspenat
1 avocado
olivolja + balsamvinäger

  • Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt den svalna. Blanda sedan ned lite färsk citronsaft, salt och peppar. Om du vill, krydda med rosmarin eller någon annan fräsch krydda.
  • Skölj alla färska grönsaker, skiva och hacka dem.
  • Blanda alla ingredienser, spruta över lite citronsaft, balsamvinäger blandat med olja, salta och peppra. Servera med skivad citron att droppa över salladen.

Förlorade ägg görs enkelt genom att knäcka ett ägg per person i en stor kastrull med kokande vatten. Koka dem till önskad konsistens, desto längre, desto hårdkoktare. Ca 3 min brukar bli lagomt lösa.


Två sorters bullar

Mums! Idag har jag bakat i sommarvärmen. Jag gav upp mit projekt "spika staket runt vinbärsbuskarna" och tog tag i bakning av 2 sorters vetebullar istället, det var defenetivt skönare arbete för händerna. Det blev rabarberbullar och kanelbullar med mandelmassa, supersmaskiga båda två, fast rabarberbullarna rekommenderas starkt, så somrigt och gott, det enda som fattades var ett glas svartvinbärssaft och ett solparasoll!


Jag lägger inte upp receptet på vetedegen, du har säkert något bra i en kokbok, gör en sats för ca 40 bullar, lika bra att göra ordentligt många när man ändå är igång, tycker jag!

Rabarberfyllning:
1.Koka marsansås efter beskrivningen på förpackningen, gör på 1 dl mjölk och ca 1 msk socker.
2.Skala och skiva ca 5-7 rabarber ganska tunt, ca ½ cm.
3. Lägg rabarber, en skvätt vatten och socker efter smak i en kastrull. Jag tog ca 6 tsk socker. Häll på en skvätt vatten och låt rabarberkrämen koka i ca 10 min, tills den blivit tjock och bredbar.

Kanelfyllning:
Blanda samman smör, kanel, socker och riven mandelmassa + ev. ett stänk kardemumma. Välj mängd efter smak och mängd bullar du skall göra, jag gjorde ca 1 dl kanelfyllning till en halv sats vetedeg som var gjord på 5 dl mjölk.

  • Kavla ut degen, smeta på fyllning, marsankräm förs, rabarberkräm sen och rulla ihop.
  • Rabarberbullarna blir klibbiga, slemmiga och svåra att handskas med.
  • Men få inte panik, även om bullarna ser lite missbildade ut kan jag lova dig att de smakar gott.
    Grädda i 250 grader tills de är klara, håll koll, det går fort på slutet :)

Bra mat kräver bra odling

Har precis åkt runt bakpå en traktor och satt potatis på vår åker.
Det var mysigt trots leriga fingrar, kvällssolen lös och jag kände mig otroligt nöjd.
Nöjd, på grund av att jag kände att jag gjorde något bra för miljön. Vi planterar vår egen potatis, utan bekämpningsmedel på vår egen mark, ekologiskt och närproducerat, kan det bli mer miljövänligt?
   
    Det är en tillfredsställelse för mig att veta att den potatis jag äter har vi odlat själv. Den är inte hårt driven på besprutade åkrar någonstans långt borta, utan jag vet vad det är som serveras på mitt bord, det känns bra i själen och samvetet. Om du har möjlighet att odla, eller köpa närproducerade ekologiska grödor - ta chansen. Du får inte bara godare mat, utan du gör även något för miljön och jorden som vi lever på.

Mat för fjällvadring

Sitter och är lite smådeppig, längtar till fjällen! Det är så underbart, sommarens höjdpunkt defenetivt. På fjället finns ingen stress, inga krav och inga måsten. Man går i sin egen takt, njuter av naturen och förhoppningsvis, det fina vädret (tyvärr regnar det...ofta). Att sedan på kvällen få laga i ordning lite god mat och mysa i tältet är den största höjdpunkten under själva vandringen, all mat är höjdpunkter,  något så enkelt som påssoppor, smakar aldrig så gott som på en fjällskant med solen i ryggen och bergmassiv framför sig.

Tänkte nedan beskriva lite hur mat på fjället kan se ut. Jag vet att fjällvandring är något som endast "friluftsmänniskor" sysslar med, men jag tycker verkligen att alla borde prova på! Man behöver ju inte ge sig ut på världens längsta tur, utan man kan sova på vandrarhem men ändå njuta av naturen.

Frukost
2 skivor grovt bröd med mjukost á la viltsmak
1-2 kåsor (stora muggar) fullkornsvälling
Sedan är det gott att knapra i sig några russin sådär innan start och tältnedpackning

Lunch
Till lunch äter vi alltid soppa. Det är varmt och gott, och definitivt enkelt, bara att röra ned påsens innehåll och koka upp med vatten. Knorr har 3 ekologiska soppor, de kommer vi naturligtvis packa med oss!
+ 2 skivor grovt knäckebröd med viltost

Mellanmål
Under vandringen är det gott och viktigt att ha något gott att soppa i munnen, för att hålla både humör och orken uppe.
Mandlar och andra nötter
Torkade frukter såsom; russin, fikon, papaya etc.
70% choklad, ekologisk + fairtraid

Middag
Till middag varierar det lite, de ovanstående gäller jämt. Här är våra 6 middagar:

1 pkt tortellini + ostsås

Potatismos + renkött + ostsås

Pizzamix +  veg. tacofärs + ostpulver

Fullkorns-couscous + carbonara+ ev. renkött

Potatismos + veg. tacofärs (den är torkad, endast vatten behövs)

Fullkorns-couscous + kravmärkt matmix

Som ni ser är det torrvaror som gäller, alltså "pås-såser" och annat hel/halvfabrikat som väger lite. Självklart väljer vi ekologiska alternativ om det finns. Knorr har 3 olika matmixer som är ekologiska.

Den 5:e Juli drar vi iväg, jag längtar! Har du några frågor, fråga gärna :)


Sallad m. jordgubbar & balsamvinäger




Idag kommer det bli en varm dag. Jag sitter på trappan och njuter av solen, ska snart fortsätta med lite pilates men först tänkte jag tipsa om en underbart god och somrig sallad med jordgubbar, vindruvor, balsamvinäger och annat smått och gott.
Välj de ekologiska alternativen!

några blad krispig sallad
babyspenat
solrosskott
1 näve gröna vindruvor - ekologiska viktigt, andra vindruvor är oerhört besprutade
½ röd paprika
några jordgubbar
balsamvinäger, salt och peppar

1. Skölj alla grönsaker och bär. Dela solrosskotten i tre, skiva sallad och babyspenat.
2. Skiva sedan paprika och jordgubbar tunt, dela paprikan på hälften på längden. Dela på vindruvorna.
3. Blanda allt i en skål, smaka av med balsamvinäger, salt och peppar, gärna flingsalt.

Avnjutes i sommarvärmen!

Ekologisk havrefras

Smak: Havresmak smakar tyvärr inte så mycket, utan mest bara havre.. och fras.

Konsistens: De var puffiga och fluffiga, precis som de ska vara. Dock hade jag önskat att de varit lite mer "hårda" i konsistensen, lite grövre och lite större, de känns lite för spröda och "mesiga". Rågfras kan ju vara ett alternativ för att få i sig mer råg och kostfiber, mer mättande, men rågfras finns ej som ekologisk vara.

Kommentar: Det är alltid roligt att variera sig, men personligen tycker jag att cornflakes mättar mer. Men för att lätta upp toppingen på yoghurtskålen så är havrefras mycket lämpligt, sprött och gott. Dock lite för mycket socker, de hade kunnat minska på mängden, även fast det inte smakar sött. Dena ekologiska variant har dock mindre socker än de andra, det är ett plus.

Betyg: 4/5


Grova rabarberbröd

Vår rabarber växer så det knakar, så idag bakade jag grova matbröd med rabarber, russin och solroskärnor. Det var otroligt gott, det blir som en inbygd rabarbermarmelad, smaskens! Så snåla inte med rabarbern om du tycker om rabarber, dessa bröd är supergoda! Originalreceptet kommer från Leila Lindholm, "Hurtbullar", men jag har gjort dem nyttigare, och godare :)


Deg 1:
5 dl kokhett vatten
3 msk brödkryddor
2 msk salt
2 dl rågkross
1 dl linfrön
2 dl fint rågmjöl
2 dl kokt hel dinkel

Deg 2:
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 - 2 msk mörk sirap
2 dl solroskärnor
3 dl fiberberikade havregryn
1 ½  dl russin
9 dl grovt mjöl, jag använde rågmjöl och lite graham
3 dl vetemjöl (special om du har)
några späda stjälkar rabarber, skalade, skivade i ca ½ cm stora bitar

Deg 1:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.

1. Värm mjölken till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke (eller bakmaskin) och rör ut med mjölken.
3. Rör ner deg 1 i bunken.
4. Blanda ner sirap, havregryn, russin, rabarber och solroskärnor.
5. Tillsätt lite mjöl i taget. Degen ska vara väldigt kladdig.
6. Klicka ut bullarna på en plåt (det krävdes 3 plåtar för mig), med bakplåtspapper och strö över och lite vetemjöl.
7. Låt bullarna jäsa under en bakduk i cirka 1 1/2 timme. Sätt på ugnen på 200 grader.
8. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

När bröden svalnat, dela dem på hälften, stoppa ned i plastpåsar och frys in, fast glöm inte att mumsa några färska också, fikonmarmelad var supergott ovanpå, men de är goda och söta som de är tack vare rabarber, så lite smör, ost och någon grönsak är mumsens.

Frukost-stund

Igår var jag hemskt sugen på havrefras! Jag som inte ätit det på år och dag, ganska märkligt. Hur som hellst, vi åkte till affären för att handla, och då fick ett paket följa med mig hem, ekologisk dessutom!
     Blev dock sur eftersom det var dubbelt så mycket socker i dessa havrefras än mina vanliga ekologiska corn flakes. Fast, då påminde pappa mig om att jag ville ju verkligen ha havrefras, så jag struntade i sockermängden och paketet fick följa med mig hem tillslut!



I morse satt jag och pappa på trappan och åt frukost, mysigt värre!
Så härligt att värmas i solen på morgonen
.
Jag åt naturell yoghurt, med hallon, havrefras och lite müsli. + vattenmelon, mums :)


Picknick-burgare m. sallad

Idag har det äntligen varit soligt väder och då tvingade jag genast ut min pappa på en liten picknick! Jag älskar att äta och mysa ute i skogen på sommrarna, så att gå på picknick är något jag gör så ofta som möjligt på sommaren.

4 burgare, lagom till 2 pers + sallad
ca 300 g köttfärs
några blad basilika och oregano (torkad gå också bra)
1 tsk grädde (cirka)
2 msk fibrex
1 litet ägg
salt och peppar och ett stänk paprikapulver + lite mynta

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser till en köttfärssmet.
2. Smörj en ugnsfast form med olivolja. Forma köttfärsen till fyra tunna "burgare" och lägg dem i formen.
3. Låt dem gräddas i ca 15-20 min, skär med en kniv i den tjockaste för att se om den är genomstekt.


Om du vill, låt burgarna svalna, tag med sallad och gå på en mysig picknick!


Tartarsås

Eftersom tartarsås passar mycket bra till t.ex. fish and chips, som jag skrev om i inlägget under tänkte jag även lägga upp receptet på självaste tartarsåsen. Denna sås passa för övrigt bra till annan friterad fisk, grillat kött eller som dressing i hamburgare. Om såsen är för stark kan t.ex. gräddfil eller créme fraiche tillsättas.



1 äggula
1-2 msk dijonsenap
några stänk tabasco
1 1/4 dl neutral olja, t.ex. rapsolja
3/4 dl hackad inlagd smörgåsgurka
hackad inlag kapris efter smak (1/2 dl egentligen, men smaka av)
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad persilja

1. Blanda äggula, senap och tabasco. Droppa sakta ned oljan under vispning, vispa hela tiden, du kan öka mängden efter hand tills all olja är nervispat.
2. Blanda i resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar.








Fish and chips

Detta är inte nyttigt, men vem har påstått det? Fish and chips, (eller fisen sjips som jag stavade när jag var mindre) är en klassisk brittisk maträtt. Vi valde att fritera, men kom i efterhand på att denna marätt troligen går lika bra att tillaga i ugnen (rätten blir då mycket nyttigare). Tänk då på att göra tjockare frityrsmet, och att potatisen kräver mer tid i ugnen än vad fisken gör. Servera med någon god sås, t.ex. tartarsås eller aioli.


4 pers
1 pkt vit fisk, t.ex. sej, torsk
6 stora potatisar
ca 2 dl öl
1 ½ dl mjöl
saften från 1 lime
½ msk bikarbonat
1 krm salt
olja till fritering
  • Skär potatisen i den storlek du föredrar, smala eller tjocka. Lägg den i blöt ca 1 timme.
  • Börja med att fritera potatisen (eller köra den i ugn, 225 g, ca 30 min), fritera ca 5 min.
  • Dela sedan fisken i mindre bitar, ungefär på hälften. Vänd dem i mjöl. Blanda i en skål alla de torra ingredienserna till frityrsmeten, blanda sedan ned limesaft och öl.
  • Vänd fisken i frityrsmet, och fritera sedan i ca 5 min, några fiskar i taget.
  • Fritera sedan potatisen ännu en gång, tills den blivit gyllene.


Potatiswok med röd curry

Sommaren är kort, det mesta regnar bort...Ja, det verkar stämma. Hitills har det enbart varit grått och mulet med regn och rusk. I morse kändes det lite positivt då solen glimtade fram, och jag tänkte "nu kan vi ha picknick ändå!", men sedan öppnade himlen sina portar och regnet öste ned... Det firar vid med att lägga upp receptet på gårdagens potatiswok, den hettade iallafall upp stämmningen lite.



2 personer
4-5 potatisar, beroende på storlek
2 paprikor, jag tog ekologiska spetspaprikor, mycket smakrika
1 tsk röd currypasta
1 stor rödlök
2 cm ingefära
2 vitlöksklyftor
olivolja
1,5 dl vatten + 1/3 buljongtärning
  1. Skala och skär potatisen i kuber, lagom stora att stoppa i munnen. Koka dem i ca 5 min tills de blivit lite mjuka. Häll sedan av allt vatten från potatisen.
  2. Skiva löken tunt, finhacka vitlök och ingefära. Fräs detta i en stekpanna eller wokpanna. När löken blivit lite mjuk, tillsätt currypasta och woka ytterligare ca 3 min.
  3. Strimla paprikorna, tillsätt potatis, paprika och varm buljong. Låt puttra ca 5-10 min, beroende på hur mjuka grönsaker du föredrar. Servera gärna med en god salsa.

Avocado- och tomatsalsa

Att göra sin egen salsa är lätt, det krävs ganska få ingredienser, så ta de grönsaker och kryddor du gillar -> blanda!


2 pers

  • 1 avocado
  • 1 mellanstor tomat
  • lite tunt skivad lök, jag tog purjolök
  • koriander
  • några stänk rödvinsvinäger
  • saft från nästan en halva lime


1. Hacka tomaten, och hacka sedan avocadon.
2. Blanda alla ingredienser, låt stå en timme innan servering så att smakerna hinner mogna.









Blommande kryddor

Jag odlar egna kryddor och hoppas på många fylliga krukor med kryddor! Nästa sommar då mina föräldrar inte ligger i skilsmässa skall jag odla ännu mer kryddor och färska örter. (vad är det egentligen för skillnad på kryddor och örter?)
    Hur som hellst, idag upptäckte jag att min koriander börjat blomma! Jag har läst att blommorna är ätbara, och de ser mycket söta ut, kanske något att dekorera maten med? Hoppas bara att blommning inte betyder att livslängden på koriandern börjar ta slut, den som blivit så fin! Jag får se till att ta vara på lite koriandersmaker, och svänga ihop en salsa till kvällens potatiswok.


Midsommar-frukost

Just nu sitter jag i sängen och mumsar på mina knaprigt goda knäckebrödssmörgåsar och surplar lite thé med mandlar i. Jag hoppas att ni får en fin midsommar med mycket god mat i gott sällskap!


Fetaostpasta m. balsammarinerat kött






Detta är det godaste sättet att tillaga pasta. Att fetaostmarinera pastan förhöjer vilken rätt som helst, och tillsammans med smakerna från vinet, löken och köttet är detta en lyxrätt på middagsbordet.


kött till 4 pers, nöt/får "grytbitar-storlek"
2-4 msk balsamvinäger
salt & peppar
1 tsk torkad timjan
2 vitlöksklyftor
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor (ja, igen)
2 dl rött matvin
olivolja till stekning
kokt pasta för 4 pers
½ pkt fetaost (den andra halvan bör användas inom 2 dagar, god att ha i t.ex. sallad)
ca 1 dl matlagningsyoghurt/creme fraiche
  1. Skär köttet i grytbitar lagoma att stoppa i munnen, blanda med 2 pressade vitlöksklyftor, balsamvinäger, salt, peppar och timjan.
  2. Dela lökarna i fyra bitar och lossa "vingarna" lite från varandra, skiva 2 vitlökar tunt.
  3. Hetta upp olivoljan och fräs på löken. Lyft upp den, fräs sedan på det marinerade köttet. Lägg tillbaks löken, häll på vinet och låt puttra under lock tills köttet är mört. Om du vill ställ under tiden in tomathalvor på serveringstallrikarna med en klick pesto ovanpå!
  4. Tag fram en gryta, låt fetaost och matyoghurt smälta och bli varmt. Blanda ned den kokta pastan och låt alltsammans bli varmt. Servera pastan på varma tallrikar tillsammans med köttet och den smakrika skyn.

Jordgubbssylt på gröten

Det är ovanligt att jag har sylt på min gröt, eftersom det inte känns så vidare nyttigt. Men, eftersom jag för någon dag sedan gjorde egen jordgubssylt var jag självklart tvungen att smaka! Det var mycket gott, jag föredrar när det är stora bitar i sylten, så att man känner att det faktiskt är jordgubbar i sylten, och inte någon sockersmet.


    Jag brukar aldrig köpa sylt, utan föredrar vår hemlagade (lingon eller vinbär). Men självklart har jag ätit köpt sylt, och jag tycker inte om att denn är så onödigt söt! Så när jag gjorde min egen jordgubbssylt valde jag en mer lättsockrad variant. Men jag blev chockad av rekommendationen sockermängd som stod på sockerpaketet! Det var föreslagit att man skulle ha lika mycket socker som bär, för mig låter det otroligt sött. Jag hade ca 2-3 liter jordgubbar, och endast ca 1-2 dl socker, radikalt mindre än vad receptet ansåg att man borde ha.
    Så lita inte på dessa sockermängder, smaka er fram när ni kokar sylt/marmelad, ofta behövs det mindre socker än vad man tror! Trots min minimala sockermängd blev min sylt god och söt, alldeles lagom.







Thé för frusna själar

Efter en åktur på moppen så var jag kall och stel, kände enbart för att dricka thé. För att fira midsommartiderna som råder just nu drack jag jul-thé, det är ironi på lagom nivå. Det var hur som hellst ett mycket gott thé, dock rött, inte det  nyttigaste men betydligt bättre än kaffe. Med lite russin och mandlar i koppen hade det smakat ännu bättre, det får bli en annan gång, till jul kanske? (eller till frukost imorn, mums!)

   
Det är lite knasigt ändå, jag som hatade thé, nu surplar jag i mig en kopp om dagen. Det är som med kaffe, vin och andra starkare drycker, något man lär sig att dricka. Jag gav mig sjutton på att jag skulle lära mig dricka thé, och kolla - nu blir jag riktigt sugen på thé då och då! Men att lära sig dricka kaffe, alkohol och liknande, nej det skippar jag, onödigt, onyttigt och dyrt - vem behöver det?


Regnbåge och pressad potatis

Tack. Säger jag till min systers kille som är så händig med fiskespöet. Igår kom han med 2 nyfiskade vackra regnbågar till oss, rensade och färdiga, så ni kan ju bara ana var vi åt till middag idag. Detta är så otroligt gott!
    Om du får tag i färsk, hel, vild fisk är detta det godaste sättet att tillaga:

  • Smörj en form, lägg i fisken, snitta, lägg på lite smör, rikligt med havssalt, tillaga tills genomstekt i ugnen.
  • Häll på önskad mängd mellangrädde, och låt den puttra med fisken en stund. Servera med potatis. 




























.


Knäckebröd, gräslök och ägg

Jag fullkomligt älskar gräddfil och gräslök tillsammans, det är min utlimata sommarnjutning. Så, tillsammans med ett överblivet kokt ägg från morgonens frukost komponerade jag ihop en lätt lunchsmörgås - mums!


Ravioli med tomat och fetaostfyllning







2,5 dl vetemjöl (alt. hälften durumvetemjöl, avsett för pasta)
1 ägg
1 tsk vatten
1 tsk olivolja


1. Häll mjölet i en bunke, gör en grod i mitten och lägg där ägget, vatten och olivolja. Arbeta samman till en deg, är den för torr tillsätt mer vatten.
2. Tag upp degen på mjölat bakbord, knåda degen elastisk och lägg den sedan i en plastpåse. Låt vila i kylen ca 30 min. Gör under tiden fyllningen:

2 tomater
1 nypa socker, salt och peppar
½ msk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
ca 1 tsk tomatpuré
1 pkt fetaost (du behöver endast ca 1/4)

1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka tills såsen reducerat och blivit lagomt thock för att kunna ligga kvar inuti en tavioli, ungefär samma konsistens som pesto.
2. Knåda degen lite till och kavla den sedan tunn, men hållbar. Skär plattor med en sporre (eller kniv), gör dubbelt så stora plattor som storleken på ravoilisarna du vill ha.
3. Lägg 1 tsk tomatfyllning på halva delen av pastaplattan och lägg dit en tunn liten skiva fetaost, vik över den andra halvan. Tryck till med sporren eller en gaffel runt om så att fyllningen innesluts, gör likadant på resterande plattor.
4. Koka raviolisarna i ca 10 min och servera till en god sallad och om du vill en tomatsås.

Cupcakes med fikon

Recept 12 st mellanstora

3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
skal och saft av 1 citron
fikonmarmelad eller annan sylt/marmelad du tycker om


1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Blanda i rivet skal och saften av en citron.

6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet, och ev fikonmarmelad, eller annan marmelad/sylt du gillar..

7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g phiadelphiaost

8. C
ream cheese frosting:

9. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och phiadelphiaost krämigt.

10. Bred frostingen på cupcakesen och garnera.


Baconlindad rosmarinfisk

Idag provade jag på ett av Jamie Olivers recept från hans kokbok "Jamies matrevolution". Och visst blev det revolution i köket, vilken höjdare! Detta var det godaste jag ätit på länge, rekommenderas starkt! Få ingredienser, och ett mycket, mycket smarrigt resultat...


1 pkt torsk, gärna kravmärk fiske
2 kvistar färsk rosmarin/1-2 msk torkad
olivolja
salt och peppar
1 pkt bacon
  • 1. Sätt ugnen på högsta värmen. Tag fram en ugnsfast form. Mortla eller hacka rosmarinen fint, beroende på om du har färsk eller torkad (den torkade skall mortlas). Lägg rosmarinen i ugnsformen, häll på en skvätt olivolja.
  • 2. Tag fram den tinade fisken och gnugga in rosmarinoljan på båda sidor. Salta och peppra. 
  • 3. Linda 2 st baconskivor runt varje fisk, lägg tillbaks fisken i ungsformen. Grädda ca 10 min, tills baconet är knaprig och fisken genomstekt. Servera med potatismos och en god sallad.

Mysig inredning!

Jag älskar den typ av inredning som Leila Lindholm visar upp i sina program och sin tidning. Det är ljusa klara färger, dekorationer och mjuka former. Äntligen har jag hittat en hemsida som säljer exakt sådant som hon visar upp, de har till och med lika dana fågelholkar som man kunde se lite här och där i Leila på landet som gick på tv4+ för ett tag sedan. 

   
Hemsidan heter casualliving, och när jag vågar skall jag handla något därifrån eller något liknande i affärer manuellt. Tyvärr är priserna ganska höga, i alla fall för en 15-åring, 260 kronor för denna bakbunke nedanför, men sen är det ju märkesvaror i bra kvalitet, och riktigt fina...
    Men änsålänge är spargrisen lite för snål, den är inte tom, men jag är defenetivt inte den som slösar med pengar... Men vem vet, jag kanske shoppar loss lite någon dag då humöret är på topp!  De har inte bara köksinredning utan även dukar, tavlor, trädgårdsprydnade och annat, allt i samma lugna mysiga design.








Tänkte helt enkelt tipsa lite, ifall någon mer än jag gillar denna inredningsstil :)

Somrig tårta

Det var jag som stod för tårtan (och det mesta av maten) under vårt examensfirande, då bjöd jag på denna. Den var inte bara fin att titta på, utan även supersmarrig!



Fyllningen bestod av hallonsylt och marsansås. Hade jag själv fått välja hade jag valt rabarbermousse, men min syster tog studenten så hon fick välja. Jag lyckades med tårtbottnar för första gången i mitt liv, så det perfekta tårtbottensreceptet kommer jag ladda upp på bloggen! 
    Jag täckte tårtan med marängkräm som var gudomligt god, smakade lite lagomt syrlig. Den skulle egentligen vara vit men pga smöret blev den lite gul, men det blev fint mot de vita prästkragarna, som jag förresten gjorde i hemmagjord flowerpaste, recept kommer :)



Det blev en bit över, den åt jag och pappa dagen efter ;)

Det är märkligt egentligen, man undviker alltid att äta av rosorna, om det blir någon bit över är det alltid biten med den finaste dekorationen som blir kvar, för fin för att ätas? Nej, den var också mumsig!

Asiatisk soppa m. nudlar

Regn, regn och åter regn. Denna lite starka asiatiska soppa fick värma våra kalla och förkylda kroppar. God var den, tur var väl det, annars hade jag blivit mycket missnöjd på denna regniga junidag. Synd bara att vi inte hade kokosmjölk, då hade den varit ännu godare :)
4 pers

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 stor näve frysta wokgrönsaker (med morot i)
115 g broccoli (en näve, för att inte krångla)
1-2 msk röd currypasta
1 liten kålrot
några frusna haricots verts
ca 50 g nudlar
1 liter vatten
2 msk soja (gjärna thailändsk, jag hade vanlig svart)
1 burk kokosmjölk (det finns faktiskt ekologisk! :)
1 tärning grönsaksbuljong

1. Skala löken och dela den mitt itu, skär den i tunna skivor. Pressa vitlöken. Fräs deta i en kastrull tillsammans med olivolja.
2. Skala kålroten med en potatisskalare och riv den sedan grovt. Rör ned alla grönsaker (tina dem lite i mikron först om de är frusna), häll på vatten och lägg i buljongtärningen och kokosmjölken. Låt koka upp så att allting blir genomvamt och buljongtärningen smält.
3. Rör ned currypasta, soja och salta efter smak.
4. Lägg tillsist i nudlarna och låt puttra i några minuter tills de är mjuka, servera genast med lite hackad koriander ovanpå.

Ädelostpaj

På vårt studentmiddag serverade jag denna goda förrätt. En enkel ädelostpaj som funkar utmärkt att göra dagen före och sedan servera lagom rumsvarm, som jag gjorde!

Ingredienser
välj de ekologiska alternativen!


2,5 dl vetemjöl
3/4 förpackning kesella lätt
50 g smör

3 ägg
1 dl vispgrädde (jag använde ekologisk mellangräde)
1 bit ädelost

Pajdeg:
1. Blanda ingredienserna i en matberedare tills massan blivit som en boll.
2.Tryck ut i form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter, låt stå i kylskåp ca 30 min.

Fyllning:
1. Vispa grädden. Vispa äggen pösigt i en annan skål. Smula ned osten i äggsmeten, blanda med grädde.
2. Förgrädda pajskalet på 225 graders ugnsvärme i ca 10-15 min. Fyll sedan pajskalet med fyllningen och grädda pajen tills den är fast, ca 25 min.
Jag dekorerade även med pelargonblad, som är helt ätbara!

Syrlig rabarbersmoothie

Denna mycket syrliga rabarbersmoothie är fräsh och ingiver en väldigt pigg effekt. Jag hade även i några frusna krusbär, men det är inte nödvändigt. Ett tips är att även mixa ned en liten banan i denna smoothie, då blir inte drycken lika syrlig och mer mättande!



1 glas
1 mellanstor rabarberstjälk
1-2 dl naturell ekologisk yoghurt (arlas är god)
½ dl mjölk (ekologisk)

1. Skala rabarbern och dela den i lite mindre bitar. Mixa alla ingredienser.
2. Häll upp i ett glas och servera med t.ex. mandlar och russin. Om du vill, söta med honung.

Sockerfritt - inte alltid bättre

Det talas mycket om hurvida man skall äta socker eller sötningsmedel i sylter, ketchup och liknande. Många företag lanserar såkallade "sockerfria" alternativ till deras vanliga produkter.
"Jippi", tänker vi, "sockerfritt, precis vad jag behöver, extra nyttigt!"

Men nej, där har vi lättlurade människor fel. Produkterna är inte sockerfria, de är istället sötade med konstgjorda sötningsmedel som faktiskt gör vårt sötsug ännu större. Ett vanligt sötningsmedel är arspartam. Men vad är då det?
Nedan följer en lista på biverkningar detta sötningsmedel har.

E951: ASPARTAM
Yrsel. Urinsten. Sömnlöshet. Synproblem. Sluddrigt tal. Slaganfall.

Orsakar förändringar i hjärnans kemi. Neurologiska störningar. Måste undvikas av personermed sjukdomen fenylketonuria. Menstruationsproblem. Kan ändra mänskliga hjärnfunktioneroch beteenden. Hjärntumörer och anfall. Hjärnskador. Fosterskador. Epilepsiliknande anfall.

Djup depression. Cancer. Allvarlig huvudvärk. Food and Drug Administration
 
(FDA,Livsmedelsverket i USA) har noterat 92 olika symtom som alla har samband med Aspartam,bl a epileptiska anfall.



Mitt tips till alla er där ute, välj de produkter med äkta socker. Det är bättre att äta originalprodukterna med socker, men att istället ta lite mindre eller äta dem mer sällan. För sötningsmedel är aldrig bra, det är onaturligt, i vissa fall skadligt och dessutom sägs sockerbegäret och suget efter sött ÖKA av sötningsmedel.

Bakpotatis m. tillbehör


Äntligen sommarväder och därefter sommarmat! Jag tycker verkligen att bakpotatis är gott, kanske för att jag även totalt älskar gräddfil och gräslök.... Mums!



För att göra denna rätt behöver du bakpotatisar, storlek varierar så välj lagomt till antal personer

  • Snitta kors med en kniv ganska djupt i varje potatis, svep in i aliminiumfolie och baka i ugnen på 225 grader i ca 1 timma, beroende på potatisens storlek. För att undersöka om den är färdig, stick en provsticka rakt ned i potatisen genom folien, går den lägg igenom och känns färdig - då är den klar!

Goda tillbehör är grönsaker (jag hade tomater) och t.ex. räkor. Olika typer av röror är ett måste till ungsbakade potatisar. Vitlökssmör och gräddfil med gräslök är två klassiker, och ack så goda.

  •  För att göra vitlökssmör: Blanda smör, salt och ca 2-4 vitlöksklyftor, variera mängd efter behov och smak, naturligtvis.
  • Gräddfil- och gräslöksröra: Blanda gräddfil med tunt hackad eller klippt gräslök!

Lätt som en plätt, och otroligt gott och somrigt!


Bruna bönor idag



Bruna bönor är en ganska opopulär maträtt, tyvärr. Glöm alla kommentarer om hur "äckligt" det är, prova! Bönor är nyttigt, och tillsammans med lite andra grönsaker blir det en perfekt vegrätt. Med kött, ja även där väldigt lyckat

Men hur är det med ingredienserna i dessa färdiga "korvar" som är fyllda med bruna bönor? Dessvärre ligger sirap högt uppe på ingredienslistan, och vatten är det massor av. Färgämnen kunde man också gärna slippa. För att då slippa dessa kan jag rekommendera att prova att tillaga sina egna bruna bönor!

Själv har jag aldrig gjort mina egna bruna bönor, men funderar att prova på det någon regnig sommardag då grillning inte är så önskvärt. För övrigt, prova bruna bönor, nyttigt och gott, finns som ekologiskt KRAV-märkt! :)

Sällan, men gott

Det är sällan jag vare sig äter eller köper godis. Mest för att jag vill vara nyttig, men även pågrund av att alla tillsatser såsom färgämnen och liknande verkligen äcklar mig. Men, igår kom min syster och hennes kille hem med en enorm godispåse efter deras biobesök. Jag hade gått omkring och varit godissugen hela kvällen, vilken räddning!

Jag tog av de godisar som såg "friskast" ut, alltså de som inte var färgade i rött, blått och annat onaturligt. Det blev saltlakris och center. Gud vad jag älskar center! Den härliga fyllningen är himmelsk. Center är nog mitt favoritgodis, förutom riktig kravmärkt kvalititetschoklad förstås.
    Hellst äter jag de center som är runda :)

Nej, nu blir det inte mera godis för mig på ett tag. Nästa vecka skall det ju bakas så det bara tjuter om det!

Makrill i tomatsås

Här sitter jag och myser alldeles ensam vid köksbordet. Var ute på en 5kms promenade för en stund sedan och avslutade med en god och nyttig lunch. På mitt grova knäckebröd har jag makrill i tomatsås med lite färsk oregano på. Om ni tycker om makrill i tomatsås, prova tillsammans med oregano - klockren smakkombination.

Till åt jag även lite broccoli, man måste ju få in lite grönt i det hela också.






Makrill, är som all fisk nyttig. Genom att äta en makrillsburk (ja inte själva burken då) så får man i sig rikligt med omega 3 och även protein. Snabbt och enkelt, bara att öppna den lilla burken och njuta, med gott samvete!

Nej, nu ska jag ta en svängom med dammsugaren och fortsätta min städsöndag!

Mat från frysen

Det är så praktiskt att spara överbliven mat till små portioner.
Idag kunde jag stå och välja och vraka mellan många olika rätter och valde tillslut risotto!

Nu är jag supermätt och ska vila en stund, sedan ska jag undersöka om det går någon bra film på tv.

Receptet på risotton hittar ni här





















.

Fibergröt med lyxtopping



Idag är det visst nationaldagen, fast det upptäckte jag efter jag ätit min goda frukost! Denna fiberhavregrynsgröt var toppad med lite krusbär, hallon och päron, samt mjölk och mandel. Dessvärre tycker jag nog att päron är godast att äta naturella, så i fortsättningen blir det endast bären... Mumsigt värre!

Underbar smörgås och ärtsoppa

Idag gör jag något som sällan sker, jag äter middag ensam. Och då åt jag upp resten av ärtsoppan sedan igår, och gjorde mig själv en riktig lyxig smörgås, den blev gudomligt god! Detta kommer defenetivt bli en ny frukostfavorit-smörgås, då den antagligen smakar lika bra till frukost som middag. Mums!



På smörgåsen har jag
  • ost
  • skivad gurka
  • skivat cocktailtomat
  • skivade svarta oliver
  • och strimlad färsk basilika

Mysig théstund



Just nu sitter jag och Olliver i min säng och gosar. Jag åkte hem tidigare från skolan eftersom det känns som om jag snart kommer bli sjuk + att jag börjar bli slut mentalt, det ska bli så skönt med sommar-lov!

Med lite thé och några mandlar kommer det förhoppningsvis kännas bättre, och lite varmare.

Vart tog sommarvädret vägen förresten? Jag vill grilla och äta sallad, inte sitta inne och frysa över en tallrik soppa - det är inte junimat!

Min önskan



Min största önskan (när det gäller prylar) är att få nya fräscha bakskålar. Jag fullkomligt dräglar vid tvn när Leila Bakar är igång, gud, ge mig bakskålar! Jag behöver dem!! Allra mest vill jag ha den rosa, och de som går att trava i varandra, snyggt och praktiskt..
 
Är inte den rosa som Leila vispar i bara för snygg? Dessutom är den i porslin, inte plast....ge mig..

Korv, gott eller hur?

Har ni märkt att jag inte laddat upp ett enda recept med korv? Detta trots att Sverige är ett av de länder i EU som äter allra
 mest korv, de flesta familjer äter det varje vecka. Men, det finns en anledning till varför jag valt att äta så lite som möjligt av detta livsmedel.

  • Många falukorvar innehåller upp till och med 30% vatten, som binds samman med potatismjöl
  • De flesta korvar innehåller endast ca 40% kött, varav 24% av detta tillåts vara fett, och 25% bindväv
  • I korv, både falukorv och de avlånga smala varianterna mals det inte ned enbart kött från girsarna. Nej, trynen, öron, knorr, inre organ, senor och liknande mals också ned i din korv. Gott, eller hur?
  • Tillsatser är något falukorv och andra korvar innehar mängder av. Främs för att binda samman den stora andel vatten, men sedan för smak, konsistens och hållbarhet. För vem vill känna konsistensen av ett gristryne?

Det har även dokumenterats att många av de grillkorvar som vi gjärna grillar nu till somaren, även kokar, faktiskt är dåliga även fast utgånsdatumet inte passerat. Miljön inuti plastförpackningarna gör att bakterierna frodas, så har din korv en syrlig smak beror det på detta - bakterier.

Så nej, någon fet, vattenfylld grismassa vill i alla fall inte jag stoppa i min mun, eller i någon av mina bekantas heller för den delen. Köp riktigt kött istället, och slipp alla tillsatser och oönskvärda ingredienser.

USH!


Morots- och kesoplättar

Mums! En mycket god vegrätt som dessutom är snabb och nyttig. Eftersom plättarna inte steks utan gräddas i ugn slipper du allt stekfett och minskar riskerna för cancer som kan orsakas av hårdstekt mat. Att steka mindre är även bra för hjärtat!



Finns som ekologisk produkt*

1-2 personer blir 5 st plättar

2 morötter*
1 burk minikeso (250 g)
1 - 1½ dl fullkorns dinkelmjöl
2 ägg*
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 250 grader. Vispa upp äggen, salta och peppra.

2. Riv morötterna på det fina rivjärnet, vänd ned morötter, mjöl och keso.

3. Klicka ut smeten (ca 2 msk) på plåt med bakplåtspapper, i lagomt stora plättar, de fluffar upp sig lite i ugnen.

4. Grädda plättarna högst upp i ugnen några minuter tills de stelnat och fått lite färg. Tag ut dem, vänd på plättarna och grädda dem ytterligare ca 2 min.

Tomatsalsa
1 näve körsbärstomater*
1 msk balsamvinäger
1-2 msk olivolja*
½ mindre gul lök
salt och peppar
färsk koriander
saft från citron / lime (lämpligast med de på flaska)

1. Dela tomaterna i 4 delar. Skala och finhacka löken. Blanda med balsamvinäger, olivolja, salt och pepper.
2. Hacka koriandern och rör ned den, häll på några droppar citronsaft / limesaft. Låt stå en stund innan servering, desto längre stund den får stå, desto mer smaker!

Vad lägger du i godisskålen?


Rabarber = Nyttigt!



Rabarber! Visst är de underbara? Och inte nog med det, de är nyttiga också, läs här så förstår du!

  • Riklig med C-vitamin
  • Kalcium
  • Kalium
  • Vitamin A
  • Vitamin K
  • Även rikligt med kostfibrer

Sedan så spelar det självklart stor roll med vad du gör av din rabarber, en rabarberpaj kan t.ex. sällan klassas som vidare "nyttig". Men att däremot skiva ned lite rabarber i morgonfilen är ett gott tips! Inget för de som är känsliga för syrlighet, då rabarber är syrliga i smaken. Men helt klart goda, speciellt tillsammans med socker.
    Så har du rabarber på tomten, eller om du kan stjäla lite av grannen, använd dem! De är smarriga och nyttiga.


Matig sommarsallad

Idag komponerade jag ihop denna sallad, med åtanke åt min goda vän Majas pappas underbara sommarsallad som jag fick smaka på förra sommaren.



Finns som KRAV-produkt*

1 pkt bacon
1 avocado*
½ pkt babyspenat*
2 morötter*
2 salladsblad från isbergssallad*
5 cocktailtomater*
1 bit gurka*
svarta oliver*
1 näve majs/1 liten burkmajs*
solrosfrön*
blomblad från maskros
havssalt, peppar och olivolja*
kryddor, jag använde färsk oregano*
1 dl hel dinkel (är som matvete ungefär, fast ännu nyttigare)*

1. Skär baconet i små bitar och stek det.
2. Koka dinkelvetet med 2 dl vatten i ca 20 min tills allt vatten kokat bort, låt svalna.
3. Skölj görnsakerna och hacka ned dem, riv moroten, salta, peppra och skvätt över lite olivolja. Blanda väl.
4. Blanda ned bacon, matvete och oregano. Riv av de gula bladen från maskrosen, strössla över dem och solrosfrön över sallden. Klar att servera!

Till passar röd pesto (tomatpesto) och keso mycket bra, även gott att komplettera med ett grovt fruktbröd för att tillföra lite sötma. Om du är vegetarian; byt ut baconet mot fetaost!
    Man kan även blanda i vindruvor eller mango i denna sallad, och grönsakerna går naturligtvis att variera i all oändlighet!

Apelsinskal

Jag åt precis en liten apelsin till mellanmål och funderade
 direkt på samma fråga som alltid ploppar upp i mitt huvud
när jag skalar min apelsin, vad är det där vita, mjöliga, fjälliga
som lossnar från apelsinskalet vid skalning?
   
    Jag har flera gånger märkt detta, då jag om vintrarna ofta ligger och äter apelsin (och skalar dem) i sängen, det blir  alltid vitt fjoms som sprids omkring vid skalningen.

Har inte ni märkt detta någon gång?
Jag är väl medveten om att apelsinsäsongen är över snart, eller i stort sett redan är över, men ändå.

Min slutsats av detta är att de vita "fjällen", eller "mjölet", troligen är rester från besprutningen vid odlingen. Det är alltså gift, enligt mig. Det låter ju inte så frestande, med tanke på att just apelsinskalen ofta används inom matlagning och bakning som smaksättare. Även om detta inte är gift, tänk på följande:

  • Tvätta alltid apelsinen noga innan du använder skalet som smaksättning i bakverk eller matlagning
  • Tvätta händerna efter du har skalat apelsinen, innan du äter upp den.
  • Om du hittar, köp ekologiska apelsiner.
  • Apelsiner är alltid godast utomlands, färska, fula och skrovliga, men underbart saftiga. :o)

Flowerpaste

Det är sällan jag får göra det allra roligaste jag vet; dekorera tårtor. Så när jag nu får chansen vid det kommande examensfirandet tackar jag inte gärna nej. Detta resluterar i stora planeringar! Just nu sitter jag och funderar på lite olika arbetsmaterial till att skapa vackra ätbara blommor. Flowerpaste, som namnet antyder, är ett sådant material.
   
Problemet med det hela är ingredienserna. Man skall använda cocosfett/shortening, vilket är vitt matfett. Ekonomsik, och miljövän, som jag är, tycker jag att det är så onödigt att gå och köpa ett helt paket cocosfett för att använda 1 tsk.
Min fråga till världen är följande, går det inte lika bra att ta en liten klick smör?
    Nästa världsproblem, Tylose är ett vegetabiliskt förtjockningspulver från blommor, går endast att beställa på internet. Hur dyrt blir inte det, med frakt och allt? För att göra en endaste liten tårta? Går inte detta förtjockningsmedel att ersätta med lite vanligt gelantingpulver? Världen, svara?

Nej, nu ska jag sluta. Som ni förstår är min värld just nu full ut av ätbara blommor och recept på tårtbottnar.



Nej, såhär anvancerad examenstårta ska jag inte göra. Men man kan ju alltid drömma sig bort! En dag kanske jag gör en liknande skapelse, säg till om du skall gifta dig, så sätter jag på elvispen och kör igång!

Sommarväder

Även idag är det somrigt och fint ute! Solen lyser inte lika starkt som i helgen, men med tanke på risk för hudcancer så kanske det är lika bra, lagom är ju bäst som sagt.

Idag till middag blir det vegetarisk mat från frysen, men jag suckar inte för det, för vi skall äta detta goda!
Hoppas ni har en bra dag, och lämna gärna en liten kommentar någon stans, det glädjer alltid!


RSS 2.0