Far jag kan inte få upp min kokosnöt

Igårkväll bad jag pappa att köpa en kokosnöt, så när jag kom hem idag låg den där på köksbänken och väntade så sött på mig. Vi åt lite middag, försökte plugga matte (läs pluggade inte matte) och sedan var det dags att mörda kokosnöten...

Hammare - nej
Hammare och stämjärn - nej
Pappas borrmaskin och skruvstycke - oh ja kokosnöten är knäckt


Nu har jag ätit kokosnöt! Det var faktiskt gott, inte tillräckligt gott för att skriva riktigt gott, men gott var det. Tyvärr var den inte lika krämig som jag föreställt mig, tror att jag sett för mycket kokosmjölk på burk. Den genomskinliga kokosmjölken nuddade snabbt min tunga, men av smaken att dömma var den inte värd att dricka, usch.

Självklart var jag tvungen att experimentera lite med smaklökarna eftersom jag kände när jag tuggade på kokosnöten att den skulle passa sig bra till lite andra saker. Dessa saker var naturell yoghurt och russin. Klockrent! Mitt tips till världen: Mörda din kokosnöt, hacka lite av köttet, strö i yoghurten tillsammans med russin och njut på din frukost kanske med lite müsli!
Nu är det verkligen dags för matnörden att sova. Har simmat idag, käkat bananer istället för frukost (note to self: gå upp i tid) och varit allmänt less på matten. Dags för den ljuva sängen!!


Så Jävla trött på idealen

Är det bara jag som är trött på detta? På varenda löpsedel, hemsida, tv-reklam så skriker budskapen om att man måste gå ner i vikt. "Ny mirakelmetod" "Gå ner si och så på x antal dagar" "Fixa beachbodyn till 2010". Jag kräks på världen snart! 

Det är inte alls konsigt att ätstörningar snart är ett allmänt folkhälsoproblem. För vem påverkas INTE av denna eviga vikthysteri!? Det går inte att undvika. Varenda skyltdocka, modell, tv-hallåa osv. är smalare än smalast. Alla småtjejer som växer upp med dessa sjuka ideal - de vet inget annat. De tror som många, många av oss att det är sådär man ska se ut, att det är smal som är snygg. Smal = Lycklig, älskad, populär, nöjd. Om det ändå bara var smal det gällde, men nuförtiden är smal = bmi under 19 = underviktig = farligt... Ni förstår vart jag vill komma.

Är ni inte trötta? Påverkas inte ni tjejer där ute utav alla dessa krav på ytligheten? Du får inte ha celluliter, inga finnar, absolut inte lite kvinnliga former kring höfterna och att unna sig själv en rejäl portion med mat eller en god chokladkaka är så skamligt att du måste gömma dig i hemlighet för att kunna njuta. Vad är det för fel på världen? Varför bryr sig ingen om MÄNNISKAN längre? Det är bara det yttre som det pratas omm som in insidan automatiskt blir perfekt av att du går ner 4kg.

Nu undrar jag, varför protesterar ingen? Varför sväljer vi alla unga tjejer och äldre kvinnor allt detta skitsnack? Varför ställer sig ingen upp och säger "NEJ; Nu får det vara nog!" Varför skapas inga Facebookgrupper, demonstrationer, uppror mot denna ångestframkallande bild som media varje dag spyr ut på oss??

VARFÖR?!

Hur många av oss har inte sett denna ovanstående reklam? Jag tycker inte alls att hon var tjock innan! Tycker ni att hon var TJOCK? En reklam som denna verkligen bevisar hur påverkade vi kommer bli av dessa ideal. Man får inte vara lite kurvig, man måste träna, måste vara smal, måste prestera. Suck...

Linneas goda morötter

Min syster gör de allra godaste morötterna. En dag för inte allt för länge sedan så hittade hon på dessa sötnosar och sedan dess har de blivit en favorit. Allra bäst gör de sig till kött och potatis. Gillgar man vitlök är det bara att ösa på, för det blir milda goda vitlökssmaker på dessa halvmjuka morotisar. Kan även tänka mig att dessa är goda som vegetarisk rätt med t.ex. någon typ av quorn eller soja till!

ex. 3 morötter
ca 3 eller 4 vitlöksklyftor - ta så många du gillar!
smör
salt
frysta franska örter
ca 1-2 dl vatten.

1. Skiva morötterna ganska tunt.
2. Mjukstek dem i smör ca 5 min.
3. Häll på vatten och låt det koka in ca 5 min.
4. I mer lite mer smör. Pressa i vitlöken och stek den tillsammans med morötterna en stund tills du fått önskad konsistens på morötterna. Strö över de frysta kryddorna. Strö till sist vid servering över rikligt med gott flingsalt.

Grapefrukt och banansmoothie

Idag kände jag att jag behövde en vitaminkick och lite sommarkänsla. Igår var det nämligen 29 grader kallt  hemma och då kan man inte göra annat än att sucka. Till och med våra schäfrar ville stanna inomhus. Så idag blir det att fylla på med lite vitaminer i vintermörkret. Denna smoothie fick jag hemma hos min moster Monika och den är verkligen god! Härligt len utan att bli slemmig som det ibland kan bli när man har att göra med bananer.

Glöm inte bort att köpa ekologiska bananer de skiljer sig inte så mycket i pris men det betyder mycket för bananodlarna. Bananer är en av de smutsigaste industrier där människor och natur far otroligt illa. Köp ekologiska bananisar och gör något för dina medmänniskor :)

1 banan
1 grapefrukt
1 näve frusna hallon
1 tsk honung

1. Pressa saften ur grapefrukten.
2. Skiva bananen.
3. Mixa allt med stavmixer och njut.

 


När pappa bakar

Ja, när min pappa bakar så kan man för en kort stund bli förvirrad och tro att man egentligen är bosatt i ett bageri. Pappsen har sedan många år tillbaka försett vår lilla familj med bröd. Men inte med vilka små bröd som helst, nej, med skovor. Egentligen kallas brödet något i stil med "Finska rågkakor", eller "Rivna rågkakor", men oavsett namn så är de ljuvligt goda. Denna gång bakade pappa 4 satser av brödet på en och samma dag. Jag tog på mig jobbet att dela dem alla på hälften, där kan man tala om träning! Skippa gymmet hörrni - sätt igång och baka istället! :)




Här hittar du receptet. Snälla prova det! Så underbart gott bröd! Sista satsen pappsen gjorde lät han den gå i maskinen lite längre och även jäsa längre, det gav underbart luftiga och fluffiga bröd. Man måste prova sig fram för att det ska bli bra bröd. Även fast pappa alltid gör exakt samma sak varje gång och följer samma recept blir bröden alltid annorlunda.

Det är det som är så roligt med att baka själv! Även om bröden är väldigt lika både i smak och utseende är det alltid något litet som blir annorlunda och oftast godare. Syrliga, mättande och rustika bröd. Man håller sig mätt och nöjd ända fram till lunch.




Pasta med ädelostsås

Skaferriet proppfullt med pasta, en fin liten mögelost i kylskåpet och en wokpåse som bara tar plats i frysen, wops så har man en färdig middag på några minuter! Enkelt, gott och alldeles lagomt helglyx. Glöm inte att spara lite ost att smula över maten :)

2 portioner eller mer
1 tetra matlagningsgrädde 15% (2,5 dl)
1 bit mögelost á 140g
½ dl vitt vin
1 påse frusen wok ca 500g
2 krm svartpeppar
½ tsk salt
ca 4 dl pasta

1. Sätt på pastavattnet och koka pastan.
2. Häll olja i en gryta, gärna citronolja. Woka wokmixen.
3. Värm upp grädden, smula ned ca 100 g ost. Tillsätt vin och kryddor. Låt puttra samma.
Servera allt tillsammans med lite smulad ost på toppen.


Räksoppa

Denna otroligt goda räksoppa serverade jag som förrätt till nyår. Den blev ljuvligt god och tack vare att man tar reda på skalen från räkorna och använder sig av dem till soppans grund blir smaken extra intensiv och alldeles ljuvligt god. Pappa stirrade lagom på mig när jag hällde i en hel flaska vitt vin! Men ska det smaka så ska det smaka, lika bra att följa ett bra recept, inte sant? Så i med vinet och räkskalen och laga dig en smakrik räksoppa som räcker till många portioner.

Perfekt att ladda frysen med och tina t.ex. en fredagskväll och avnjuta tillsammans med knäckebröd och goda ostar. Toppa gärna soppan med skalade räkor och stekta pilgrimsmusslor. Snabbt och enkelt tack vare lite förarbete med en stor god sats soppa! SEtt gott knäckebröd är förresten Wilmas knäckebröd. Detta är bakat på råg och smaksatt med flingsalt, ljuvligt gott med bara smör på!

10 personer
1 kilo räkor med skal
5 schalottenlökar eller 1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 fiskbuljongtärning, ekologisk
2 liter vatten
1 flaska torrt vitt vin 75cl
1 msk salt
½ tsk nymald vitpeppar
3 dl vispgrädde, fetast är godast i denna soppa
2 påsar babyspenat à 80g
2 krukor dill eller ca 1-2 dl hackad
Tillbehör ex.:
pilgrimsmusslor (och 1 msk liquid smoke)
skalade räkor
bröd

1. SKala räkorna. SPara räkorna och lägg skalen i en gryta.
2. SKala och skiva lök och vitlök. Lägg lök, vitlök, lagerblad och buljongtärning i grytan och häll över vattnet. Sjud under lock ca 20 minuter (jag lät denna blandning stå ett längre tag än 20 min, ca en timme kanske, detta för att suga ut så mycket smak som möjligt ur räkorna, så har man tid, gör gärna det). Sila buljongen.
3. Häll tillbaka i rengjord gryta/kastrull. Tilsätt vin, salt, peppar och grädde. koka ihop buljongen uitan ock tills knappt 2 liter återstår. Hit kan förberedas.
4. Hetta upp soppan. Skölj ev. spenatern. Mixa spenat och hackad dill med 2 dl av soppan i en bunke med mixerstav/mixer.
(5. Blanda pilgrimsmusslorna med liquid smoke, stek dem på varje sida några minuter. Toppa soppan med musslor, räkor och gärna en liten kvist dill.)


Mjukseg knäckig rabarberkaka

MUMS. Jag avskyr torra kakor som t.ex. sockerkakor och likannde. Det ska vara kontraster i bakverken, lite mjukt, massa kladd, lite knaprigt, hårt osv. När jag såg receptet så förväntade jag mig noll av denna kaka. "En simpel vanlig mjuk kaka med rabarber i", tänkte lilla jag. Men icke. Gudars så gott det var! Alldeles underbart knaperseg i kanterna med en härlig kolasmak, mjuk och saftig inuti med friska rabarberbitar. Yummie! Har du rabarber i frysen så släng ihop denna SUPERenkla kaka vetja!

Denna kaka går utmärkt att göra med andra bär än just rabarber, i originalreceptet används t.ex. 2 dl hallon. På bilden är kakan upp och ned eftersom jag stjälpte ur den ur min hjärtformade kakform. Som ni kanske misstänker serverade jag denna på alla hjärtans dag till efterrätt tillsammans med vispad grädde med lite vaniljsocker i. Passade utmärkt efter en god och värmande soppa med varma nybakade baguetter.


2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
50 g smör
ca 1 liter rabarber eller ex. hallon, blåbär, körsbär i valfri mängd, jag gillar när det är mycket bär/frukt i

1. Sätt ugnen på ca 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
2. Blanda ned vetemjölet.
3. Smörj en form, klicka i smeten. Tryck ned bären, hyvla över smöret. Grädda i ca 30-40 min.


Motivation

Just nu är det lite dött på min kära blogg. Visst, det ploppar upp något inlägg då och då, men inte alls lika mycket som för några månader sedan. Vad beror det på? Faktiskt ganska många olika saker.

  • Kommer hem så sent. Hinner i princip bara äta middag och sedan är jag så trött att jag går och lägger mig. Just nu har jag inte ens energi till att sitta vid datorn.
  • Jag har gått igenom mycket de senaste månaderna och detta har gjort att att jag vill spendera mer tid med familjen än datorn.
  • Andra saker har också skett som hag gjort att jag vill fokusera mer på att äta maten och njuta av den i sin enkelhet och slippa planera och laga till den.

Men. Kära läsare. Ni tittar fortfarande in! Det gör mig så glad! Jag börjar faktiskt känna mig sugen på att laga mat igen. Det blir ljusare utomhus vilket även gör att jag orkar hålla energin uppe längre. Jag funderar på att ha lite olika temat olika veckor. T.ex. vegetarisk vecka, kryddig vecka, svenska råvaror osv. Känner mig redo att hugga tag i kniven och elvispen för att sätta igång med både matlagandet, bakningen och bloggningen!

Tänkte också passa på att fråga er om det är något ni önskar att jag tar upp. Med träning och hälsa, mera eller annorlunda recept? Mera om mig och min vardag? Och snälla du lilla själ som läser, vem är du? Skriv en kort liten kommentar om hur just Du hamnade på Min blogg? :)


Har även gjort en ny lapp och satt upp på bl.a ICA!


Ps... Ingen bra idé

Nej, det gick ju inte att hålla sig borta från sockret! Jag vill kunna baka, mysa i soffan så mycket jag vill. Det är inte smart att sätta upp förbud, för då vill man bara ha dem ännu mera. Jag ska satsa på mycket träning, god och nyttig kost och sötsaker mer sällan. Att börja förbjuda t.ex. socker kan göra att det avspeglar sig på resten av kosten, man kanske förbjuder annat också och vips så har man hamnat i ett inte så bra beteende.

Nepp, jag kommer fortsätta äta sötsaker, om än i lite mindre skala kanske. För jag tror att vi alla behöver lite sött ibland, det gäller bara att sätta gränser för hur mycket!

Hejdå Sockermage!

Jag har tappat kontrollen lite och låtit suget bestämma vad jag stoppar i mig sedan jul. Det har blivit som att jag fastnat i "Jul-andan" - att mysäta och vila. Men, nu börjar jag säga ifrån, det är inte roligt att se en liten sockermage i spegeln istället för magmuskler, som faktiskt kikade fram lite förut innan jullovet. Jag börjar med en Detox, eller vad man nu vill välja att kalla det, alltså inget tillsatt socker. Dvs. låta bli marmelad, godis och annat sött. Jag skall hålla mig till påsken hade jag tänkt!


HEJDÅ SOCKER

Detta handlar inte om någon bantning eller liknande, för trots att jag gått upp i vikt så är jag inte tjock. Det handlar mer om att ta hand om sin kropp, forma den stark och snygg - så som jag vill ha den! Jag vill orka springa, lyfta och kämpa - inte sitta hemma och sukta efter socker.

Man kan säga att jag verkligen längtar tills vägarna är fria från snön igen, så att man kan ge sig ut på vägarna och jogga. Känna svetten komma krypande, utmattningen när passet är klart och lugnet och lyckan när man står i duschen och pulsen sakta börjar återgå till det normala. Gud så jag längtar! Men tills dess får jag kämpa på med lite inomhusträning, pilates, simmning och lunchpassen i skolan. Till helgen blir det nog 1 mil på skidorna :)


VÄLKOMMEN ENERGI!



Afternoontea

Ingen middag indag inte. Nej, det var dags för afternoontea med tillsammans med min syster. För endast 72 kronor får man äta tills man... ja, i princip spricker. Vilket vi även gör! Skall man svulla så ska man är vårat motto. Så, med träningsvärk i hela kroppen och speciellt min stackars rumpa sjönk vi ned på vårat favoritcafé. Snacka om sockerkick! Ni vill inte veta vad jag mumsat i mig alltså. Det var scones, massa ostar, marmelad, kakor, tårta och annat smaskens. Och till det, för att strö lite extra socker på eftermiddagens ljuvliga fikastund 2 koppar oboy. Man kan ju lugnt påstå att man är mätt i magen nu då.



I stockholm kostar de flesta afternoonteas över ca 200 kronor, något som jag absolut aldrig skulle betala, det det är det faktiskt inte värt. Men att lägga ut ynka 72 spänn för så mycket fika är ju nästan ingenting. Att fika vanlgit med en vaniljbullé och en chailatte går på drygfa 60 kronor, så ni kan ju själva räkna ut hur många fikstunder man tjänar in på denna lilla utflykt. Cafét heter Charm och det finner ni på sundsvalls stora shoppinggata, ifall ni är sugna!

bild lånad från google

Köttfärsjansson

Min moster bjöd mig på köttfärsjansson i helgen. Jag hade aldrig ätit det förut, och förväntade mig något som smakade som en köttfärslåda med potatis, eller potatisgratäng med köttfärs kanske. Men icke! Mycket, mycket godare, krämigare och ja, riktigt god! Jag kan även tänka mig att denna rätt är väldigt god kall på sommaren, eftersom jag smygsmakade den kall senare på kvällen när pappsen också fick i sig lite middag. Detta kommar jag själv göra igen kan jag lova!



6 portioner
ca 500 g köttfärs
ca 8 potatisar
salt
peppar
4-5 lökar
3 dl grädde, den feta 40% är godast i denna maträtt
2 tsk fransk senap
riven ost

1. Skala och skär potatisen i tändsticksstora strimlor.
2. Skär löken i tunna halvmånar, stek den i smör. Tag upp ur pannan och stek sedan potatisen i omgångar i smör.
3. Varva lök, köttfärs och potatis i formen. Strö salt över varje köttfärslager.
4. Vispa ut senapen i grädden, häll den i formen. Strö över ost. Grädda på 175 grader i ca 45 minuter.
Servera med sallad eller andra grönsaker.

Ugnsbakad lax med pesto

Jag har tillbringar hela helgen hos min moster vilket har varit mycket trevligt. På lördagen stod jag för matlagandet och då valde jag lax med pesto och pasta till middag. Enkelt men riktigt gott! Denna middagsrätt fungerar utmärkt som helgmat men lika bra en stressig tisdag för att även hoppa ned i en matlåda. Mums!

Inte den bästa bilden på en mycket god middag, men vad gör man? Ni får fantisera er till en ljusare bild helt enkelt! Denna laxrätt är superenkelt att göra, bara att skära ett snitt, klicka i lite pesto och skjutsa in i ugnen, medans laxen blir klar så kokar även pastan klart. Snabbt, gott och ja, helt enkelt perfekt tillsammans med en fetaostsallad.


4 portioner
4 bitar lax, gärna skurna från vildfångad laxsida
pesto
olja
pasta till 4 personer
limepeppar (santamaria, supergott)
4 tomater
sallad
avocado
fetaost ev. i marinad
körsbärstomater
romansallad

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med lite olja i botten. Lägg i laxen, skär ett snitt och klicka i peston i önskad mängd, jag älskar pesto...
2. Dela tomaterna i halvor, lägg dem i en ugnssäker form. Peppra, och ringla över lite olja. Skjutsa in fisken och tomaterna i ugnen. Sätt på pastavattnet.
3. Salta vattnet, koka pastan. När fisken varit inne i ugnen ca 15-20 min är den klar.
Servera med sallad och pesto!

 


En award - till mig!

Så glad jag blev. Nu har även min lilla blogg, och lilla jag, fått en award! Jag fick den av fina Åsa som driver blogge ensidamedmat.se. När man får en award så skall man berätta 7 intressanta saker om sig själv. Vilket jag självklart kommer göra :) Om de är intressanta eller inte är nog dock upp till er att avgöra.

[kreativ_blogger_award1_thumb_70211650.jpg]



1. Jag är mycket duktig på att småäta på kvällarna...
2. Jag älskar att träna i grupp, ex. aerobics, stationsgympa osv.
3. Min katt Olliver betyder obeskrivligt mycket för mig, och han är ovanligt fäst vid mig.
4. Jag älskar min pappas mat, riktigt kött med grymt goda såser och alldeles ljuvliga grytor.
5. Jag kladdar ner massor när jag bakar och lagar mat. Men är duktig på att städa när jag kladdat klart.
6. Senaste tiden har jag blivit en riktigt sockernasse, inte bra.
7. Bland det godaste jag vet är att hyvla en skiva ost, breda på smör, marmelad och äta upp den. Haha.

Nu skall man skicka vidare denna lilla award till 7 andra fina bloggar, jag hoppas att ni inte fått denna award redan, men har ni det får ni väl bara ta det som en komplimang då :)

http://dromkaka.blogg.se
http://rebeccabakar.blogspot.com
http://heavenlycupcake.se
http://helenaljunggren.com
http://rosamaranger.blogg.se
http://brotback.blogspot.com
http://fullkornsfia.blogg.se

Ger även award till mina vänner som inte driver matbloggar :)
emkupari.blogg.se
butterflykisses.devote.se
thebjorn.devote.se

Fiskgratäng med ansjovissås

Jag är nog den enda eleven på jorden som älskar skolans fiskgratänget. Så fort det är fiskgratäng i skolorna i sverige går plötsligt knäckemackorna åt som smör i solsken, för nästan ingen elev gillar fiskgratängen - Förutom lilla Frida då, såklart. Jag gillar ju det mesta! Det har till och med gått så långt att jag bett matpersonalen om receptet, fast jag fick det aldrig...

Jag tycker det är svårt att hitta goda recept på krämiga fiskgratänger med mycket smaskig sås, men detta recept föll alla i familjen på läpparna. God, salt, krämig och alldeles ljuvlig med en smak av ansjovis som passade utmärkt till de varma goda tomaterna. Gillar du fisk, och speciellt fiskgratäng, så kan jag lova att detta är ett toppenrecept som i alla fall kommer bli en stor och välanvänd favorit i vårat lilla hem!


4 portioner
1 pkt vit fisk ex. sej
½ tsk salt
Sås:
1 liten gul lök
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 dl vatten
1 ½ dl matlagningsgrädde
1 burk ansjovisfileér + spadet
½ dl hackad dill
2-3 tomater

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Såsen: Finhacka och mjukstek löken i smör utan att den tar färg.
3. Dra kastrullen från plattan, blanda ner vetemjölet. Späd med vatten, grädde och ansjovisspad.
4. Låt såsen sjuda på svag värme 3 minuter under omrörning. Hacka ansjovisfileérna, tillsätt dem och dillen i såsen.
5. Salta fisken på båda sidorna och lägg fisken i en smord ugnssäker form. Häll såsen över. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 min. Servera med potatis, gärna pressad!

Cole slaw

Kladdigt, men ändå så nyttigt och gott! Cole slaw är nyttigt, men kan samtidigt vara en lömsk kalorifälla. Många recept på cole slaw innefattar mängder med majonnäs och fet crème fraiche, men så behöver det inte vara. Det blir minst lika gott med de smalare mejeriprodukterna. Prova att tillsätta kanel i din cole slaw, det är gudomligt gott!



ca 2 stora nävar tunt skuren vitkål
½ rödlök
ca 1 dl lätt crème fraiche
ca 1-2 msk citronmajonnäs
2 rivna morötter
ev salt och peppar
(1 tsk kanel)

1. Skär löken tunt. Blanda alla ingredienser. Smaka ev. av med salt och peppar och gärna kanel!

Kanelbullar

Det är något speciellt med just kanelbullar. När man står där och kavlar, smetar på fyllning, rullar och skär. Det känns så speciellt, jag får en sån härlig känsla när det vankas kanelbullebak. Det känns som om jag gör något viktigt, att jag gör något just i denna stund, som människorna i sverige har gjort sedan så länge tillbaka. Det känns som om kanelbullen tillhör vår svenska tradition, och den har nog en liten speciell plats i alla våra hjärtan. Och att både degen och fyllningen är så ljuvligt god redan innan gräddningen gör väl inte heller någon skada? Men en sak man måste komma ihåg är att det ska vara mycket fyllning!


ca 45 bullar
150g smör
5 dl mjälk
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl
½ tsk salt

ca 150 g mandelmassa
ca 100 g smör
1-2 msk kanel
ca ½ dl socker
ca 3 msk sirap

1. Smält smöret tillsammans med kardemumma. Häll på mjölken och låt vätskan bli fingervarm.
2. Smula jästen i degbunke eller maskin, tillsätt degvätskan och saltet. Rör ut jästen.
3. Tillsätt två tredjedelar av mjölet och knåda i maskin ca 3 minuter. Degen skall vara kladdigare än du tror, men ändå relativt hanterbar. För mycket mjöl ger torra bullar, så hellre lite för lite mjöl är för mycket. Låt jäsa under bakduk i en timme.
4. Rör rumsvarmt smör, riven mandelmassa och de andra ingredienserna till fyllningen smidigt.
5.. Tag upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar. Kavla ut degen ganska tunt till en rektangulär platta. Bred på hälften av fyllningen, eller lite mer, det ska vara mycket fyllning!
6. Rulla ihop, skär i ca 2 cm tjocka skivor, lägg i bullformar. Låt jäsa 30 min, pensla med ägg, strö över pärlsocker, grädda i 250 grader ca 5 minuter.
7. Njut av en bulle alldeles nybakad med ett glas kall mjölk. Mums.

RSS 2.0