Curry sub-sandwich

Många tycker om smörgåsarna, "subsen", på Subway. Men, jag tycker att det är lite sunkigt och ofräscht där, samt att bröden ofta är ganska degiga. Förra helgen så skapade jag min egna monstersmörgås till middag. Här kan man verkligen snacka om ugnsfärskt bröd. Någon minut efter att brödet kom ut ur ugnen förvandlades det till denna goda smörgås!



1 stor portion
ca 1/4 pkt jäst
ca 2 dl vetemjöl
ca 1 dl vetekli
1 skvätt olivolja
1 tsk salt
sallad
tomat
avocado
sojakorv
mjölk
redningsmjöl
curry
gurka
paprika

1. Blanda ut jästen med ca 2 dl ljummet vatten. Med en träslev knådas mjöl och salt sedan ned. Låt jäsa ca 1 timme.
2. Baka ut till en tjockis-baguette. Låt jäsa ca 30 min. Grädda i 200 grader ca 10-15 minuter, spraya med vattenflaska då och då för att få en god skorpa. Låt brödet svalna en aning.
3. Skiva sojakorven, koka upp sojakorv, curry och en skvätt mjölk. Red av med redningsmjöl så att du får en currystuvning.
4. Fyll brödet med grönsakerna och currykorven. Ät.

Ostfyllda köttfärsbiffar

Detta recept hittade jag i ICA's tidning buffé. Som vanligt ändrade jag lite i receptet, tillsatte ett ägg och lite ströbröd för att köttbiffarna skulle bli mjukare och saftigare, och så fyllde jag dem med saganakiost istället för fetaost, eftersom vi inte hade fetaost hemma. Saganakiosten kommer från grekland och man tillagar den som man gör med den lite mer välkända osten halloumi.

Biffarna blev goda, men det gäller att salta rejält, vilket jag tyvärr inte gjorde. Till serverade jag ett misslyckat potatisexperiment, man måste prova för att veta vad som funkar! Andra tillbehör var coleslaw, tomater och oliver. Olivernas sälta passa utmärkt till de matiga biffarna som påminner lite om grekland.



600g ekologisk köttfärs
1 ägg
ströbröd
salt
svartpeppar
1 gul lök
dijonsenap
kapris
timjan
saganakiost eller annan ost, någon mögelost skulle nog vara gudomligt gott

1. Blanda köttfärs, ägget, ströbröd, salt, lite extra salt, riven gul lök och svartpeppar.
2. Tryck ut till fyra stora platta biffar. På ena halvan av biffen breder du ut en klick senap, strör över lite timjan, hackad kapris och några tunna skivor saganakiost eller annan ost.
3. Vik över den naturell sidan så att fyllningen göms, tryck ihop kanterna så att osten stannar kvar i paketet.
4. Stek i smör och olivolja ca 10 minuter. Servera med t.ex. potatisgratäng. Mums! :)

Sallad till middag

Ja, i lördags fick jag äntligen äta sallad till middag, en för mig stor favorit. Krispiga grönsaker, kanske en god ost eller varför inte pesto? Lite bröd till, eller varför inte några hackade nötter på toppen? Sallad är ju så underbart flexibelt, det går ju att variera i all oändlighet. Det behövs inte ens ett recept egentligen. Här är den goda salladen jag mumsade i mig i lördags, snacka om gott.

Jag hade dessutom tur och fick en god gul paprika. Paprikor brukar kunna smaka riktigt äckligt faktist, en stark smak av kemikalier. De ekologiska är de allra godaste! Har man inte råd med ekologiska paprikor så är det säkraste kortet en gul paprika, de är mildast. Men det ekologiska är verkligen godare, fast inte godare än egenodlade förstås...

I min sallad:
Rödlök
Avocado
Gul paprika
Gurka
Tomat
Ekologiska grekiska oliver med kärna
Kiwi
Torkad oregno, hemodlad
Grönt syrligt äpple

Lidl - Fortfarande inte min grej

Handlar ni på Lidl? Jag har faktiskt för första gången i mitt liv nu satt min fot i deras otroligt fula matvarhuhus. Och nej, jag har fortfarande inte ändrat åsikt. Det var inte speciellt billigt, förutom möjligtvis osten och godiset, men för övrigt så fanns det mest skräp. Visst, kanske var frukt och grönt några kronor billigare, men det var inte fräscht, och då handlar vi hellre på ICA och får bonus på varorna.

Jag tycker det är så onödigt att t.ex. köpa tyska mejeriprodukter när vi i Sverige verkligen borde handla mer svenskt, dels eftersom de Svenska bönderna minskar i antal år efter år. Öppna landskap pratar alla om, men varför då springa och handla tyska varor?

Okej saker att handla på Lidl: Frukt och grönt, svenska mejeriprodukter, godis och ekologiskt kaffe (som för övrigt var den enda ekologiska produkten jag kunde se). Jag hittade väldigt god vit choklad, som jag kanske kommer att köpa igen. Men för övrigt är det nog bara osten och möjligtvis lite billiga tomater som kan locka mig dit. Jag vill ha ekologiska morötter och svensk mjölk på köksbordet!


Haiti behöver också mat

Ja, alla behöver vi mat, inte bara svenskar, inte bara de stackars människorna på Haiti, utan alla. Men vi kan göra något för alla dessa människor som varit med om denna hemska förödelse. Jag har gjort mitt. Hjälp till du också! Här lever i i Sverige och klagar över små skatter, för låga löner och vice versa. Men tänk efter, även om du bara tjänar 15000 kronor i månaden så är du rik, riktigt rik, gämfört med miljontals andra människor.

Jag har skänkt 100 kronor till Läkare utan gränser. Det är en seriös organisation med frivilliga arbetare. Det gäller att finna en seriös organisation, och helst inte någon som Rädda Barnen eller liknande, där chefer sitter på sina höga positioner med fantasilöner. Detta inlägg kanske inte har så mycket med mat att göra, men mat påverkar oss alla. Vi har det som hobby att blogga om, medans vissa inte har mat för dagen och svälter till döds. Gör något för världen Du med.



Stekta bananer i kolasås

Mums! Efter att jag blivit serverad friterade bananer med glass och sirap har jag börjat tycka om bananefterrätter mer och mer. Idag lyxade jag till det riktigt, med stekta bananer i en ljuvlig kolasås tillsammans med vaniljglass. Har inte ännu satt tänderna i denna ljuvliga efterrätt, den svalnar lite i kylen en snabbis, så att glassen inte skall smälta allt för fort. Detta är superenkelt, gott och snabbt att göra!


för en lycklig person
1 banan
ca 2 msk råsocker
ca 1 tsk ljus ekologisk sirap
smör
vaniljglass

1. Dela bananen på hälften, skär bitarna på längden.
2. Lägg en klick smör i stekpannan, häll på ca 2 msk råsocker, en liten klutt sirap.
4. Stek bananerna till önskad konsistens och sockret smällt till en bubblande härlig sås.
5.  Häll upp i skål tillsammans med denna ljuvliga kolasås som nu bildats med bananerna. Servera med vaniljglass.

(Ush, tänk vad tv kan förstöra. Jag hade sjunkit ned i fåtöljen med mina ljuvliga bananer och började titta på ett program, om hur man tar ut inälvorna ur en gris. FY! Inte passande till efterrätt kan jag säga. Ush. Byt kanal.)

Grapefruktstund

Grapefrukten börjar bli riktigt god nu, och är fullproppad med härligt goda C-vitaminer, som man även kan finna massor av i vår svenskodlade vitkål! Måna äter grapefrukten delad och gröper ur köttet med sked, eftersom hinnorna runt fruktköttet är beska och inte goda. Men, tyvärr brukar det bli kladdigt och rinnigt, och frukten kommer faktiskt inte riktigt till sin fulla rätt. Man förlorar både smak och konsistens eftersom fruktsaften riner ut ut fruktköttet och fruktkötter blir mosigt. Jag har en bättre plan för denna goda frukt.

(Underbar  grön keramikskål från Gerberas sortumen, en av fyra i olika färger som jag och min syster fått dela systerligt på i julklapp av älskade släkten!)

1. Skala frukten.
2. Lossa en klyfta, snitta den längst med den trekantiga "ryggen" på klyftan, skala nu lätt av hinnan.
3. Stoppa in i munnen och njut av graperfrukten i en helt annan dimension än tidigare! :o)

Sallad en ensam lördag

Ja, idag är jag ensam hemma hela kvällen och natten. Det blir sallad till middag, och ni får inte bli ledsna för det. Jag ÄLSKAR sallad. Så otroligt, otroligt gott. Skulle kunna leva på sallad på sommarhalvåret! Bodde jag utomlands skulle det bli en hel kokbok om bara sallader. Jag planerar en mysig och lugn lördagskväll tillsammans med hundarna och katterna. Blir lite tvtittande och gosande med älsklingskatten. Matten är redan avklarad, så nu är kvällen fri!


Är jättesugen på att baka något, men det känns lite larvigt att baka när man är helt ensam hemma? Om man inte satsar på att svulla rejält, förstås :) Jag är inte så ofta hemma, men det händer väl någon gång sådär. Vad brukar ni äta och göra ensamma helgkvällar? Baka? Äta tacos själva? Vad blir det egentligen för helgmys på egen hand? Jag är så nyfiken!

Nej, nu ska jag vandra iväg till köket och ta fram älsklingskniven, för det är dags att skära tomater och annat gott. Som sällskap har jag en lång spellista med massor av härlig blues på hög volym. Ibland är livet lite härligt ändå, fast man bara går hemma i pyjamasbyxorna och njuter! :)


Träning!

Jag älskar att träna, och då menar jag inte pumpa på gymmet med maskiner, för det kommer aldrig bli min grej. Nej, för mig är det gruppgymnastik som gäller, core, yoga, F&S, Stationsgympa, Bodyattack, Aerobics och liknande! Men, eftersom jag åker hemifrån 06.10 på morgonen och kommer hem 17.40 finns det ingen tid och ork för mig att gå till gymet, vilket är riktigt synd. Vårat gym är dessutom dyrt och har få utbud av aktiviteter som jag är intresserad av.

Men, träna gör jag ändå! Tack vare att jag går på en såpass bra skola som jag gör så kan jag träna på luncherna. Skolan erbjuder nämligen lunchpass, vilket är alldeles fantastiskt. Jag tänkte nu lägga upp ett exempel på hur en veckas aktiviteter ser ut för mig. Utöver min lilla planering så går jag även till skolan upp för ett brant (jävla) berg varje dag, det är en tortyr på morgonen kan jag lova!

Som ni ser så försöker jag göra något varje dag. Våra kroppar är byggda för att röra på oss, det skall vi ta vara på, vi ska ta hand om våra starka kroppar, för vi kommer behöva dem genom hela livet. Bra mat, mums för själen, och bra träning är viktiga ingredienser för ett energirikt och lyckligt liv, enligt mig. Tisdagar, onsdagar och fredagar är ganska lugna aktiviteter medans de resterande dagarna innehåller lite mer flås. På ex. tisdagar, torsdagar och fredagar försöker jag även göra 10 min pilates för mage. Snabbt kanske ni undrar? Ja, snabbt, intensivt och det ger resultat!

Att börja simma startade jag med denna vecka. Jag fick en idé i söndags -"jag kanske borde börja simma?". Och nu finns det ett 11 gångers kort på badhuset i min plånbok. Perfekt nu när det är snö och kallt, då vill man inte ge sig ut för att jogga i kylan.

Guacamole

I fredags hade vi myskväll med grönsaksdipp! Varav jag gjorde en av dipperna, nämligen en god guacamole med hetta av vitlök och milda smaker från avokadon och lite gräddfil. Mums! I morse tog jag vara på lite "rester", gjorde en knäckebrödsfrukost med guacamole och en annan god dipp som blev över sedan i fredags. Till detta några skivor gurka och tomat! Nu har jag precis powerwalkat nästan en timme, skall göra pilates i 10 min sedan är det äntligen duschen som väntar!

Gurka, tomat, blomkål, champinjoner, morötter, chorizo, stekt halloumi (ostekt till mig), och dipp!

Både idag och imorgon är det plugg som gäller, trots att jag hellre hade sysslat med andra saker. Jag gick till ICA på deras 20 års jubileum för ICA-kortet, kan dock inte kalla det någon vidare hejdundrande fest direkt. En liten, liten bit kladdkaka med vispad grädde var det man blev bjuden på. Inget att hurra för, ICA. Jag snodde dock åt mig två bitar, hihi :) En chokladkaka fick man visseligen för att man varit med och tävlat i deras tipspromenad, men jag hade hellre tagit emot Tia-lotten som utlovades på baksidan av frågeformuläret. Men men, en chokladkaka rikare...

1 stor avokado eller 2 mindre
en rejäl skvätt örtsalt
en nupa chilipulver efter smak och styrka
ca 3 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 rejäla msk gräddfil

1. Gröp ur avokadon, skär vitlöken grovt.
2. Mixa alla ingredienser väl med stavmixer. Smaka av med ev. mera salt eller citronsaft.


Naturgodis

Jag älskar exotic snacks! De är så otroligt goda. Dyra visst - men goda, ja. Mycket godare än vanligt godis, men dock inte alls nyttigare. Visst, man slipper en rejäl hög med färgämnen och ämnen som finns i gelégodisar, men de innehåller mycket fett och socker. Men vad gör det? Godis äter man inte för att det är nyttigt, utan för att det är gott. Men jag undrar dock, när jag hör ordet naturgodis tänker jag på nötter, choklad och torkad frukt. Kan verkligen lakritsgodis doppad i yoghurt räknas som naturgodis? Det tycker inte jag! Detta är helt enkelt ett godis som inte hör hemma bland mina älskade naturgodisar, de platsar bättre i karamellkungens hörna!

Mina favoriter bland naturgodis, som säljs av bland annat Exotic Snacks och Parrot, och som mer än gärna får följa med hem i min godispåse till helgen är följande:
Kaneläpplen i yoghurt
Paranötter och Macadamianötter
Paranötter i yoghurt
Cashewnötter doppade i yoghurt
Kanel och chokladtäckta mandlar
Kokostoppar Yoghurt
Torkad cuantaloupemelon (otroligt god!)


Det är pågrund av naturgodis som jag blivit galen i vit choklad den senaste tiden. Yoghurtmassan som många av mina favoriter är täckta med smakar nämligen som vit choklad. Sött och härligt! Ikväll väntar en myskväll med syster, grönsaksdipp med olika röror till middag, toscaäpplen med vaniljglass till efterrät, sedan mys i soffan med bra filmer, naturgodis och för syster en påse Polly. Hoppas ni får en härlig helg! :)












Blogghjälp

Jag uppskattar alla mina underbara bloggläsare och det glädjer mig att någon verkligen läser min blogg! Men nu är det som så, att jag verkligen tycker om att blogga, men inte kan något om det. Som några av er kanske märkt så har jag inget vidare bra system när det gäller kategorier, och kan inte heller göra en snygg header. För att se alla mina inlägg under kött t.ex. så måste man rulla längst ner på sidan med recept, och sedan klicka på "tidigare inlägg"

Jag skulle vara otroligt tacksam om någon kunde ge mig lite tips på hur man gör kategorier! T.ex. under "Kött & Fågel" så skulle jag vilja göra underkategorier med t.ex. "Köttfärs" "Smörgåsar" och liknande. Så, någon underbar snäll hjälpsam människa där ute som skulle vilja hjälpa lilla mig? För jag är verkligen inte teknisk av mig!


Varma ärter med sällskap

Otroligt goda ärter som värmts tillsammans med smörstekt lök, isbergssallad och kryddats med buljong och mynta. Fast personligen tycker jag det är godare att smaksätta med oregano. Denna rätt var så otroligt smörig, len och helt fantastiskt underbar, och dessutom, superenkel att tillaga. Receptet kommer från Jamie Oliver, och denna goda tillrättning fick mig verkligen att uppskatta Jamie mer som kock - helt fantastiskt!

1 msk smör
1 gul lök
1 tsk vetemjöl
1/3 isberssallad
2 nävar frysta ärter (ca 300-400g)
½ ekologisk veg. buljontärning
1 dl vatten
1 tsk smulad oregano/mynta, eller annan krydda du tycker om
svartpeppar

1. Skala och dela löken i två delar. Hacka den ena, skiva den andra. Mjuktek i smör några minuter.
2. Strö över vetemjölet, rör om.
3. Skiva salladen. Tillsätt sallad, ärter, vatten och smulad buljongtärning. Låt puttra samman 5 minuter.
Servera till kött, fisk eller vegetarisk rätt. Eller varför inte bredvid en god soppa tillsammans med rostat lantbröd?

Rom och krusbärsmarmelad

Ibland vill man bara mysa, unna sig en god stund för sig själv med en bra bok. En bra bok, förresten, som jag måste tipsa om är "Genom dina ögon" skriven av den aktuella Stephenie Meyer som är författaren till de filmatiserade böckerna om den omtalade vampyrerna i filmerna Twilight osv... När kylen är påtaglig och man inte vill gå ut - varför inte göra i ordning lite fika?

Några kex, god marmelad, lagrad ost, lite cram cheese, en kopp thé och livet känns genast bättre. Jag har nog sett för många matklipp av Nigella och Jamie Oliver, för detta börjar verkligen likna ett klassiskt English Afternoon Tea! Men det är så härligt att bara mysa ibland, det är sådant man behöver göra för att slappna av. Inte åka iväg på dyrt spa, åka flygplan runt halva jorden eller äta piller för att varva ned. Lite fika, en bra bok eller lite skön musik kan göra vilken söndag som helst till en bra dag innan arbetsveckan drar igång igen.


Rom och krusbärsmarmelad

1 liter krusbär, frusna/färska
ca 350 g syltsocker
3 msk rom

1. Koka upp krusbär och syltsocker, lå koka ca 5-8 min.
2. Rör ned rom.
3. Häll upp på burkar diskade i diskmaskinen, låt dem svalna. Förvara i kylen/frys in.

Underbar sallad med dubbel ost

Trots att det är mitt i vintern under den allra kyligaste perioden, så njöt jag i fulla drag av en underbar pastasallad för några dagar sedan. Jag älskar sallad, skulle kunna äta det till middag flera gångeri veckan, men såhär på vintern är det inte läge för det, men tillslut fick jag äntligen njuta av en riktigt god pastasallad ändå. Vi fick ca 2 dl fullkornsmakaroner över från en middag och gjorde salladen av dessa dagen efter. Tillsammans med sardeller, soltorkade tomater och två sorters ost fick denna sallad en härlig sälta.

ca 3 portioner
2 dl kokt pasta
2 tomater
lite tunt hyvlad fänkål
peppar
en skvätt mangobalsamvinägrette
olivolja, en skvätt
oregano
½ burk sardeller, grovt hackade
1 avocado
3/4 pkt salladsost (ex. euroshoppers, den är god)
1 pkt halloumiost´
blandade grekiska ekologiska oliver med kärna
3 soltorkade tomater
½ rödlök
ca 5 blad isbergssallad

1. Blanda pasta, olivolja, vinäger, peppar, oregano, sardeller och soltorkade tomater.
2. Skär salladsosten i kuber. Blanda allt utom halloumiosten.
3. Stek halloumiosten, servera den nystekt till salladen med mangobalsamvinägretten som tillbehör.

Hallon och päronsmoothie

Egentligen behövs inga recept för smoothies, det är bara att mixa vad man själv föredrar, och hälla upp i ett stort glas. Men, här kommer i alla fall en av mina favoriter! Eftersom jag nyligen till mig själv köpt en stavmixer så kommer här mixas många smoothies, så håll ögonen öppna om ni är sugna på lite somriga nyttiga drycker.



1 portion
2 dl ekologisk naturell yoghurt (gärna arlas, den är godast)
1 moget päron
ca 2 dl hallon

1. Skär ned päronet, tillsätt tinade hallon och yoghurt.
2. Mixa, häll upp i ett glas.

Ibland kan jag dricka bara en smoothie till frukost, men det mättar inte särskilt länge. Ett gott tips är att servera smoothin till en god gröt. Här valde jag mannagrynsgröt med blåbär. Det var första gången som jag kokade och åt mannagrynsgröt, jag börjar faktiskt tycka att det är gott, fast tyvärr, lite för fiberlöst ur näringssynvinkel. Men vad gör det egentligen, det är kosten i helhet som bör vara nyttig och fiberrik, man behöver inte rata och välja bort en del produkter så länge man äter vairerat, nyttigt och fiberrikt för övrigt.



Tacopaj med frasig botten

Ibland är det gott med paj, men ibland inte. Pajer kan lätt kännas för feta och krämiga, jag vill ha fräsch och nyttig mat! Att mat är fet behöver dock inte alltid vara negativt, men en pajbotten som känns flottig och blöt är inget jag vill ha. När jag gjorde denna underbart goda tacopajen så tog vetemjölet slut, och tur var väl det. Jag har aldrig i mitt liv smakat en sådan god pajbotten. Grahamsmjölet och veteklin gjorde verkligen susen, och resultatet blev en knaprig, frasig härlig botten till en underbar tacopaj.




Pajbotten:
1,5 dl vetemjöl
1 dl vetekli
½ dl grahamsmjöl
75g g smör
1 skvätt mjölk
1 tsk salt

Fyllning:
ca 3 dl färdig tacofärs
1 liten burk ekologisk majs
1 skivad tomat
½ hackad rödlök
2 dl lätt créme fraiche
½ dl sweet chilisås
½ dl chilisås
2 tsk paprikapulver
riven ost

1. Kör ingredienserna till pajbottnen i en hushållsmixer tills degen går ihop till en boll. Tillsätt mer mjölk ifall degen är för torr/mer mjöl ifall den är för lös. Tryck ut degen i en pajform, ställ in den i kyl, frys (eller utomhus i kylan) en stund så att den får stelna.
2. Sätt ugnen på 225 grader, förgrädda bottnen i ca 10-15 min.
3. Lägg i tacofärs, rödlök, tomater och majs. Blanda créme fraichen med chilisås, sweet chilisås och paprikapulver. Bred detta över pajen.
4. Strö över riven ost, grädda pajen ca 20 min, tills osten smält och pajen är genomvarm. Servera till en sallad.

Janssons Frestelse

Julen är för visso slut, men självklart kan man fortfarande äta Janssons Frestelse. En gratäng jansson passar lika bra som enkel vardagsmat som en perfekt bufférätt till vilken tillställning som helst. Detta är faktiskt första gången som jag verkligen ätit Janssons Frestelse, tidigare har jag som många andra ungdomar ratat denna fantastiskt goda rätt.

Fast jag kan förstå det, vad vissa människor gör med sina Janssons frestelser det vet jag inte, men de är inte alltid goda, så vitt vet jag. Men denna simpla lilla Jansson, var förträffligt god, och inte alls grynig som vissa tenderar att bli! Trixet är att använda mellangrädde, enbart, och inte riva potatisen.


ca 2 portioner
ca 6-8 potatisar
1 gul lök
1 burk ansjovisfiléer
1 tetra ekologisk mellangrädde (2,5 dl)
ekologiskt ströbröd

1. Skala, skiva och strimla potatisen fint med en kniv.
2. Skala, dela och skiva löken tunt. Stek löken mjuk i smör.
3. Tag lite av löken och "smörj" ugnsformen med den smörstekta löken.
4. Öppna ansjovisburken och spara spadet där i. Varva lök, potatis och ansjovis, avsluta med potatis.
5. Häll på grädde och ansjovisspadet, strö över ekologiskt ströbröd. Grädda ca 30-45 minuter på 225 grader.

Jansson är gott tillsammans med rödbetor, knäckebröd och inlagd gurka. Eller som jag åt, tillsammans med en köttbullemacka, som sedan slutade med att allt, jansson, köttbullar, rödbetor och inlagd gurka hamnade på knäckebrödet. Riktigt, riktigt god kombination måste jag säga!



Kryddig bacon och broccolipasta

Nej, jag har inte fått en nyårsraket i huvudet! Jag lever och mår bra, det är bara bloggen som legat och vilat sig i några dagar. Man skall prioritera de viktigaste sakerna i livet, och de senaste dagarna så har jag bara njutit. Ätit god mat och goda ostar, myst med familj och släkt, njutit av den härliga vintern och faktiskt även åkt på ett litet shoppingäventyr alldeles ensam. Ibland är det skönt att bara åka iväg själv, gå på IKEA och filura, sjunka ned på ett café med en varm härlig chailatte och bara vara. Det är sådant som man måste unna sig i livet!


En härlig vinterpromenad på Julafton med pappa och vovvarna


Jag har bestämt mig för att försöka ha tre riktlinjer att följa detta år. Jag kan inte säga löften, för då är det lättare att man bryter dem...
1. Slappna av mer
2. Unna mig själv saker oftare
3. Låta bli kylskåpet på kvällen
 



Nu kommer hur som helst ett gott recept på en enkel och god pastarätt! För såhär efter alla helger är lusten att stå ytterligare i köket inget som kanske lockar särskilt många. Därför är det enkla och nyttiga recept som gäller! Och för vår del här hemma: äta av all mat som vi har i frysen. Hela vår frys är full av soppor, matlådor och massor med annat. Det är dags att börja rensa ut det gamla och fylla på med nytt och fräscht, för nu är det faktiskt ett nytt år!

4 portioner
1 pkt ekologisk bacon
1 stor gul lök
2 nävar broccoli, tinad
2 vitlöksklyftor
1 burk skivade champinjoner
½ krm chilipulver
1 tsk paprikapulver
örtsalt och peppar
1 tsk gurkmeja
1 krm spriskummin
4 portioner pasta

1. Sätt på pastavattnet.
2. Skiva bacon, hacka löken, pressa vitlöken. Fräs detta i olivolja.
3. Tillsätt avrunna champinjoner, låte dem fräsa med en stund.
4. I med tinad broccoli och kryddor. Stek tills allt är varmt. (Här kan du, om du vill, hälla på en mellangrädde)
5. Servera med nykokt pasta och ev. t.ex. sweet chilisås, créme fraiche.

RSS 2.0