Ankarstock

Riktigt goda och smakrika kraftiga bröd som passar utmärka till frukost! Dessa riktigt "stockliknande" bröden har fått sina namn från ankarstocken på gamla fiskebåtar, just eftersom de är tunga och ser ut som just stockar. Hur som helst, det kanske är just på grund att detta bröds lite annorlunda namn som det är så ovanligt gott? Testa även att rosta det i brödrosten, då kommer smakerna ut ännu mer eftersom aromerna i brödet frigörs vid rostning! Ankarstockar är väldigt hållbara och håller sig saftiga länge. Ett tips är dock att låta det ena brödet vara framme efter bakning, men att dela den kvarstående limpan på hälften och sedan ta ut en halva i taget från frysen :)


2 formbröd
Skållning dag 1 :
5 dl grovt rågmjöl
1 msk brödkryddor (anis, fänkål, kummin)
5 dl kokande vatten
Degen dag 2:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
rågmjölsblandningen från dag 1
1 1/4 liter grovt rågmjöl
1 ½ msk salt
1 dl mörk brödsirap
3 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl (eller rågsikt med vetemjöl)

Dag 1:
1.
Koka upp vattnet och häll det genast över mjölet utrört med kryddorna i en bunke, rör om ordentligt. Täck över med en duk och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2:
2. Lös upp jästen i lite av vattnet i din bakmaskin. Tillsätt rågmjölsblandningen från dag 1, och resten av vattne samt sirapent. Arbeta samman till en lös deg (kan vara lite krångligt, jag fick arbeta lite med händerna också men det gick fint!)
3. Tillsätt 1 1/4 liter grovt rågmjöl och arbeta degen smidih. Täck över med en duk och låt jäsa ca 4 timmar i rumstemperatur.
4. Tillsätt sedan saltet och det sista av rågmjölet, och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Låt sedan jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
5. Knåda degen på bakbord, dele den på hälften, forma till limpor och lägg i smorda brödformar. Låt dem jäsa i ca 20 minuter till.
6. Grädda bröden i 200 graders värme ca 1 timme. Undersidan på brödet skall gå att knacka på och bröden skall kännas lite lättare - då är de färdiga. Låt bröden svalna och njut sedan av dem med gott pålägg, eller bara lätt rostade med smör.

 


Drömmar om glass

Trots att jag är supermätt sedan en riktigt mumsig tacosmiddag sitter jag och funderar på glass i mängder! Det hela började med att jag tänkte på min hälsa efter att jag tvingat pappa göra lite yoga med mig. Jag tänkte på hur pass viktigt det är att ta hand om sig själv, såväl insidan som utsidan, och att verkligen njuta av livet och leva det fullt ut. Så jag började spinna vidare på dessa tankar och kom att tänka på att jag verkligen vill utvinna så mycket som möjligt av mitt liv på många olika plan, bland annat när det gäller smaksensationer. Så, jag sjönk ned i min säng med datorn i knät och började skriva ned vad jag hitills i livet inte ätit, och vad jag skulle och någon gång verkligen måste smaka på. Jag kom inte längre än till min första tanke: Ben & Jerry's glassar.



Jag har aldrig ätit en glass från Ben & Jerry's. Varför vet jag faktiskt inte. Kanske för att jag inte är någon direkt glassfantast eller för att jag inte äter sötsaker så ofta och helt enkelt försöker undvika köpt glass eftersom den för det mesta bara innehåller en massa otydbara kemiska ämnen och tillsatser. Jag har, som många andra, hört väldigt mycket om Ben & Jerrys glassar. Hur goda och fantastiska de ska vara, och dessutom med helt okej innehållsförteckningar. Och jag, som älskar när det är stoora bitar, tjoffigt, mastigt, mycket av det godiga borde nog vara en perfekt Ben & Jerry's glassätare. Eller vad tror ni?

Fast grejen med mig är att jag tycker att man skall försöka tillaga sin egen mat och sötsak själv. Om man vill ha glass med brownie, macademianötter, kolasås och chokladdoppade mandlar så rör man helt enkelt ihop detta själv. För är verkligen en förpackning Ben & Jerry's värd de där 50 kronorna? Är det kanske inte bättre att blanda ihop sin egen glass och verkligen få det man vill ha, och i exakt så stora bitar som man vill ha det?

Jag vet inte, men jag känner att det är dags att hosta upp stålarna och helt enkelt prova en Ben & Jerry's. Kanske redan till helgen, för att fira min första beställning? Då kommer dock till ett problem, som jag alltid har oavsett vilken vara jag skall köpa vare sig det är wok-påsar eller elvispar, vilket sort skall jag köpa? Jag har kikat mig igenom Ben & Jerry's sortument och kommit fram till att det är nedanstående glassar som intresserar mig mest. Nu är bara frågan, vilken av dem.... ?

 


  



Marsinpanrosor

Äntligen har jag fått min första riktiga beställning! Förutom blåbärsmuffins och grovt bröd som min Morfar och hans sambo Anna beställt från mig har deras granne även beställt en gräddtårta! Jag blev verkligen glad, jag som älskar att baka! Så idag har jag gjort muffis, planerat tårtan och övat på marsipanrosor.

Det är ganska trixigt att få till snygga marsipanrosor, men tricket är att öva, öva, öva. Det gäller att prova olika tekniker och testa sig fram, till slut så lyckas man! Jag sökte runt på youtube efter bra beskrivningar på hur man tillverkar marsipanrosoreftersom jag alltid tycker att mina rosor blir så kompakta. Jag hittade en riktigt bra video som jag vill tipsa om till alla er som vill lära er att göra marsipanrosor. Riktigt enkelt och snyggt, med stora luftiga blad!

Här är länken till det riktigt sevärda filmklippet om marsipanrosor, prova ni med! Såhär blev min ros :o)




Nej nu måste jag gå och tvätta händerna, hela datorn har blivit sockrigt klibbig! Ikväll blir det tacos till middag, jag har faktiskt längtat, det var riktigt länge sedan vi åt det nu! Är redan superhungrig dessutom, men men, den som väntar på något gott...
Hoppas ni har en bra vecka, imorgon är det fredag och vi har en mysig helg framför oss! Eller kanske borde jag säga, en läskig helg?

Avslutar med en till bild på en av dagens rosskapelser, vi får se om någon av dessa hamnar på tårta, men jag är inte riktigt nöjd än, så vi får se.


Banan + yoghurt = sant

Ja, så är det verkligen! Banan utan yoghurt eller fil har jag väldigt svårt för att äta. Det kliar i munnen och bananden känns bara kompakt och inte alls god. Men skiva den och njut av den tillsammans med arlas ekologiska milda yoghurt så är det en helt annan sak... Detta blev min goda lunch idag!

 


Innan lunchen joggade/promenerade jag och vovven 5 km, och nu har jag precis suttit och drömt mig bort bland sista minuten resor... På påsklovet skall jag i alla fall tvinga med pappsen ut på en resa, det ska bli så otroligt mysigt! De resorter jag skulle vilja resa till, trots att jag besökt några av dem tidigare är följande; Italien, Grekland, Spanien, Cypern, Tunisien eller Egypten. Riktiga charterområden, men jag vill inte till turistfällorna utan ut på landsbygden en liten bit! Fast, det är sista-minuten-priset som får avgöra, man kan ju åka riktigt, riktigt billigt om man beställer en vecka innan avresa. Riskfullt men kanske väl värt det!

Nu ska jag nog ta och måla lite, sedan är det dags att kanske mumsa lite mellanmål och sedan hoppa på cykeln för att cykla ned till busstationen. Ska nämligen iväg till Emma idag, vi skall gå på stan lite och sedan ha myskväll :) Sånt behöver man när det är lov! Senare i veckan blir det baka av, både syster och en kompis fyller år, jag längar!


Hjärtliga raggmunkar

Idag blev det raggmunkar till middag, så enkelt, så svenskt, så otroligt gott! Med stekt fläsk och lingonsylt, eller med smör och ingen lingonsylt som pappa äter dem - en riktig hit :o)

Jag lade i två pepparkaksformar i stekpannan och stekte raggmunkarna i dem, det blev jättebra! Raggmunkarna blev även mer lätthanterliga eftersom de inte flöt ut lika mycket. Ett smart och dekorativt tips!




Soppa m. linser, rotselleri & potatis

Igår var det söndag, en regnig söndag. Många av oss tycker inte om söndagar så värst, eftersom det betyder att man måste gå och lägga sig tidigt, ladda för en ny vecka och vakna upp till ännu en måndag med skola och arbete. Detta är lite synd tycker jag, det är fortfarande helg, och vi borde uppskatta alla veckans dagar, alla dagar vi hela vårt liv! Vi lever bara en gång, det gäller att försöka få ut så mycket som möjligt av varje lilla dag. Det behöver inte betyda att man måste resa runt i jordens alla hörn, smaka på alla världens maträtter eller bli mångmiljonär. Utan att göra små saker som förgyller vardagen. Kanske baka en vacker tårta, ta en långpromenad i regnet eller skriva ett långt brev till den man älskar?

Det jag tycker om mest i livet är att få umgås med familjen. Att sitta ned en timma tillsammans och njuta av god mat är en av de viktigaste ingrediensrna i mitt liv. Jag verkligen avskyr när några börjar äta utan att alla satt sig vid bordet. Måltider är kvalitetstid med familjen som skall tas om hand väl! Denna helg har vi verkligen vårdat våra sociala matsinnen och helgen av slutades med en riktigt god soppa och baguette. Soppan blev godare än vad jag trodde, som vanligt, och den går utmärkt att krydda efter behag. Man kan säga att detta är en "bas-soppa", men som även är riktigt god att äta bara som den är med gott bröd till. Idag blev det rester av denna soppa till lunch för mig och pappa. Härligt värmande i magen efter jag tagit en skön cykeltur i det mulna vädret.



4-6 portioner
2 potatisar
1,5 dl röda linser
10 cm purjolök, gärna den grönare biten
ca 100 g rotselleri
1 liter vatten + 1 ekologisk grönsaksbuljong (knorr)
1 tetra eco krossade tomater (500g)
lite smulad torkad chili

1. Skiv purjon, skala och hacka rotselleri och potatis.
2. Fräs först vitlöken i olivolja i en stor kastrull någon minut.
3. Tillsätt rotsellerin, potatis, linser och purjolök. Låt fräsa några minuter.
4. Slå över hett vatten i kastrullen, tillsätt grönsaksbuljongtärningen, låt den smälta tillsätt sedan tomatkrosset.
5. Låt soppan koka ca 20 minuter. Smula ned chilin, riv i bittermandeln.

Servera med gott bröd, salt och peppar och ställ gärna fram lite olika kryddor på bordet ifall någon vill styla om sin soppa! Jag ställde fram oregano, citronpeppar, rosmarin, curry, paprikapulver och spiskummin. Men ingen tog av kryddorna, för soppan var så god ändå!


Äpplen i mängder

Höst. Äpplen, rotfrukter, skaldjur, grytor, och äpplen... Jag har bakat många äppelrecept denna höst, så många att jag faktiskt känner mig ganska nöjd med min insats på äppelfronten. Men egentligen, innerst inne, kan man verkligen få nog?

I morse vaknade jag klockan nio, men kom på att klockan var egentligen var åtta. Denna utökning av tid spenderades vid datorn i sängen, där jag surfade runt lite på Martha Stewarts hemsida. Där hade en gigantisk samling äppelrecept sammanställts, kika in om ni är äppelfantaster! Jag valde ut några recept som jag tyckte såg riktigt smarriga ut som jag nu tänkte tipsa er om. För om ni inte redan visste - man får faktiskt baka lite extra när regnet envist faller utanför fönstret...

Apple Spice Cake   John's Three-Layer Apple Cake


Baked Apple Wedges   
   
     

Enkel lunchpytt på "rester"

Jag tycker inte om ordet rester, det låter så trist och tråkigt, rester är precis lika god mat som färskt tillagad mat! Igår blev det en liten köttpytt till sen lunch, bestående av fransyska med sås och kokt hackad potatis. Riktigt gott och enkelt att bara värma på och avnjuta. Själva pytten gjorde jag i ordning redan kvällen innan direkt efter middagen. Jag ska de överblivna köttskivorna i bitar, och likså potatisen, blandade dessa i kastrullen och ställde in den i kylskåpet. Idag var det bara att ta ut kastrullen, knäppa på spisen och värma på maten.  Enkelt och gott!

Jag kan inte förstå att vissa slänger så pass mycket mat som de gör. För även om det bara är 1 dl ris som blivit över från middagen, frys in riset ändå! Nästa gång det blir ris kvar, fyll på i rissburken! Sedan har du två portioner ris redo att bara tina. I längden tjänar du både pengar och tid på att vara mer sparsam med slängandet av mat. Hemma hos oss slänger vi faktiskt aldrig mat. Blir det inte matlådor så får hund, höns eller katten mumsa på det som blivit över.

Grytor och gratänger är perfekt mat för rester, och visst passar det med en värmande gryta eller gratäng såhär i höstmörkret? Prova tonfiskgratäng vetja, riktigt smarrigt!





Frasigt sega baguetter

    En alldeles underbart lagomt stillsam lördag avslutades med en riktig lyxmiddag. Ibland måste man unna sig lite extra och helt enkelt inte bry sig om att det kostar några hundralappar mer, för det är det värt! Ikväll njöt vi i fulla drag av min absoluta favoriträtt, krabba med nybakt baguette. Till detta åt vi även 3 sorters ostar som var riktigt goda. Getost blå ädel, extra vällagrad hälsingegrevé och färskost med vitlök och örter light. Jag är alldeles lyckligt mätt och nöjd, så underbart gott att få unna sig lite ibland. 


    När jag såg poolishen (surdegen) till baguetterna så förstod jag att de skulle bli lyckade, och sanna mina ord - detta blev de godaste och vackraste baguetter jag bakat hitills.
Tidigare har jag inte knådat degen lika länge som jag gjorde idag, så ett tips till er alla där ute - stäng inte av bakmaskinen för tidigt! Baguetterna skall knådas 10-15 minuter för att bli sådär perfekt sega med vackra glutentrådar och underbara lufthål. Att dessutom ställa in en plåt i ugnen under bröden och sedan hälla in några deciliter vatten ger bröden en underbar skorpa...

    Men mitt brödbak hade kunnat gå illa eftersom vår älskade hushållsmaskin gick sönder! Degkrokarna vägrade snurra runt och hela maskinen hackade. Jag fick lite smått panik eftersom degen hade utvecklats så fantastiskt bra med riktigt sega glutentrådar, tack och lov kom rara pappan och räddade mig. Vi hade nämligen en annan äldre modell av Bosch hushållsassistent på vinden, så med denna gamla maskin under degkrokarna kunde degen knådas vidare och kvällen blev räddad. Ibland kan det vara värt att köpa riktigt dyra grejor, för även fast denna maskin som räddade mitt brödbak är 20 år fungerar den tillsammans med Bosch's nya hushållsassistenens delar. Det är så smart att de byggt hela sin serie efter samma modell, så att delarna går att byta ut och komplettera med varandra, oavsett årsgång.

    Nej, nu ska ni få det absolut bästa receptet på baguetter från Leilas kokbok "A piece of cake", sedan är det dags för mig och min väldigt nöjda mage och själ att ta en god natts sömn. Hoppas ni får en underbar helg! Recepter är beräknat för fyra härliga baguetter!

4 baguetter
Poolish:
3 dl ljummet vatten
ca 5 g jäst (försök ögonmåtta om du som jag inte har en våg)
5 dl vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet och blanda med en träslev ned mjölet till en slät deg. Låt jäsa på varmt ställe, t.ex. ovanpå kylskåpet eller i vanlig rumstemperatur i minst 4 timmar.

Baguetter:
20 g jäst (det går alltså åt ½ pkt)
1 msk socker
1 sats poolish
5 dl vatten
7-8 dl vetemjöl (med rågsikt)
1 msk salt

1. Lös upp jästen och sockret i vattnet, tillsätt sedan poolishen som nu bubblar och har fina glutentrådar.
2. Tillsätt nästan allt mjöl och knåda degen i hushållsmaskin på låg hastighet i 10 - 15 minuter, tillsätt saltet mot slutet.
3. Låt degen jäsa ca 1 ½ timme under lätt värmd bakduk.
4. Tag försiktigt upp degen på bakbokd, vi vill inte förstöra luftbubblorna, och dela degen i 4 delar. Forma dem til baguetter, snurra dem några varv och lägg dem på en väl smord plåt. Låt jäsa i 1 timme.
5. Sätt på ugnen på 250 grader och låt en plåt med höga kanter värmas upp. Ställ in bröden, häll vatten på den heta plåten och stäng luckan. Sänk värmen till 200 grade när bröden fått fin färg. Grädda dem i ca 30 min, låt svalna lite och njut tillsammans med smör, en god ost och gott sällskap!


ps..http://www.youtube.com/watch?v=LnawhnS55Dc&feature=related

Kvällsmellis med banan och kryddor

Nu har jag pluggat naturkunskap, joggat 5 km med vovven, tagit en skön dusch och njutit av ett litet mellanmål. Jag brukar vanligtvis inte äta något efter middagen men eftersom jag joggat idag så passade det bra med ett litet kvällsmål, magen var lite hungrig också. Det är viktigt att äta när man har tränat för man höra, och jag vill inte gå ner i vikt! Att få i sig både protein och kolhydrater efter träning är bra, så en banan är inte så stark på egen hand. Men tillsammans med lite yoghurt så får du en proteinrik mellis med bra kolhydrater och vitaminer!

Nu ska jag läsa igenom min naturkunskapuppsats, bläddra lite i senaste numret av Allt om Mat som jag fick i brevlådan idag, sedan är det verkligen dags att sova! Imorgon väntar prov, redovisning och inlämning av uppsats, sedan är det ett välförtjänt höstlov!


1 portion
1 mindre ekologisk banan
1 litet svenskt äpple
½ tsk torkad ingefära
½ tsk kanel
1-2 dl yoghurt
1 knivsudd ekologiskt vaniljpulver
(en liten klick aprikosmarmelad med vanlij och mandel)
(osötade cornflakes, eko)

1. Kärna ur och hacka äpplet.
2. Skala bananen, dela den i 2 längsmedgående snitt och skiva den sedan tunt. Blanda äpplet och bananen i en liten skål med kryddorna.
3. Häll på yoghurt, eventuellt några knapriga cornflakes/frön och njut!
Jag toppade även med lite aprikosmarmelad eftersom den står i kylskåpet och gråter i sin ensamhet... :o)

Jag älskar tortellini

Idag fick jag ett väldigt glatt besked, jag har vunnit en tävling! Priset som jag vunnit består av 2 sorters thé och 2 st spännande chokladdrycker på pinne! Blev så glad idag när jag läste att jag vunnit på skolan, det är sådant som piggar upp vardagen!

Idag till middag blev det en riktig snabbis. Jag var lite otrevlig och åt mat själv innan resten av familjen eftersom jag var så hungrig och trött. Det blev tortellini och en klick tinad köttfärssås från frysen. Egentligen vill jag inte ha något till tortellini, inte ketchup, inte sås - ingenting. Tortellini är så gott att bara äta! Idag blev det dock lite köttfärssås och lagrad ost, mums för den lagrade osten säger jag bara! Nu är det naturkunskapspluggande som gäller, skall lämna in en uppsats imorron, så det måste göras vare sig jag vill eller inte! Senare blir det en joggingtur tror jag.


Arboga leverpastej mini

Idag gick jag och min älskade pappa ut och åt lunch tillsammans på en thairestaurang, riktigt mysigt! Jag har ätit där några gånger nu och älskar maten! Mätt blir man till tusen, så det blev ingen middag för mig idag, magen sa promt nej tack - jag är full! Men lite senare på kvällen så knorrade den allt lite ändå, så nu har jag precis mumsat på ett supergott kvällsfika. Jag passade på att testa Arbogas lättvariant av leverpastej på ett grovt bröd kallat ankarstock, som jag måste lägga upp receptet på imorgon, det blev verkligen supergott! På brödet hade jag även skivad gurka, tomat och sallad, till drack jag mitt hempysslade thé som smakar pepparkaksbak!


Kortfattat:

Smak: Riktigt gott! Faktiskt lite godare och med mer smak än den vanliga ekologiska/icke ekologiska varianten.

Konsistens:
Riktigt krämig men ändå "bastant", enligt mig en riktigt bra konsistens.

Kommentar:
Detta var en riktigt god leverpastej, godast hitills av de jag testat! Leverpastej är både gott och nyttigt, så denna med endast 8% fett kommer verkligen bli en favorit. Nästa projekt på leverpastej-fronten är att hitta en lightvariant som är ekologisk! Vet ni om det finns någon på marknaden? :)
    Denna lättvariant är nyttigare än den vanliga enligt mig på grund av att det dels på grund av att den innehåller mindre mättat fett, men även eftersom mini-pastejen INTE innehåller socker, aromer, emulgerinsmedel, mycket vetemjöl och margarin. Mini-pastejen innehåller dessutom 1 mg mer järn än originalpastejen.

Innehållsförteckning:
Grislever (29%), vatten, griskött, mjölk, potatismjöl, vetestärkelse, fettemulsion av gris, bambufiber, mjölkprotein, koksalt, svamp, citrusfibrer, kryddor, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250.

Näringsvärde per 100g:
150 kcal
11 g protein
9 g kolhydrater
8 g fett
2 g koksalt
8 mh järn (57% av rekommenderat dagligt intag)

Knäckefrukost

Jag äter ganska ofta knäckebröd till frukost i veckorna. Det är så enkelt eftersom jag köpt med mig ett paket till skolan! Bara att plocka fram dem och lägga på pålägg, man behöver inte frysa brödet eller oroa sig för att det skall vara torrt och tråkigt. Knäckebröd håller sig bra länge! En kul grej att göra om du äter knäckebröd eller något annat till frukost (vilket jag hoppas att du gör, för frukost är verkligen dagens viktigaste måltid) är att testa din frukost på wasabrod.se! Det är inget vetenskapligt bevisat testresultat med det kan ge dig en hint om hur nyttig din frukost är och om du kanske borde ändra dina frukostvanor.

Ett tag nu så har jag ätit ganska mycket leverpastej, dels för att det är gott men även eftersom det är väldigt nyttigt! Det här med mättade fetter (som finns i kött och mejeriprodukter med hög fetthalt) är dock något som jag vill undvika, så om ett tag skall jag prova en light-variant av arbogas leverpastej, det ska bli spännande! Vi brukar vanligtvis annars köpa deras ekologiska skivbara pastej.

Hur som helst, här kommer några tips om vad du kan ha på dina smidiga knäckemackor till frukost!

  • Några skivor tomat, inlagdgurka, sallad och skivad leverpastej
  • Tsatziki, skivad tomat och skivade oliver samt ev. rödlök
  • Hommus, gurka, och skivad tomat
  • Jordnötssmör och skivad kiwi
  • Bredbar ost, skivad rödbeta och gurka

 


Ädelostpasta med rotfrukter

Nu har ädelostbiten som blev kvar sedan den mumsiga höstgrytan tillagades väntat i kylskåpet alldeles för länge. En sådan god ost förtjänar att mumsas upp på direkten! (vilket jag även gjort i smyg då ingen sett på..)
Från början hade jag inga bra ideér alls om vad vi skulle äta till middag, och eftersom det är helg så vill jag passa på att få laga lite mat. Men efter lite funderande hade jag kommit på månag olika små alternativ, men de kommer jag tillaga senare i veckan istället! Idag blev det ädelostmarinerad fullkornspasta med ungsrostade rotfrukter, inte helt fel såhär på en mysig söndag.

2 portioner
100 g ädelost (blåmögel ex.)
1 skvätt mjölk
5 dl fullkornspasta
morötter
palsternackor
1 gul lök
½ rödbeta
ca 100 g rotselleri
basilika, rosmarin och persilja
1 nypa torkad timjan
en skvätt vitt vin, citronsaft och olivolja
örtsalt

1. Tvätta och klyv rotfrukterna i önskad storlek. Blanda med lite vitt vin, olivolja, citronsaft, kryddor och örtsalt i en ugnssäker form. Baka på 200 grader i ca 30 min.
2. Koka upp pastan enligt förpackningen. Häll av kokvattnet i en sil. Smält i den tomma varma kastrullen hackad smulad ädelost och en skvätt mjölk.
3. När osten är smält men med några bitar kvar, blanda ned pastan. Servera till de ugnsrostade grönsakerna!

Höstig matsedel

Här kommer en höstmatsedel, perfekt mat för denna kyliga mysiga höstperiod! Om ett tag skall jag och pappa ge oss ut på en långpromenad med vovven, en mil ungefär. Det ska bli skönt att få röra på sig lite! Hoppas att det inte är för kallt dock.

För övrigt så kan ja meddela att lappen nu sitter uppe på ICA's anslagstavla, och jag väntar (troligen förgäves) på att någon skall ringa så att jag kan sätta igång och baka! Man kan ju alltid drömma, i alla fall! Idag får jag tack och lov ändå baka, jag skall nämligen svänga ihop två ankarstockar eftersom vi börjar få slut på pappas älskade "skovor". Senare idag blir det citronmaräng paj som syster ska baka, smarrigt värre! Ha en fin dag alla ni som läser! :)



Måndag: Ungsbakade linser med fetaost
Tisdag: Asiatisk soppa med nudlar
Onsdag: Rosmarinfisk, baconlindad
Torsdag: Väldigt god och enkel linssoppa
Fredag:  Kålpudding med lingonsylt 
Lördag: Köttgryta med ädelost och kantareller
Söndag: Italiensk tomatsås och pasta



Kvällsmys med pepparkaksthé

Just nu sitter jag och bara myser och känner mig lycklig, lyssnar på blues och dricker världens godaste thé. Efter kvällens hamburgermiddag blev det ett vitt hamburgerbröd kvar... Jag har precis rostat en halv botten av detta superljusa bröd, brett på smör, apelsinmarmelad och lagrad ost - njutningen var total. Det är snudd på år sedan jag åt rostat vitt bröd, oh oh oh så otroligt gott! När man inte ätit något som man i hemlighet verkligen tycker om på så länge blir njutningen så underbart ljuvlig...  Jag ville aldrig att denna kvällssmörgås skulle ta slut! Även om det bara var en liten bit rostat vitt bröd så förgyllde det min dag...
Nu - vidare till mitt ljuvliga thé som värmer härligt i magen!

Min rara kompis Emma lät mig för någon vecka sedan smaka på hennes chai-latte på Barista. Det smakade pepparkaka, sött och gräddigt - verkligen mycket smaskigt! Ett varmt och juligt thé som värmer skönt i magen i det regniga höstvädret. Men, eftersom man inte alltid befinner sig på ett café så bestämde jag mig för att försöka mig på något liknande hemma. Det blev en nyttigare variant utan socker och gräddig mjölk, men ändå mycket, mycket gott! Detta kommer defenitivt bli ett nytt thé att mysa med såhär på hösten och till jul. Jag har redan hunnit göra mig 3 omgångar av detta smarriga thé och njuter just nu av min tredje kopp, ni måste måste prova!

 


Häll en skvätt mjölk (eller grädde, vilket troligen är ännu godare) i  en stor thékopp, kör mjölken i mikron så att den får koka upp ordentligt, det är bara att plocka upp "skinnet" som bildas ovanpå mjölken.

Blanda i en tesil ovanför koppen
(kryddorna smiter gärna emellan, därför är det viktigt att det finns en kopp med mjölk under
½ msk rött/grönt thé av valfri sort
torkade kryddor:
kanel
ingefära
malda nejlikor
finmalen kardemumma

Sisådär en udden av en tesked av varje krydda, tag inte för mycket dock, det är starka kryddor! Det skall vara mer kanel än av de övriga kryddorna.
Blanda thét ovanför mjölken häll på kokande vatten - njut!
Det blir självklart lite olika smak på thét för varje gång du blandar till en ny bryggning, och beroende på vilken krydda du tar mest av, prova dig fram och drick med glädje :)
För lite extra julkänsla, ploppa i några mandlar och russin i koppen. Jag börjar redan längta efter glögg och lussebullar, det är så mysigt med jul! Men först ska jag njuta av hösten, för den är också alldeles ljuvlig med alla vackra färger på löven och den härligt kyliga höstluften.




Godaste hamburgaren

Hamburgare förknippar jag alltid med pappa, eftersom det är han som infört traditionen med att alltid ha stekt ägg i hamburgaren. Sedan har jag själv kombinerat ihop min favorit, för vi har alla olika smaker och åsikter om vad som är godast. Bostongurka är nästan ett måste i min hamburgare, men idag lyste den med sin frånvaro i kylskåpet, så jag fick klara mig utan den.

Mätt och glad blev jag ändå, men torra hamburgebröd skippar jag i fortsättningen, dessa hade legat i frysen alldeles för länge. I fortsättningen tänker jag även baka mina egna, grövre hamburgerbröd! Eftersom vi äter hamburgare så sällan så kan man ju unna sig en riktigt god hambugare på alla sätt och vis, och degigt vitt bröd är inte gott.

 


I min hamburgare skall det finnas:
Bröd
Hemmagjorda saftiga hamburgare -
(med smält lagrad ost ovanpå)
Bostongurka
Inlagd smörgåsgurka
Tomat, gärna ungsbakad
Ketchup
Skivad lök
Sallad
Stekt ägg
Salt, peppar och lite grillkrydda



Några tävlingar

Jag vinner i princip aldrig något, ändå är jag envis och ger inte upp hoppet om att vinna i alla fall något! Därför passar jag på när så gulliga tävlingar som dessa dyker upp :






Jag är även med och tävlar om boken "Christmas Figures" från
Maries Hobby Corner,
hos
Cakes and Sweets . Här tävlar du.



Och en sista gullig tävling:
http://hemma-net.blogspot.com/2009/10/tavlingsdags.html#comment-form


Grekiska bönor i ugn

Igårkväll klockan tio satte jag in dagens middag i ugnen, då den tar lite tid att göra passade jag på att svänga ihop dagens middag igår efter en skön joggintur med hunden. Det var den god och lite annorlunda, och jag kan tänka mig att denna rätt passar mycket bra att äta kall en varm sommardag. Idag är det fetaostens dag! Vi "firade" den med att i alla fall äta en salt släkting till fetaosten nämligen stekt haullomiost, sältan var perfekt till den ganska osaltade böngratängen (jag är rädd för att salta för mycket!)

Det går även bra att använda färdigkokta bönor på tetra/burk, men det är så enkelt att koka sina egna istället för att betala för en massa vatten. Prova gärna en ny sorts bönor! I originalreceptet skall det vara stora vita bönor, vilket jag tror kan vara aningen godare än kidneybönor som vi hade.

4 portioner
3 dl torkade bönor, t.ex. stora vita, borlotti eller kidney
1 stor gul lök
2 morötter
1 bit roteselleri, ca 100 g kanske
1 tetra ekologiska passerade/krossade tomater
3 vitlöksklyftor
1 dl finhackad dill
1 msk torkad oregano
2 tsk torkad mynta
salt & peppar
4 dl vatten

1. Börja med att blötlägga bönorna i en stor skål med vatten över natten.
2. Koka bönorna enligt förpackningen, gärna i saltat vatten. Hacka under tiden lök och rotselleri, skiva morötterna och pressa vitlöksklyftorna.
3. Blanda alla ingredienser i en ugnsform med de kokta bönorna, häll på vattnet. Grädda i ugnen i ca 1 ½ timme. Servera varm, kall eller ljummen till sallad och fetaost eller annan god grekisk ost!

En liten idé

Jag har funderat jättelänge, ja faktiskt i mer än ett år på att våga mig på en liten "affärskedja". Haha, det låter så avancerat. Min idé är att sätta upp en lapp på ICA där jag bor och föra lite reklam för mitt bakande, och sedan, om någon ringer och vill köpa så bakar jag och tjänar lite pengar! Jag vet inte om jag vågar... (och jag vet inte om det är lagligt, men jag menar, jag är bara 15 år, och det kommer max ringa en person i princip, haha)

Vad tror ni, är det en dum idé eller en rolig sysselsättning för mig på fritiden? :o)



 

Ovan ser ni en bild på lappen jag tänkt sätta upp. Jag vill verkligen detta och det skulle vara så roligt. Tänk alla gamla söta tanter som måste tugga äckliga limpor och frysta pajer, jag vill att ALLA ska har rätt till hembakat! Jag vill ge alla en chans att njuta utan en massa tillsatser och mat som rest över halva jordklotet.
Det bästa vore om alla bakade själva, men har man inte orken, tiden eller lusten så borde det finnas alternativ. Vad tycker ni, ska jag chansa och sätta upp min lilla lapp?

 


Rotfruktsoppa

Soppor är nog något som många där ute i vårt avlånga land njuter av på hösten, och vem kan klandra oss? Det är så värmande och gott i magen när den iskalla blåsten viner utan för fönstret. Själv höll jag på att fullständigt förfrysa både till och från skolan idag, ush vilken kall och genomträngande blåst vi har idag! Snart faller väl snön här uppe också, det skulle inte förvåna mig om långkalsongerna eller täckbyxorna åker på snart, för det är verkligen hemskt kallt om mornarna!





4 morötter (beroende på storlek)
1 bit rotselleri, ca 100 g
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 rödbeta
1 bit kålrot, ca 150 g
1 äpple
hackad persilja, basilika och rosmarin / torkade
ca 2 liter vatten
1 ekologisk grönsaksbuljong (knorr)
2 msk madeira

1. Skala kålrot, rödbeta och rotselleri, hacka dem i små tärningar. Tvätta och skiva morötterna, pressa vitlöken och skiva purjolöken tunt. Fräs detta i olivolja i en stor kastrull ca 5 min så att det doftar ljuvligt :)
2. Värm en skvätt vatten med buljongtärningen så att den löses upp. Häll på allt vatten + buljongen, låt soppan koka i ca 20 minuter.
3. Skala, klyfta, kärna ur och tärna äpplet i mindre bitar. Blanda ned äpple, madeira och de färska eller torkade kryddorna. Låt soppan puttra ytterligare 5 minuter.

Servera med ett gott bröd och gärna färsk basilika, vi åt "skovor" - finskt rågbröd, med ost och gurka, mums!


"Matbloggar"

Nu har även jag testat att registrera mig på hemsidan matbloggar.com.
Där kan man söka andra trevliga bloggar som handlar om mat, bakning och annat mysigt :)

Kan även passa på att länka till en tävling som jag deltar i på en mycket fin blogg :)
http://www.matsaklart.se/2009/10/ny-tavling.html

Marinerad gryta m. ädelost & svamp

En riktigt mysig söndagsmiddag tillsammans med familjen, morfar och hans kära sambo Anna. Jag satsade stort och bestämde mig för att göra en gryta, "riktig mat" är något som jag ännu inte riktigt kan bemästra. Gott blev det, fast inte lika gott som när pappa gör gryta förstås... Men nu ska vi inte klaga, man lär sig hela tiden och desto mer jag vågar prova och tillaga - desto skickligare kommer jag att bli! Till serverade jag sallad, marinerade rödbetor och kokt nyupptagen hemodlad potatis.

Denna gryta var höstig och god, jag hade dock önskat mig lite mer smaker av vilt och skogen. I receptet stod det att man skulle tillsätta ½ dl viltfond, men eftersom fond på flaska innehåller massor av tillsatser såsom glutamat, och flera olika äckliga E:nummer och aromer, så är viltfond något som i alla fall inte jag frivilligt tillsätter i min mat. Men det väljer man som man vill, tilltalas man av viltfond, så kör på det!.. Grytan blev hur som helst mycket god utan viltfonden.


Receptet klippte jag ut från ett nummer av ICA's tidning Buffé, jag har dock gjort lite ändringar, så här kommer min variant!


700 g grytbitar av vilt (jag använde ekologiskt nötkött)
(1/2 dl konc viltfond) - nej tack
olja, salt, peppar
MARINAD
1 gul lök
2 palsternackor 
2 morötter 
100 g rotselleri
100 g kålrot
2 vitlöksklyftor
3 dl rödvin
1/2 dl rödvinsvinäger
2 msk krossade enbär 
1 tsk torkad timjan 
1 ekologsik köttbuljong (knorr)

SÅS
300 g skogssvamp, jag använde frysta förvällda kantareller
50 g ädelost 
3 dl mellan-/lättgrädde
1 msk soja 
1 msk svartvinbärsgelé/sylt


Gör så här
1. Skala lök och rotfrukter, skär i större tärningar. Skala och pressa vitlöken.
2. Blanda alla ingredienser till marinaden, (värm buljongtärningen med lite vin i mikron så att den blir upplöst) lägg i köttet, löken och de skurna rotfrukterna i en skål och låt marinera i kyl ca 5 timmar.
3. Plocka upp köttbitarna ur marinaden, krama ur dem och bryn dem i olivolja i en gryta, tänk på att bryna i omgångar så att köttet verkligen bryns, inte kokar in vätska. Tillsätt sedan marinaden med allt grönt (och fonden, vilket jag uteslöt).
4. Koka under lock tills köttet känns mört, ca 1 1/2 timme.
5. Ansa och dela ev stora svampar. Fräs svampen i smör och tillsätt den i grytan tillsammans med smulad ädelost, grädde, soja och gelé. Red med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Garnera ev med persilja.

Plopp saltlakrits

I fredags var jag på bio och passade på att prova plopp saltlakrits som jag suktat efter ett tag nu. Jag älskar saltlakrits och har alltid tyckt att det passar bra ihop med en bit choklad, så detta kunde inte bli mer än lyckat!




Smaken var jättegod, lakritsen var perfekt salt och sådär lite härligt stark, vilket gjorde sig bra mot den milda mjölkchokladen. Dock var det lite svårt att "blanda" smakerna, då lakritsen tog över lite. Men eftersom jag "sög ut" lakritsfyllningen, njöt av den och sedan lät en bit av chokladen smälta i munnen så blev kombinationen fulländag ändå.

Detta kommer nog bli mitt nya favoritgodis, inte för att jag hade något  favoritgodis tidigare... - mitt första favoritgodis får jag väl säga! Även om jag kanske inte kommer köpa denna choklad så ofta eftersom jag inte är något direkt fan av "låg-kvalitets-godis", (jag njuter hellre av 90% choklad eller handgjorda praliner), så kommer jag defenetivt att köpa den igen :)

Betyg: 5/5

Lätt dessert med kesella och blåbär

Denna lätta dessert serverade jag på min bardomsvän Majas trerätters-middag som hon fick av mig i födelsedagspresent. Efter både förrätt och huvudätt är magen oftast ganska nöjd, så en mastig kaka är inget att föredra som dessert på en trerätters-middag. Därför hittade jag på denna mycket goda, lätta och enkla dessert med smak av blåbär, citrus, vanilj och mörk choklad.

2 portioner
1 burk kesella 1%
2 msk citronlikör t.ex. limoncello
rivet skal från 1 apelsin
2 msk citronsaft
2 msk vaniljsocker
(ev. en liten, liten skvätt cointreau)

2 dl blåbär, tinade
2 dl rice crispies
några rutor mörk choklad 90%
(physalis)

1. Blanda kesellan med de övriga ingredienserna.
2. Smält chokladen i mikron i en skål, blanda ned rice crispies och bred ut på ett bakplåtspapper. Låt stelna.
3. (Spara hälften av rice crispisen och några bålbär till dekoration). Varva i 2 snygga glas kesellaröran, bålbär och smulad rice crispies.
4. Garnera med rice crispies, blåbär och physalis.


Råggröt med chokladbanan

Frukost! Jag älskar frukost, det är så mysigt :) Idag fick jag äntligen äta frukost hemma, jag brukar ta med mig till skolan annars eftersom jag börjar så tidigt, så det var mysigt att få laga till lite ordentlig frukost och sitta en stund vid köksbordet. Idag blev det mycket, mycket smaskigt.... Choklad och hallon, det kändes nästan som en dessert! Med lite flingsalt på toppen så var i alla fall denna gröt den godaste jag någonsin ätit.




1 dl rågflingor
2 dl vatten
1 banan
2 msk kakao
1 dl hallon, tinade och varma

1. Koka gröten.
2. Mosa banan tillsammans med kakao under tiden.
3. Ät gröten tillsammans med banan och chokladröran, hallon och strö lite flingsalt på toppen.

Sammanfattning: MUMS!

Tonfiskgratäng variant 2

Tonfiskgratänger går att variera i all oändlighet, med både ris och pasta samt olika såser och fyllningar. Idag gjorde jag en snarlik tonfiskgratäng som jag tidigare laddat upp receptet på. Måste nog säga att denna var aningens godare faktiskt! Tonfiskgratängen är mild, fast det fluffiga kesellalagret är det samtidigt lite "schvung" i, som vi i min familj brukar säga. Faktiskt var kesellatoppingen så god att jag kan tänka mig att bara göra den, köra i ugnen och äta med en god sallad...
Denna tonfiskgratäng är även perfekt att göra om man har ris över från någon middag tidigare i veckan!




4 portioner
2 dl råris
15 cm purjolök
1 liten/stor burk skivade champinjoner
2 burkar tonfisk à 140 g (den billiga sorten funkar utmärkt!)
2 dl majskorn - välj de omodefierade ekologiska!
1 tomat
1 burk kesella 1%
½ dl sweet chilisås
½ dl chilisås
paprikapulver, curry, oregano och lite lite tandoorikrydda
salt & peppar

1. Koka riset enligt förpackningen. Tryck ut den i en ungssäker form.
2. Strimla purjon och fräs mjuk tillsammans med svampen i olivolja några minuter.
3. Blanda kesellan med chilisåsarna och kryddor. Smula tonfisken över riset, strö över purjon och svampen, salta och peppra. Bred slutligen över kesellaröran. Strö eventuellt över ost, det behövs inte för kesellaröran är så krämig och god på egen hand! :0)
4. Grädda i ugnen ca 10-15 min på 200 grader.

 

 

 



Linnéas linssoppa

Idag bad jag min kära syster att fixa linssoppa till middag, och den var mycket, mycket god! Faktiskt så god att jag hade lite svårt att sluta mumsa i mig den :) Ute är det regn och rusk så soppan värmde mycket bra i magen. Jag är så sugen på soppa nu när höstvädret verkligen är här, det är så enkel, värmande och mysig mat! Även ofta väldigt billig. I veckan kommer det bli en till soppa, det är jag nästan säker på, måste bara bestämma mig för vilken... Hur som helst så tycker jag att ni som gillar linser borde prova denna enkla soppa, för den är smarrig som sjutton.

4 portioner
1 stor gul lök
olivolja
2 tsk paprikapulver
2 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
3 dl röda linser
2 msk tomatpuré
salt & peppar

1. Fräs löken i oljan utan att den ändrar färg och strö över paprikapulvret.
2. Smula ner grönsaksbuljongtärningarna och häll på vattnet. Skölj linserna rör ned dem, och tomatpurén. Koka i 20-25 minuter,salta och peppra.
Servera med gott grovt knäckebröd och någon grönsak till pålägget!

Extra knäckig äppelpaj

Det gäller att passa på att njuta av äppelsäsongen, för hösten känns snabb i år, man vet aldrig när snön kan börja sin resa ned mot marken! Frostnätterna är redan här och träden blir bara naknare och naknare. Idag var det riktigt mysigt att äta varm äppelpaj medglass och bara njuta av hösten där utanför fönstret. Äppelpajen blev riktigt god, och inte alls sådär sötsliskig som vissa pajer kan vara, utan ganska neutral vilket passade perfekt till den söta vaniljglassen. Knäckigt och gott, precis som det skall vara. Kan stolt skryta med att jag hittade på receptet helt själv :o)

4 portioner
4-5 äpplen, gärna olika sorter
60 g smör
1 dl mjölk
1 dl mörkt muscavadosocker
1 dl mandel
½ dl flagad mandel
½ dl potatismjöl
1 dl havregryn
½ dl vetemjöl
½ dl fibrex

1. Skålla och skala mandeln, kör den grovkornig i en matberedare/hacka den mellangrovt.
2. Smält smör tillsammans med sockret, häll sedan på mjölken och låt det koka upp ordentligt. Rör ned den hackade mandeln.
3. Skala, klyfta och kärna ur äpplena, lägg dem i en ungssäker form.
4. Blanda ned flagad mandel, mjöl, potatismjöl, havregryn och fibrex i kolasmeten. Bred ut den över äpplena, tillaga i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter, tills ytan blivit knäckig och äpplena mjuka. Servera den varma pajen med vaniljglass!


Ugnsbakade linser med fetaost

Detta är en av mina favoriter när det gäller vegetariska maträtter. Det är ganska konstigt egentligen, för det är ingen lyxmat direkt, smakar mest tomater och linser, men den är så otroligt god! Billigt och gott samt väldigt snabbt och enkelt att tillaga, jag tycker att ni ska prova, vare sig ni är vegetarianer eller ej! Vegetarisk mat är något som vi alla borde äta mer av, och här kan man då inte klaga på att det är "krångligt" att laga vegetarisk mat.

4 portioner
6 dl   kokta linser
2 msk   olivolja
2 st   rödlökar
1 tetra   krossade tomater, med chilismak
2 st   vitlöksklyftor
1 tsk   timjan
1 st   buljongtärning
150 gram   fetaost, mager

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka linserna i 10 min, om du inte köpt färdigkokta, vilket är ganska onödigt eftersom det är så enkelt att koka själv.
2. Hacka lök och vitlök. Fräs i olja på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt linser, krossade tomater, buljong och timjan.
3. Koka ihop detta under 5 minuter.
4. Häll röran i en ugnsform och strö över fetaost. Ugnsbaka i 10 minuter och sedan; njut!

Receptet kommer från tasteline.com

Höstens många skördar

    Även fast jag ibland gnäller om att det är alltför kallt och urrigt, så är hösten en årstid som jag riktigt njuter av. Luften ute känns så härligt frisk och kall i lungorna, alla varma sköna färger från skogens löv - är det inte underbart? Att få sitta inne med en kopp thé och bara värma sig och njuta, eller att få plocka goda äpplen från trädgården med smaker som köpta äpplen aldrig ens kan försöka sig på att övervinna.

    Idag har jag klippt ned och fryst in dillens gula blommor, de är goda att t.ex. koka tillsammans med potatis för att ge potatisen en liten dillsmak, eller varför inte koka även pastan med dill?
    Physlisen har växt så det knakar, en väldigt uppskattad och lättskött planta som ger rikligt med frukt. När de ramlat av, fått ligga några dagar och blivit prassliga i skalen är de underbart söta och goda! Och så slutligen, det här med äpplen... Det finns inte så mycket att säga egentligen, det är så gott, så gott med äpplen från trädgården! Jag mumsar i mig minst två om dagen :o)

    I år var dock inte potatisen på vår sida, potatislandet är en enda kladdig och tung lera och att slita med potatisupptagandet i år är verkligen inte roligt. Spceillt inte eftersom det känns snudd på "onödigt", eftersom det knappt finns någon potatis under de tjocka lerkakorna i landet.
    Men men, potatis är så ljuvligt gott - så vi sliter på, för att i alla fall få ihop några hinkar! Att odla, vad det än är man odlar för något, tycker jag att alla borde göra. För även den där lilla persiljekvisten smakar speciellt gott då man odlat den själv!

Tonfiskpizza m. curry

Jag har varit sugen på pizza ett tag nu, så ikväll fick det bli en fredagspizza. Jag kände mig trött på den klassiska pizzafyllningen, därav dagens kombination! Det blev riktigt gott för en curry- och tonfiskälskare som mig.

2-4 personer
1 sats pizzadeg (länk till recept)
1 burk finfördelad tonfisk i vatten (billigaste sorten)
ca 3 dl passerade tomater ->
blandat med pressad vitlök, peppar, salt och oregano
tomat, skivad
lök, skivad
mussor på burk
sardeller
annat du tycker om på din pizza, kanske banan?
(passar bra med curry, fast jag hade inte det på min pizza)
halverade oliver
curry

1. Kavla ut degen på oljad plåt, smeta på tomatsås, lägg på fyllningen, strössla över curry.
2. Grädda i ca 15 min på 200 graders värme, njut!

Jag hade ingen ost på pizzan, osten är en ganska onödig kaloribomb tycker jag, t.ex ICA's färdigrivna pizzaost innehåller 400kcal per dl, och en pizza kräver faktiskt några dl ost, pizza blir faktiskt supergott även utan ost! Men vill du ha ost på din pizza så kör på det, ät det som du är sugen på och det du tycker är godast :o) Om jag skall ha ost på pizzan kräver jag en god och vällagrad ost för smakens skull, inte bara för att ha "smält ost på pizza", det klarar jag mig utan :P 


Ungsrostade rödbetor


3 rödbetor
2 msk kallpressad rapsolja
2 tsk riven pepparrot
2 msk citronsaft (jag tog på flaska)
2 msk klippt gräslök
en nypa salt



1. Skölj av och borsta rödbetorna noga, skala dem eventuellt. Skiva dem i klyftor och lägg dem på ett bakplåtspapper.
2. Ungsrosta rödbetorna i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Blanda under tiden hop dressingen i en stor skål.
3. Vänd ned rödbetorna i dressingen, servera direkt!
Vi serverade dem till isterband och kokt potatis, men de går lika bra att servera till vilken anna kötträtt/vegrätt som helst. Mumsigt, mättande och nyttigt! Och riktigt, riktigt gott :) (Och billigt)


RSS 2.0