Äppeltarte

Skördetid, men framförallt äppeltid! Jag älskar äpplen och ser framemot massor utav äppelbakande framöver. Denna tarte är ett välanvänt tidningsutklipp som vi hittade förra året, och jösses vad vi bakade. Flera gånger har vi gjort den, och alltid lika god. Fast i år kanske detta är den enda gången, eftersom jag har så många andra äppelbakverk inplanerade. Framöver kommer recept på bla. toscaäpplen, äppelknyten, och ett antal olika äppelpajer och ännu en liten tarte! Mums, sensommaren är min vän :)

75- 100g smör
1 ägg
1 dl socker

  • Mixa alla ingredienserna till pajbotten i en matberedare (eller för hand), tryck ut i en pajform/botten men tryck inte upp längs kanterna. Vik istället upp degens kanter ungefär som en pizza 1 cm från pajkanten, det blir lättare att skära senare. Låt vila i kylen.

5 äpplen
1 dl aprikosmarmelad

  • Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Skiva dem mycket tunt. Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg ut äppelklyftorna i ett vackert mönster på pajbotten. Grädda i 20 min.
  • Koka snabbt upp aprikosmarmeladen så att den blir rinnig. Pensla pajen med marmelad och ställ in den ytterligare några minuter.


Från jord till bord

Det är en sådan ljuvlig känsla att rycka upp potatis ur landet, ta bort blasten från morötterna och mumsa ungsstekta palsternackor som allihop kommit från min egen odling. Det känns bra i hjärtat, och magen med för den delen. Att odla själv, även om det bara är den minsta lilla kryddan, är något jag tycker alla som kan borde göra. För även om du bor i en etta mitt i stan så går det! Gör i ordning en liten låda på balkongen eller i det soliga fönstret, tryck ned några frön på våren och njut sedan av din lilla skörd. Vare sig det är paprikor, dill, persilja eller smultron - det är värt det lilla besväret. Som dessutom inte är besvärligt alls.

Många säger att odling är krångligt, kräver tid och skötsel, men det är fel! Det är enkelt att odla själv. Om man inte är supernoga så krävs det minimalt med gallring, och att vattna varannan dag är faktiskt enklare än det låter. Kom bara ihåg att be grannen vattna då du åker bort, annars är det bortkastade grödor i odlingslådorna!



Söndagsmiddag och helstekt kyckling




Helstekt ekologisk kyckling från bosarp med massor av vitlök, löjligt god brunsås, ungsstekta potatisar och rotfrukter.En prefekt söndagsmiddag. Bosarpkycklingen finns i några affärer runt om i landet och är verkligen värd att leta efter. Den är dyrare än vanlig kyckling, men djuren har haft det betydligt bättre, fått picka utomhus och leva längde.
En kyckling kan kosta ca 300 kronor. Mycket? Nej, egentligen inte. För en enda kyckling räcker till 12 portioner, alltså fyra middagar för vår familj på 3 personer. I slutändan är det relativt billig, nyttigt och verkligen bra för djuren och miljön!!


Ett gott avslut på en bra vecka


Kylan närmar sig min frukost...

Ännu går det att sitta utomhus kring nio och njuta av frukosten utan att frysa. Solen värme skönt i ansiktet, men jag måste medge att det var lite kyligt. Ett tecken om att sommaren börjar ta slut, och att hösten med den sedan följande långa vintern närmar sig. Jag tycker om alla årstider eftersom de alla har sin charm, men visst känns det lite sorgset att det snart är slut med att äta gott utomhus. Inga fler picknickar, grillkvällar eller sköna långluncher. Men, misströsta inte, för sommaren kommer alltid tillbaks nästa år!

Dagens frukost, lätt fjällfil med äpple, müsli och ekologiska cornflakes, grapefrukt och ett kokt ägg med kaviar!


Ljuvliga krabba

Som jag längtat och suktat efter krabba i månader. Har sett krabbor i affärer sedan några veckor tillbaka och idag klarade jag det inte längre. Fy bubblan vad gott det är! Krabba och nybakad baguette är min favoriträtt av alla. Krabba slår både kåldolmar och helstekt röding, det är helt enkelt det godaste jag vet. Tillsammans med ett glas äppelcider är kvällen fulländad, fast även vatten gjorde mig glad i dag. Tycker ni om krabba?

Från början tyckte jag inte alls om krabba, men eftersom jag i stort sett växt upp med detta skaldjur har jag lärt mig att uppskatta det mer och med. Mina smaklökar har ändrats, förr var det krabbköttet jag föredrog, nu är det "gegget i skalet" det godaste i krabban enligt mig. "Gegget i skalet" - det röda och det gråa i den stora skaldelen. Jag vet inte vad det kallas, men det spelar egentligen ingen roll. Jag kan dock förstå de som inte tycker om krabba, då den har en väldigt speciell (men ack så god) smak. Nu ska jag njuta av kvällen, äta upp min äppeltarte och sedan sova, det har varit en utmattande första skolvecka, men samtidigt en bra vecka!

Krabba kostar ca 100 kr/kg, men låt dig inte avskräckas, för krabban är värd sitt pris. När du handlar krabban skall du leta efter tunga krabbor. Det kan vara stora i storleken men inte väga mycket - då är de inget att ha. Men är de riktigt tunga är det mycket mat i dem, och då bör de få följa med i kundvagnen!


Knaprig citronfisk

Något jag verkligen uppskattar är vit saftig ungsfisk. Att det dessutom går så snabbt och enkelt att tillaga vit fisk i ugnen är bara ett plus. Jag tycker inte om att steka mat, vare sig ur hälsosynpunkt eller personlig synvinkel då jag tycker det är både tråkigt och svårt att steka maten. Citronfisk i ugn är därför både smart och gott, dessutom extra knaprigt med fibrex i paneringen! Till åt vi rysk svampgratäng och vitkålssallad.


3-4 portioner
1 pkt vit fisk, t.ex. torsk, sej osv.
1 ägg
ströbröd
fibrex (små flingor med hög fiberhalt)
1 citron (endast skalet av halva behövs)
salt & peppar

1. Smörj en ungsfast form med olivolja och sätt på ugnen på ca 175 grader.
2. Tvätta citronen och riv skalet av ungefär halva, citronen kan sparas hel och användas till annat flera dagar efter.
3. Vispa upp ägget med citron, salt och peppar på en talllrik. Blanda fibrex och ströbröd på en annan. Panera fisken genom att först doppa i ägg, sedan strömixen.
4. Lägg fisken i formen, häll på eventuell kvarbliven ägg och citron. Grädda i ugnen max 20 min tills genomstekt och knaprigt!

Jättesquash

Som utlovat tidigare i veckan kommer här en liten notis om min monstersquash som jag odlat i sommar. Innan vi åkte iväg på en liten semester under sommarlovet sista vecka så var denna squash bara i babystorlek. Men, när vi kom hem var den skrattretande stor. 1,3 kg och över 35 cm lång, försök slå det, ni som kan!

De godaste squasharna är inte såhär stora, utan de är mindre och troligen lite saftigare. Men det var absolut inget fel på smaken, den var riktigt god och fick stå för två middagar! I fortsättnigen hade jag tänkt odla små, lagoma squashar, skörda dem i tid. Fast, när jag kikade ned i odlingslådan idag hittade jag ännu en jättesquash.... Fast squash är gott och nyttigt, så vad gör det? Även att plånboken och naturen blir glada av egenodlad mat gör inte saken sämre!

Tonfiskwrap

Nu har antingen skola eller jobb startat för de flesta och vissa dagar blir man helt enkelt tröttare. Kanske har man som jag, åkt buss och tåg långt, startat tidigt eller helt enkelt haft en dålig dag. Man orkar helt enkelt inte skramla med grytor och laga mat i vad som upplevs som "evigheter". Det måste få gå riktigt snabbt ibland, men ändå vara riktigt gott.
2 personer
1 burk finfördelad tonfisk i vatten
½ liten rödlök
1 avocado
ev. lite tomatpuré
basilika, oregano och vitlök
gärna några droppar lime/citron
salt & peppar
(eller någon annan kryddning, t.ex. curry och spiskummin)
grönsaker: tomat, gurka, sallad, majs, champinjoner osv.
Wraps, ex. grova tunnbröd

1. Hacka avocadon, gröp ur och mosa med en gaffel. Skala och hacka rödlöken.
2. Pressa ned vitlök, krydda med basilika, oregano, salt och peppar. Tillsätt tonfisken, citronsaft, och blanda allt.
3. Fyll bröden med tonfiskröra och grönsaker

Squashgratäng m. köttfärs

Andra dagen i gymnasiet avklarad! Trött, hungrig, huvudvärk och middagen var i stort sett klar när jag kom hem, tack pappa lilla :) I morse gav jag honom instruktioner om hur jag föreställt mig att min squashgratäng skulle vara, och han hade snällt följt mina råd. Fast, jag hade velat ha lite mera kryddigt, men det är ju upp till var och en. Till gjorde jag en sallad med bla. vitkål och rödlök, mums!

1. Förväll skivad squash i vatten några minuter.
2. Koka ihop en köttfärssås med krossade tomater och kryddor, t.ex. timjan, basilika och chili.
3. Varva skivad squash och köttfärs, värm på i ugnen.

Jag tror även att det kan vara gott att blanda i andra grönsaker, som t.ex. champinjoner, aubergine och färsk tomat.

Tian - squashgratäng

I min medelhavskokbok hittade jag dagens recept som jag gjorde tidigare i vår. Då var det inte säsong för squash men eftersom jag skördat min första squash, som var lite speciell, ska skriva om den senare, så passade denna rätt utmärkt att göra. Det är skördetid så njut av alla färska svenska grönsaker! En mycket god och lätt vegetarisk rätt, som även passar bra till gravad lax eller kallskuret kött. Rätten är lite som en paj, fast nyttigare, och mycket god!
 
4 portioner

300 g squash
2 st gula lökar
3 st stora vitlöksklyftor
1 st röd paprika
olivolja
400 g krossade tomater
1 msk herbes de Provence (franska örter)
(jag tog färsk basilika, rosmarin, oregano, istället nu när det är säsong + torkad timjan)
salt & nymalen peppar
5 st ägg
1.5 msk dijonsenap
1.5 dl parmesanost, nyriven
1 dl färsk basilika, hackad
1 dl persilja, hackad


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Skiva squashen och skär skivorna mitt itu, som halvmånar. Förväll i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Ta upp skivorna och låt dem rinna av.

2. Hacka lök och vitlök och skär paprikan i små tärningar. Fräs lök och vitlök och paprika i olivolja några minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomaterna och örtkryddan och koka såsen utan lock tills vätskan kokat in och tomatsåsen är tjock, cirka 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och låt såsen svalna.

3. Vispa upp äggen och blanda i senap, ost och färska örter. Blanda ner tomatröran i äggvispet och vänd sist ner squashen.

4. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen tills äggsmeten har stannat och lådan har fått fin färg, cirka 1 timme.


Änglamarks kabanoss m. pommes

När vi var i Stockholm var vi tvugna att laga mat i en liten etta med kokvrå, utan några matvaror alls i skafferiet eftersom lägenheten sällan används. Jag tyckte att vi skulle äta något fräscht, vegetariskt, men pappa fick bestämma. Det är inte så konstigt att pappa sällan får bestämma längre, för eftersom jag är väldigt petig med att käka nyttig mat är inte direkt korv och pommes frites något jag köper själv. Pappa är också nyttig egentligen, men han går mer på känsla och sug än vad jag vågar göra. Men men, någon gång måste man äta det som andra vill också.

Det var ekologiska kabanosser från coops märke Änglamark som enbart har ekologiska produkter. De var riktigt starka och kan kan avslöja att det blev fart på våra magar mer elle mindre.... Men goda var det, så goda som korv kan vara, i alla fall. Fetthalten är 20% vilket jag tycker är mycket, men nästan all korv är fet förutom då smal-varianterna, men någon sådan ekologisk hittade jag inte. Skall man äta just korv så bör den vara ekologisk med hög kötthalt, annars är det rent ut sagt mycket "skit" i korven, d.v.s sådant som jag inte skulle äta frivilligt. Är du sugen på korv, så prova änglamarks, de har även andra korvar i sitt sortument: Frukostkorv, chorizo, falukorv, grillkorv, prinskorv och varmkorv! Även andra ekologiska köttprodukter, t.ex. bacon, pålägg m.m

Jag är lite anti-korv och mumsar hellre på en god sojakorv istället. Synd bara att även sojakorvar är rätt dyra. Jag ska därför försöka tillverka en egen sojakorv, tror ni det går?

Västkustens härliga björnbär

Jag hade aldrig ätit, eller sett, björnbär innan jag åkte till västkusten! Visst, på bild hade jag sett dem, men aldrig i frysdisken eller direkt på busken. Men oj, så goda de var! Jag och pappa verkligen åt och åt i mängder, för det växer inte här uppe hos oss. Stora, svarta, lite "svampiga" i konsistensen med en fyllig söt smak. En smak som jag inte riktigt kunde gämföra med någon annan råvara, eftersom det smakade just björnbär. Men en aning hjorton och hallon kunde jag ana, men den spännande björnbärssmaken går inte att gämföra med andra bär, såklart. Synd bara att buskarna är så otroligt taggiga, när vi kom till Stockholm flera dagar efter hade jag fortfarande en löjligt liten tagg kvar i tummen, som skapade stor smärta.
 

Vet ni vad jag läste med glädje i det senaste numret från Allt om mat? Dessa björnbär som jag frossat i, är riktiga vitaminbomber! Där rika på antioxidanter, vitaminer, fibrer, minrealer och vitaminer. Kalium, kalcium, folat, B1, B2, och vitamin C finns det nämligen gott om i björnbär.

Nu känner jag mig laddad inför skolstarten imorgon, att fått klättra omkring i stora körsbärsträd och mumsa röda saftiga körsbär, titta på vackra småstäder som Fjällbacka, njuta i solen med goda glassar var en perfekt avslutning på sommarlovet. Apropå glassar så provade jag lite nya smaker, bland annat en kolsvart lite sorbetaktig "Lakrits & lime". Den var så god att jag tillsammans med vår glassmaskin, skall försöka mig på att tillverka något liknande själv. Andra glassfavoriter är: Punsch - russin, ägglikör och lemon curd.... Skippa pinnglassarna i tråkiga förpacknigar säger jag, när det är sommar skall man äta skopglass ur stor strut i solskenet! Även palla körsbär i mängder :)


Hejdå!

Nu åker jag till västkusten en vecka men kommer självklart att fortsätta skriva när jag kommer hem. Då börjar jag även gymnasiet, vilket skall bli mycket spännande, och vår nya matbudget närmar sig med stormsteg! I höst har jag även ett litet uppdrag som jag kommer berätta mer om senare, det handlar om knäckebröd, mer säger jag inte...
 Njut av de sista glassarna i solskenet innan sommaren är över, vi hörs! :)

Raggmunkar

Vår gamla husmanskost glöms lätt bort bland alla currygrytor, nudlar och pizzor. Det är synd eftersom "riktig" husmanskost kan vara så god! De flesta av oss har nog ätit raggmunk, och vist håller ni med om att det ändå är en maträtt typisk vår svenska kultur? Med fläsk och lingonsylt är det en riktig höjdare. Men funkar utmärkt som vegetarisk rätt!

Fast jag och pappa hade dock lite delade meningar om hur raggmunk skall ätas och tillagas.
Pappa: "Lägg i en skiva fläsk, häll på raggmunksmet, vänd efter en stund, servera med en klick smör"
Frida: "Stek först allt fläsk, stek sedan alla raggmunkar i omgångar, servera med lingonsylt."
Pappas variant var alltså en "inbyggd" variant där man får kött och raggmunk i ett, men jag föredrar raggmunken vid sidan om och lingonsylten får inte glömmas bort!

4 portioner
10 potatisar
5 dl mjölk
1 ägg
1 ½ dl mjöl, gärna fullkorn
1 ½ tsk salt

1. Vispa upp ägg, mjöl och salt. Vispa sedan ned mjölet.
2. Riv potatisen fint, och blanda ned i smeten. Stek på medelstark värme 4:an ungefär. När ytan blivit ljus och fast är det dags att vända, lättast med en palett, inte stekspade. Värm gärna raggmunkarna en stund i mikron. Servera med lingonsylt och ev. stekt fläsk om du inte är vegetarian :)

Liten matprofil

Denna lilla lista hittade jag på bloggen "Iheartgreen". Eftersom jag inte hade så mycket annat för mig fyllde jag i mina svar :)

favorit-maträtt: Krabba med nybakta baguetter och äppelcider, oslagbart!
favorit-krydda: Basilika
favoritpålägg: Måste nog säga smör, marmelad och ost
favorit-frukost: Juldagens frukost, köttbullemacka och varm choklad
favorit-macka: Pappas bröd med ost, marmelad och smör, äter det som godis!
favorit-snabbmatställe: Äter sällan ute
favorit-pizza: Hemgjord fullkornspizza
favorit-grönsak: En solmogen hemodlad tomat
favorit-frukt: Svenska äpplen
favorit-skaldjur: Krabba!
äckligaste mat: Kan inte tänka mig att äta pölsa
favorit-dryck: Grönt thé
äckligaste dryck: Whiskey
finns alltid i mitt kylskåp: Lättfil och sallad
finns alltid i min frys: Kött och hembakt bröd i mängder
mat jag oftast äter: Hemlagat för hela slanten, mycket potatis
mat jag är bäst på att laga: Att baka är roligast.....
kokt/stekt/friterat: Kokt helst
hemlagat eller restaurang: Hemlagat, bästa sättet att veta vad maten innehåller ;)
äta ensam eller äta med andra: Med andra
djur jag äter: Det mesta utom husdjur, insekter och smådjur
något jag skulle vilja äta som jag aldrig ätit: Flygande jakob


Billigare matkasse i höst

Jag ligger i sängen och klurar lite. Vårt matkonto rusar iväg trots att jag planerar alla rätter. Vi är tre personer i familjen just nu, och i höst kommer det bli ont om tid till matlagning och matbudgeten måste bli mindre. Roligt tycker jag, för då får jag, matnörd, något att bita i.

Den framtida budgeten kommer ligga på max 1500:- i månaden, dvs 18 000 om året. Det är mycket pengar, som ni ser så kostar det att äta. Men, billig mat ska inte behöva vara mindre god! Detta vill jag bevisa i höst. Eftersom vi helst köper de ekologiska varorna vill jag även försöka bevisa att det går att ha en resonlig matbudget och trots det äta ekologisk mat. Jag hoppas att detta kommer gå ihop, och med god planering och ett -två handlingstillfällen i veckan tror jag på min instinkt. Här kommer lite tips:

  • Handla 1 gång i veckan t.ex. söndag
  • Planera alla maträtter som skall ätas under veckan för att förhindra små inköp som slutar med stora summor
  • Köp mat efter säsong - det blir billigare, miljövänligare & godare
  • Gör upp en budget som passar plånboken
  • Tag vara på rester! Återanvänd ris, pasta och kött till nya maträtter och frys in överbliven mat
  • Om du kan, köp in en stor mängd kött direkt från slaktare/närliggande gård, miljövänligare och billigare!
Här är även några tips på billiga och användbara råvaror:

Champinjoner på burk - passar i allt för att dryga ut
Torkade bönor, äter och linser - soppor, grytor, biffar

Makrill, tonfisk på burk - röror, grytor, till pasta, på smörgås

Pasta - till enkla såser, gratänger

Sallad och gurka - matiga sallader, pålägg

Potatis, rotfrukter och kål - gratänger, soppor, grytor, mosade 


Fetaost med soltorkade tomater & oregano





Smak:
Det smakade fetaost, helst enkelt. Jag kände ingen smak av vare sig soltorkade tomater eller oregano. Trots att jag plockade ut enbart en soltorkad tomatbit smakade det inte tomat, utan fetaost. Trist.

Konsistens: Konsistensen var som de flesta fetaostar, lite kompakt men ändå krämig med en aning syra. En aning för kompakt dock.

Kommentar: Jag hade förväntat mig en härlig smakkombination av fetaost, soltorkade tomater och oregano... Var fanns smakerna? Osten var dock fri från smakförstärkare och onödiga tillsatser, bra.
Ser spännande ut, smakar som vanligt.

Betyg: 1,5/5


Klyftpoatis m. fetaost, oxfilé & brunsås





Till studenten grillade vi oxfilé från en gård i närheten, det blev dock en bit över som frystes in. Idag plockade vi ut den och fick oss en riktigt god måltid. Kött, sås och potatis tackar jag inte gjärna nej till. Den bästa brunsåsen görs naturligtvis på köttskyn, men har man ingen sky tillhands så går det bra att göra en fuskvariant. Genom att använda ekologiskt köttbuljong får du en godare och smakrikare sås, på ett naturligare sätt. Jag märkte stor skillnad på den ekologiska och den vanliga, defenitivt godare sås med ekologisk buljong!
God brunsås:
2 dl vatten
1 ekologisk köttbuljongtärning (knorr)
2 dl grädde
2 tsk soya
peppar
redningsmjöl

1. Koka upp vatten och buljong tills tärningen är upplöst.
2. Blanda i grädde och soja samt lite peppar. Låt koka upp och red med redningsmjöl. Tänk på att låta såsen koka upp ordentligt efter det att mjölet är nedvispat, annars smakar såsen enbart mjöl!

Klyftpotatis med fetaost:
1 tomat i klyftor
potatis
½ pkt fetaost
olivolja
färska kryddor t.ex. rosmarin, basilika, oregano, persilja

1. Skala och klyfta poatisen.
2. Hacka basilika, oregano och rosmarin (färska kryddor). Häll en skvätt olivolja. Blanda runt potatis och kryddorna. Lägg i tomatklyftorna.
3. Låt stå i ugn ca 30 min i 225 graders värme. Smula på osten när det är ca 10 min kvar.

Servera till kött, och grönsaker, vi hade hemodlad gurka och kalla tinade ärtor, mumsigt!

Hallonsylt

Somaren är så ljuvlig, och bäst av allt är alla färska bär som i år fullständigt invaderat både skogar och hustomter. Varje dag äter jag krusbär och vinbär i alla kulörer nere i vår trädgård. Det är så otroligt gott! Jordgubbar har vi också, men de börjar nu ta slut. Hallon däremot saknar vi, men vad gör det när skogarna bjuder på mängder av hallonbuskar med stora röda hallon? Jag har plockat 7,5 liter vildhallon som väntar på mig i frysen. Tänk bara att få njuta av ris á la malta på juldagen med sommarens skogshallon till, det är som romantik :)

Att göra hallonsylt är enkelt, lika enkelt som att göra vilken sylt som helst. Du behöver :
Bär
Socker
Syltsocker med pektin,om du vill ha lite fastare sylt, jag brukar ta lite av båda
En skvätt vatten

Det är bara att koka upp, hälla i socker och smaka av, följ inga rekomendationer slaviskt när det gäller sockermängden, utan lita på ditt smaksinne, ofta behövs det mindre socker än man tror!


Stekt abborre

För några dagar sedan kom pappas goda vän Bosse upp till oss på besök. Bosse älskar att fiska så två kvällar ägnades naturligtvis åt fiske! Vi fick upp många aborrar (läs alla fick fisk utom jag) och några lades i frysen. Idag plockades de dock upp igen så jag och pappa åt en fiskare-middag bestående av stekt abborre och knäckebröd. Det är pilligt med så små abborrar, men det är oftast de små som är godast. Efter 40 minuter hade jag fått i mig 4 små, och jag var fortfarande hungrig! Tur att vi hade en stor abborre att dela på också, så att både kropp och själv blev nöjd.

Vi filéar inte abborrarna innan stekning, utan raspar bort fjället, vänder dem först i ägg, sedan i ströbröd, för att  sist steka dem i smör. (Mycket smör, hälsar pappa). Det tar visserligen tid att äta dem, men det är väl värt det! Om du till skillnad från mig, lyckas få upp några firrar, glöm då inte bort att strö över rikligt med flingsalt direkt innan du skall äta fiskbiten, det framhäver smakerna från fisken, och dessa smaker vill man inte missa.

Frasiga bröd med lite råg

Vilken bakdag! Först hjälpte jag min syster att baka citronmarängpaj, en dubbel sats som hon skule ta med sig till jobbet och bjuda på. Eftersom min katt Olliver äntligen kommit hem efter 10 dagars saknad så var jag på gott humör och bestämde mig för att baka själv också, ett gott och luftigt lite ljusare bröd till middagen idag. Jag och pappa har lite tisdagslyx med sallad och räkor till midag, och vad passar då inte bättre en ett nybakat gott bröd? Lite idéer till brödet fick jag från bloggen "pain de Martin", men självklart satte jag min egen touch på det hela och tillade lite råg och vetekli för ett helt vitt bröd ville jag inte baka!
Brödet blev hursomhellst väldigt lyckat. Skorpan hade kunnat varit lite knaprigare, mera vatten i ugnen nästa gång. Att baka på heta plåtar tror jag hjälpte brödet att få en sån fin struktur. Även fast detta är ett bröd med råg så är det sådär segt och luftigt som riktigt vitt matbröd kan vara, som baguetter t.ex. Riktigt gott, med lite smör och en nypa havssalt så var smörgåsen fulländad! Eftersom brödet är grövre än att enbart använda vetemjöl blir smaken fylligare och djupare, det blir en helt annan brödupplevelse än att bröd på enbart vitt vetemjöl.
Har du som jag, ingen jäskorg, så ta en korg i lagom storlek, lägg i en handduk och rikligt med mjöl runt degen, voila, en jäskorg som funkar utmärkt!

2 mellanstora limpor
400 g vatten
½ pkt jäst
300 g vetemjöl special
150 grovt rågmjöl
50 g vetekli
2 nypor salt

1. Blanda i en bakmaskin jäst och 300 g av vattnet. Häll sedan ned allt mjöl och kör maskinen några minuter.
2. Tillsätt sedan resten av vattnet och kör i 7 minuter tills det blivit en deg. Detta är svårt och jag lyckades inte, vattnet vill inte absorberas av degen, så ut med degkroken och i med handen och knåda tills degen blivit just en deg.
3. Kör några minuter tills glutentrådar bildats, tag en lite degklump mellan tumme och pekfinger, när du separerar fingrarna skall degen vara som ett "slaim" som håller ihop, då är den färdig.
4. Låt degen jäsa på varmt ställe under bakduk 1 timme. Vänd degen några gånger i bunken och låt sedan jäsa ytterligare 1 timme.
5. Tag över degen på bakbord, forma till limpor och lägg i eventuellt att jäsa i jäskorg, eller annan korg med bakduk i botten och rikligt med mjöl runt om degen så att den inte fastnar. Låt jäsa 1 timme på varmt ställe.
6. Sätt ugnen på 250 grader och låt två plåtar värmas upp. Snitta bröden med t.ex. ett vasst rakblad, lägg in dem på den översta plåten som du först penslar med lite olivolja (tag ut den heta plåten, pensla med olivolja, lägg på bröden, skjutsa tillbaka in i ugnen) och lägg några isbitar/ en skvätt vatten på den undre plåten.  Spruta  in lite vatten då och då för knaprigare yta. Grädda tills bröden är färdiga och fått fin skorpa ca 20 - 30 min. Är du osäker, låt dem vara inne en stund till.
7. Låt svalna på galler utan bakduk för att bibehålla den knapriga ytan och det mjuka inre.. :)

Pasta putanesca

Idag provade jag ett recept ur min systers kokbok "Under valnötsträdet". Kokboken är urläcker med många härliga bilder och uppslag, dessutom är den uppbygd lite annorlunda då kapitlen heter t.ex. "Avokado", "Vanilj", "Nötter", vilket gör boken lite mer spännande och rolig att bläddra i! Det blev en god pastasås som jag dock ändrade lite då jag tillade stekta champinjoner och uteslöt salvia då jag inte odlat någon. Gott, italienskt och enkelt! Det enda jag saknade var fullkornspasta, men eftersom systers mage inte gillar fullkorn får vi ta hänsyn till den.

4 portioner
300 g pasta, helst fullkorn
1 medelstor hackad gul lök
olivolja + sardellolja
ca 8 strimlade sardeller, (1 liten konserv)
2 pressade vitlöksklyftor
200 g skivade färska champinjoner
hackad chili efter smak, jag tog chilipulver
6 medelstora tomater i kuber (eller 1 tetra krossade tomater)
svartpeppar och ev. salt
1 tsk socker
100 g urkärnade grovhackade oliver
1 rejäl bunt bladpersilja
15 strimlade salviablad (kan uteslutas)
(riven parmesanost)

1. Sätt på pastavatten i en stor kastrull. Förbered allt hackande. Häll i pastan i kastrullen.
2. Undertiden pastan kokar, fräs lök i lite olivolja. Lägg efter 2-3 minuter i sardeller, vitlök och chili, samt skivade champinjoner och gärna lite av oljan från sardellerna.
3. Lägg i tomaterna, socker och svartpeppar samt oliverna. Låt puttra utan lock ca 5 min. (min sås fick puttra lite längre i väntan på pastan, då med locket på!)
4. Vänd mot slutet ned hackad persilja och salvia. Blanda ev. ned pastan i såsen och servera direkt med svartpeppar på bordet och en bit parmesan att riva över.

Kiwi och jordnötssmör

Jordnötssmör och äpple är en variant som jag brukar äta på något gott tunt rådbröd. Men, idag kände jag för att prova på något nytt då vi hade en ensam kiwi som började se lite trött ut. Vanligtvis brukar jag, som många andra, få en liten allergisk reaktion av kiwi då det kliar och sticks i munnen, men denna kiwi var söt och god, och passade utmärkt tillsammans med jordnötssmör! Jag är glad att jag vågar prova nya smaker och ideér, annars skulle jag missa så mycket smaskens.


Rabarberchutney

Rabarber förknippar jag mest med goda pajer och bakelser en solig sommareftermiddag, men det går att göra så mycket mer med rabarber! Till exempel denna exotiska och annorlunda rabarberchutneyn. Lite kryddig och spännande i smaken, men ändå med den där härliga rabarbersmaken. Chutneyn passar bra till fläskkött eller ungsrätter, som ett litet komplement till de vanliga vardagliga såserna, passar bra nu på sommaren då rabarbern växer så det knakar.

Jag gjorde halv sats och minskade ned på mängden honung, men det blev gott ändå. Receptet hittade jag när jag gjorde min stora receptrensning och satte in lösa tidningsutklipp i receptpärmar.

ca 5 dl
500 g rabarber
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1 dl honung
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk riven ingefära

1. Skölj och hacka rabarbern i mindre bitar, skala och hacka rödlöken och vitlöken fint. Skölj, kärna ur och finhacka chilin.
2. Lägg allt i en kastrull och tillsätt honung, vinäger, salt och ingefära. Koka på svad värme under lock i ca 30 min.
3. Tillsätt ev. mer honung om syran är för hög. Låt svalna.

Basilika och senapsdressing

Tonfisk, det är så otroligt gott! Idag ville jag göra tonfisksallad, så då blev det dagens middag. Men, tonfisk kan kännas lite torr och tråkig, men att först röra runt tonfisken i en marinad/dressing innan den slutligen landade i salladen var verkligen gott. Jag har märkt att jag blivit bättre på matlagning, för ett år sedan skulle jag aldrig kunnat blanda ihop en sånhär dressing på fri hand! Denna dressing kan passa till mycket, och jag kommer definitivt göra den igen.



1 vitlöksklyfta
1 näve basilika
1 knippe persilja
1 skvätt rödvinsvinäger
2 skvättar olivolja
2 tsk punshsenap
1 tsk inlagd kapris
några droppar lime, ca 1 tsk
salt

1. Banka på vitlöksklyftan, tag bort skalet och hacka den lätt. Hacka sedan persilja, kapris och basilika.
2. Blanda alla ingredienser i en mortel. Lägg i tonfisken och blanda runt. Ät på smörgås, som tillbehör eller i salladen!

Fransk royalpaj m. hallon & rabarber

Äntligen har jag provat på att baka fransk royalpaj från Leilas bok A piece of cake. Jag har sneglat på den länge eftersom det är lite annorlunda ingredienser än i våra traditionella pajer. Pajen påminnner lite om cheescake fast inte lika fast i konsistensen. Jag tyckte inte att det var en superhöjdare men, alla tyckte att den var supergod, och även lilla jag tog en andra bit, så god var den hur som hellst! Jag ändrade lite i receptet och hittade på en egen fyllning. Genom att tillsätta vaniljpulver blev smeten mycket godare och inte lika tung i smaken. Det går även utmärkt att använda lätta mejeriprodukter i bakning!



Mördeg:
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 ekologiskt ägg
1 msk kallt vatten
Fyllning:
3 ekologiska ägg
2 dl Kesella 1 %
1 dl lätt crémè fraiche
1 dl strösocker
100 g riven mandelmassa
1 krm ekologiskt vaniljpulver
Min bärfyllning:
9 dl färska hallon
3 stjälkar rabarber
2 msk lavendelsocker (låt lavendel ligga med socker i en burk några dagar)

1. Blanda samman smör, vetemjöl och florsocker.

2. Tillsätt ägg och kallt vatten, arbeta samman till en deg. Lättast i matberedare.

3. Tryck ut degen i pajform och låt vila i kylskåp medans du gör smeten.

4. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en bunke. Häll ned i pajskalet.

5. Låt rabarbern tillsammans med sockret koka några minuter i en kastrull. Lägg rabarbern i pajen, häll på hallon, strö över mandelspån. Grädda i 175 grader tills pajen stelnat och fått fin färg, ca 40 min.

6. Servera pajen ljummen med glass eller lättvispad grädde, jag serverade med jorgubbar!


Jag hoppas att ni haft en sjön helg, njut av sommaren och mysiga kvällar!

Sockerärter

Nyplockade ur trädgårdslandet. Snabbt kokta i en minut, en liten klick smör, en nypa flingsalt - fulländad lycka. Så enkelt, så ljuvligt. Detta är mitt recept på den enklaste godaste grönsaken.


Fix- och städdag

Jag tycker att det är så mysigt när det är städat och dekorerat omkring mig. Det är stressande för själen att se diskberg, gamla disktrasor och vissna blommor. Just detta såg jag i morse när jag klev upp, så idag blev det en städdag med lite nya dekorationer. Blommor och rosor finns det gott om och jag tycker att man skall passa på, det är bara sommar en gång om året!





Det är viktigt för mig att det är vackert och trivsamt vid matbordet, fina dekorationer förgyller vilken måltid som helst!



  Klicka på bidlen för att se hur det ser ut då jag inte trivs i köket!

Choklad och banandröm

Tänk er, smaken av kladdkaka, choklad, banan, en underbar kombination men ändå supernyttig, jag har funnit den! Idag blev jag sugen på att testa choklad och banan i filen, men det slutade med att filen inte fick följa med i konceptet. Senare på eftermiddagen var jag tvungen att göra denna fantastiska röra igen. Jag är frälst. Jag är helt galen. Tänk att äta detta till frukosten, det är som att äta kladdkakegodisar eller något ännu smarrigare, fast helt utan onyttigheter.



De hemliga ingredienserna är bara två nyttiga: Hackad banan och en stor matsked kakao av bra kvalité. Blanda runt till en önskad chokladkladdig konsistens och ät. Prova, för jag lovar, detta är det godaste i nyttighetsväg jag ätit på länge. Alltså det var så sjukt gott. Ni kan bara föreställa er vad jag kommer äta till frukosten imorgon... jag längtar :)

Banan +Kakao
= Kärlek

Energifrukost

Ätit frukost, bläddrat i tidningen och druckit en kopp thé, morgonen är avklarad och dagen kan börja. Idag har jag planerat in pilates, städning och dammning, och förhoppningsvis den vanliga promenaden på 5 km. En vän ska kanske hälsa på och vi får se om det blir något bakat, eller kanske startar vi glassmaskinen? Är lite sugen på att baka Leilas royale pajer med hallon och jordgubbar som fyllning, vi får se vad dagen har att bjuda på.

Just nu är det pilates och städning som gäller, sedan ska jag ut och leta efter Olliver, min älskade katt som varit på villovägar i en hel vecka nu, jag saknar honom så mycket att det gör ont!


En finsk rågkaka, ("skovor" som vi kallar dem) på ena halvan ekologisk leverpastej och inlagd gurka, på den andra halvan makrill på tub, basilika, sallad och skivad tomat

Kyckling i jordnötssås

Idag provade jag ett recept med jordnötssmör som jag velat prova länge. Receptet hittar ni här, då jag inte tänker ta åt mig äran för denna goda sås! Jag bytte ut schalottenlök mot purjo, hade olivolja istället för sesam, tror att det funkade minst lika bra för jordnötssåsen var super! Att pressa över  färsk limesaft direkt innan ätning gav rätten lite syrlighet som lättade upp den tunga jordnötssmaken, lite sweetchili och soja passade också, men glöm inte att spruta över mycket lime!! :)





psst...  min vanliga fil-lunch bestod av mera skogshallon än fil, gud vad gott! Tack härliga sommar för alla underbara bär som växer överallt.. Fast jag tackar inte för plommonträdet som har så otroligt med plommon att grenarna går av....

 

Hellre nära än ekologiskt

Bland alla de stora val vi måste göra i livet finns valet ekologiskt eller inte? Jag tycker inte att man skall rata den ena eller andra produkten eftersom vi inte kan ge föda åt alla jordens befolkning med enbart ekologisk odling, skördarna blir för små för att mätta alla magar. På ICA för någon dag sedan hade min syster handlat ekologiska tomater.
"Varför då!?", utbrast jag som till 99% alltid väljer det ekologiska alternativet. Men när det handlar om dessa tomater tänkte jag ur en annan synvinkel. För, på grönsakshyllan mittemot finns också tomater, kostar ca 50% mindre och är besprutade, men de kommer från Sverige. De ekologiska tomaterna har transporterats ända   från sydamerika.

Valet för mig i den situationen hade varit kluvet men ändå enkelt. För även om de svenska tomaterna är besprutade så tycker jag att det är mera etiskt och även bra ur miljösynpunkt att köpa det som produceras i vårt eget land. Och, såhär på sommaren får man passa på för på, vintern är både de ekologiska grönsakerna och de besprutade odlade i fjärran länder. Att sedan de ekologiska tomaterna var lite mögliga och buckliga medan de svenska var hårda och fina är också en dubbel tankeställare, även i frågan om vilken tomat som utvecklas naturligare då de utländska besprutats mera, medan de svenska växer i uppvärmda växthus.

Det jag vill komma till är: Om det finns en vara av samma sort producerad i Sverige istället för t.ex. Chile, så väljer i alla fall jag den Svenska. Om däremot båda kommer från t.ex. Chile, ja då köper jag ekologiskt!


Rena fräscha fisken

Att tillaga fisk bör göras med minsta minimala ansträngning, att bevara fiskens naturliga smak och inte förstöra med många starka kryddor. Enkelt, snabbt och lika gott som på en riktigt dyr restaurang.

  • Smörj en form med smör, lägg i torskfileér. Blanda ihop 1 liten klick smör med mycket finhackad färsk basilika och persilja, pressa ned en vitlöksklyfta, salt och peppar. Lägg det på fisken.
  • Grädda i ugn tills genomstekt. Tag vara på vätskan från fisken och gör sås på den, addera bara 1,5 dl grädde 1 dl mjölk, maizenamjöl och klippt gräslök.
  • Servera med quinoa och en god krämig sallad med avocado. Enkelt, lätt, och underbart ljuvligt!





Matprat i SvD

Igår läste jag en lång artikel om hur vårt sociala samhälle reagerar och agerar mer och mer märkligt kring mat och ätandet. Vissa vräker i sig mängder med onyttigheter, vissa går på diet efter diet, äter ingenting eller räknar kalorier, points och kolhydrater som tokar. Och varför kan vi inte äta något onyttigt utan att få ångest och känna att vi gjort "fel"?

Relationen kring mat har förändrats, det handlar inte längre om att bara sitta tillsammans njuta och umgås vid middagsbordet, utan förpacknigar och kalorier skall granskas och alla i familjen kan helt plötsligt inte äta av samma mat. Vissa går på atkins, vissa är allergiska, några vill vara vegetarianer medans vissa bara petar i maten. Den stora frågan, VARFÖR? Och hur ska vi göra för att få en sund inställning till mat i vårat verkligen ätstörda samhälle? Jag läste hela artikeln och tyckte den var oerhört bra och välskriven.

Jag tycker att ni alla borde ta er en liten titt på artikeln, den är lång men värd att läsa!

Quinoa m. kikärter och pistage

Idag lagade min syster Linnéa maten, fast jag hjälpte till lite eftersom det var lite ont om tid. Hon skulle äta innan träning och jag vet hur det är, det är inte roligt att träna med fullproppad mage. Hur som hellst så blev det vegetariskt och mycket gott. Hemma hos oss äter vi mycket vegetariskt, vilket jag tycker är bra.


3-4 pers
2 tetror ekologiska kikärter
ca 3 dl quinoa eller couscous
3 morötter
50 g pistagemandlar
2 dl matyoghurt
spiskummin & gurkmeja
salt & peppar
grönsaker och pistagenötter till servering

1. Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.
2. Riv morot och fräs den mjuk i olivolja. Salta och peppar, häll av vattnet från kikärterna och blanda ned dem i stekpannan.
3. Skala pistagenötterna och hacka dem grovt, blanda med matyoghurt, gurkmeja, spiskummin, salt och peppar.
4. Häll ned den kokta quinoan i stekpannan och låt allt bli varmt. Servera med pistagesåsen och hela pistagenötter, avocado och tomat är gott till.

Fullkornspizza

Pizza kan vara rena rama kaloribomben, dåligt fett kött, vitt degigt bröd, massvis med riven ost och salami med hög fetthalt och låg kötthalt. Men, att göra sin egen pizza kan göra saken bättre, men även sämre, förstås. Förut har jag alltid gjort pizza med vit degbotten, men aldrig riktigt gillat den där degiga klumpen som växer i munnen när man tuggar och sedan ligger som en stenhård svällande klump i magen, nej ush, aldrig mera vitt bröd under pizzan.

Idag gjorde jag därför en fullkornspizza, och jag lovar, det blev så otroligt mycket godare. Att tillsätta grahamsmjöl och vetekli till degen gjorde susen. Vi fick en spröd och tunn botten med knapriga smakrika kanter, istället för en vit onyttig gegga. Rekommenderas verkligen med fullkornspizza, jag kommer defenitivt aldrig byta tillbaks till vit pizza!


2 stora pizzor

Fullkornsdeg:
1 dl vetekli
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
2 msk linfrö
1/4 paket jäst
2 dl vatten
1/4 dl olivolja
½ tsk salt

Tomatsås:
2 dl passerade tomater
1 krossad vitlöksklyfta
torkad oregano & peppar
hackad färsk basilika & oregano

Förslag på pizzafyllning:
2 skivade tomater
1 burk sardeller
1 liten burk skivade champinjoner
mycket hackad färsk basilika & persilja
4 skivor kassler, tunt strimlade
ev. 1 näve riven ost

1. Värm vatten och olja fingervarmt. Blanda ut jästen med den ljummna vätskan.
2. Tillsätt alla torra ingredienser och knåda ihop till en deg. Låt jäsa på varm plats i 30 - 60 min.
3. Sätt på ugnen på 250 grader. Kavla ut degen mycket tunt på en oljad ungsplåt.
4. Blanda ihop tomatsåsen och bred på den på pizzabotten. Lägg på fyllningen eller välj din egen favoritfyllning, allt mellan tonfisk och köttbullar, bara fantasin sätter stopp. Grädda tills bottnen är genomgräddad och pizzan fått fin färg, ca 10 min.

Kladdig choklad och fudgekaka

Vissa smakupplevelser är svåra att beskriva. Choklad, kola, grädde, bär, varmt, segt, kladdigt, ljuvligt.. Jag vet inte vad jag ska säga mer? Jag är inte förtjust i kladdkakor, trots det gav jag mig på Jamie Olivers chocolate fudgecake, och jag visste från första gången jag såg den i kokboken att den skulle vara mer än bara god... Scrolla ned för bild på den ljuvligaste chokladkakan i historien.



Den första smeten innan ägg och mjöl tillsattes borde förbjudas, jag har då aldrig i hela mitt liv ätit någon godare chokladsmet, aldrig mer kommer jag göra chokladbollar, det är denna smet som får stå för ogräddat chokladmys i fortsättningen! Fudge köper du bland lösgodiset, de är som fyrkantiga kolor med smak av vanlij. Jag hade även i lite annan kola med smak av jordnöt... mums.


Precis innan gräddning...

8 portioner

200 g mörk choklad av god kvalitet (70% kakao)
175 g smör, plus lite att smörja formen med
120 g råströsocker
100 g skållad mandel
2 msk kakao
en nypa salt
4 st stora ägg, helst ekologiska eller från frigående höns
150 g extra fint vetemjöl
100 g fudge
vispad kall grädde, crème fraiche eller vaniljglass

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i matberedaren tillsammans med smör, socker, mandlar, salt och 1 msk av kakaopulvret. Kör tills du har en slät massa.

3. Knäck ner äggen ett i taget och tillsätt även mjölet. kör tills smeten är slät igen.

4. Ta fram en djup ugnsfast form, cirka 25x25 cm. Smörj formen noga och strö över resten av kakaopulvret. Skaka formen så att pulvret fastnar i ett tunt, jämnt lager. häll i smeten, använd en slickepott för att få med allting.

5. Bryt fudgen i bitar och lägg i smeten, större bitar kan du trycka ner lite.

6. Grädda i 18-20 minuter. Ta ut kakan och pröva den med en gaffel. Om det sitter kvar lite smet på gaffeln är den färdig - vi vill ju att den ska vara kladdig i mitten. Om smeten verkar vara för lös, grädda kakan i ytterligare 3-5 minuter så att den blir lite fastare.

7. Låt kakan svalna en aning, men den ska fortfarande vara varm och kletig när den serveras. En klick crème fraiche eller en kula vaniljglass är gott till.


Kålpudding

Det finns några maträtter som ligger mig varmt om hjärtat, däribland kålpudding och då såklart även kåldolmar. Kål är otroligt nyttigt och är dessutom rikt på C-vitamin. Att göra kålpudding är enkelt och otroligt gott. Lingonsylt och kokta poatisar passar bra till, men själv struntar jag i potatisarna och njuter av kålpuddingen som den är med lite lingonsylt!

1 svenskt kålhuvud
ca 400 g köttfärs
2 kokta kalla potatisar
salt och peppar
ev. lite torkad timjan
ca 3- 5dl mjölk

1. Skär kålen i bitar och koka den i en stor kastrull i ca 10 min.
2. Blanda ihop färsen med potatis och tillsätt mjölk tills du fått en lite lösare färs.
3. Varva färs och kål i en smord ungsfast form, grädda i 175 grader ca 40 - 60 minuter, klart!

förlåt för dåligt foto!

RSS 2.0