Müsli med kokos och macadaminötter




Många har frågat om jag inte skall göra min egen müsli och undrat när den kommer upp på bloggen. Nu ni, är det rostad och färdig! Självklart delar jag med mig av receptet. Hade jag haft cornflakes hemma hade jag även haft i lite sådana, men müslin var riktigt god även utan. Att göra sin egen müsli kräver inget direkt recept, man får ta det man har hemma och det man gillar bäst ovanpå sin fil eller yoghurt. Jag älskar macadamianötter och kokos, så då rafsade jag lite i skafferiet och skapade denna Fridamüsli till mig själv. Självklart får ni dock vara med och smaka, för här kommer receptet.



ca 8 portioner
(beräknat på ca 1dl/portion, men snåla inte :o)
2 dl havregryn, rågflingor eller annan blandning
1 dl fibrex
1 dl rice krispies
1 dl russin
2 msk linfröfrö + 1 ½ dl vatten
2 dl kokosflarn/flingor
1 näve macadamianötter
1 näve cashewnötter valfri saltning/smak
lite torkade bananchips
några små droppar olivolja

1. Sätt ugnen på 225.
2. Blötlägg russinen tillsammans med vatten och sesamfrö några minuter.
3. Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt vattnet med sesamfrö och russin, blanda. Låt stå att svälla i 5 minuter.
4. Strö ut allt på bakplåt med bakplåtspapper. Krama samman grynen med fingrarna så att det blir klumpar. Rosta i ugnen ca 10-15 minuter, rör en gång under tiden. Håll koll!


Kom ihåg att låta müslin torka några timmar efter den kommit ut ur ugnen! Jag glömde detta, klantigt av mig, så min müsli blev aningen mjuk, men det gör ingent. Jag strödde över lite rice crispies så blev det bra!


Fisk med tomatsmakande kokossås

Äntligen dags för fisk! Jag kan verkligen längta efter fisk. Vi äter vit fisk ca 1 gång i veckan men jag önskar att vi gjorde det oftare. Men, vet ni vad det bästa är? Att man kan äta det oftare! Vi besämmer själva vad vi ska äta, vi styr över våra egna liv och även våra matval. Mer fisk åt folket! Gott och nyttigt, men även otroligt snabbt tillagat. Denna rätt gör du på 15 minuter, och du får en spännande fiskrätt på bordet med mild smak av kokosmjölk, lime och tomat.

4 portioner
1 pkt vit fisk, ex. sej, torsk, kolja
olivolja
salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
paprikapulver, koriander, spiskummin, tandoorikrydda, svartpeppar, gurkmeja eller 2 tsk curry
lite chili i någon form
1 burk ekologisk kokosmjölk
2 msk limesaft
Tillbehör
5 dl vatten
3 dl basmatiris
1 tsk salt
grönsaker att ha till, ex wok - vi hade tomat och riven morot

1. Sätt ugnen på 200 grader. Dela fiskfiléerna lite. Smörj en form med olivolja, lägg i fisken och salta den. Ställ in fisken i ugnen oavsett om ugnen fått rätt temperatur eller inte, fisken börjar tillagas ändå! Sätt på riset.
2. Finhacka lök, pressa vitlök. Fräs detta i ca 5 minuter, gärna i en teflonkastrull.
3. Strö över några "stänk" av varje kryddsort, eller 2 tsk curry. Tillsätt chili och tomatpuré, låt steka lite till.
4. Tillsätt nu kokosmjölken och limesaften. Låt det koka upp. Tag ut fisken ur ugnen, häll över såsen och grädda fisken ytterligare några minuter tills riset kokat klart.

Barbietårta

Nu ska jag äntligen få visa er alla vilken fin tårta mitt förhoppningsvis överlyckliga kusinbarn fick i helgen till hennes 3-årskalas. Jag och kusinen Michaela slet i timmar med att baka kakor och tårtor, vi fick både skratta och snudd på gråta - men tillslut blev det klart, och om jag får säga det själv, så blev tårtan fantastisk. Vore jag 3 år och fick se denna på mitt kalas skulle jag vara nöjd och glad - vilket lilla sötnosen även blev!


Nu tänker jag inte dra till med något "Åh, detta är såå lätt att göra, vem som helst kan fixa denna tårta utan att slita hela kvällen". För det är både svårt och tidskrävande att pilla ihop en sånhär tårta, men, alla kan. Om du bara tar dig tid, har lite extra tålamod i fingrarna och planerar i förväg så kommer du lyckas!
    Jag tänker inte berätta i detalj hur vi gjorde, för det mesta kan man klura ut själv genom att bara titta på bilden. Men, det är dock lite svårare att veta hur vi byggde upp tårtan inifrån, när barbien ska stoppas i och hur man får till den rätta klänningformen. Är ni sugna på att svänga ihop en sånhär tårta till ett kalas, både till stor eller liten födelsedagsfirare, så kommer här lite guidning och tips.

Du behöver till innehållet i tårtan:
1 sats gräddade tårtbottnar
½ sats gräddade tårtbottnar gräddad i liten sockerkaksform
olika fyllningar som du gillar t.ex.
mosad banan med grädde
vaniljkräm
hallonsylt
choklad/hallonmousse
ca 5 dl grädde med hög fetthalt, vispad
Till dekoration:
ca 400 g rosa marsipan, okavlad
ca 200 g vit marsipan, okavlad
rosa och vita sockerpärlor
1 "naken" barbie - den går att använda igen efter!
Verktyg:
kavel
kniv
slickepott, slev & spatel (pannkaksvändare)
ett stort fat till tårtan
lite smör till hanteringen av rosen

1. När de gräddade tårtbottnarna svalnat helt i sina formar, dela dem båda i tre lager.
2. Bred valfri fyllning mellan alla lager och stapla hela tårtan med bottnen från sockerkaksformen överst, så tårtan blir som ett toppigt berg med ett hål i.
3. Gör som en "underklänning" i rosa marsipan till barbie, som går ca ned till höfterna, detta är alltså ovandelen på barbies klänning. Stick ned barbie i hålet. Täck hela tårtan med grädde runt om, så att tårtan inte lyser igenom marsipanen.
4. Skär bort lite runt om hela tårtan nästan längst ned, så att tårtan inte är konformad, utan istället ser ut som en kjolen till en klänning. Stoppa ned lite av den bortskurna tårtan i hålet där barbie står, så att hon står stadigt.
5. Kavla ut vit marsipan, mät ut ungefär hur stor volangbit du vill ha. Skär remsor som är ca en tredjedel så långa som du vill ha dem, vecka dem och trava ovanpå varandra så att du får framsidan på kjolens volanger. Sätt dit volangen.
6. Mät ut hur mycket rosa marsipan du måste ha till resterande kjol, kavla, skär och lägg försiktigt på den runtom. Det är viktigt att du tar mer marsipan än du behöver så att det verkligen räcker till hela kjolen, runt om och ända ned till fötterna. Skär bort överflödig marsipan.
7. Gör ett band i rosa marsipan som du sedan lägger runt barbies midja, så att kjol och överdel på barbies klänning binds samman. Dekorera med sockerpärlor och gör en fin ros att sätta på framsidan av kjolen.



Det fanns mera gottis på kalaset också. Nämligen vaniljkakor, gräddtårta med tingeling på, rosa drömmar, vaniljbullar (kanelbullar med vanilj istället för kanel) och en variant med mandelmassa i, snittachokladsnittar, chokladbollar med rosa pärlsocker och små mördegskakor som jag tyvärr gömt namnet på (pinsamt). Recept på allt kommer upp på bloggen de närmaste dagarna, vi får ta lite i taget!

Snart komer Barbie

Om ni kikar in på bloggen senare ikväll kommer ni träffa helgens kreation, nämligen barbie i egen hög person, helt ätbar! :o)

För övrigt har jag haft en härlig helg hos min kära släkt, det har blivit sena middagar och barnkalas. Mysigt. Nu är det dock skola igen och om någon minut väntar matten. Men det känns självklart lättare då solen skiner ute och man snart skall skutta iväg till ett cirkelfyspass. Träna gillar vi!


Tahihi - thé med ananassmak

Oj oj vad många produkttester jag lägger upp här på bloggen - ni får hojta till om ni tröttnar! Men jag vill så gärna dela med mig av nya spännande smakupplevelser, så när jag hittar något nytt och smaskigt bara måste jag ge mina fina läsare chansen att ta del av det :o)




Detta mycket goda thé är faktiskt en av mina favoriter! Smaken är   väldigt fruktig och söt med smak av vanilj och ananas. Jag tycker att det passar bra att dricka i pricnip när som helst, och speciellt om man vill unna sig något lite extra gott.

För det mesta dricker jag lösviktsthé som inhandlas i stans mysigaste kaffebod. Men två sorters påsthé finns dock i mina händer just nu, pepparmynta och detta smarriga, Tahiti.

Någon gång skulle jag vilja testa att baka någon söt kaka med thé i. Tänk en mjuk saftig kaka som smakar som detta ljuvliga thé, vanilj och ananas... Mums. Kanske kan man till och med baka bröd med thé som degvätska? Fast då vill jag nog ha någon annan smak än vanilj och ananas - det passar nog bättre drickandes till mackan än inuti brödet.


Älska dig själv!

Det finns så mycket här i livet som jag vill förmedla vidare utanför mitt eget sinne. Jag vill göra världen lycklig, men jag vet att det inte går, jag vill göra mig själv lycklig, men jag vet att det inte heller går. Man kan inte vara lycklig hela livet, men det gäller att njuta av glimtarna och av de stunder då att bara leva och finnas till, är det skönaste av allt här på jorden. Jag tycker att det är så viktigt att ta hand om sig själv! Och då menar jag inte bara att äta bra mat och träna så att kroppen mår bra, nej för det spelar ingen roll alls. Det spelar ingen roll om kroppen är frisk och stark, om du ändå inte tar hand om dig själv inuti och ser till att du mår bra.

För det är så otroligt viktigt, ja, faktiskt det viktigaste i livet. Att vi får känna kärlek, trygghet och att vi känner rätten av att vi får finnas till. Att njuta av livet och känna lycka behöver inte bara innebär en påkostad lyxkryssning eller det perfekta jobbet. Att ta en dag för sig själv, enbart för sig själv, är minst lika viktigt. Att koka sig en kopp thé, ta en där extra smörgåsen som man så gärna vill ha, sätta på en film och bara njuta. Det behöver vi!

Och mår du inte bra, känner du dig ledsen, ensam eller rädd - oavsett vad det är, så förtjänar du att någon lyssnar på dig. Livet är för kort för att gå omkring och må dåligt. Man ska inte slösa bort sina dagar här på jorden till onödiga timmar av gråt - man måste få stöd, kärlek och kunna gå vidare, oberoende vad problemet är. Alla mår vi dåligt ibland, och jag tycker inte det är något man ska skämmas över. Det har nästan blivit lite som att man måste "gömma" sina känslor i dagens samhälle, man får inte visa utåt att natten varit skit, nej, man ska le och låtsas må bra.
    Därför vill jag bara skriva några rader till just Dig. Så att Du förstår att Du är viktigast i världen i Ditt liv. Utan din hälsa, så tar du dig inte långt, och utan stöd, kärlek och någon att dela mina tankar med, kan du aldrig ta dig upp ur livets många fallgropar. Det gäller att alltid tänka på sig själv, ge sig själv det man behöver. Vill man gråta - då får man gråta. Det finns inga regler här i livet, du kan styra ditt liv på så många sätt. Så se till att göra något bra av det, vi vet aldrig när livet kan ta slut.


Vi gör framsteg varje gång vi lär oss att se förbi våra murar


Limepepper - Santa Maria

Måste bara tipsa om den godaste kryddblandning jag någonsin stött på. Jag äter den som godis, helt omöjlig att låta bli, och när jag väl pepprar är det i rejäla mängder! Denna krydda är så fantastiskt god. Salt, syrlig, fräsch och pepprig med en härlig smak av lime. Passar underbart till grönsaker, men även att t.ex. peppra ovanpå en smörgås med cream chease och tomatskivor.

När jag först smakade denna hos min moster bara kände jag att "denna måste jag ha!". Bestämde mig för att strunta i att färdigblandade kryddor innehåller hela alfabetets olika stavningar och konstgjorda ämnen, och köpte den. Men så glad jag blev när jag väl kikade på innehållsförteckningen, inget vidare konstigt där!
    Ni bara måste testa denna krydda, är ni salladsfreak som jag hoppas jag att även ni kommer bli frälsta. Säg den avocado som inte blir godare med lite av denna krydda på toppen? (lite = mycket, i mitt fall....)

(innehållsförteckning kommer då jag orkar gå ner till köket och hämta pepparkvarnen... just nu ska jag snyta mig och dricka mitt chokladmintthé och vila lite till... kram på er)

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/699024/fridas-recept?claim=sb4eraned35">Följ min blogg med bloglovin</a>


Stort müslitest

En av mina läsare ville att jag skulle gämföra lite näringsinnehåll och liknande på olika müslisorter. Det gör jag gärna, det är bara ett problem, det finns så många sorter! Så jag valde några hederliga klassiker och några nykomlingar som jag inte smakat. Lite frukostinspiration till både er och mig är ju aldrig fel. Crunchen med röda bär tycker jag verkar god och bra, äntligen en crunch med lite socker! Har ni smakat den?

Hoppas müslitestet faller några i smaken. Snart skall jag göra min egna müsli, med macadamianötter, kokos och annat smarrigt. Missa inte det!

 


Källor:
Axa
Finax
Paulúns

Äggsmörgås och surdegsproblem

Vi köper verkligen inte bröd ofta. Hur många gånger om året kan det vara? Det landar väl på 3 gånger eller något liknande. Men, igår köpte pappa hem lantbröd, ljust bröd att stoppa i rosten... Mums. Passade mycket väl i en sjukling, eller rättare sagt två sjuklingars små magar! Det som är bra när man knappt aldrig köper bröd är att man verkligen hinner längta efter en smarrig rostemacka, och därför njuter man mer när man väl får den. Men att äta vitt rostebröd varje dag, nej det är inget jag skulle vilja göra. Tänk så smaklöst och degigt det borde bli i längden! Nej råg och fröer vill vi ha i magen till frukost, man vill ju gärna ha energi att använda sig av fram till lunch!

Jag följer alltid Leila Lindholms program, och i det senaste tipsade de där om surdeg till levainbröd. Jag brukar alltid göra min surdeg på enbart vatten och rågmjöl och en bubblar och utvecklar sig underbart väl ovanför kylskåpet. Men, i detta program tipsade de om surdeg med äpple, vatten och rågmjöl. Härligt, tänkte jag, det testar vi. Men nej, det gick inte bra för mig.
   Säger det inte sig själv egentligen att om man låter ett rivet äpple ligga med mjöl och vatten några dagar, att det då möglar? Jag hade nog otur, för visserligen funkar det för brödbagaren på tv, men när jag öppnade locket till surdegen för att titta till honom hade han blivit alldeles hårig och ullig... Inte så smaskigt, direkt!

Så nej, jag kommer fortsätta köra på den surdeg jag vet fungerar. Ekologiskt rågmjöl och ljummet vatten, det är så man får det perfekta brödet. Bara att sätta en ny suris på jäsning och vänta några dagar till! Fast det får nog inte bli förens på fredag, för i helgen, om jag är friskare vill säga, skall jag resa bort. Skall nämligen få gå på barbiekalas hos mitt älskade kusinbarn! Baka barbietårta ska jag även få göra, det ni!

Kvällsfika åt en sjukling

Jaha, så blev även jag sjuk. Det var längesedan, har inte varit sjuk sedan agusti förra året och antagligen längre ändå. Bra kämpat! Men men, en snorig pappa smittar gärna av sig och nu är jag också sjuk. Sjukanmälningarna är gjorda, den lugna musiken påsatt och kvällsfikat fixat. Man måste ta hand om sig när man är sjuk! Denna gång blev det blåbärsfil och en knäckemacka med underbar vällagrad prästost, mums. Har ni smakat Milkos ekologiska blåbärsfil? Den är jättegod, men många blåbär inuti, det gillar vi.


Hur kurerar ni er när ni är sjuka?


Två yoghurttips

Visst är det viktigt med flingor och müsli, men vad är det egentligen vi häller i vår lilla djuptallrik på morgonen? Vi har alla våra favoriter, jag personligen äter oftast Arlas ekologiska lättfil, då naturella produkter är naturligast och innehåller minst tillsatta sockerarter. Men, ibland är det självklart gott att lyxa till det med en god frukt eller bäryoghurt, då vill jag tipsa om dessa två!


Kokosyoghurten är lite för söt men smakar ljuvligt av kokosmjölk, och tyvärr, även kokosaromer. Underbart krämig och perfekt till en naturell basmüsli eller flinga som inte smakar sött, då yoghurten är så söt på egen hand. En av mina riktiga favoriter bland smaksatta yoghurtar.
Såhär ser innehålsförteckningen ut:
Yoghurt* (högpastöriserad mjölk, mild yoghurtkultur), socker (6,8 %), kokosmjölk (0,3 %), modifierad majsstärkelse, förtjockningsmedel pektin, surhetsreglerande medel citronsyra, aromer (kokos, vanillin). * Svenskt Sigill-godkänd råvara.
Pris: ca 15 kr

Kanel, äpple och vaniljyoghurten smakar exakt som äppelpaj med vaniljsås, fast i flytande form på frukostbordet. Helt sjukt god! Den godaste yoghurten jag någonsin smakat i hela mitt liv, för att inte överdriva. Att den dessutom är laktosfri tycker jag är toppen, för då kan vi alla där ute njuta av denna mumsiga yoghurt. Ibland hittar man en lite frisk äppelbit också - mums!
Såhär ser innehållsförteckningen ut:
Högpastöriserad mjölk, bärberedning (socker, äpple, vatten, förtjockningsmedel (modifierad potatisstärkelse och guarkärnmjöl), aromer (bl.a. vanilj), kanel, färg (karamellsirap)), laktasenzym, yoghurtkultur, Lactobacillus acidofilus, Bifidobacterium sp. och D-vitamin. Yoghurten innehåller 6 % äpple.
Sockerhalt: 13% varav 5% är naturliga sockerarter från mjölk
Pris: ca 18 kr

Låt det väl smaka, för dessa små raringar är värda någon extra krona!

Frukosttestet lider mot sitt slut?

Jag har nu skrivit om en del flingor och müslisar, men kanske inte tillräckligt, eller vad tycker ni frukostsugna? Jag har kikat runt bland affärens hyllor men kan fortfarande inte hitta något fiberrikt alternativ som lockar. Så fort det är fullkorn och fibrer i cornflakesen skjuter sockerhalten uppåt, dumt och tråkigt tycker jag. Visserligen dör vi inte av lite socker, men det är onödigt, sådant som vi egentligen klarar oss lika bra utan.

Min favorit är fortfarande weetabix, frasiga och goda. Har ni några favoriter att dela med er av, eller har ni sett någon ny spännande müsli/fling på hyllan som ni vill att jag skall prova och skriva om här i bloggen? Tipsa mig gärna, för nu har jag bara två weetabix-bitar kvar, och är redo för något nytt i frukostskålen.


Jag har nyligen upptäckt att ICA lanserat sitt eget varumärke "gott liv" med ny fräsch design! Jag gillar dem och har gått på deras köptrix. Gullig design tilltalar och det gör även nyttiga alternativ? Har ni provat, eller tycker ni jag borde testa någon av deras produkter! Deras frukmüsli är nog dock inte att rekommendera, då jag bara har dåliga erfarenheter från ICA's müslisar, torra, lite frukt och ingen smak. Men deras andra produkter får säkert tummen upp.

 


Indisk grönsaksgryta

Jag är inte kinkig med mat, kan äta rätt rejäla portioner och brukar aldrig lämna mat på tallriken. Både på grund av att det är ett slöseri av mat och miljö, men även då det är enligt mig otrevligt och oartigt att lämna kvar massa mat som man tagit på sin tallrik. Men, idag var det nära hörrni! Jisses så mättande - och nyttigt. En riktigt bra basgryta att ladda matlådor med, som ger energi att orkar mera. Gott, lagomt kryddigt med härliga indiska smaker och massor av grönt och skönt. Gotti gotti.

Tänk på att potatisarna skall vara nästan helt färdigkokta, så börja i tid eller koka dem dagen före så går middagen snabbare att göra! Jag kokade mina direkt samtidigt som jag lagade mat, så det tog lite extra tid, hela grytan tog ca 1 ½ timme att göra, men jag var lite seg :o)

6 portioner
9 kokta skalade potatisar
1 blomkålshuvud
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
2 morötter
olivolja
2 tsk spiskummin
1 tsk röd currypasta
1 tsk ingefära
1 tsk koriander
1 tsk gula senapsfrön
1 tsk kumminfrö
svartpeppar och salt
1-2 dl vatten
1 burk hela tomater
3 dl gröna ärter eller haricots verts

1. Förbered grönsakerna: Skär potatisarna i grova bitar, slanta morötterna, dela blomkålen i mindre buketter, skala och finhacka vitlöken (pressa ej), skala den gula löken och skär löken i klyftor.
2. Hetta upp olja i en gryta och fräs potatisen så att den får färg runt om, tag upp dem. Gör likadant med blomkålen.
3. Tag upp blomkålen, i med ny olja och fräs kryddorna ½ minut, sedan i med lök och vitlök tillsammans med morötter några minuter.
4. Salta, peppra och rör om. Tillsätt tomaterna, dela dem lite med en kniv, och tomatspadet samt vatten, låt koka under lock i 10 minuter.
5. Vänd sist ned den stekta potatisen, ärter och blomkål. Strö gärna över lite extra av alla kryddor, låt puttra under lock i ca 8 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Smaka av.

Servera med mangochutney. Jag åt även med äppelchutney, riktigt gott. Kan även tänka mig t.ex. smulad fetaost eller en klick créme fraiche till.


Gino med mörk choklad

Här sitter jag nu vid min bästa vän - datorn! Haha nej, så illa är det inte, men jag vill absolut inte veta hur många timmar per vecka jag spenderar vid denna låda, och tänk så många dygn av mitt liv!? Men, detta är dagens grej, inget att skämmas över, och när man bor lite vid sidan av som jag gör, vad finns det annars att göra en fredagskväll då alla kompisar är upptagna, mer eller mindre? Ut och supa? Nej tack, inte riktigt min grej. Jag äter hellre god mat, massa efterrätt och tar det lugnt med skön musik. Börjar bli ganska trött på pluggandet, så detta är precis vad jag behöver.

Idag lagade älskade systeryster middag åt vår lilla familj. Det blev goda ostfyllda köttfärsbiffar och potatisgratäng, klassiskt och gott! Till detta dracks det gott ekologiskt rött vin, eller ja, pappa och syster drack vin. Jag klämde i mig 2 msk vin sedan brände hela halsen så mycket jag trodde hjärnan skulle rinna ut ur öronen på mig. Nej, jag är inte riktigt mogen för mer än någon matsked vin ännu. Och tur är väl det, då jag bara är 16 år! Men jag hoppas det kommer, för vin till kött är riktigt gott! (om än i babymängder än så länge fram till 18-årsdagen)



Den så kallade "paltkoman" har lagt sig bekvämt i min mage, men nu börjar maten sjunka ned och förhoppningsvis ser man inte riktigt lika gravid ut i morgon bitti, haha :o) Efterrätten är i alla fall det recept jag tänkt lägga upp här på min lilla blogg, nämligen den populära och tidlösa Gino. Frukter och bär i ugnen med ett täcke av choklad, vit eller mörk, det man tycker bäst om. Själv föredrar jag vit choklad med än mörk, men idag bestämde syster! Glass är ett måste :o) På min Gino har jag hela kokosflingor, underbart gott!


4 portioner
frukter (det du gillar!) , t.ex:
1 näve vindruvor
2 plommon
1 apelsin
1 äpple
lite hallon
1 ask physalis
100 g choklad, valfri sort och kakaohalt
Kokosflingor

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Tvätta av och hacka alla frukter och bär som behöver hackas, fördela i en ugnssäker form.
3. Hacka chokladen, sprid den och kokosflingor över frukterna och bären. Grädda i ca 15 minuter till lagom konsistens. Servera med glass, en stor glassfavoriten är vaniljglassen med krossad chokald i, mums!

Grönsakstips

Det är viktigt att grönsaker ingår i alla måltider, viktigt både för smaken och kroppens hälsa! Men det kan ibland bli lite tjatigt med dessa grönsaker, det blir oftast samma gamla broccoli som ställs fram på bordet och till slut tröttnar man. Vi vill ha variation, olika smaker och vitaminer! Så, jag tänkte därför nu sammanställa några tips på enkla grönsaker att ha på middagsbordet. För grönsakerna är precis lika viktiga som huvudrätten!

Goda och milda ärtor tillsammans med smörstekt lök och isbergssallad. En stor hit. Annorlunda, mild och god till både kött och fisk. Här hittar du detta lilla recept, värt att testa!


 
Denna amerikanska krämiga kålsallad är perfekt till sommarens grillning. Passar allra bäst till gott mört kött, men även som nästan en egen rätt, eller som tillbehör till såväl vardagsmat som på festbuffén. Recept på coleslaw hittar du här på min blogg.
Wok måste väl ändå vara ett av de enklaste sätten att tillreda goda och varma grönsaker? Bara att välja en smaskig wokblandning i frysdisken, hetta upp lite citronolja i grytan och slänga i de djupfrysta grönsakerna - vips! Någon minut senare har du tillsammans med en dutt peppar eller annan god krydda en härlig wok framför dig på köksbordet. Ett hett tips är att använda citronolja som jag skrev ovan, blir härligt gott!

Fräs på lite olja tillsammans med 3-4 pressade vitlöksklyftor, i med tinad broccoli och soltorkade tomater som ej legat i olja. (Går bra med dem med, men de utan olja som är soltorkade på påse är mycket nyttigare). Stek några minuter så allt blir varmt. Servera med lite flingsalt. Supersmarrigt!


Min syster gör de allra godaste morötterna jag någonsin ätit. Smörstekta, bubblande med vatten och slutligen snabbt stekta igen tillsammans med härliga örtkryddor och massa vitlök... Mums mums, säger jag. Det perfekta tillbehöret till allt! Gör dem, du kommer inte ångra dig när du väl satt gaffeln i dessa godingar.



Smakrika linser med småplock

Vegetariskt är så gott så jag rullar på med det temat fastän vi har frysen full med eko-kött! Dessa linser hittade jag på själv idag med inspiration från kokboken "Kärlek, oliver och timjan" som jag nyligen fått äran att ha i mitt kök. Enkelt, snabbt, nyttigt och gott - som vanligt då med andra ord. Du kan själv variera tillbehören, men jag rekommenderar något typ av protein (vi hade ost och ägg) och grönsaker att ha till. Linserna tar bara 10 minuter att koka, under tiden hinner du koka ägg, fixa broccoli och duka bordet. Det gillar vi starkt!



4 portioner
3 dl röda linser
5 dl vatten + en ekologisk grönsaksbuljongtärning
1 nypa torkad oregano
1 tsk gurkmeja
lite svartpeppar
Tillbehör:
1 kokt ägg per person
fetaost
vitlöksstekt broccoli
rivna morötter

1. Koka linserna enligt förpackning tillsammans med buljongen. Rör i kryddorna mot slutet av koktiden.
2. Koka under tiden äggen i samma kastrull som broccolin, häll av vattnet, plocka ur äggen och stek sedan broccolin i kastrullen tillsammans med vitlök. 
3. Server linser tillsammans med brocco, ägg, fetaost, spiskummin och pesto, eller annat smått och gott du gillar!

 


Rödbetsbiffar (?!) och pocherat ägg

Jaha, ett nytt gott recept på vegetatiska BIFFAR. Trodde jag. Nej usch vad sur jag blir när recept inte funkar överhuvudtaget. Ser ni bilden? Vart är biffarna? Nej, det finns inga. Varför undrar ni då, jo såhär är det: Det går inte att vända biffar som bara innehåller potatis, rödbeta, ägg och ströbröd. Det går inte, inte över huvudtaget. Så, jag fick ta till lite våld och vips så hade vi en rödbetsröra på tallriken. Men, den var god ändå!

Rödbetsmojjs till 4 personer
5 potatisar
5 rödbetor
1 ägg
1 ½ tsk örtsalt
2 msk ströbröd
lite peppar, timjan och oregano

1. Koka rödbetor och potatisar tills de är mjuka ca 1 timme. Gör gärna detta dagen före så går det snabbt att laga middagen.
2. Mixa alla ingredienser.
3. Stek röran i 3 omgångar tillsammans med olivolja i en stekpanna. Servera med fetaost, broccoli, andra grönsaker och ägg. Jag valde pocherat ägg.
 (Man knäcker ett ägg per person försiktigt i sjudande vatten tillsammans med en skvätt vinäger, låter det småputtra försiktigt i några minuter, plockar upp ägget, saltar och pepprar)

Tomatsoppa

Jag är glad. Måste bara skriva det! Glad för att solen skiner, glad för det jag har här i livet, glad över att lovet är slut så att man får träffa alla vänner igen! Och självklart delar jag glädjen lite med er, och bjuder på ett recept på en supersnabb tomatsoppa. Den tar bara 10 minuter att göra, det hinner även den mest stressade svänga ihop innan timmen blir för sen och magen för knorrig. Ett enkelt recept med lite chili och mellangrädde, mums! Till åt jag och syster scones från gårdagen :o)

2-4 portioner
1 burk passerade/krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
torkad oregano och basilika
paprikapulver
chilipasta/pulver
ca 1,5 dl mellangrädde
1 ekologisk kycklingbuljongtärning+ en skvätt vatten

1. Finhacka lök och vitlök, fräs mjukt i olivolja någon minut tillsammans med en rejäl nypa smulad oregano och en nypa basilika, pudra över paprikapulver och en knivsudd chilipasta/pulver.
2. Värm under tiden buljongen tillsammans med vatten i mikron så den löses upp.
3. Tillsätt buljong, 1 burk krossade/passerade tomater och 1 burk vatten. Låt puttra samman, tillsätt grädden. Servera gärna med pesto. 


Ica eco ~ Müsli frukt

Kanske borde berätta lite om de produkter som oftast hamnar på min yoghurt! Det är ju trots allt dem jag känner till allra bäst och äter allt som oftast. Det är huvudsakligen fyra fling/müsli-sorter som jag använder mig av. Ekologiska cornflakes, weetabix, Ica I love Eco Müsli med frukt och Icas vanliga fruktmüsli, som är den godaste i hela världen, men även därefter väldigt söt och sockrig.... Testa dock gärna Änglamarks fruktmüsli, mycket god!


Smak: Smakar mest havregryn och solroskärnor. Kanske ibland att man kan ana en liten, liten äppelbit, men mer är det inte.
Konsistens: Torrt, trist. Mjuka havregryn utan tuggmotstånd och för hårda solroskärnor. Man känner ingen textur eller smak av torkad frukt
Ingredienser: havreflingor, veteflingor, rågflingor, kornflingor, russin 9%, solroskärnor, äpple 2%, riven kokos 2%
Sockermängd: 8%
Betyg: 1/5

Makrillsröra på smörgåsen

Här sitter jag vid köksbordet och mumsar en smaskig frukost! Jag har varit sugen på just makrill i tomatsås rätt länge nu, så idag fick det bli mitt söndagslyx istället för den nu mera vanliga gröten med blåbär och hallon. Jag tror att det är ganska "viktigt" att byta frukost då och då. För i alla fall jag, oavsett hur gott/nyttig min vanliga frukost är så är det alltid roligt med något nytt, för det finns faktiskt mycket av välja på! Massor av goda pålägg till smörgåsar, många olika sorters flingor och müsli, olika typer av gröt, smoothies, omeletter osv. Det är bara att använda fantasin!

1 burk makrill i tomatsås (billig variant)
1 knivsudd chilipasta/chilipulver
1-2 msk chilisås (felix ekologiska)
1 msk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
örtsalt
gurka/tomat/paprika/avocado osv..

1. Blanda alla ingredienser till röran i en skål utom örtsaltet.
2. Lägg upp röran på 2 grova smörgåsar, toppa med grönsakerna.
3. Strö örtsalt på grönsakerna och smula sedan lite oregano på toppen av båda smörgåsarna.

Idag ser det ut att bli sol, himlen är redan blå och jag myser av solens första strålar som kikar in genom fönstret. Det känns som om att även denna dag kommer bli riktigt härlig, vilket blir ett bra avslut på påsklovet. Tänkte bjuda er på en underbar låt som man inte kan låta bli att bli glad av. Gladmusik är bra för själen, som kan pigga upp både den tråkiaste dagen, men få känslorna att sprudla extra då man redan är glad. Optimistic Thought heter denna underbar låt och den finner du här!

Ha en underbar dag, alla kära läsare! Ni gör mig lyckligare, för det är så roligt att få så fina kommentarer! :o)

(notera även att jag lagt till en ny kategori, där du klickar runt gratis på hemsidan och räddar liv, läs mer genom att hålla musen över "klicka och skänk, gratis" bland mina länkar här på bloggen)



Scones och fika i vårsolen

Åh vad jag hoppas att ni som läser haft en lika underbar helg som mig! Haft besök av två nära tjejkompisar som jag inte träffat på månader, och vi har myst både framför härliga filmer i soffan med kladdkaka, men även på farstubron i solskenet med nybakade scones och varm choklad.

Det var obeskrivligt ljuvligt. Man måste passa på att njuta av livet! Njutning och lycka innebär inte alltid en påkostad resa eller nyaste snyggaste trendsaken, det är så mycket viktigare med social kvalitetstid och att njuta av stunden. Baka lite scones, dra ihop lite vänner och bara njuta i solen och prata strunt. Tack världen, för denna helg!


Även hundarna var ute och njöt. Äntlige, äntligen sol! Som jag längtat!


Recept hittar du här. Själv drack jag choklad-mint-thé, men vännerna fick varm choklad!


Njut av solen, det är härligt ute när den väl tittar fram!


Bönsoppa med tomat och lök

Jag tycker att vi bode äta mera bönor allihopa! Bönor är riktigt nyttiga och många sorter ger ett fullvärdigt bra protein. Dessutom får vi i oss  massa mineraler och vitaminer samt fibrer, som är bra för våra magar. Baljväxter, som bönor, linser och ärter innehåller även antioxidanter, och att dessa goingar dessutom är riktigt billiga och mättar bra, gör väl inte saken sämre? Jag köper i princip aldrig bönor på burk, då det är så enkelt att blötlägga och koka själv. Dessutom tjänar man några kronor på att koka sina egna, vilket säger sig självt då du både betalar för bönorna, vattnet och själva burken i annat fall.

Detta är en riktigt god och mättande soppa/gryta. Bönor är viktigt att äta som vegetarian, men även för oss andra, då vi alla behöver vegetarisk mat! Bönor och vegetarisk nyttig mat är inte alls äcklig, som vissa påstår, utan mycket mättande och gott! Dessutom, om man förkokat bönorna, är detta en riktigt rivsnabb middag.

4 portioner
2 dl torkade sojabönor
1 dl drygt, torkade kidneybönor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 morot
5 dl vatten + 1 ekologisk grönsaksbuljong
1 tetra/burk ekologiska krossade/passerade tomater
Kryddor:
chili, paprikapulver, oregano, basilika och annat smått och gott, det du gillar!
salt och peppar

1. Blötlägg bönorna, jag blötlagde inte i 12 timmar som det står på förpackningen, går lika bra med 6 timmar. Koka dem sedan i nytt vatten ca 1 ½ timme.
2. Hacka lök och morot, fräs detta i olivolja tillsammans med pressad vitlök 5 minuter.
3. Koka upp vatten i vattenkokaren, blanda med buljongtärningen.
4. Tillsätt buljongen, kryddor, och krossade tomater samt bönor. Låt koka upp så allt blir varmt. Servera med ett gott bröd och smaskigt pålägg!

Sydafrikansk köttfärsgratäng

Saftig, smakrik och riktigt god. Faktiskt riktigt, riktigt god. Så god, att den kommer bli en ny vardagsfavorit hos oss, och tillagas många fler gånger! Vet ni hur färdiggrillad kyckling smakar? Sån som man köper varm, i påse direkt i affären, klar att ta med på picknicken eller glufsa i bilen? Sån kyckling som man vägrar köpa, för man vetesjutton vad de har haft i den, eller vad det är för stackars ihjälstressad kyckling man köper, men som är så läskigt god med alla kryddor?

Så smakar denna köttfärsgratäng. Vi satt alla med förvånade ögon när vi smakade på denna rätt "Grillad kyckling!", nickade alla. Så himlans himlans gott! Och jag lovar, det är varken kyckling eller konstiga kryddor i denna rätt. Helt enkelt en härligt god köttfärsgratäng från sydafrika, som jag gjort ganska stora förändringar på!

 





500 g köttfärs, ekologisk/närproducerad
3 skivor vitt bröd (tog baguette ur frysen, grovt bröd funkar lika bra!)
½ dl teriyakisås (mest för att vi hade en skvätt kvar hemma, du kan annars ta lite soja eller utesluta detta)
vatten
2 stycken medelstora lökar
3 vitlöksklyftor
olivolja
3 stycken lagerblad
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
malen vitpeppar
2 tsk malen koriander
1 tsk salt + ½ tsk salt
4 ägg
3 dl mjölk
2 tsk dijonsenap
1 msk sweet chilisås
råris och grönsaker till servering

1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken i önskad storlek, pressa vitlöken. Stek löken i olivolja tillsammans med lagerblad, och efter en liten stund, spiskummin och gurkmeja. Stek löken mjuk, ca 5 minuter.
2. Riv eller hacka brödet (beroende på vad som går bäst), blötlägg i teriyakisås och lite vatten, så att alla brödbitar blir blöta.
3. Blanda den stekta löken, köttfärs, koriander, salt och vitpeppar med det uppblötta brödet till en smidig smet.
4. Smörj en ugnsform med olja. Bred ut köttfärssmeten i formen.
5. Vispa upp ägg och mjölk tillsammans med senap och sweetchilisås samt ½ tsk salt. Vispa, vispa lite till! Häll vispet ovanpå köttfärsen. Grädda i ugnen ca 40 min, koka under tiden råris. Täck över gratängen om den börjar få för mycket färg, med lite aluminiumfolie.
Servera med riset, ex. kokta grönsaker och rumsvarma ärtor som du tinat i mikron.
Smaklig måltid, mums mums! :o)


Surdegsbröd ~ riktigt smaskigt

För någon dag sedan svängde jag ihop ett surdegsbröd helt på fri hand. Inget recept, ingen jäst och inget socker i dessa otroligt goda limpor! Däremot berikade jag brödets smaker med lite stött kummin och malet pomeransskal. Om det gjorde stor skillnad, det vet jag inte, men detta är nog bland de godaste bröd jag bakar. Otroligt saftigt tack vare den kokta dinkeln, och perfekt konsistens även med hjälp av lagom mängd solroskärnor. Det gäller att inte ta för mycket av något, utan ligga på en lagom nivå, då blir det som godast....

Mängderna i detta recept är inte hundra procentigt exakta, men relativt. Smeten skall vara lite lösare än man tror, därav var den också lite svår att baka ut. Men snåla inte vid utbakningen med mjölet, var snabbt med händerna och bara dela degen och lägg dem i varsin form, så går det prima! Baka nu detta smarriga och nyttiga lite härligt syrliga och smakrika bröd så att både magen och smaklökarna blir nöjda!

Dag 1:
2 dl rågmjöl
2 dl vatten
Dag 3:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Dag 4:
1 liter vatten
1 liter rågmjöl
Dag 5:
ca 8 dl vetemjöl med rågsikt (ica eco, vanligt vetemjöl går lika bra istället för varianten med rågsiktsblangning)
ca 1 liter rågmjöl
2 dl hel dinkel (påminner om riskkorn, är från Saltå Kvarn)
ca 1,5 dl solrosfrö
1 tsk kumminfrö
1 tsk malet pomeransskal
2 msk salt

1. Blanda rågmjöl och vatten i en blastburk med lock. Låt stå i två dygn med locket lite på glänt, på varm plats. Jag har alltid min surdeg ovanför kylskåpet, där är det varmt och skönt för lilldegen.
2. Nu är degen bubblig och sur, blanda ned 1 dl mjöl och 1 dl kranljummet vatten. Låt stå ett dygn till.
3. I bakmaskinen häller du nu surdegen, vatten och rågmjölet. Knåda omkring till "våffelkonsistens". Täck över med locket tillbakmaskinen eller handduk. Låt stå i degmaskinen ett dygn.
4. Koka 2 dl hel dinkel enligt anvisningar på förpacningen (ca 1,2 timme, behöver inte blötläggas innan). Låt svalna.
5. Nu har du en jättesurdeg! Blanda ned, lite i taget, (så det inte dammar i hela köket), av alla mjölsorter, samt solrosfrö, kokt kall dinkel, kryddor och salt. Degen skall inte släppa från kanterna, men vara tillräckligt fast att hantera med rikligt med mjöl på bakbord. Degen skall knådas i maskin, efter allt mjöl är iblandat, i 5 minuter.
6. Låt nu degen jäsa en 1 ½ timme.
7. Smörj dina brödformar med olja. Tag upp degen på bakbord med rikligt med vetemjöl. Dela på degen i två delar och lägg i varsin bakform. Låt jäsa ovanför kylskåpet, täck bröden med bakduk. Låte dem jäsa i 1 timme.
8. Sätt ugnen på 200 grader. (Snitta bröden, gör inte så stor skillnad.) Grädda bröden i ca 2 timmar, täck över med folie då de fått tillräckligt med färg. låt bröden svalna helt och gärna stå över natten innan du smakar!

Cykla, cykla, cykla!

Jag cyklad numera så det ryker om det! 8,4 km om dagen, det ni, känns bra i benen kan jag lova. Det känns så bra att röra på kroppen, speciellt nu på lovet då jag bara tar det lugnt, läser bra böcker, ser på film och chattar på datorn. Och, för att inte glömma, naturligtvis bloggar, lagar mat och bakar surdegsbröd! Snart kommer det förresten upp dett sådant recept, just om surdegsbröd. Har äntligen bakat mitt allra första riktiga surdegsbröd, helt utan jäst, och helt utan recept, och det blev otroligt gott!

Hur som helst, tillbaka till cyklingen, träningen och min egna hälsa. Det har nu gått snart 5 dagar sedan jag bröt mina gamla dåliga vanor som jag dragits med sedan jul. Jag har varken ätit ost, marmelad eller smör på 5 dagar, och det känns så bra! Mina "fiender" kan stå på bordet framför mig, och jag vill inte ens ha dem. Detta handlar inte om att banta, undvika vissa sorters mat utan helt enkelt bryta ett dåligt beteende.

Det sägs ju att det tar 20 dagar att bryta en dålig vana, så det är bara att hålla ut! När detta är avklarat kommer jag naturligtvis äta både ost, smör och marmelad igen, även ekologisk och rättvisemärkt choklad kommer åter slinka ned i min mage. Men jag måste jobba på att bli av med sötsuget, och vanan att småäta. För kroppen tycker inte om att mat kommer på obestämda tider lite då och då, och inte heller tycker den om för mycket socker eller fett. Så, jag anser att jag tar hand om min kropp och mitt sinne, och ger mig själv det jag behöver. Nya, starka, glada vanor att inviga våren med!

Frukost i sängen

Finns det något mysigare än att börja dagen med en lång romantisk film och frukost i sängen?


Start!

Här ligger jag med en kopp avsvalnande gott påskthé och skall snart titta på en film. Någon frukost har inte hamnat i magen än, men först ska jag mysa någon timme i sängen med en bra film. Ett lov är väl till för att vila på, inte sant? Jag har en tendens att somna tidigt och även vakna tidigt, så en film sitter bra medans världen där utanför fönstret sakta får tina upp. Idag sägs det att det skall bli varmt, jag hoppas på sol!

Men, frukost ska det bli, och jag kör på med det vanliga. Gröt med 4 sädesslag och blåbär, nam nam! Känns som en bra och nyttig frukost, inte för mycket kalorier, och fullproppat med andioxidanter från blåbär och nyttiga sädesslag från gröten. Jag äter mycket hellre detta till vardags, än en sockerkicksfrukost med müslin Start!


Smak: Sött och gott, som sockriga rostade havregryn, vilket det även är.
Konsistens: Krispigt och härligt. Müslin är ganska klumpig, vilket är gott då man inte gärna vill ha massa småsmulor på frukosfilen.
Näringsinnehåll per 100g:
Energivärde: 1800 kJ 430 kcal
Protein: 11g
Kolhydrat: 60g varav sockerarter 23g
Fett: 16g varav mättat fett 5g
Kostfiber: 9g
Natrium: 0.2g
Sockermängd: 23%
Betyg: 3/5
Kommentar: Detta är alla müslisars söta fiende. Socker, socker, socker skriker det om denna müsli, och ja i princip allt socker är tillsatt då den innehåller både socker och sirap och även ganska mycket fett. Müslin innehåller faktiskt nästan lika mycket kalorier som choklad! Oyttig - Ja. God - Ja! Onyttigt brukar vara gott. Detta är inte en müsli att äta till vardags, men kanske till högtider lite mer sällan? Eller varför inte som godis till filmen eller som efterrät med en söt yoghurt?


Polentapizza - glutenfri

Jag bjöde hem ett kompisgäng hem till mig för några veckor sedan. Lite god mat och massa härliga nostalgiska disneyfilmer sitter ju inte helt fel ibland! En av mina kära vänner är glutenallergiker. Det måste vara riktigt tufft tycker jag, för när man väl satt sig in i ämnet och försökt lära sig mer om det upptäcker man hur försiktig man måste vara som glutenallergiker. Det finns många fällor att undvika, och något så litet som 1 msk mjöl till redning av såsen kan få magen att slå revolt.

Jag har inga avsikter att göra mina vänner sjuka när de bjuds på mat hemma hos mig, så självklart såg jag till att knåpa ihop en glutenfri middag som alla kunde njuta av! Det blev vegetarisk buffé, varav en av rätterna var denna goda "pizza", gjord på polentamjöl. Tänk dig att du kokar en gröt på couscous, och sedan kör den i ugnen så att den får fastare konsistens. Ungefär så, fast godare, smakar denna annorlunda rätt!

Polenta är majsgryn som är helt naturligt fria från gluten, och dessutom riktigt nyttiga. De innehåller mycket kostfiber, det gillar vi! Förutom polentapizza kan man göra "snittar", gröt, och mycket annat gott med dessa små gryn.
 

1 liter vatten + 1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
2,5 dl polenta
(riven ost, ex. parmesan, en näve)
olivolja
3 msk pesto
körsbärstomater
1 färsk champinjon
1 mozzarellaost

1. Koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningen så att den löses upp. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ned polentan och sänk värmen på plattan. Fortsätt vispa ca 5 minuter tills polentan tjocknat. Byt ut vispen mot en träslev efter ett tag och rör tills gröten fått tjock konsistens och sleven i princip kan stå upp i mitten av kastrullen (min kunde aldrig det, men smeten skall alltså vara tjock).
3. Smör en form med löstagbar kant med olivolja, ca 25 cm i diameter. Häll i gröten, pensla den med olivolja och grädda i ca 10 minuter.
4. Tag ut ur ugnen, smeta på pesto, skivad champinjon och halverade körsbärstomater. Skiva mozzarellan och lägg på den. Grädda i ugnen ca 20 minuter. Servera ljummen.

Polentapizzan är lika god, om inte godare, dagen efter, då den har stått till sig lite och blivit ännu fastare i konsistensen. Tar man ut pizzan ur ugnen och äter den direkt kan den vara lite "geggig", men smakar precis lika gott!

Servera med pesto och andra goda såser och grönsaker!

 


Het tomatröra/sås

Denna underbara tomatröra, som även går att servera som sås till pasta, har jag haft med på min vegetariska buffé som jag bjudit på två gånger till olika trevliga människor. Såsen är otroligt smakrik, och för mig som älskar lök är det en riktigt smarrig sås. Självklart kan man minska på både lök och vitlök, men det är både gott och nyttigt! Välj även själv om du finhackar eller grovhackar den gula löken. Ha man barn i lägre åldrar kan det vara ett tips att köra löken genom matberedaren en gång, eftersom i alla fall vissa barn (som jag när jag var mindre), kan vara kinkiga när det kommer till lök!

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 tetra/burk ekologiska krossade tomater
salt & peppar
en rejäl nypa torkad oregano
en rejäl nypa torkad basilika
en liten klutt chilipasta, t.ex. harissa, eller en bit hackad färsk chili

1. Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna. Mjukstek i olja i en teflonkastrull ca 5 minuter.
2. Häll på krossade tomater och alla kryddor. Låt puttra under lock ca 10 min.

Klart! Passar bra till pasta, andra kötträtter eller som tillbehör på en god buffé.

Ät mera vitlök!


Hommus

Detta är smaskens med stor S. Gott på mackan, gott som tillbehör och gott att dippa. Och vet ni vad? Det bästa av allt, otroligt nyttigt! Vitlök (som jag i princip pressar ned några klyftor i all vår mat) är otroligt nyttigt och förtjänar ett helt eget inlägg! Kikärter är också kroppens vän, då de innehåller massor av bra proteiner, kostfiber och minderaler, även zink, kalcium och annat bra!

Hommus finns att köpa färdigt i nästan alla matbutiker, men varför göra det när det är både billigare, godare och nyttigare att göra sin egen? Har du bara en hushållsmaskin, som mixer eller liknande är det bara hälla i ingredienserna och köra. Hommusen håller upp till ca 4 dagar i kylskåpet, och är perfekt att ha på mackan istället för smör, tillsammans med ex. paprika eller tomat.


ca 3 dl kokta kikärter eller 1 stor burk
3 msk ekologisk olivolja
2 vitlöksklyftor
½ tsk spiskummin
½ tsk paprikapulver
ca ½ citron eller 4 msk lime/citronsaft efter smak och tycke
lite salt

1. Mixa kikärter och olivolja.
2. Tillsätt kryddor, pressad vitlök och citron/limesaft. Mixa till len konsistens.

Nestle Fitnessflingor

Frukostflingor vill läsarna kika på, så här kommer ännu en sort! Dessa flingor provade jag i somras hos min goda väns farmor i Umeå, av alla ställen på jorden. De utgör sig för att vara nyttiga "fitness"-flingor, men nja, jag har nog en liten annan uppfattning om dessa små flingor...

Smak: Påminner lite om K special. Goda, men alldeles för söta.
Konsistens: Även konsistensen påminner om K Special, men dessa är lite tunnare och aningen krispigare.
Näringsinnehåll per 100g: Energi: 351 kcal, Socker:12,8 gram, Fett: 1,4 gram, Fullkorn: 48 %, Fiber: 7,3 gram
Sockermängd: 12,8 %, enligt mig alldeles för mycket för att vara "nyttiga" flingor.
Betyg: 1.5/5
Kommentar: Kanske en sötare frukost en söndagsmorgon tillsammans med en god yoghurt, men nej, man skall inte tro att man är nyttig när man äter dessa flingor, tyvärr, tråkigt att kost som utger sig för att vara hälsosam ofta istället är fullproppad med massa socker. Visst, fullkorn och fibrer, jättebra! Men varför alltid allt detta socker!?
    Jag skulle rekommendera, om man vill äta just dessa flingor och tycker de är goda, att välja deras andra Fitnessflingor med 25% mindre socker :o)


Fikastund i solen

Vilken härlig dag, och vilket härligt väder! Jag är så glad att solen äntligen skiner över oss igen i vårat avlånga land, för här uppe har vi fortfarande mycket snö... Fast, gråt icke, för stora delar av snön har smält bort och ännu smälter det i maka takt, så sommar blir det nog ändå.

Idag har jag bara gjort två saker i princip, promenerat och solat. Och nog kan man säga att jag solat mer än jag promenerat, för jag har i princip suttit bänkad framför solen hela dagen idag. Så härligt, och om jag får säga det själv har jag nog fått lite färg på nosen i alla fall! Efter promenad med pappan i förmiddags sjönk jag ned med en kopp varmt pepparmyntsthé och en apelsin i solen och sen dess har jag suttit bänkad. På eftermiddagen blev det även en smarrig knäckebrödssmörgås med gott pålägg.
    Så härligt att bara njuta av vädret, promenera en sväng och ta det lugnt. Man har ju inte påsklov för att stressa, eller hur? Fast jag har inte slappat för mycket, en promenad, 10 minuter pilatse och nyttig mat har jag hunnit med också. Idag har det blivit gröt med blåbär och den smarriga smörgåsen nedan, mums!


Apelsin och gott thé i solskenet slår aldrig fel efter en vårpromenad


Smarrigt knäckebröd med het tomatröra och hommus. Recept kommer! :o)


Axa grynblandning

Hej alla glada och pigga! (Men även ni som känner er lite småtrötta...) Idag är i alla fall jag glad och pigg, och startade dagen med en powerwalk på 5 km och efter det lite pilates för magmusklerna. Efter träningen sjönk jag ned vid köksbordet med detta goda framför mig, nämligen gröt och blåbär. Mums, mums! Provade Axas grynblandning med 4 sädesslag, vete, råg, havre och korn. Gröten hade en god smak och konsistens, påminde mer om havregrynsgröt än råggröt men var mer spännande än den traditionella havregrynsgröten.


Med dessa gryn kan du baka, göra gröt, strö över filen och till och med göra välling på. Det ni! Att de dessutom innehåller hela 95% fullkorn och att rågflingor står högst upp på ingredienslistan är något som vi tycker väldigt mycket om. God gröt, men jag äter hellre ekologisk råggröt. Man måste tänka på naturen och djuren också!


Att träna sig i form igen

Jag har mått dåligt en period och känt mig nere och rastlös och inte riktigt vetat hur jag ska hantera det. Detta har resulterat i att jag gått omkring och småätit om kvällarna när jag känt mig ensam, inte bra. Man skall äta på bestämda tider, det är det kroppen mår bra av. Att äta ost och marmelad om kvällarna är inget att rekomendera. Även nu efter julen har min träningsmotivation inte varit så hög. Snö upp till midjan och minusgrader ända ner till 22 gör i alla fall inte mig sugen på att ge mig ut och jogga direkt...

Så, det jag vill komma till är att jag de senaste månaderna format min kropp till något jag inte vill. Jag har lagt på mig några extra kilon, så att säga. Med detta menar jag inte att jag blivit tjock, inte alls. Jag har helt enkelt tappat muskelmassa och lagt på mig lite mer runt höfter och lår. Enligt vissa kanske jag behövde det, då jag under sommaren gick ned lite väl mycket i vikt. Men men. Nu är jag redo att ta tag i min kropp igen, på ett bra sätt! För det vitkigaste är att må bra, både fysiskt och psykiskt.
    Jag mår bra av att röra på mig, svettas och få ut lite energi ur kroppen. Men jag mår även bra psykiskt av att kunna titta mig i spegeln i bikini och känna mig nöjd. Detta kräver träning - inte ost och marmelad, haha.

Så, nu under lovet kör jag en rivstart med massa härlig träning och nyttig mat! Inget påskgodis här inte! Till skolstarten igen har jag gjort i ordning ett träningsschema och planerar att spendera mer tid i gymmet som vi har på skolan. Ska bli härligt och jag är taggad till tusen att få tillbaks både energin och min vältränade kropp! Så nu vet ni vart ni kan hitta mig tidigt imorgon. På cykeln, svettandes, innan frukost!

Leila är tillbaka!

Som jag längtat efter Leila Lindholms bakningsprogram! Jag har alltid följt det slaviskt, haha, och nu är hon äntligen tillbaka efter mammaledigheten. Hon har nämligen fått en liten bebis, en liten pojke :)
Leila bjuder på massa smarriga påskrecet, och jag måste verkligen säga att chokladcupcakesen med små fågelbon på toppen ser ljuvligt goda ut!



Jag tycker att ni skall ta er en titt på tv4play.se om ni missade programmet, för åh så mysig hon är! Här hittar ni klipper och klickar ni på bilden kommer ni till hennes smarriga cupcakes!
Leila kommer även ge ut en ny kokbok i år! "One more slice! heter boken och ni kan tjuvkika i den redan nu! Jag kommer i alla fall defenitivt önska mig denna bok till jul, då den sjunkit lite i pris, haha :) I "One more slice" finns det självklart massa goda bakrecept på sötsaker men även bröd, pizza och pasta! Nam nam säger Frida! Kommer ni köpa Leilas nya bok?

Ha nu en trevlig påsk utan sånhär choklad!

RSS 2.0