Bönsoppa med tomat och lök

Jag tycker att vi bode äta mera bönor allihopa! Bönor är riktigt nyttiga och många sorter ger ett fullvärdigt bra protein. Dessutom får vi i oss  massa mineraler och vitaminer samt fibrer, som är bra för våra magar. Baljväxter, som bönor, linser och ärter innehåller även antioxidanter, och att dessa goingar dessutom är riktigt billiga och mättar bra, gör väl inte saken sämre? Jag köper i princip aldrig bönor på burk, då det är så enkelt att blötlägga och koka själv. Dessutom tjänar man några kronor på att koka sina egna, vilket säger sig självt då du både betalar för bönorna, vattnet och själva burken i annat fall.

Detta är en riktigt god och mättande soppa/gryta. Bönor är viktigt att äta som vegetarian, men även för oss andra, då vi alla behöver vegetarisk mat! Bönor och vegetarisk nyttig mat är inte alls äcklig, som vissa påstår, utan mycket mättande och gott! Dessutom, om man förkokat bönorna, är detta en riktigt rivsnabb middag.

4 portioner
2 dl torkade sojabönor
1 dl drygt, torkade kidneybönor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 morot
5 dl vatten + 1 ekologisk grönsaksbuljong
1 tetra/burk ekologiska krossade/passerade tomater
Kryddor:
chili, paprikapulver, oregano, basilika och annat smått och gott, det du gillar!
salt och peppar

1. Blötlägg bönorna, jag blötlagde inte i 12 timmar som det står på förpackningen, går lika bra med 6 timmar. Koka dem sedan i nytt vatten ca 1 ½ timme.
2. Hacka lök och morot, fräs detta i olivolja tillsammans med pressad vitlök 5 minuter.
3. Koka upp vatten i vattenkokaren, blanda med buljongtärningen.
4. Tillsätt buljongen, kryddor, och krossade tomater samt bönor. Låt koka upp så allt blir varmt. Servera med ett gott bröd och smaskigt pålägg!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0