Sydafrikansk köttfärsgratäng

Saftig, smakrik och riktigt god. Faktiskt riktigt, riktigt god. Så god, att den kommer bli en ny vardagsfavorit hos oss, och tillagas många fler gånger! Vet ni hur färdiggrillad kyckling smakar? Sån som man köper varm, i påse direkt i affären, klar att ta med på picknicken eller glufsa i bilen? Sån kyckling som man vägrar köpa, för man vetesjutton vad de har haft i den, eller vad det är för stackars ihjälstressad kyckling man köper, men som är så läskigt god med alla kryddor?

Så smakar denna köttfärsgratäng. Vi satt alla med förvånade ögon när vi smakade på denna rätt "Grillad kyckling!", nickade alla. Så himlans himlans gott! Och jag lovar, det är varken kyckling eller konstiga kryddor i denna rätt. Helt enkelt en härligt god köttfärsgratäng från sydafrika, som jag gjort ganska stora förändringar på!

 





500 g köttfärs, ekologisk/närproducerad
3 skivor vitt bröd (tog baguette ur frysen, grovt bröd funkar lika bra!)
½ dl teriyakisås (mest för att vi hade en skvätt kvar hemma, du kan annars ta lite soja eller utesluta detta)
vatten
2 stycken medelstora lökar
3 vitlöksklyftor
olivolja
3 stycken lagerblad
2 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
malen vitpeppar
2 tsk malen koriander
1 tsk salt + ½ tsk salt
4 ägg
3 dl mjölk
2 tsk dijonsenap
1 msk sweet chilisås
råris och grönsaker till servering

1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken i önskad storlek, pressa vitlöken. Stek löken i olivolja tillsammans med lagerblad, och efter en liten stund, spiskummin och gurkmeja. Stek löken mjuk, ca 5 minuter.
2. Riv eller hacka brödet (beroende på vad som går bäst), blötlägg i teriyakisås och lite vatten, så att alla brödbitar blir blöta.
3. Blanda den stekta löken, köttfärs, koriander, salt och vitpeppar med det uppblötta brödet till en smidig smet.
4. Smörj en ugnsform med olja. Bred ut köttfärssmeten i formen.
5. Vispa upp ägg och mjölk tillsammans med senap och sweetchilisås samt ½ tsk salt. Vispa, vispa lite till! Häll vispet ovanpå köttfärsen. Grädda i ugnen ca 40 min, koka under tiden råris. Täck över gratängen om den börjar få för mycket färg, med lite aluminiumfolie.
Servera med riset, ex. kokta grönsaker och rumsvarma ärtor som du tinat i mikron.
Smaklig måltid, mums mums! :o)


Kommentarer
Postat av: ♥Jenny Forsberg♥- Min kamp mot min vikt.

Oki =)

tack

2010-04-08 @ 19:24:24
URL: http://forsbergjenny.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0