Frukt och nötbröd!

Nu lägger jag äntligen upp receptet på det absolut godaste brödet i världen, hitills! :) Jag är så in love, tur att jag har en hel limpa i skafferiet, och en till i frysen! <3


Finns som ekologisk KRAV-märkt produkt*

Surdeg till 2 limpor

Använd grovt rågmjöl!*
Blanda 2 dl mjöl med två deciliter vatten, lägg på ett löstsittande lock, låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
Blanda sedan ned 1 dl vatten och 1 dl mjöl, låt stå 1 dygn till.
Blanda sedan i 1 dl mjöl och 1 dl vatten, låt stå ännu ett dygn, sedan är det dags att baka!


25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten

1 msk mörk sirap (smörj måttet med olja först!)*

2 tsk salt

2 tsk malen kanel*

4 dl grovt rågmjöl*

7 dl vetemjöl special*

50-100 g hela hasselnötter*

100 g  russin*

1 påse blandad torkad frukt

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.

2. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.

3. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.

4. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.

5. Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader varmluft.

6. Dela degen i 2-3 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.

7. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.

8. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.

9. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.


God morgon!

Halv sex vaknade jag. Utvilad och myggbiten, och irriterad på de surrande myggorna som flög runt i mitt rum. Det är inte smart att ha fönstret öppet till sitt sovrum på sommaren, men vad ska man göra när sovrummet känns som en bastu?

Hur som hellst, min söndagsmorgon blev tidig. Tänkte titta på finalen av gårdagens robinson, men tv4replay fungerade inte som vanligt.. drygt!! Ska undersöka om det går i repris på tv, det borde det. Jag missade nämligen förra avsnittet också, så det här, själva finalen, får jag bara inte missa!

Nu ligger jag och längtar efter frukost, jag är alltid superhungrig på mornarna. Idag blir det Leilas frukt och nötbröd som jag bakade igårkväll... Det är det allra godaste bröd jag någonsin ätit i hela mitt liv!!

Lägger upp receptet senare, nu ska jag försöka fördriva tiden tills pappa vaknat, får väl surfa runt lite. Ha en bra dag!

Köttfärssås och spaghetti

En riktigt god klassiker :o]




Finns som ekologisk KRAV-produkt*

köttfärs för 4 pers, ca 400g*
2 morötter*
1 stor gul lök*
2 vitlöksklyftor*
3 skivor bacon*
olivolja*
1 tetra passerade tomater*
torkad oregano*
färsk basilika*

1. Finhacka morötter, bacon och lök, pressa vitlöken. Färs detta i olivoljan i ca 7 min tills morötterna fått lite ljusare färg.
2. Tillsätt torkad oregano (eller färsk om du odlar), salta och peppra.
3.Lyft upp grönsakerna ur grytan och fräs sedan på köttfärsen i lite ny olivolja tills den är genomstekt.
4. Häll på passerade tomater och grönsakerna. Låt puttra 10 min om du har bråttom, 1 timme om du har gott om tid.
5. Avsluta med att hacka ned lite basilika. Servera med nykokt pasta, jag använde fullkorn, och en riktigt god parmesanost.

Tacos!

Idag åt vi tacos och nu är jag så mätt att jag tror magen spricker snart! Men så kan det gå. Tacos är så uppskattat hos många, vilket är ganska bra eftersom det faktiskt är en relativt nyttig maträtt, det vill säga om man undviker riven ost, feta såser och köttfärskryddor fullproppade med tillsatser.

Visste ni att det finns både ekologiska tortillachips, wraps, tacokrydda och tacosås?
Det finns nästan alltid bra alternativ, så välj de KRAV-märkta i fortsättningen, och njut av din tacos!



Såhär såg tacosbordet ut hemma hos oss förra julen. Måste ändå påstå att tacosen vi åt idag var snäppet godare...

De tillbehör vi hade var
* = Finns som Kravmärkt produkt
Burkmajs*
Champinjoner på burk*
Tacofärs*
Tacosås*
Tortillachips*
Tacowraps*
Sallad*
Gurka*
Tomat*
Minikeso
Matlagningsyoghurt*
Svarta och gröna oliver*

Grön sparriscurry

Idag provade jag ett recept ur Jamie Olivers kokbok (som jag vann) för första gången! Dock ändrade jag i receptet lite, då det från början var "vegetariskt " och innhöll jätteräkor. Men eftersom jätteräkor är utrotningshotade så använde jag mig av närproducerat ekologiskt kött istället. Men om du är vegetarian är det bara att byta ut köttet mot vanliga räkor!


*Finns som KRAV-produkt*
kött för 4 personer, ex. lövbiff, biff eller liknande* "(eller 400 g räkor, dessa tillsätts då mot slutet av koktiden)
1 stor burk kokosmjölk*
1 msk grön currypasta
2 tsk thailändsk fisksås
1 stort knippe sparris* (jag använde på burk)
½ burk böngroddar (en hel går lika bra om du inte kan spara resten till en annan maträtt)
½ chilifrukt, torkad eller färsk*
färsk koriander
(skal från lime)

1. Fräs på köttet i olivolja.
2. Tillsätt kokosmjölk, currypasta, fisksås och hackad chilifrukt. Låt detta puttra tills köttet är mört. Om du använder färsk sparris tillsätter du den vid samma tidpunkt som kokosmjölken, använder du färgigkokt på burk rör du ner sparrisen alldeles i slutet så att den bara blir varm.
(Det är även gott att smaksätta med lime, både saft och skal faktiskt, men jag hade inte det hemma.)
3. Sätt på nudlar och koka dem enligt förpackning, servera med currygrytan och strö över hackad färsk koriander om du vill.

Grekisk sallad

Tänkte lägga upp ett recept på en helt vanlig "grekisk" sallad som vi åt när vi var nere i Sthlm under långhelgen, snabbt och enkelt när 3 personer + en schäfer delar på en väldigt liten etta.



*Finns som KRAV-produkt

Isbergssallad*
Cocktailtomater*
½ röd lök*
½ pkt fetaost*
1 pkt halloumi ost
1 litet rött äpple*
salt och peppar
1 avocado*
2 kycklingfiléer*
Färsk basilika*
Svarta oliver

1. Börja med att tvätta och hacka alla grönsaker och skiva löken.
2. Smula ned fetaosten, salta och peppra, hacka basilikan och blanda ned detta.
3. Snitta kycklingfiléerna och stek dem i ugn på ca 225 grader tills de är genomstekta, ca 30 min.
4. Skiva och stek halloumiosten.

Servera salladen med kyckling, stekt varm halloumiost, någon god tomatsås och eventuellt ett bröd. Njut i sommarvädret!

Mellanmål, banan & jordnötssmör

Mumsigt! Fast egentligen tycker jag att jordnötssmöret och bananen är godast var för sig... Fast tillsammans är detta ändå en toppen kombination, tillsammans med en ecoriskaka!



I bakgrunden ser man även min lilla odling, till helgen ska jag åka och köpa lite krukor. Får se om det blir IKEA, de har bra stora billiga, men det ligger så långt bort, kanske finns det okej billiga blomkrukor på någon annan blomsteraffär, eller kanske det där Dollarstore?

Indisk kikärtsgryta med sting

När jag blandar kryddor hej vilt, ja då kan vi kalla det indiskt. Hur som helst, brukar det bli starkt och gott.

4 pers
* finns som KRAV-produkt
Koriander

Spiskummin

Tandoori

Paprikapulver*

Svartpeppar*

Salt

Soja

(Ketchup)*

Kardemumma

Ingefära

Passerade tomater*

1 stor burk kikärter* och 1 stor burk böngroddar

1 liten kålrot*

2 vitlöksklyftor*

1 röd/gul lök*

•1.       Hacka kålroten och löken, pressa vitlöken. Fräs detta i en gryta. Tillsätt sedan passerade tomater och alla kryddorna efter smak. Om du vill, söta med lite ketchup. Låt puttra en stund.

•2.       Klart! Servera med couscous eller något annat tillbehör i grynform du har hemma.


Dagens jordnötsdos

Här kommer en liten bild på dagens goda frukost! Åt precis en likadan smörgås till mellanmål också... mums.



Smörgås: Fazer osötad rågform, ekologiskt jordnötssmör från Green Choice
I skålen: Kravmärkt yoghurt från Arla 4%, hackat äpple, I love eco fruktmüsli.

Ps. I love eco (icas egna märke), deras fruktmüsli är inget vidare. Gillar du müsli, prova änglamarks fruktmüsli med fikon, russin, pumpafrön och annar smaskigt, den är betydligt bättre!

Almondy Daim

När vi hälsade på min moster fick vi smaka på denna, och även ta med oss den hem, hihi, gottegris som jag är. Den var god, helt okej faktiskt. Men jag tänkte ändå ta mig en liten djupare titt i denna tårta!


Smak: Daimsmaken var inte så framträdane, kunde verkligen varit mer daim. Manelbottnarna smakade gott, riklig mandelsmak. Vaniljkrämen/smörkrämen smakade lite för mycket smör...

Konsistens: Daimtoppningen hade bra konsistens, lagomt knaprig så inga tänder riskerades. Mandelbottnarna var dock torra och tråkiga, jag åt dem för sig, annars hade hela "tårtan" blivit torr.

Kommentar: Jag skulle naturligtvis aldrig köpa en färgidlagad tårta, det är helt emot mina normer. Det är så otroligt mycket godare att baka själv, och roligare. Men visst, är man ingen hejare på att baka och helt plötsligt knackar det oväntade gäster på dörren (ja vi var lite oanmälda, skyldig) - då funkar det att slänga fram denna kakbit. . Emulgeringsmedel (sojalecitin), ytbehandlingsmedel (maltodextrin, gummi arabicum), och arom hade man ju kunnat slippa, men tårtan är fri från konserveringsmdel och färgämnen, stort plus.

Betyg: 3/5

Grekisk fisk i ugn


1 pkt vit fisk
1 citron
Färsk basilika och persilja
2 shalottenlökar
½ dl olivolja
salt och peppar
3 stora tomater
2-4 vitlöksklyftor

1. Hacka fisken i munsbitar.
2. Fyllning: riv skalet på citronen fint fast inte smuligt. Hacka basilika och persilja, skiva löken tunt. Pressa vitlöken. Pressa saften ur citronen och blanda den med olivolja, salt och peppar. Skiva tomaterna.
3. Smörj en ungsfast form. Lägg hälften av tomatskivorna i botten, lägg sedan på hälften av fyllningen och häll på hälften av vätskan. Lägg på all fisk, salta och peppra. Fortsätt att lägga på resten av ingredienserna.

Låt stå i ugn på 200 graders värme tills fisken är färgid, ca 20 min. Servera med couscous, bulgur, potatis eller quinoa.

Smutsiga fingrar - inte gröna



När jag kom hem från skolan skyndade jag i mig mitt mellanmål (riskaka med sallat, ost, gurka och lite tomatsås + ett äpple :)) Sedan tog jag tag i mina fröpåsar och de små squashplantorna och grävde ned dem i våra odlingslådor.
Kunde ha gjort detta för någon vecka sen, men men, nu är de äntligen i backen och om 2 veckor bör det börja kika upp några små gröna toppar här och där. Om jag lyckas - det är en annan hisoria. Man måste i alla fall försöka!

Nu ska jag ta tag i lite annat, där man inte blir smutsig om fingrarna. Istället blir man uttråkad och får huvudvärk, ska nämligen arbeta på min NO-uppsats som måste vara klar denna vecka! Nu är det bråttom, allt ska in och de sista proven närmar sig. Det är ju bara ca 2 veckor kvar i skolan nu - brådska!

Kram på er, hoppas solen lyser lika varmt på er som den gör på mig!

Tillbaka!

Nu har jag varit nere på en liten skön semester i några dagar i Stockholm. Det var skönt att komma bort från allt familjebråk och min mamma. Skönt att bara få vara ifred tillsammans med pappa och syster. Vi hälsade på lite släkt och lite annat folk, jag köpte en ny superbra digitalkamera, sprits till att dekorera tårtor och liknande och lite annat med.

När vi var nere i Sthlm så åt vi även kladdkaka... Dock misslyckades jag med den! Jag som så sällan misslyckas.. "/
Men men, jag hade inget recept så vi får skylla på det, jag är ju bara 15, lite oerfarenhet har jag trots allt faktiskt. Men men, den gick att äta. Med god kravglass och hallon så åkte även min gummi-chokladkaka ned. Men en sak har jag lärt mig:

Ska du baka, försök inte göra bakverket nyttigare! Min kladdkaka blev alldeles för besk på grund av för lite socker, och torr på grund av för lite smör. Snåla inte på det onyttiga, då kan du ta dig en rågsmörgås istället, ska du baka något sött, så  gör det ordentligt!


Efter träning!



Efter ett härligt pass bodyattack sitter jag nu och avnjuter mitt lilla träningsmellis.
  • Keso - protein
  • Svarta vinbär - antioxidanter
  • Flagad mandel - bra fetter

Rulla sushi

Idag har jag gjort sushi! Du hittar recept på mitt enkla sushiris här. Nedan tänkte jag förklara lite om hur man rullar sin egen sushi, det är inte alls svårt!

            

1. Tag fram alla ingredienser, du behöver noriblad, sushiris, och t.ex. avocado, gurka, crabsticks, tonfisk.
2. Smeta ut ris på ett noriblad som ligger ovanpå plast, men lämna en bit i ovankanten fri från ris. Lägg på din fyllning.
3. Rull med hjälp av plasten noribladet över fyllningen.
4. När noribladet täckt fyllningen, tryck försiktigt så att rullen rullas tajt, ungefär som när man gör rulltårta.
5. Fortsätt rulla, fukta den torra otäckta kanten med vatten och rulla ihop sushirullen. Låt den vila en stund, skär sedan med vass kniv lagomt stora bitar, ca 1 - 2 cm.



E 621 - Glutamat

E 621 - Glutamat, smakförstärkare, finns naturligt, framställs kemiskt, kan hos vissa ge huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och sägs kunna öka chansen för demenssjukdomar som Alzheimers.

Glutamat är alltså en smakförstärkare som finns i de flesta halvfabrikatslivsmedel, såsom, soppor, färdiga köttbullar, matlådor och buljonger. Genom forskning på möss så är det bevisat att djur, och då även människor, som får i sig glutamat faktiskt ökar i vikt. Denna studie gjordes i USA, och tycker jag, borde uppmärksammas runt om i hela världen.

Eftersom så pass många människor i dagens samhälle äter både helfabrikat och halvfabrikat är självklart denna tillsats en katastrof. Så sätt på spisen, rulla dina egna köttbullar, och njut av mat utan denna äcklande vanliga tillsats.

 
  
 

Frukost + leverpastej



För ett tag sedan vågade jag äntligen prova att smaka leverpastej! Jag har alltid äcklats av "inälvsmat", såsom lever, pölsa och liknande. Men, trots det har jag alltid tyckt att leverpastej luktar gott, ja faktiskt. Så jag tog mod till mig, smakade, och det smakade minst lika gott som det luktar!

Men, även i leverpastejsvärlden finns det olika bra kaviliteter och smaker. Jag har endast ätit Arbogas ekologiska leverpastej, och jag känner mig nöjd med det. För jag vet att i de bredbara pastejerna av andra märken, ja då är innehållsförteckningen dubbelt så lång.  Så, om du inte provat, gör det!

Leverpastej innehåller mycket järn, vilket är ett viktigt ämnen för kroppen som vi ibland kan få i oss lite för lite av. Men med några skivor leverpastej då och då, minskar vi risken för järnbrist! Så prova, ekologisk, skivbar, och mycket god, speciellt tillsammans med inlagd gurka!

Avocado - hackat och klart

Avocado, eller avokado, oavsett stavning så är denna nyttiga frukt mycket smaskig och rik på bra fetter. Men, ett problem kan uppstå, denna lilla gröna, slemmiga godsak är ibland svår att hacka, utan att det blir mos och kladd av alltihop. Här har ni mitt bästa avocadotips, lätt, snabbt, och inget onödigt kladd :)

   

1. Börja med att dela avocadon i två delar, och plocka        
utkärnan, det gör du lätt genom att slå en kniv rakt i den,         
vrida till och dra upp.                                                                         
2. Skär sedan med kniven, utan att skära igenom                  
skalet, ett rutat mönster. Först streck åtena hållet,
sedan åt andra.
3. Gröp ur de nu skivade bitarna ur avocadon med en sked.
Redo att varvas ner i salladen, toppa smörgåsen, fylla
pajskalet eller vad du än tänkt göra!

Ungspannkaka - lite nyttigare

Pannkaka! En av de rätter som många vuxit upp med och fortfarande älskar, fast kanske inte lika mycket som när vi var små. För när man hör ordet pannkaka, ja då tänker man på tunnpankakor i stora lass med hallonsylt, glass och nyvispad grädde, det var grejjor det! Men men, nyttig som jag är, jag har idag komponerat ihop ett lite nyttigare alternativ, men ändå mycket ett mycket smaskigt sådant.



  • 4 ekologiska ägg
  • 8 dl mjölk, jag använde ekologisk mellanmjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • ½ tsk salt
  • Om du vill, ca 2 msk linfrön

1. Vispa upp äggen och blanda ned hälften av mjölken. Tillsätt sedan mjölet, och vispa till en slät smet, fyll på med resterande mängd mjölk.
2 Rör ner salt, och ev. linfrön. Låt gjärna smeten stå till sig en stund. Smörj sedan en ungsplåt med lite högre kant, grädda på 125 grader i ca 30 - 40 minuter.

Gott (och lite nyttigare) att ha ovanpå:

  • Keso, hackat äpple och valfria frön, jag tog solrosfrön
  • Sojabönor, groddar och keso
  • Lättsockrat äppelmos med flagad mandel

Jamies Matrevolution i mina händer!



Idag låg denna i postlådan! Oj så glad jag blev, vilket underbart avslut på denna korta skolvecka! Har redan kikat lite i den, förstås, och det ser ut att finnas en smaskig framtid även med denna bok. Allt ifrån thailändska kycklingrätter till klassiska scrumbled eggs, mjo, denna bok kommer nog allt bli använd. Jag vann den på recept. nu med motiveringen:

" Hej! Mitt svar på tävlingsfrågan är fäljande: x) Den nakne kocken.

Jag är en 15 årig tjej som fullständigt älskar att laga mat.

Jag avskyr tillsatser, bekämpningsmedel och liknande eftersom jag är väl medveten om vilken enorm förstörelse dessa kemikalier har på jordens ekosystem. Därför köper vi endast ekologiska varor, gjärna även fair-traid. Jag tycker att Jamie Oliver har en mycket trevlig kock-personlighet i hans matlagningsprogram och liknande, alltid roligt att se!. Eftersom även han röstar för ekologiskt, närproducerat och liknande skulle det vara mycket roligt att få prova på många av hans fina recept.


Då jag själv inte äger många kokböcker skulle det kännas underbart att kunna stoltsera med just Jamie Olivers kokbok när jag serverar min hälsosamt komponerade middagsmeny till min familj.

Kram Frida!"


Helstekt kyckling med brunsås



 

 Detta är vad jag kallar, "riktig mat", när jag gnäller på pappa om att "det var länge sen vi åt riktig mat, du vet, såndär god...", ja, då är det sånt här jag vill ha på bordet - mums!


 

  • 1 stor ekologisk kyckling, t.ex. av sorten bosarp, går att finna lite överallt, coop t.ex.
  • 2-4 vitlöksklyftor
  • Smör och olivolja, samt salt och peppar

1. Börja med att fräsa på kycklingen tillsammans i olja, smör, salt och peppar i en stor gryta (med tillhörande lock). När kycklingen är brynt runt om, pressa vitlök på kycklingens "rygg", häll på ca 2/3 av ett glas vatten. Peppra lite extra.

2. Låt kycklingen puttra i ca 2 timmar på tvåan, tills den är genomstekt. Sätt på potatis/ris då det är ca 30 min kvar.

  • Skyn från kycklingen
  • 1 förpackning ekologisk mellangrädde
  • Soja efter smak, ca 2-3 msk kanske
  • Redningsmjöl

3. Tag upp kycklingen och lägg den på ett serveringsfat.
4. Höj upp plattan och låt skyn koka upp tillsammans med grädden. Smaka av med soja, tillsätt redningsmjöl tills du fått en lagom konsistens, använd visp och se till att såsen kokar upp ordentligt efter du tillsatt redningsmjölet, annars smakar det mjöl = inte gott.

Servera med en god sallad, brunsåsen och poatatis, ris går även bra om du tycker bättre om det, men personligen tycker jag att välkryddad klyftpotatis i ugn är godast....


En okej tillsats

E 415 - Xantangummi Godkänt som Bra Miljöval av förtjockningsmedel

Om ni inte redan visste så är jag en äkta eko-fantast. Jag vill ha innehållsförteckningarna så korta som möjligt, och tillsatser och kemiska ämnen, nej det är inget jag vill stoppa i min mun. Men, de är faktiskt svåra att undvika, de finns nedtryckta även i vissa ekologiska varor. Men, det finns hopp. Vissa tillsatser är bättre än andra, fast inga är självklart inte direkt "bra".

Förtjockningsmedel finns i många matvaror, såser, marmelad och många fler. Vissa är sämre, men Xantangummi skall höra till ett av de bättre alternativen. Så läser du detta förtjockningsmedlet på förpackningen, frukta icke, det är bättre än många andra alternativ.

Ägg

Ägg är någt som jag äter varje dag tack vare att vi har egna höns på gården. Det är en grupp gamla hönor kring 20 st, och ägg har vi så det räcker och ibland, blir över. Jag tycker att ägg är gott, självklart, men det finns ett litet plus i kanten med att äta det där kokta ägget varje frukost - det är proppfullt av nyttigheter




  • Vitamin D, A och E          
  • Proteiner i  mängder      
  • Nyttiga fetter                    
  • Selen, zink, jod och även järn

    Så ät gjärna mer ägg! Men, om du äter ägg, vare sig det är i kakor, till frukosten eller  om du ska steka dig en äggsmörgås, välj de ekologiska äggen. Förutom att hönorna har ett mycket bättre liv där de får picka, gå omkring och burra ned sig i mjukt spån och jord, är de ekologiska äggen både godare, vackrare och nyttigare. Som Leila Lindholm säger : "Ekologiska ägg ger en mycket gulare och finare sockerkaka", eller vad du än valt att baka eller tillaga, detta stämmer!

    Och ja, jag som är uppväxt på dessa ekologiska väldigt närproducerade äggen så kan jag verkligen innestämma. Det är enorm skillnad på smak och utseende, till det positiva. Här ser du skillnaden, kanske är det dags att byta till eko-ägg?

    Livsmedelsverkets preliminära analys
 vit D
mikrogr
vit E
milligr
Folat
mikrogr
Jod
mikrogr
Järn
milligr
Selen
mikrogr
Zink
milligr
Ägg konventionellt1,435,5785,828,61,6822,651,31
Ägg ekologiskt 1,596,7381,847,42,0826,821,33

Vegetarisk lasagne med spenat

 
  • 1 stor gul lök
  • 1 tetra krossade tomater
  • ca 150 g förvällda champinjoner /på burk
  • 2 vitlöksklyftor
  • basilika och oregano, samt örtsalt och peppar
  • ca 13 gröna oliver

    1. Hacka löken och fräs i olivolja tillsammans med pressad vitlök. Blanda sedan i krossade tomater, campinjoner och kryddor. Skiva sedan oliverna och blanda i dem. Tag av från plattan.

  • 250 fryst hackad spenat
  • 250 g keso

    2. Tina den frysta spenaten i en kastrull, peppra om du så önskar. Blanda sedan ned keso.
    3. Smörj en ungsfast form, tag inte en för stor, det är viktigt att lasagneplattorna blir täckta. Lägg lite av tomatsåsen i botten, varva sedan med lasagneplattor och spenatröran. Se till att det översta lagret blir relativt tjockt så att alla lasagneplattor blir täckta, annars blir de hårda.
        Om du vill, hyvla över lite ost, grädda sedan i ca 30 min på 225 graders ungsvärme.


Många ekologiska produkter

Idag är det verkligen fint väder utomhus! Jag och pappa gick vår söndagspromenad på 1 mil, det var skönt, fast lite långtråkigt. Såg faktiskt min första huggorm någonsin! Den var kanske 3 dm, alltså född i år, och ganska liten, men det var lite läskigt. Först tänkte pappa göra livet kort för den lilla ormen, men vi skonade den, med tanke på att de är fridlysta (?).
    Hur som hellst, så skiner solen på oss idag, vilket resluterade i en skön stunds solning på trappan utomhus, men det blev för svettigt så jag vart tvungen att gå in, men lite färg hann jag i alla fall få!

Till lunch idag fick jag äta mina älskade krusbär som jag tinade i mikron. Självklart åt jag yoghurt och flingor till också. Arlas ekologiska yoghurt är så god och krämig, älskar den! Som ni redan vet så äter jag nästan enbart ekologiskt, och jag är glad för att det finns så pass många olika ekologiska produkter. Här är tips på mejeriprodukter i miljövänligare tappning, Minst lika goda!


Enkel och god rabarberpaj


Orientalisk vegetarisk gryta

Ännu ett improviserande recept, denna gång en smakrik och spännande vegetarisk gryta!



1 medelstor aubergine
1 squash
1 tetra ekologisk tomatkross
1 gul lök
2 stora tunt skivade potatisar
50 g färska böngroddar/på burk
Spiskummin
Curry
Koriander
Kanel
Chili
Gurkmeja

1. Hacka aubergine och squash, skiva löken. Stek lök och aubergine  olivolja tills de blivit lite mjuka, tag upp dem ur grytan och fräs på squashen.
2. Blanda ned bögroddar, krossade tomter, kryddor, skivad potatis och låt detta koka i ca 30 min. Klart!

Jag vann!



Helt otroligt, jag som ALDRIG vunnit något förut, har precis vunnit en SIGNERAD kokbok från Jamie Oliver på recept.nu. Jag är så lycklig!

Vill du smaka lite godis?



E 120 - Karmin, rött färgämne framställs av insekter, skadligt för barn med ADHD, kan ge svåra allergiska reaktioner, hyperaktivitet, koncentrationssvårigheter, fosterskador, depression och vredesutbrott. Bör enligt mig undvikas, finns i följande livsmedel:

Ahlgrens bilar
Geléhallon
Geléhjärtan
Nappar                         
Hallonbåtar
Kolabönor
Geléormar
Lakritspinnar
Björnar
Fox kola
Vingummi
Tablettaskar
Engelsk konfekt

Leilas Countryliving nr 2



I förrgår kom Leilas Country Living nr 2 i brevlådan, oj vad jag blev glad :) Tycker hennes tidning var riktigt bra och inspirerande när det gäller design och inredning, mycket uppskattat! Inte så många recept, men vad gör det när jag har hennes "A piece of cake" på kokbokshyllan?
Detta var alltså det andra numret, och förlaget planerar inte att ge ut några fler tidningar förens 2010, sorligt för mig, men den som väntar på något gott....

Vårrullar á la Thai



4-6 personer


1 pkt filodegsplattor                                                                                                             

1 liten burk champinjoner eller annan svamp

1 msk vegetabilisk olja

225g nöt eller fläskfärs

1 tsk mörk soja

Ca 1 msk röd thailändsk currypasta

100g konserverade bambuskott, strimlade

1 krm salt

100g räkor, skalade och hackade

225g böngroddar, grovhackade

1 msk finhackad salladslök eller gul lök

1 äggvita, lätt vispad


    Krama ur vattnet ur svamparna och hacka dem mellangrovt. Hetta upp en tsk olja i en varm wokpanna eller stekpanna och woka köttfärsen med currypastan tills den är genomstekt. Tillsätt mörk soja, bambuskott, svamp och lite salt. Rör på hög värme i 3 minuter.

    Lägg i räkorna och woka i 2 min. Tillsätt sedan böngroddarna och woka ytterligare en minut. Lyft bort pannan från värmen och rör ner salladslöken. Ställ åt sidan för att svalna.

    Dela filodegsplattorna i fyra delar så att det blir 24 st. Lägg en matsked fyllning längst ner på en tunn platta. Rulla plattan en gång över fyllningen så att den innesluts. Vik sedan in sidorna så att köttfärsen innesluts. Pensla lite äggvita om den vill veckla upp sig. Fortsätt rulla och försegla med äggvita.

    Baka dem i ugnen i 200 grader ca 5-10 min. De skall ha fått en fin färg och vara frasiga och fina.

   


Frukostsmörgåsen



På smörgåsen: Sallad, ägg, gurka, tomat, bönröra, solrosfrön och pumpafrön samt lite örtsalt.

Chili Con Carne

Idag gjorde jag en stark, kanske lite för stark, chili con carne. Men, jag tror hettan i maten var speciellt bra idag, då syster ligger instängd på sitt rum i magsjuka, kanske minskade min chilimat riskerna för att bli smittad? Här kommer hur som hellst det smarriga receptet.
4 personer

• 250 g köttfärs

• ½ - 1 gul lök

• 2 vitlöksklyftor eller 1 stor

• Salt och peppar

• Chili i någon form, jag använde Harissa som är en tunisisk chilipasta, chilipulver funkar bra

• Ca 1 msk sweet chilisås

• Ca 1 msk ketchup

• 1 dl frysta majs

• 1 tetra passerade/krossade tomater

• Ca 1 msk tomatpuré

• Spiskummin, koriander och paprikapulver

• 1 burk stora vita bönor


  1. Skala och hacka löken, pressa vitlöken. Fräs detta mjukt tillsammans med salt och peppar.
  2. Tillsätt köttfärsen och bryn den genomstekt. Häll på chili, ketchup, passerade tomater, sweet chilisås och tomatpuré.
  3. Smaka av med kryddorna, det bör vara mer spiskummin än koriander, paprikapulver har inte så starkt smak, så snåla inte. Rör sedan ned majsen.
  4. Låt detta puttra en liten stund, häll sedan av nästan allt spad från bönburken och häll i bönorna i grytan. Låt dem bli varma och rör om försiktigt så att de ej mosas sönder.

Servera med grönsaker, jag tog broccoli och gröna ärtor :)


Tonfisksallad med pasta

Idag gjorde jag en riktigt god pastasalld på gårdagens pasta som blev över, oj oj, sallad är mycket smaskigt!



• Salladsblad från isbergssallat

• Cocktailtomater

• ½  gul lök

• 1 bit hackad gurka ca 5 cm

• kokta ägg från frigående eko-höns, ett ägg per person

• En stor näve haricots verts, tinade

• Gröna oliver på burk

• 1 burk tonfisk i vatten

• Ca 3 dl kokt kall pasta

  1. Skölj salladen och cocktailtomaterna i kallt vatten. Riv salladsbladen i mindre bitar och dela tomaterna på hälften, beroende på hur stora de är. Lägg ned detta i en stor skål.
  2. Ta bort det prassliga skalet från löken och skiva den så tunt du kan. Blanda ned lök, gurka, oliver, pasta, haricots verts, ärter och majs i salladsskålen.
  3. Fördela sedan tonfisken i mindre bitar och blanda med salladen. Skala de förkokta äggen och dela dem i fyra delar. Smaksätt med valfri dressing eller prova denna utmärkt goda franska dressingen, spruta även över lite citronsaft, blanda noga och toppa med äggklyftorna.

Blandade ekologiska bönor



Smak:
Bönorna smakade som bönor ska smaka, dock hade det kunnat varit lite mer kikärter, men det är en smaksak.
Konsistens: De hade behållit sin konsistens och var alltså inte mosiga och mjuka, utan helt lagom.
Kommentar: Det var  som sagt mest kidneybönor i förpackningen, men vad gör det. Bönorna passar utmärkt att äta som de är, ha i en sallad eller i chiliconcarnen. Nyttigt, enkelt och miljövänligt, plus på att det var tetraförpackning.
Betyg: 4,5/5


Päron och svarta vinbär



Till mellanmålsefterrätt åt mig själv hittade jag på denna underbara blandning; Skivat päron blandat med tinade svarta vinbär och basilika, tillsammans, smakade det underbart!

Nässelpesto

Idag hittade jag på detta recept på Nässelpesto, ett ganska fettsnålt recept,  det blev mycket godare än jag trott! Om Du gillar pesto kommer du tycka mycket om min nässelpesto, prova vettja! :)

                                            

Nässelpesto recept:
5 dl färska brännässlor
3 msk vatten
3-4 msk olivoljaolja
3 msk pinjenötter
1 tsk salt
Svartpeppar
1-2 tsk torkad basilika
2 dl riven parmesanost
1 dl gröna ärtor

Koka nässlorna i saltat vatten några minuter. Mixa sedan alla ingredienser i matberedare eller mixer, om du vill ha lösare pesto tillsätt mer vatten.

Ät till pasta som jag gjorde idag, eller servera till sallad, eller varför inte på lite nybakat bröd? Jag rekommenderar detta recept, starkt!


Bönröra

Denna bönröra på ZETA's ekologiska blandade bönor passar bra till det mesta t.ex. grillat kött, men smakar även underbart på frukostmackan tillsammand med lite sallad, tomater och skivat ägg. Ett perfekt vegetarisk frukostpålägg!


1 tetraförpackning ZETA ekologiska blandade bönor + 2 msk av spadet

1 msk olja

1-2 msk vatten

½ msk citronjuice + lite citronskal

Salt och citronpeppar efter smak

Rosmarin eller ta den krydda du föredrar bäst, t.ex. basilika, ingefära


Mixa alltihop, förvara i kylskåp. För att dryga ut bönröran om du vill ha lite lösare konsistens, tillsätt då lite mera vätska alt. spad från bönorna.


Nässlor - Nyttiga och goda!


Fransk salladsdressing



Denna underbara dressing lärde jag mig tillaga idag på franskalektionen, därför är detta en troligtvis fransk dressing! Så, ikväll till vår stekta fisk och kokt potatis från gårdagen serverade jag kokta nässlor och broccoli med denna underbara dressing ovanpå, klockrent! Dressingen passar i alla sorters sallader, eller till fisk och kött.

1 sats, lagomt till en sallad
2 msk rödvinsvinäger
3 msk eller mer, olivolja
1 tsk salt
svartpeppar efter smak
3 msk hackad färsk basilika, eller 1 tsk torkad
1 tsk fransk dijonsenap
1 krossad vitlöksklyfta, glöm inte att använda det som blir kvar i vitlökspressen!

Blanda detta väl, skaka helst, och häll det sedan över salladen, eller servera i bredvid så att var och en får bestämma mängden dressing.

Otroligt god, relativt nyttig, prova! :)

Finska Rågkakor

När jag kommit hem från skolan och min cykeltur på ca 8km så hade pappa bakat sina underbara rådbröd. Dessa är lätt syrliga i smaken och mycket nyttigare än vitt bröd, råg är nämligen efter forskning dokumenterat som mycket nyttigt! Dessa bröd är pappas specialité, han bakar dem ofta och de är underbara att äta som de är till frukost, eller rosta lite lätt.



14-20 st
Dag 1:
3 dl vatten
3 dl a-fil
25 g jäst
4 dl rågflingor
1 dl hel dinkel/klippt råg

Dag 2 eller 3
3 dl vatten
1 msk salt
1 msk ättiksprit
3 msk mörk brödsirap
5 dl grahamsmjöl
ca 1,1 liter grovt rågmjöl
  • Blanda filmjölk och vatten tills det är ca 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke, rör ut jästen med en del av spadet.
  • Tillsätt rågflingorna, rör om och blada i resten av degspadet. Täck skålen med plastfolie eller ett löst åsittande lock och låt stå i 1-2 dygn i rumstepmeratur.
  • Dag 2 eller 3: Blanda vatten, salt, ättiksprit och brödsirap i en degbunke eller bakmaskin. Rör i surdegen.
  • Arbeta in grahamsjölet och så mycket grovt rågmjöl så att degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter. (Med bakmaskin eller för hand)
  • Strö lite mjöl över degen och täck bunken med bakduk, låt jäsa ca 2 timmar tills den blivit dubbelt så stor.
  • Arbeta samman degen som nu är ganska lös och ta upp den på lätt bjölad arbetsbänk. Dela degen i 9-10 bitar. kavla ut varje bit till en runt platt kaka, ca 12-18 cm beroende på hur "tjockt fluffigt" bröd du vill ha, ca 1 cm tjockt.
  • Låt dem jäsa på bakplåt med bakplåtspapper i ca 30 min. Nagga dem sedan med aggel och grädda mitt i ugnen ca 20 min på 175 graders värme.
  • Låt bröden svalna helt, dela dem sedan med en liten kniv så att du får två stycken, en överdel och en underdel.




Krusbärsfrukost!



Idag blev det krämig ekologisk yohghurt med förra sommarens krusbär, flingor och dinkelmüsli. En totalt ekologisk frukost, som alltid! Till åt jag även ett ägg ;)
Nu ska jag hoppa på cykeln och ta mig till skolan, ha en bra dag!

Fiberhavregrynsgröt



Igår åt jag en av mina lite nyttigare favoritfrukostar nämligen Fiberhavregrynsgröt med rivet äpple, kanel och mjölk. En oslagbar kombination när det gäller "grötpålägg". Idag blev det yoghurt med skivad banan, dinkelmüsli, torkade osvavlade aprikoser, hasselnötter och lite flingor, mums. Som vanligt, mitt dagliga ägg från våra egna höns på gården.

Nu ska jag snart åka iväg till skolan, men först måste betarna borstas! Ha de bra!

Mustig köttgryta

En av mina favoriträtter som alltid går hem är Pappas underbara grytor. Han misslyckas aldrig, och smakerna är alltid intensiva och underbara. Han följer aldrig något recept, utan blandar lite hej vilt, men tro mig, han kan sin sak. Här är dagens variant, underbart god! Till serverade jag en sallad på gurka, tomat, majs, isbergssallad, citronpeppar, örtsalt och en liten skvätt vinäger. Mums, men stort M.




4-6 portioner, vår blev lagom till tre, och ytterligare tre portioner att frysa in och servera med ris.

Nötkött i små grytbitar, lagom mängd till antal personer
1 liten tärnad kålrot
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör och olivolja
ca 1 dl rött matlagningsvin
Svartpeppar
Salt
Ca 2 dl vatten

1. Börja med att bryna köttet i en gryta i rikligt med smör och olja, i alla fall enligt min pappa, jag tar hellre lite mindre.

2. När köttet blivit brynt och fått fin färg, lyft upp det och lägg i hackad vitlök och kålrot. Bryn detta lite försiktigt, lägg sedan tillbaks köttet, häll på vatten, vin och lägg på den gula löken som du först delat i fyra bitar. Genom att endast dela löken i fyra bitar får du stora lökblad, mycket smaskigt.

3.  Låt detta puttra i ca 1 timme tills köttet blivit riktigt mört. Servera med nykokt potatis och grönsaker.


Mellanmål



Ett gott litet mellanmål efter en lyckad skoldag! Knäckebröd med jordnötssmör och skivad banan - mums!
Nu ska jag och Cinqa, vår hund, gå ut på promenad, om inte vädret sviker oss, för det ser att att kunna komma regn när som hellst nu, självklart då vi ska gå ut. För övrigt har det ju varit fint väder idag.

Till alla människor som älskar jordnötssmör, detta jordnötssmör på bilden från Green  Choice, ekologisk, creamy.. Som dom brukar säga, "försvinnande gott". Det märktes igårkväll då jag öppnade kylskåpsdörren för att se om det fanns lax kvar från sushin att ge till katten, vad såg jag inte, längst ute på hyllan? Där stod jordnötssmörsburken, jag kunde inte låta bli. Gud så gott! Krämigt och alldeles.. alldeles underbart...

Ha det bra!

Hemmagjord Sushi

Idag gjorde jag sushi för första gången i mitt liv, och för andra gången fick jag äta denna asiatiska maträtt. Alla tycker olika om sushi, vissa gillar inte smaken av rå fisk, andra tycker inte om noribladen. Personligen finns det godare mat att äta, men det är alltid spännande med nya smakkombinationer, inlagd ingefära är en favorit hos mig, och jag var den enda som tyckte om det av oss fyra ikväll.
Här kommer ett litet recept på kvällens middag!



Sushiris:
2 ½ dl grötris
6 dl vatten

Vinäger till sushiriset
1/2 dl risvinäger
1/4 dl socker

Koka grötriset enligt beskrivning på förpackningen, ca 25 min. Koka sedan upp socker och risvinäger tills sockret smält. Blanda ned vinägerblandningen i det färdigkokta riset, häll upp i serveringsskål och låt svalna något, beroende på hur kall/varm sushi du vill ha

Tillbehör:
1 avocado, delad på mitten, skuren i strimlor
Inlagd ingefära på burk, finns i den orientaliska hyllan i matbutiker, den är färdigskivad
1 bit gurka, skuren i tunna stavar
ca 300-400 g lax som har varit frusen i minst 48 h.
1 ptk noriblad, (torkade sjögräsblad)
Laxen kan naturligtvis bytas ut mot ex. tonfisk på burk, crabsticks eller räkor, det Du gillar bäst!

Duka fram detta på matbordet, låt var och en bestämma själv vad de vill fylla sin sushi i. Det bästa är att dela noribladen på hälften först, så att ni inte får enorma sushirullar på era tallrikar! Eller, gör färdiga rullar och skär i bitar, det är enklare att äta. Doppa dem i en soja som du tycker om, jag tycker att Mrs Chengs soya smakar bäst.

Här kommer lite knasiga bilder, på hur vi åt vår sushi, pappa förstod sig inte alls på sushi, ni kanske kan förstå vilken av bilderna som tillhör honom, kan avslöja att han åt sin som en... båt?



Det orangea som finns med på bilden högst upp är ett litet experiment som jag gjorde på gårdagens morotrester. Det smakade faktiskt utmärkt bra i sushin!

1 morot, strimlad och lätt kokt
En skvätt risvinäger
En Liten skvätt sweetchilisås
Lite peppar
1 msk keso
Liten skvätt soja

Mixa detta till önskad konsistens och lägg inuti din sushirulle :)

Dagens frukost!


I morse åt jag en, nej två faktiskt, ljuvliga smörgåsar med enbart jordnötssmör och skivat äpple på. Passade utmärkt till morotsbrödet, som förresten är slut snart, imorgon får det bli gröt, skänker bort de sista två skivorna av brödet till pappa, så snäll är jag! :)

Nu har jag precis kommit hem från skolan, ska tvinga mig själv att arbeta lite på teknikuppgiften. Först ska jag dricka upp mitt the, och tugga färdigt på min banan. Visste ni förresten att Ekologiska bananer är mycket godare och har betydligt fylligare smak än besprutade?


Kram på er, ikväll blir det Sushi!

Risotto med kantareller och kassler

Idag lagade jag detta improviserade recept, blev riktigt lyckat och enkelt att göra!


4 personer

1 lagomt stor bit kassler
4 dl Aborioris (risottoris)
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärnin
1 stor lök
2 dl frusna gröna ärter
ca 150g förvällda kantareller, eller motsvarande på burk/torkade

´

  • Börja med att koka upp ris, vatten och buljongtärning i en stor kastrull utan lock. Låt detta puttra på låg värme, 2an ungefär, låt det puttra utan lock, och rör då och då. Om du vill kan du även byta ut 2dl vatten mot vin, men jag hade inte det hemma.
  • Skär undertiden kasslern i rektangulära munsbitar och hacka löken. Värm upp lite olivolja  i en stekpanna tillsammans med peppar, och stek först löken tills den blivit mjuk. TIllsätt sedan kasslern och låt dem få smak och färg.
  • Rör i riset då och då!
  • Häll nu i de frysta ärterna samt svampen + svampvätskan. Stäng av plattan och sätt på ett lock på stekpannan.

  • När riset är klart, det vet du genom att smaka på riset, det tar ca 20 min tror jag. Häller du över skinkröran från stekpannan rätt ned i kastrullen där det färdigkokta krämiga aborioriset är. Blanda noga så att allt blandas, men försiktigt så att riset inte blir till gröt
  • Servera det med grönsaker, jag valde strimlad morot som jag strimlat med potatisskalare.

Nu ska jag plugga teknik, ha det bra!


Jordnötssmör från Green Choice



Jag är superhungrig, på dålig humör och det regnar ute = Inte en bra kombination.
Dessutom glömde jag och pappa bort att handla vitt matlagningsvin till risotton, så jag får helt enkelt improvisera en egen variant av risotto idag - utan vin.
Sitter och tänker på min goda jordnötssmörsmacka som jag åt till frukost, MUMS

PEANUT BUTTER CREAMY - GREEN CHOICE EKOLOGISKT KRAV
Smak:
Smakade som jordnötssmör ska, inte för salt och lagomt mycket
Konsistens: Lite rinnig i början, men det beror på lagret av olja som finns i toppen av burken, vilket rörs ned sedan. För övrigt var den len och krämig som utlovat.
Kommentar: Ekologiskt jordnötssmör, såklart, som verkligen upplevde till mina förväntningar, detta jordnötssmör var bättre än deras andra variant "Chrunchy".
Betyg: 5/5

Omelett speciale

Igår var det tänkt att vi skulle äta risotto med kantareller och kassler, men då vi inte hade något vitt vin tillhands, fick det bli en omelett istället!


Med hjälp av potatisar från gårdagen blev detta en matig och god omelett.

Här kommer ett litet recept på dagens variant!


5-6 ekologiska ägg

2 msk mjölk för varje ägg

en nypa peppar och salt

    Vispa ihop detta till en äggsmet.

1 paket bacon, som delas i tre delar på längden, stek i en stor stekpanna med lite smör. Plocka upp baconet och häll i äggsmeten, inget extra fett behövs tack vare baconsteket.

    Skiva den förkokta kalla potatisen, lägg skivorna runt om i omeletten, strö på några hackade Crabsticks, baconet och broccoli i önskad mängd. Om du vill kan naturligtvis mer grönsaker tillsättas, vårt kylskåp var dessvärre ganska tomt...


    Jag, hungrig som vanligt efter vår söndagspromenad på 1 mil, nöjde mig inte med min bit av omeletten, utan kompletterade även med en skiva av mitt müslisolrosbröd, ovanpå hade jag lite keso och tomatpesto, passade utmärkt!


Ha en bra dag!


Saftigt morots- och müslibröd


Här kommer receptet på mitt saftiga müslibröd med morot och solrosfrö! Det var så sjukt gott, nästan som en morotskaka - fast så otroligt mycket nyttigare, verkligen en god frukost!

1 bröd

  • 1 dl müsli utan torkad frukt
  • 5 dl fullkornsmjöl, jag tog dinkel, rågsikt och grovt rågmjöl, ta de du har hemma
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 tsk bikarbonat
  • Kanel, efter smak
  • 1 nya salt
  • 4 dl lättfil
  • 1 msk mörk sirap
  • 1 medelstor riven morot

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Rör om ordentligt.

3. Häll ner fil, sirap och riven morot. Rör om ordentligt.

4. Häll smeten i en brödform som du klätt med bakplåtspapper.

6. Grädda brödet längst ner ca 60 - 80min på 175 grader. Tiden kan variera, kolla på brödet efter ca 50 min, det ska inte vara kladdigt på provstickan. Låt det svalna nästan helt innan du skär, så smular det inte så mycket. Ha en trevlig måltid!
     


RSS 2.0