Naturgodis-kanel och äpple

Jag köper sällan godis men idag då jag stormade ICA efter skolan i jakt på en gurka så kunde jag inte låta bli att undersöka om mitt favorit naturgodis fanns i sotrumentet. Jag visste sedan tidigare (ja jag erkänner, jag har sökt igenom alla närliggande affärer efter detta godis) att denn ICA inte hade mina älskade äppel och kanel godisar, men gissa vad? En liten utökning av sortumentet hade tillkommit! Jag kunde inte låta bli att köpa dem. Svindyrt, onyttigt - men ack så gott. Det är hälsosamt för själen!

För er som inte vet vad jag syftar på för sorts godisar så kan jag förklara lite, för dessa raringar borde alla smakar, tycker jag :) Det är som torkat äpple mixat med kanel, som sedan doppats i vit choklad (eller om det är yoghurt). Den vita chokladen är jag ingen superhitt i då den är hiskeligt söt, men äppelfyllningen med smak av kanel är jag redo att döda för (betala för).


Fruktig tonfiskcurry med hetta

När jag bjöd min vän maja på trerätters tänkte jag mycket på vilka smaker hon tycker om. Jag vet att hon föredrar curry, asiatiskt, banan, tonfisk och pasta - så då skapade jag denna fantastiskt goda gryta. Den gick supersnabbt att göra medans pastan kokade, riktigt enkel men slående god! Kommer defenetivt bli en favorit, perfekt att svänga ihop då man vill ha något riktigt gott men inte har lust att slava i köket länge! Frukten ger en perfekt söt brytning till curryns hetta - ni som tycker om asiatisk mat, ni måste bara prova detta!

4 portioner
1 gul lök
1 morot
1 litet äpple
1 näve grovhackad mango
5 cm citrongräs
1 burk kokosmjölk
1 tsk grön currypasta
1 tsk röd currypasta
curry - extra stark
spiskummin
koriander
gurkmeja
paprikapulver
svarpeppar
2 tsk asiatisk fisksås
1 msk sweet chilisås
2 tsk soja
1 banan
1 burk finfördelad tonfisk, 140 g
fullkornspasta eller ris

1.Sätt på pastavatten. Skala, kärna ur oc hacka äpplet, skiva löken grovt, flisa moroten tunt med potatisskalare. Banka på citrongräset och finhacka det sedan. 
2.Fräs detta och grovhackad mango i en gryta tillsammans med olivolja, fisksås, soja, sweet chilisås och alla kryddor och kryddpastor i ca 5 min.
3.Häll på kokosmjölken, låt grytan puttra medan pastan kokar klart. Rör ned tonfisken och skivad banan, låt puttra någon minut. Servera till nykokt fullkornspasta/ris och gärna någon grönsak.

Förrätt:Kesellaröra m. dill och citrus

I augusti fyllde min trogna vän Maja år, men tyvärr har jag inte hunnit ge henne min "present" förens nu. Hon önskade sig en nyttig trerätters, och kravet var att jag måste hitta på alla recept helt själv. Det blev vilda chansningar utan någon vidare planering, men med ett riktigt lyckat resultat!

Här kommer receptet på den lätta förrätten. Syrligt knäckebröd med kesellatoppning med smak av dill, ägg, kaviar och citrus, riktigt gott! Och med en räka på toppen så kände i alla fall jag lite sommarkänslor, med skaldjursröror på knäckebröd på picknick vid havet. Maja däremot relaterade förrätten till påsken, med många olika röror, knäckebröd på en mumsig påskbuffé. Jag tror att denna goda röra kan passa vid vilken högtid som helst, eller varför inte till fredagsmyset?

 

räcker till ca 4-6 bröd
1 dl kesella 1%
2 msk majonnäs
2 msk kaviar
2 msk finhackad dill
1 litet knippe gräslök
örtsalt & peppar
citronsaft (jag använde på flaska)
1 hårdkokt ägg.
(knäckebröd, t.ex. finn crisps, klippt gräslök, oliver, räkor, persilja, sesamfrö, pumpakärnor )

1. Skala ägget och halvera det. Plocka ur gulan och mosa den tillsammans med allt utom citronsaften, mosa noga så att all gula blandas upp.
2. Hacka äggvitan, rör ned den och smaka av med citronsaft, ca 3 msk. Låt gärna smakerna mogna i kylen någon timme. Vid servering, klicka ut röran på knäckebröden, halvera oliverna och lägg dem upp och ned, dekorera med persilja, räka och klippt gräslök och frön, servera direkt.

Plommongröt

Upp upp och iväg! Nu för tiden är det som sagt lyx att få äta frukost hemma, men det går faktiskt bra att äta frukost på skolan. Vi har små pentryn med mikro, liten spis och kylskåp - ganska mysigt faktiskt! (Om alla kunde lära sig att diska efter sig, förstås). Idag blev det gröt för min del, den första höstgröten, för nu börjar det verkligen bli urrigt och kallt ute. Plommon är bra för att hålla magen i gång, med mycket fibrer, så ni som har lite magproblem - tugga på! Snart är säsongen över, så jag njuter i fulla drag. Det blev verkligen mycket plommon i min gröt, och tillslut mycket smaskigt. (Jag hade i för mycket vatten, så det blev 10 minuters koktid för min del, annars tar det knappt 3 minuter...)



1 dl fiberhavregryn/rågflingor
1 msk vetekli
2 dl vatten
en nypa salt
2 stora nävar plommon
1-2 dl mjölk

1. Kärna ur plommonen och lägg dem i din gröttallrik, häll på mjölk och kör detta i mikron några minuter.
2. Koka upp gröten till önskad konsistens, rör ned saltet. Häll över gröten på på plommonen och mjölken, rör om, och njut. Servera eventuellt med mera varm/kall mjölk.

Bruna bönor

Jag har växt upp med "gammeldags" mat, som bruna bönor, ärtsoppa och kallops. Och vet ni - jag tycker det är supersmaskigt! Riktig svensk husmanskost, man behöver inte alltid krångla till det. Min pappa gör alltid en enorm sats ärtsoppa och fryser in i lagomt stora burkar. Sedan är det bara att ta fram ur frysen, tina upp, och middagen är serverad, enkelt och gott. Bruna bönor har vi dock alltid köpt färdiga, ni vet i en sån där "korv". Men, jag är trött på tillsatser och onödiga mängder sirap, så nu har vi även gjort våra egna bruna bönor.

Det står på förpackningen hur det går till, så något recept behövs inte. Hur smakade det då? Riktigt gott faktiskt! Visserligen blev konsistensen lite annorlunda, men det är det värt, för det är naturligare och billigare att göra sina egna bruna bönor, och delvis godare. Tro inte att du misslyckas om de hemmagjorda bruna bönorna är lite gråa i färgen - det är sirapen som gör de färdigköpta så mörkbruna! Som alla bönor är bruna bönor riktigt nyttiga och proteinrika, en bra måltid för vegetarianer!

Förresten så har jag idag kikat in på Rebeccas blogg, där hon ber oss matbloggare att bekänna vår skamfulla njutning. Alla har vi olika smaklökar, och visst gillar vi alla att mumsa på något som inte riktigt är okej? Kanske kaviar direkt ur tuben, okokt pasta, färdig fiskgratäng - vad vet jag?

Jag vet i alla fall att min skamfulla njutning är inget mindre än ravioli på burk, ja faktiskt! De är så himla goda både kalla som varma. Tur är det att jag mycket sällan äter ravioli på burk, max 1 gång om året - om ens så ofta. För vem vet vad det är för köttslamsor som malts ned till de där degiga pastaklumparna? Jag vet inte, men jag vet att de är oförskämt goda...(tycker även om ärtsoppa och fiskbullar - inte så populär mat) Har du någon bekännelse att dela med dig av? Kommentera gärna i kommentarsfältet :) Eller berätta lite om dig själv bara - jag är så nyfiken på vilka ni som läser min blogg är för små filurer!

 


Ungsbakade rotfrukter

Ibland är det tillbehören som förgyller måltiden, och ungsbakade grönsaker/rotfrukter brukar alltid gå hem. Självklart smakar de man odlat själv allra bäst, som här, mina egna palsternackor och saftiga morötter, men de svenska i butik går precis lika bra att använda. En klyftad tomat fick också följa med in i ugnen. För visste ni; färsk tomat innehåller nästan ingen näring alls, det är först när den tillagas som näringen och vitaminerna verkligen utvecklas. Dessutom är ju ungsbakad tomat så otroligt gott, så varför inte?

Du behöver:
morötter
palsternackor
tomat
rosmarin, persilja, basilika, oregano
2 vitlöksklyftor
olivolja
färsk citronsaft (gärna även fruktköttet)
citronpeppar (med salt i)

1. Tvätta, skala, och skär morötter och palsternackor i stavar. Klyfta tomaten.
2. Finhacka kryddor och vitlök. Blanda alla ingredienser i en ungsfast form, baka i ugnen på 200 grader i ca 20 min, eller tills de känns lagom mjuka men lite knapriga.

 


Rågrutor

På helgen försöker jag passa på att baka bröd, först och främst eftersom vårt stora förråd av bröd i frysen tagit helt slut, men också eftersom jag älskar att baka, det är rogivande. Jag satte igång en surdeg på onsdagskvällen, och på söndagen blev det bakningsdags. Målet var att uppnå en smak som liknar Fazers gudomliga "rågkusar", ni vet, syrliga, grova - härliga. Men, bröd är lite krångligt och resultatet blev inte som jag ville. Men vad gör det? Det blev goda bas-rågbröd, perfekta till frukosten. Nästa gång skall jag baka bröden hårdare, tillsätta yoghurten i surdegen och tillsätta mer salt i degen, det är alltid så roligt att exprementera, och man kan verkligen skapa mycket spännande när man bakar och lagar mat!

ca 20 bröd
Dag 1:
½ dl rågmjöl
½ dl vatten
Låt stå i burk med lock i rumstemperatur, låt burken gärna stå vid spisen och gotta sig då matlagningen är i full gång, surdegen tycker om värme. Detta gäller under hela jäsningsprocessen. Låt stå i 2 dygn.
Dag 3 eftermiddag:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Låt stå ett
Dag 4 morgon:
½ dl rågmjöl
½ dl vatten
Dag 4 kväll:
Blötlägg 200g rågkross och 200 g hel dinkel i en burk över natten.
Blanda ned 2 dl vatten och 200 g rågmjöl i surdegen. Låt stå över natten, kom ihåg, den trivs i värme! (Fast inte för varmt, så stoppa inte in den i ugnen..)

200g naturell yoghurt (arlas eko)
2 dl vatten
rågmjöl
½ pkt jäst
ca 1 msk salt
1 tsk honung

1. I degmaskinen: Blanda ur jäst, honung, vatten och yoghurt. Tillsätt surdeg och rågkross. Kör till en deg.
2. Häll på rågmjöl tills degmassan blivit en hanterbar men fortfarande lite kladdig deg, ca 5 dl kanske. Arbeta degen på hög hastighet ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.
3. Baka ut till bröd. Låt jäsa i ytterligare 1 timme på plåt med bakplåtspapper. Värm upp ugnen till 250 grader, och låt en plåt värmas upp.
Skjutsa över bakplåtspapperet (som böden ligger på) på den heta plåten i ugnen och grädda ca 15 minuter. Låt svalna, dela dem sedan på mitten och frys in.

Inspiration har jag fått från bloggen rebecca bakar bröd, men många ändringar skedde på vägen. Mitt rågmjöl tog slut, så det blev både dinkelmjöl, müsli, vetekli och rågsikt i mina bröd. Men smarriga blev de ändå. Kom ihåg detta: ta det mjöl du har hemma, det gör ingenting om du blandar många olika sorter! :)


Rosa lasagne m. squash

Kreativiteten flödar! Jag vill få med så mycket grönsaker som möjligt i vår mat, både för att det är nyttigt och gott. Igår blev det en rosa lasagne med rödbeta och squash. Det gäller att passa på, det är säsong för rotfrukter så njut! Nu kommer det dock inte växa så många fler squashar i odlingslådan, nätterna blir kallare och frosten närmar sig.



1 stor squash
½ rödbeta
1 burk kesella
örtsalt & peppar
1 dl hackad persilja
lite hackad rosmarin (eller torkad)
mynta, grillkrydda eller lite andra kryddor

1 tetra eco passerade tomater
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk oregano/färsk
lasagneplattor, fullkorn
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning

1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med tomatsåsen, hacka lök, pressa vitlök. Fräs i olivolja.
2. Häll på passerade tomater, oregano, buljongtärningen löst i lite varmt vatten, samt peppar. Låt puttra under lock på svag värme medans fyllningen görs.
3. Smörj en ungsfast form. I en bunke: riv squash och skalad rödbeta, blanda med kesella, persilja, kryddor och örter, örtsalt och peppar.
4. Häll lite tomatsås i botten på formen, lägg i lasagneplattor, rosa fyllning, lasagneplattor osv. Avsluta med lasagneplattor, häll sedan på all tomatsås så att det översta lagret lasagneplattor täcks. Grädda i ca 30 - 40 min.

Falafel

Det har varit ett väldigt omtumlande veckoslut så bloggandet har inte varit det bästa under helgen. Att min dator plötsligt även kopplat bort sig från internet och vägrar ansluta sig igen har gjort att jag inte spenderat tid vid datorn under helgen, vilket även varit skönt på ett vis. Hur som hellst, här kommer torsdagens recept, det är en stor sats som räcker till många, perfekt att ta fram ur frysen en tröttsam vardag då lusten för matlagning ligger på noll.

Mums :) Kikärter är alltid goda i alla olika former, och dessutom riktigt billiga. Kom bara ihåg att förbereda dem i tid, blötlägga, sedan koka. En genväg är att köpa på burk/tetra, men då är de dyrare och du betalar för en massa vatten - väldigt onödigt då det faktiskt inte alls är svårt att koka dem själv. Mina falafel blev tyvärr ganska torra, så ett tips kan vara att knäcka i ett ägg och även blanda ned t.ex. turkisk yoghurt eller crème fraiche.


8 portioner
400 g torkade ekologiska kikärter
1 svensk gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
salt & peppar
krämig yoghurt/vatten + 1ägg

1. Sätt ugnen på 225 grader. Grovhacka löken och vitlöken, kör alla ingredienser smidigt i en mixer. Tillsätt vatten, yoghurt tills du får en önskad konsistens,
2. Rulla till bollar, lägg på en plåt, grädda i 15 min. 

Servera till pitabröd/annat bröd, sallad, tzatziki, vitlökssås eller något annat du föredrar. Min kära syster vara kreativ och gjorde även ett riktigt gulligt djur av en falafel, med svans till och med :)





Äppelpannkaka i ugnen

Som sagt, matplaneringen håller inte alltid. Speciellt inte när man kommer hem och förväntar sig att snabbt laga till falafel. Jag hade dock glömt att jag köpt torkade kikärter, eftersom de är mycket billigare, dessutom ekologiska. Klockan var sex, vi var vrålhungriga, kikärterna skall blötläggas i 2 timmar, kokas i 1 timme... Nej, någon falafel blev det inte idag. Däremot ligger de just nu och badar, i väntan på morgondagens falafel :)

Istället var jag kreativ och utnyttjade säsongens erbjudanden, äpplen direkt från vår trädgård. Pannkakan blev fantastisk, och äpplena helt ljuvliga.. Som ljummen äppelpaj, fast nyttigt... Till gjorde jag även en snabb äppelröra med rivet äpple, hackad rödlök och en skvätt äppelcidervinäger - riktigt gott och spännande!


4 portioner
4 ägg
8 dl mjölk
1 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl med rågsikt
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
2 stora äpplen
kanel, ingefära & malda nejlikor

1. Vispa upp ägg, vispa ned hälften av mjölken.
2. Blanda mjöl och bakpulver, vispa ned, och vispa slutligen ned mjölken. Häll i en smord ungsform.
3. Skala, klyfta och kärna ur äpplena. Skiva dem tunt. Blanda med kryddorna, förslagsvis i samma bunke som smeten vispades i - spara disk.
4. Fördela äpplena i ungsformen, grädda i ca 30 min tills pannkakan stelnat och äpplena är ljuvligt mosiga..

Riven äppelröra
1 äpple
1 msk äppelcidervinäger
1 liten bit rödlök

1. Riv äpple, finhacka rödlök, blanda allt.
2. Servera till pannkakan, eller till något annat, t.ex. en kraftig stek.

 


Sötsur kyckling med ris

För några månader sedan vågade jag köpa en liten kokbok som heter "wok". Det finns många smarriga, snabba recept i boken och jag har använt den flitigt. På senaste tiden har jag dock tröttnat lite på currypasta, chili och nudlar, och lagat lite mer svensk mat. Men, idag blev det ändring på det! Då vi hade kyckling kvar sedan vi åt hel ekologisk kyckling från bosarp så var vår kyckling redan genomstekt, så denna middag gick riktigt snabbt! Bara att marinera, steka på och servera. Svårare än så är det inte med rå kyckling heller för den delen. Jag har gjort många ändringar i receptet, så här får ni min variant på sötsur kyckling!


4 portioner
Marinad:
1 msk soja
1 msk risvinäger
½ msk vitvinsvinäger
1 krm svartpeppar

Sås:
2 msk risvinäger
1 msk soja
2 msk teriyakisås
1 msk ketchup
1 msk sweet chilisås
½ kryddmått svartpeppar

2-3 morötter
1 lök
brytbönor/blomkål - eller något annat du tycker om
300-400 g kyckling (rå)
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
ingefära (pulver)

1. På morgonen: Skär kycklingen i cm - stora kuber. Blanda marinaden i en burk, rör ned kycklingen, låt marinera under dagen.
2. (Sätt på råris) Blanda alla ingredienser till såsen i en teflonkastrull. Låt koka upp, ställ åt sidan.
3. Skiva moroten tunt, hacka blomkålen, skiva löken grovt. Värm upp olivoljan, pressa ned vitlöken, tillsätt grönsakerna och ingefära, stek några minuter. I en annan stekpanna, eller samma efteråt, stek kycklingen.
4. Blanda kyckling, grönsaker och sås. Låt det bli varmt. Servera med råris.

Kyckling, fiskgratäng & falafel på menyn







Som jag nämnt tidigare har jag tänkt ta kontrollen över vår familjs matekonomi. Lite larvigt att jag som tonåring skall lägga mig i ekonomin, men jag vill vår familjs bästa och mat är mitt intresseområde. Det skall vara billigt, inte alltför krångligt att laga till, men dessutom bra miljöval för både djur, natur och människa, och sist men inte minst - det skall vara riktigt gott! Inga färdiga köttbullar som känns som tuggummi i munnen här inte, mat skall vara hemlagad!

Eftersom humör, tid och lust varierar från dag till dag har jag en öppen matsedel inplanerad varje vecka. Detta innebär att jag inte alltid bestämmer i förväg exakt vilken dag vi skall äta vad, utan mer har en överblick på veckan. För man skall inte äta fisk om man är sugen på falafel bara för att man bestämt det - följ din lust! Den här veckan har jag dock lyckats planera in en trolig matsedel med alla dagar inräknade :)

Måndag: Squashplättar m. grönsaker, guacamole och stekta kantareller

Tisdag: Sötsur kyckling med grönsaker och råris

Onsdag: Falafel med tzatziki och krispig sallad med kål

Torsdag: Fiskgratäng med smak av dill och sherry

Fredag: Köttfärslimpa med kokt potatis och kantarellsås

Lördag: Vegetarisk pastalåda med squash

Söndag: Hemgjorda bruna bönor med stekt rimmat fläsk





Svensk wok med nudlar

Vilken härlig dag! Efter att jag kommit hem från en mysig filmkväll gav jag mig ut i skogen för att plocka lingon tillsammans med en påse saltlakrits och lite chokald. Det var så otroligt mysigt, äta godis och bara njuta av naturen. Kändes märkligt att köpa godis dock, det har jag nog inte gjort på över ett år! Men väl i skogen blev det inga lingon, jag hittade andra, mycket intressantare små svampar istället. Gula, med stora hattar... Kan man låta bli att plocka dem?

Men kantarellerna skall förvällas och frysas in, de ska bli till såser, gratänger och annat smarrigt. Idag blev det kantarellfrimiddag med lite asien touch. Anledningen till att det blev just en svensk wok är just för att råvarorna är så svenska som de kan bli. Hemodlad squash och morot, samt svensk lök och vitkål. En middag för miljöhjälten, och för den som uppskattar god enkel och nyttig mat!

4 personer

1 bit vitkål
3-4 morötter
ca 300 g squash
½ lök
1 stor vitlöksklyfta
1 liten bit ingefära (storlek som ett körsbär)
chilipulver/färsk hackad chili
2 av vardera: soja, fish sauce, sweet chilisås och risvinäger
nudlar
teriyakisås
sesamfrön

1. Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan.
2. Hacka squashen, kålen och skiva morötterna. Koka dem i pastakastrullen några minuter. Lyft upp dem med en hålslev, låt rinna av í durkslag. Ställ över pastakastrullen på en annan platta, håll småkokande.
3. Finhacka vitlök och ingefära, skiva löken. Fräs detta och chili i olivolja. Tillsätt sedan de förkokta grönsakerna, soja, fish sauce, risvinäger och sweet chilisås.
4. Koka nudlar till 4 pers. Rör sedan ned ca ½ dl teriyakisås. Servera till grönsakerna.

Pepparkakssmaker

Jag är en hejare på att exprimentera i köket, så igår tillverkade jag en pepparkaksfil! Eftersom jag inte äter frukost hemma, utan tar med mig till skolan för att i lugn och ro kunna äta frukost, så fixar jag i ordning frukosten på kvällen. Igår var kreativiteten stor och det fick bli lättfil med smak av pepparkaka och äpple. Och nej, jag smulade inte ned pepparkakor i min lättfil, någon måtta får det vara på det hela!

Det jag gjorde var att tillsätta hackat äpple och pepparkakskryddor, nämligen: Kanel, torkad ingefära, malda nejlikor och malen kardemumma. Det blev ganska starkt men riktigt gott. Att ringa lite houng över hade nog kompenserat det starka perfekt. Så, ett tips till er som saknar julens smaker - bjud in dem till er frukost. Riktigt god och annorlunda frukostfil!


Toscaäpplen

Förra året bjöd min syster mig på dessa underbarade unsbakade äpplena med knäckig mandelsmet ovanpå. Det är nog den godaste äppeldesserten jag ätit tror jag, trots att det finns så mycket smaskigt med äpplen! Vi åt den med ICAs gräddglass, bästa glassen i "billig"-kategorin förresten. Glassen är ett måste till denna ljuvliga skapelse. Jag och min syster råkade dock äta en aning för mycket.. jag anar att det inte kommer ätas söta äppelpajer på ett litet tag här hemma, vi har nog fått vår dos.. Men gott var det, riktigt härligt sliskigt gott, med den välkända "jag måste ha liiiite mer" - känslan! 


2 dl flagad mandel
2 dl havregryn
1 ½ dl råsocker/strösocker
100-150 g smör
2 ½ msk vetemjöl
3 msk grädde
5 äpplen

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala, skiva ganska tunt och kärna ur äpplena. Lägg i en ungsform.
2. Smält smör, rör först ned socker, sedan ovanstående ingredienser. Låt puttra samman.
3. Klicka ut över äpplena och grädda dem i ca 15 minuter. Servera defenetivt med glass!

Plommonmarmelad x 2

Kanske tycker några att det är märkligt att jag, som 15 årig ung tjej tycker såpass mycket om att spendera tid i köket. Men grejen är att jag, och många med mig, upplever en avslappning och avstressning genom att laga mat och baka. Att koka plommonmarmelad var småkrångligt, lite petigt och tog en bra stund att göra. Men det var en skön stund! Att bara ta det lugnt, fundera på saker i livet och andas ut. Perfekt om man haft en stressig dag på jobbet, eller ett svårt prov i skolan.

Marmelad, smör och ost - enligt mig tyvärr det godaste pålägget. Även om det är det godaste pålägget jag vet, äter jag det max 1 gång i veckan, eftersom jag vill äta nyttigt och balanserat. Marmelad är inte direkt det hälsosammaste pålägget, men att göra sin egen marmelad höjer den många snäpp på hälsolistan. Jag fick ihop 3 burkar marmelad, kanske ca 1 liter vätska, och till det tillsatte jag endast 1 ½ dl socker. Detta är otroligt lite för att vara marmelad, men ändå blev den söt och god, med en uppfriskande syrlighet och plommonsmak. För det är ändå råvarans smak jag vill känna på smörgåsen, inte en geléig klump socker.

Såhär gick jag tillväga:

  • Plocka plommon. Koka uppd dem med ca 2 dl vatten.
  • Låt koka i ca 10 min, fiska upp lösa skal med en gaffel. När plommonen kokar släpper nämligen skalen.
  • Tag en grovmaskig sil och häll över plommonvätskan. Pressa ut så mycket vätska och fruktkött som går, släng sedan kärnorna.
  • Häll tillbaks vätskan i kastrullen, blanda ned 1 dl råocker, ½ dl gelesocker multi, och 2 tsk gelantinpulver som fått svälla i lite vatten.
  • Låt koka samman. Häll över i väl rengjorda burkar för att sedan frysa eller ställa i kylen.

Här följde jag sedan min idé fullt ut. Halva satsen marmelad tappades upp i burkar, den andra halvan blandades med ekologiskt vaniljpulver och flagad mandel. Sedan fick även denna mandel och vaniljmarmelad tappas upp i ytterligare en burk.


Lins och squashgryta

Jag älskar linser, speciellt bakade i ugn tillsammans med tomatkross och fetaost. Idag fick det bli en snabb linsgryta efter jag kommit hem från skolan. Vitlök är alltid gott, och mycket nyttigt. En bit riven squash fick även åka med eftersom min squashodling lyckats väl i år!


1 lök
2 stora vitlöksklyftor
färsk basilika
torkad mynta
1 äpple, skalat
1 tetra krossade/passerade tomater
(1 liten burk champinjoner)
2 dl röda linser
200 g squash
quinoa eller andra gryn + grönsaker
(jag glömde champinjoner.....)

1. Skala och hacka all lök, äpple, samt basilika. Fräs detta i olivolja i en kastrull.
2. Riv squashen grovt. Blanda alla ingredienser i kastrullen med lökfräset.
3. Låt puttra ca 15 - 20 min, koka under tiden gryn. Smaka av med soja/örtsalt.

Köttfärssås på 10 röda

Köttfärssås är en av de vanligaste vardagsrätterna, och även en av de godaste. Köttfärs är lämpligt till många olika rätter, köttbullar, köttfärslimpa, gratänger och såser. Köttfärssås är något som de flesta familjer äter då och då, och alla har vi våra speciella recept. Från början är köttfärssåsen en riktig långkokare i de italienska köken. Helst skall några skivor salt fläskkött få fräsa med, och sedan skall grytan puttra i timmar. Om man kryddar ordentligt så kan man ändå få en perfekt köttfärssås.

Det enda som behövs är egentligen:
Krossade tomater
Köttfärs
Morot
Lök och vitlök
Oregano, salt och peppar.

Stek, häll på vätska, låt puttra samman, smaka av med kryddor under tiden som pastan koka. Superenkelt vardagsmat utan att krångla till det!


Och vem har egentligen bestämt att köttfärssås måste ätas till pasta? Prova att äta till rårivet kålhuvud, klyftpotatis, potatismos eller varför inte ris? Jag tycker även att köttfärssås kan utgöra en "tacos - wannabe" på middagsbordet. Servera tortillachips/grovt bröd, grönsaker och avocado. Mumsigt och annorlunda, kanske något för den som inte tycker om tacoskryddor!

 


Äppelknyten

När jag läser ordet äppelknyten tänker jag på små knyten, som kuvert ungefär, med äppelfyllning som härligt bubblar ut ur knytets små veck. Men, så var inte dessa små knyten, men goda var de ändå, vilket var tur. Egentligen så ljög jag nu, för de var inte bara goda, de var dessutom goda för hälsan också, nästan-nyttiga fikabröd, kan det bli mumsigare... Att de då ser ut som små piroger gör mig ingenting. 


4 dl vetemjöl, gärna fullkorn
250 g kesella
25 g smör
½ tsk salt

6-8 äpplen beroende på storlek
socker, ca 3 msk
russin
kanel
torkad ingefära
torkad nejlika (pulver)

1. Sätt ugnen på 175 grader. Kör alla ingredienser till degen i en matberedare. Tag upp den på bakbord och knåda ihop. Låt vila i kylen medans fyllningen görs.
2. Skala, skiva och kärna ur äpplena. Hacka dem smått. Blanda äpplen, russin, socker och kryddor i en teflonkastrull. Låt dem bli mjuka. Låt svala.
3. Kavla ut degen och skär ut ca 8 x 8 cm stora fyrkanter. Kavla sedan ut varje fyrkant så tunt du vågar. Lägg över dem på en plåt, klicka ut fyllningen och vik ihop till trekanter. Grädda i ca 20 min. Ät dem ljumna :)

 


Knäckig plommonpaj

Det finns många recept på knäckiga pajer, trots det bjuder jag er på ännu ett i mängden som kanske, vågar jag påstå, är lite mer än just "en i mängden". Äppelpajer är något som bakas för full rulle i många familjer just nu, det är äppeltid, men päron och plommon finns det också gott om. I år har i alla fall vi ett enormt överskott på just plommon. Jag planerar att kärna ur och frysa in för att sedan ha till fil, men även att gör marmelad, sylt och sockerfri kompott. Plommon är inte bara gott, utan även riktigt bra för magen. Man får dock tänka på att inte äta allt för många...

Det är lite jobb med att kärna ur plommon, men det är värt besväret. Jag kan dock tipsa er om ett sätt att förenkla det hårda arbetet. Istället för att karva med kniv, vilket är kladdig, tar lång tid och inte alls går så bra, är det mycket enklare att bita loss kärnorna från plommonen. Det kanske inte känns så "hygieniskt" att bita i plommon som andra skall äta av, men de bakas i 200 grader, så inte ens den mest bakterierädda behöver oroa sig. Ett enkelt bett i mitten av plommonet längs med "fåran" i skalet, sedan är det lätt att bara plocka ut, eller ta loss kärnan med ännu en liten tugga. Alla har vi våra huskurer och tekniker....  :o]


3 personer mumsade i sig denna paj

8 dl urkärnade delade plommon
honung

50 g smör
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
kanel, ingefära och malda nejlikor

1. Smörj en ungsfast form med lite smör. Lägg i plommonen.
2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i sockret. Låt bubbla ihop någon sekund, vänd sedan ned havregryn och kryddor efter smak.
3. Ringla lite honung över plommonen, strössla sedan på havregrynen. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Servera pajen varm med glass eller kall vaniljsås. Mumsigt till tusen!

Rogan Josh

Denna indiska köttgryta från Jamie Olivers kokbok har jag planerat länge att göra. Burken med grillad paprika har stått i skafferiet och väntat på mig länge - idag fick den äntligen komma fram! Jag är inte så förtjust i koriander, men i denna gryta så passade koriander bra, men jag är ändå glad att jag minskade lite på mängden. Grytor är knepiga tycker jag, det är svårt att få till en perfekt gryta (vilket min pappa dock alltid lyckas med...). Det avgörande för att få en god konsistens i köttet är att först bryna på det ordentligt. Tag gärna en extra stund på dig och bryn köttet i omgångar när du ska göra gryta, annars finns risken att det istället för att brynas puttrar i sin egen vätska. När de är brynta med fin färg runt om är det dock dags att låta grytan puttra, gärna länge och väl.

Jag hade inte alla kryddor och mätte heller inte upp dem. Kryddor är alltid relativt tycker jag, man skall välja de kryddor och mängder som man själv föredrar. 

Rogan Josh-kryddpasta

75 g grillad paprika på burk
1 msk paprikapulver
1 tsk rökt paprikapulver
1 msk gurkmeja
2 tsk garam masala
svartpeppar & salt
1 röd chilifrukt/torkad chili
2 msk tomatpuré
2 cm ingefära, skivad
2 vitlöksklyftor, skalade
färsk koriander/torkad
ev. en skvätt vatten

1. Mixa allting i en hushållsmaskin.
2. Om kryddpastan vägrar att mixas, som det blev för mig, häll i en skvätt vatten så snurrar det runt lättare.

Rogan Josh
1 stor gul lök
3 cm ingefära
800 g nötkött/fårkött/kyckling
500 g krossade tomater
ett knippe färsk koriander
salt & peppar
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning, finns som ekologisk!

1. Skiva köttet i 2,5 cm stora kuber. Finhacka lök och ingefära.
2. Fräs lök, lagerblad, och ingefära ca 5 min i smör och olivolja. Bryn sedan köttet i omgångar.
3. Häll på krossade tomater, rogan josh-pasta, vatten, buljongtärning, koriander, salt och peppar. Låt puttra i ca 1 timme tills köttet är mört. Servera med ris, yoghurt och en grönsallad.

 


Squashplättar

Förra sommaren testade vi detta recept och jag hade ett svagt minne av att det var gott. Även att det var under denna måltid, förra året, som jag upptäckte att fetaost var gott! Till squashplättarna är det nämligen gott att servera en fetaoströra gjord på fetaost, matyoghurt, salt och peppar. Innan jag åt den röran ville jag inte ens peta på en fetaost, och jag är glad att jag ändrat åsikt! Hur som helst. En lätt och god middag, både när det gäller tillagning och plättarna i sig.

300 g squash
2 ägg
salt & peppar

1. Riv squashen, krama ur vätskan och vispa upp tillsammans med ägg. Smaksätt med salt och peppar.
2. Värm olivolja i en stekpanna, sänk till medelstark värme och stek plättarna några minuter på varje sida.

Servera gärna till fetaoströra, en god tomatsås (krossade tomater, oregano, basilika ex), och ev. potatissallad som jag gjorde idag. Eller varför inte istället ett nybakat bröd?

Fjällyoghurt~hjorton

Jag föredrar helst naturell lättfil och smaksätter efter eget humör och tycke. Men, pappa tycker om att blanda fil och smaksatt yoghurt så hemma hos oss finns alltid lite av varje. Eftersom pappa älskar hjortron och ICA erbjöd oss en liten rabatt på denna yoghurt vi köpte den.

Det första pappa sa till mig var "den var alldeles för sur!"
Nu ska man dock inte lita på pappa eftersom han är en riktig sockernasse. Så jag provade själv.
Vad tyckte jag?

Smakade minimalt med hjortron, jag kände mest smaken av syrlig yoghurt trots att 5.8% socker var tillsatt.  Gillar du hjortron? Prova! Personligen tycker jag dock att det är en dyr produkt (ca 20:-) som inte uppfyllde våra förväntningar.

Älskade vinbär

Om några veckor kommer bär och frukter börja falla ned från sina buskar och träd. Så synd, eftersom jag är helt galen i vinbär. Vi har både röda, svarta och vita vinbär i vår trädgård, och jag är där och mumsar i stort sett varje dag. Att fylla en tallrik nästan full med svarta vinbär, och äta det tillsammans med fil och lite müsli är en toppengod frukost. Men även väldigt nyttig! Svarta vinbär är rika på både vitamin C och antioxidanter.


Fiskbullar i currysås


Under hösten kommer snabba, goda och nyttiga middagar stå i fokus då jag kommer hem som tidigast 17.45. Eftersom jag tycker att laga mat är såpass rolig vill jag inte lägga över hela ansvaret på pappa, som dock ändå vissa dagar kommer bli beordrad att ha maten klar på bordet när jag kommer hem hungrig. Genom alla år har fiskbullar alltid serverats hemma hos mig, och jag förstår mig faktiskt inte på alla som rynkar på näsan åt fiskbullar. Visst, de slemmiga dillfiskbullarna man fick i skolan var ingen höjdare, men hemlagat är alltid godare, och det gäller även fiskbullar! Billigt är det också :)

ca 3-4 portioner
1 stor burk fiskbullar i buljong
ca 2 dl mjölk
curry
redningsmjöl

1. Häll både fiskbullar och spad i en kastrull, låt koka upp tillsammans med mjölk och curry efter smak.
2. Tillsätt mer mjölk, ev mer curry efter smak och tycke. Red av med redningsmjöl. Servera till ris och grönsaker.

Fridas ratatouille m. squash

Filmen "ratatouille" är än av mina favoritfilmer, men även maträtten är god - tror jag? Jag har nämligen aldrig tillagat ratatouille själv! När vi var i fjällbacka under sommarlovet beställde jag ratatouille, men det blev ingen direkt succé, pasta med grönsakssås var det som kom upp i huvudet för mig. Idag svängde jag ihop en snabb ratatouille-inspirerad gratäng med squash, passerade tomater och morot. Till det en spännande bulgur med vattenkastanjer.


1 squash
1 lök
1 tetra passerade/krossade tomater
1 stor vitlöksklyfta
olivolja
1 stor morot
persilja och oregano
ev. ½ burk vattenkastanjer, persilja och basilika

1. Skala och hacka löken, pressa vitlöken. Fräs i en kastrull tillsammans med olivolja.
2. Riv moroten fint, rör ned morot, tomatkross, salt och peppar. Låt koka någon minut. Rör ned kryddorna och tag bort från värmen.
3. Skiva squashen och förkoka den ev. snabbt (kräver då kortare tid i ugnen). I en ungsfast form varvas sedan tomatsås och squash, börja och avsluta med såsen.
4. Ställ in i ugnen på 200 grader, ca 20 min. Koka under tiden bulgur. När den är färdigkokt, rör ned hackad basilika och persilja samt vattenkastanjer och örtsalt.

 

 


RSS 2.0