Korvgryta

Denna rätt älskade jag som barn, men minns mig bara ha ätit den två gånger. Men, vissa maträtter fastnar i minnet, så igår var det dags att återuppleva smakerna av en vanlig simpel korvgryta. Den är larvigt enkelt att göra med riktigt få ingredienser, men så är den också från kokboken "Barnens kokbok", som jag och min syster växt upp med. I den finns många goda maträtter och efterrätter, som är simpla och enkla för både barn och vuxna att slänga ihop. Korvgrytan är snabb och göra och är perfekt vardagsmat en tröttsam arbetsdag mitt i veckan, men är lika god en slapp städ-lördag :)

Självklart använder jag mig av sojakorv, dock inte ekologiska, men hellre de än grisskött. Det finns dock ekologisk korv för den som föredrar det, t.ex. denna kabanoss från Änglamark. Det är så jävla bra att situationen för sveriges grisar äntligen uppmärksammas, jag hoppas att det är hönsens tur snart!


3 portioner
6 potatisar
6 sojakorvar
2 morötter
10 cm purjolök
2 msk ketchup
4 dl vatten
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning (knorr)

1. Skala potatisen, tvätta av morötterna, skär dem i grova bitar.
2. Tvätta purjon och skär den i strimlor.
3. Koka upp vatten och buljong i t.ex. en traktörpanna, rör ned ketchupen. Lägg i grönsakerna och låt dem puttra under lock i ca 20 min.
4. Hacka korven, rör ned den och låt den puttra sig varm några minuter. Klart!

Julen närmar sig!

Ja julen närmar sig med stormsteg, till helgen är det redan första advent och jag planerar att storhandla lite i helgen för att kunna mysa till det. Göra några små blomsterarrangemang med mossa, kottar och hyacinter, samt börja pynta lite smått och hänga upp stjärnorna i fönstren och ställa fram ljusstakarna. Julbakandet tänker jag dock inte börja med riktigt än, det får bli nästa helgs sysselsättning! Däremot skall jag nog bjuda lilla morfar och hans kära Anna på adventsmiddag till helgen :)

Det kan alltid vara smart att planera lite i förväg, så att man får en riktigt härlig julstämning hemma. Den enda saken jag inte skrivit upp på listan är storstädning, för det behövs verkligen hemma hos oss. Men sådana trista saker kan man behålla i bakhuvudet, för de vet man ändå att man måste göra.



Bloggen behövde lite uppfräschning eftersom de höstiga äpplena kändes lite ur tiden såhär när vi närmar oss advent. Det fick bli ett rött/grönt jultema i lite lagom ton. Vad tycker ni, blev det bra?

Borlottibönor med apelsin och kanel




Detta skulle blivit kryddkokta bönor från ett recept ur tidningen Allt om mat, som jag tänkte testlaga innan jag serverar den till julmiddag. Men, eftersom lilla pappsen glömde att koka dem med kryddorna, som var hela poängen med maträtten, så fick jag hitta på en annorlunda variant istället. Något liknande den i receptet, men jag tror att originalreceptet är ännu juligare och godare. Kommer ladda upp det då vi provat det senare i vinter :) Tänk på att blötlägga bönorna i vatten kvällen innan, eller 2 dagar innan och koka bönorna kvällen innan, så har du en riktigt supersnabb middag framför dig.

2 portioner
2 dl torkade borlottibönor, ekologiska
4 dl vatten
4 små / 2 stora svenska rödbetor
1/4 apelsin, endast skalet behövs
3 tsk koncentrerad ekologisk apelsinjuice
1-2 tsk kanel, välj själv
2 msk olivolja
2 msk hackad persilja
½ dl russin
½ dl sötmandel

1. Blötlägg bönorna över natten.
2. Koka dem i lättsaltat i dubbelt så mycket vatten som bönor ca 35 minuter tills de är genomkokta. Koka även rödbetorna ca 20 min. Låt bönorna svalna en stund i sitt vatten, häll sedan bort kokvattnet.
3. Tvätta apelsinen noga, använd gärna ekologisk apelsin, riv skalet. Blanda ned i kastrullen med bönor apelsinskalet, olivolja, apelsinjuice, salt, peppar och kanel.
4. Värm på bönorna om de blivit kalla. Hacka sötmandeln grovt, blanda ned persilja, sötmandel och russin.
5. Servera bönpytten med kokta rödbetor, smör, och salt. Jag strödde även över lite extra kanel. Juligt och gott!

Lättfil med äpple och kanel

En ny frukostfavorit såhär när vi närmar oss advent! Arlas ekologiska lättfil med hackat äpple av sorten ingrid marie, ett riktigt sött och gott äpple, sedan pudra över massor med kanel. Riktigt gott på morgonkvisten :) Och självklart en god kopp pepparmyntsthé från märket Willys :)



Tips för att hantera ditt sötsug

   Under sommaren så åt jag knappt något godis alls, men nu när skolan startat igen så har det blivit en hel del socker. Det har blivit myskvällar med kompisar, lite glass, bakat en del osv. Det är helt okej att unna sig lite ibland, men vissa gånger kan sötsuget komma för ofta och bli till en jobbig vana.   
   Det är viktigt att skilja på sötsug och matsug, för de kan ofta blandas ihop. Tänk t.ex. på när du är hungrig men först måste handla innan du ska hem och laga mat. Ofta när man är hungrig i mataffären lockar godishyllorna något extremt, och matsuget omvänds snabbt till ett sötsug, eftersom sötsakerna är lättillgängliga och goda, samt höjer blodsockret snabbt (gör oss gladare och piggare, men bara för en kort stund).
    Men, sötsug handlar inte bara om att äta godis och liknande, utan det kan också omvändas till att man går och småäter. Alla har vi nog känt oss sugna på kvällen och gått till kylskåpet eller skafferiet i jakt på något gott att mumsa på. Det viktigaste är att det inte blir till en vana. Jag är riktigt bra på att kylskåpsäta. Det är något jag verkligen inte är stolt över, och jag mår alltid dåligt av att kylskåpsäta. Men det är det där envisa sötsuget som slår till på helgkvällarna, och tillslut står man där och mumsar ost istället för choklad som man egentligen var sugen på...

 

5 enkla tips

  • Ta en frukt! Frukt är alltid nyttigt och det kan faktiskt räcka med en frukt för att tillfredsställa sötsuget, eller sockerfallet på eftermiddagen.
  • Många äter godis enbart på helgerna, det kan vara bra att bestämma sig för att bara äta godis och annat sött på helgerna. Dels för att kontrollera sötsuget, men även för att bibehålla en nyttig kost.
  • Men, blir du jättesugen på choklad på en tisdag – så ät choklad! Det är i vissa fall bättre att tillfredsställa sina behov vid det tillfälle de inträffar. Annars kanske man går och bygger på sin längtan efter choklad, och när man på helgen äntligen "får" äta choklad så äter man den fast man kanske inte är sugen, eller ”svullar”, bara för sakens skull.
  • Att förbjuda sig själv kan också vara ganska negativt. Den "den förbjudna frukten" (i det här fallet sötsaker) lockar mer än den tillåtna. Så ha ett öppet men sunt sinne!
  • Om du har kraftigt sötsug ofta, försök undvika socker under en längre period. Om du är utan socker under en period så minskar även begäret för detta. T.ex. under mitt sommarlov var jag näsan aldrig sugen på sötsaker – nu är jag sugen ganska ofta eftersom jag ätit sötsaker oftare än jag brukar. Människokroppen gillar socker, men det gäller att hålla en jämn relativt låg nivå på sockerintaget.


Ta en frukt istället!


Allt om Mat

För några månader sedan beställde jag 4 nr av tidningen Allt om mat. Såg en fantastisk annons i reklambladet "Sverigehäftet", 4 nummer för ca 50 kronor. Ett riktigt billigt erbjudande med tanke på att en tidning kostar 45 kronor i butik. Jag fick mina fyra tidningar och de var mysiga att läsa. Men, när den Femte tidningen kom blev jag ganska förbryllad. Jag hade ju bara beställt 4 stycken?


Kontakta Allt om Mat


Så, jag gick in på Allt om mats service-sida för kunder och såg där att jag hade en skuld på 45 kronor. Visst, ingen jättesumma men jag blev riktigt arg, behöva betala för en tidning som jag inte beställt! Jag ringde till Allt om mat (bonnier), och de klarade upp problemet, "det var inga problem" - försäkrade mannen i telefonservicen mig om, den där skulden ströks. Men, i fredags damp det i brevlådan ned en betalningspåminnelse om min skuld på 45 kronor. Om jag inte betalar innan fredag så läggs det på förseningsavgifter och det enda med det tredje.

Suck, ska man inte kunna köpa något nu för tiden utan att bli grudlurad?! Nej, imorgon är det jag som ringer Allt om mat igen, det här tänker i alla fall inte jag acceptera. Är det någon annan där ute som haft liknande problem med tidningsbeställningar?

Jag tycker att Allt om mat är en lagom mattidning, och deras julspecial var underbart. Så det är absolut inget fel på tidningen, är du matintresserad är detta en tidning att rekommendera, om du finner den till rätt pris så att säga. 45 kronor i lösnummer tycker jag faktiskt inte att den är värd.

Nej, nu ska jag sluta sura och sjunka ned framför tv:n istället innan det är dags för lite pilates. Nigella på tv8 klockan 19.25. Jag älskar Nigella, hon är så underbar hihi, och att äta är hon verkligen bra på :) Så härligt att se en vackert kurvig och lycklig kvinna bland alla dessa pinnsmala ideal!

Bloggplaner

Jag har läst igenom de kommentarer jag fått kring min förfrågan om vad ni tycker och tänker om min blogg. Blev jätteglad av alla positiva kommentarer om min blogg! De önskemål som ni läsare framförde var dessa här nedanför. Jag ska försöka uppfylla era önskemål så gott det går :) 

  • Mer bilder
  • Fler recept på nyttiga måltider inkl. frukost
  • Tips på mellanmål
  • Billig och snabblagad mat att ha med i matlådan
  • Många recept på julgodis och annat juligt
  • Tips på vad man kan göra för att motså sötsuget









Enklaste fisken

Jag vet att jag laddat upp många bilder på stekt fisk av olika slag, men jag vill verkligen så ett slag för denna enkla vardagsmat. Bara att lägga fiskpaketet i kylen på morgonen, sedan på kvällen koka potatis, doppa fisken i uppvispat ägg, vända den i ströbröd och steka i smör. Med lite ärter och rivna morötter till och gärna en god sås eller citronmajonnäs, och vips - du har en fulländad god måltid framför dig!


Igår hittade jag även på en supersnabb dillsås att ha till. Jag vet inga exakta mängder, men såhär gjorde jag på ett ungefär :)

2 msk citronmajonnäs
1 dl yoghurt
1 msk dijonsenap
svartpeppar
citronpeppar
2 msk dill
(någa stänk fisksås)

1. Blanda alla ingredienser.
2. Servera!


 


Skriv en rad!

Jag blir gladare och gladare av att se att ni fina läsare ökar i antal :) Det betyder mycket för mig! Bloggen är ett roligt projekt och jag känner att jag både lärt mig laga mat och fota mycket bättre sedan jag startade denna lilla blogg. Jag hoppas att ni finner den är läsvärd!



Redan som liten älskade jag mat - ser det ut som i alla fall!
(Jag har lite bättre bordsskick nu för tiden, får vi hoppas...)


  • Är det något ni vill att jag ska skriva mer eller mindre om?
  • Eller finns det något som jag bör ändra på bloggen?
  • Ni får också en liten frågestund på er att fråga mig vad ni vill mellan himmel och jord, fråga på bara, det tycker jag är skoj!

Svar på en Klok läsarkommentar

"Din blogg är helt underbar att läsa. Jag har fyllt 60 år och är mamma till 3 barn som blivit sjuka av tillsatser, konserveringsmedel och för mycket socker. Jag har lagat mat från grunden. Ingen av mina barn har kunna äta livsmedelsproccesad mat utan att bli sjuka. Du är bara 15 år och vet redan så mycket om vad man bör köpa och äta. Mina kolleger på jobbet tycker jag är en "konstig" typ som bara äter bosarpkyckling, bojkottar e-nr, margarin mm. Jag köper också krav och fairtraid, samt lokalproducerat. Det borde vara varje barns och åldrings rättighet att få ren mat utan tillsatser. Min son jobbar med barn och ringer ofta mig om olika symptom som barnen får av maten. Han kämpar för "ren" mat till barn. Olika "bokstavsdiagnoser" som sätts på barn kopplar vi ofta till kosten. Din sk "knasiga smörgås" är allt anat än knasig, den är väldigt klok. Alla barn
som tål jordnötter borde serveras denna macka oftare. Det ekologiska smör du nämner innehåller nyttigt fett och mycket protein, tillsammans med kolhydraterna i surdegsbröd och en frukt, får dom en macka som är nyttig och håller dom mätta länge.
Klassisk skinksmörgås på vitt bröd är inte bra mat för någon. Brödet har för snabba kolhydrater och skinkan är en oftast en processad fuskprodukt.
Du är på rätt spår"

Hälsar Ann-Kari

Jag svarar med glädje efter denna kloka och tänkvärda kommentar:

Svar Ann-Kari: Jag håller helt med dig i allt du skriver, du har så rätt så! Och bosarpskyckling - visst är det underbart ljuvligt gott?! Ja min smörgås är nog väldigt mycket nyttigare än polarkaka med med smör och skinka, nej ush en sådan frukost skulle i alla fall inte jag vilja ha. Bra att det finns fler där ute som har ett vettigt tänk kring maten och dess ursprung!


Örrte Pepparmynta från Willys

Förra helgen spenderades som sagt med släkten, det var riktigt trevligt och jag hade inte bara en bra helg, utan blev även förälskad i ett nytt te! (Nu har jag 3 olika stavningar på te, té, thé, jag borde bestämma mig...)
Det var hur som helst ett Pepparmyntste från Willys! Eftersom vi inte har en Willysaffär där vi bor passade jag även på att köpa det när vi var där, samt ett annat pepparmyntste från Friggs som jag ska prova i helgen. Nu njuter jag av mitt Pepparmyntste från Willys det varje morgon på skolan då jag mumsar min frukost, verkligen supergott!




 

Det är riktigt gott och fräscht att dricka te på morgonen som smakar mint, det liskom "öppnar upp" kroppen och andningen, jag tycker verkligen om det! Detta är ett te jag rekommenderar för de som tycker om mint i lagom dos. Tet går utmärkt att brygga två gånger på samma påse för den som vill att sitt te ska räcka länge, som jag, till exempel :) Tet kostade 15 kronor för 20 påsar.

 


Sjömansbiff

Igår lagade pappa middag, jag har varit så trött sista tiden att jag inte haft någon lust alls. Men till helgen kommer jag nog skramla bland kastrullerna igen ska ni se! Igår åt vi hur som helst sjömansbiff, vilket är en riktigt god och klassisk rätt. Detta är svensk husmanskost om något. Öl, kött, potatis och lök - riktigt goda enkla ingredienser. Jag är en lökgalning och fullständigt älskar gul lök i alla dess former, så detta är en riktigt smaskig maträtt med mycket god lök för lilla mig!

Jag kan inte receptet exakt eftersom denna mat ligger lite mer på pappas nivå, och eftersom det var han som tillagade den. Men nästa gång den tillagas tänker jag vara med, för jag måste lära mig de goda svenska maträtterna.

4 portioner
nötkött i skivor till 4 pers
mycket potatis i skivor till 4 pers
1 flaska lättöl
2 stora gula lökar
svartpeppar

1. Stek köttet. Häll på öl, vatten, skivad lök, skivad potatis, peppra ordentligt.
2. Låt detta puttra tills potatisen är klar och köttet är mört.

Njut ordentligt tillsammans med grönsaker, och ev. inlagd gurka. Jag mosar alltid potatisen i den ljuvliga såsen, så gott!!

Enkla surimi-nudlar

Jag är galen i surimi-sticks, eller crab-sticks som de också kallas. Det är ingen hjälte på miljölistan, sammapressad fiskkött smaksatt med krabbaromer och färgat med röda färgämnen, men det är så otroligt gott. Jag tycker inte att det gör något att äta såna här "fusklivsmedel" då och då, bara man gör det relativt sällan! Dessutom är detta fisk, vilket är nyttigt i alla former. Surimi-sticks innehåller få kalorier, och kan vara ett bra alternativ till t.ex. fiskpinnar för de som vill hålla igen lite. Det var år och dag sedan jag åt surimi-sticks, så denna maträtt blev en fröjd för mina smaklökar!

1 portion
1 pkt surimi-sticks (100g)
2 st salladslökar
1-2 msk soja
1 msk teriyakisås
2 msk sweet chilisås
1 tsk grön currypasta
1 portion nudlar
1 näve broccoli
1 dl gröna ärter

1. Dela surimi-sticksen och tina/värm dem i mikron tillsammans med ärter och broccoli.
2. Koka nudlarna.
3. Koka under tiden upp soja, teriyakisps, sweet chilisås, grön currypasta och skivad salladslök.
4. Blanda allt i en skål och njut!

 


Chocolate fudge brownies

Helgen är över och veckan med sitt ekorrhjul har börjat snurra på. Helgen spenderade med släkten i Stockholm, därav dåligt uppdatering! Men jag har haft det underbart mysigt, och passade faktiskt på att invadera deras kök och svänga ihop en maffig efterrät, nämligen just chocolate fudge brownies, Leilas såklart! Jag och Emma gjorde den hemma hos henne för några veckor sedan, och trots att den är riktigt, riktigt maffig blev jag riktigt förtjust i den. Vi var ca 10 pers på middagen, men det blev ändå mer än halva kakan kvar. Så man kan lugnt säga att denna sats räcker till 20 personer, så gör gärna halva om ni är få. Eller varför inte göra en stor sats och frysa in? 

Jag ändrade lite i receptet, bytte bland annat ut valnötter mot saltade jordnötter, riktigt smaskigt! Jag glömde i affären bort att det skulle vara hackad vit choklad i själva fyllningen, så min kaka blev helt mörk!

20 portioner

350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao av god kvalitet
1 dl ljus sirap
0.5 tsk salt
6 st ekologiska ägg
3 dl vetemjöl
200 g vit/mörk choklad
1 ½ dl saltade jordnötter

Fudge glaze:
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
400 g mörk choklad
Saltade jordnötter att strö över

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa smör och strösocker vitt och poröst.

3. Blanda i kakao, sirap och salt.

4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.

5. Hacka chokladen grovt och vänd ner den och hela valnötter i smeten.

6. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll med smet.

7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-25 minuter. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

8. Låt kakan svalna.

9. Fudge glaze: Koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och malen ingefära och ta av kastrullen från värmen.

10. Finhacka chokladen och rör ner i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.

11. Bred ut glazen över kakan, låt den stelna i kylen och skär sedan i rutor.


Pastasås med chilifraiche

Jag brukar inte vilja köpa smaksatta produkter, utan tycker att det är lika enkelt och mycket godare att krydda maten själv, och laga mat från grunden. Men, när jag såg varianten av Crème Fraiche med smak av chili och paprika på halva priset passade jag på att prova den. Den innehöll inga konstiga smak/färg-ämnen vilket var bra, eftersom smaksatta produkter ofta är smaksatta med mycket annat än det jag frivilligt vill stoppa i min kropp. Så, därav gårdagens enkla och goda pastamiddag som blev klar under tiden pastan kokade.

2 portioner
1 stor gul lök
1 squash
olivolja
2 vitlöksklyftor
1 burk crème fraiche paprika och chili
salt och peppar

1. Skiva löken ganska grovt, hacka squashen (jag skalade den även eftersom skalet var lite fult), pressa vitlöken.
2. Stek detta  i olivolja på låg värme i ca 5-10 minuter tills löken och squashen är mjuk.
3. Häll på crème fraichen, salta och peppra. Låt detta puttra samman, servera med pasta, grönsaker och om du vill, chilisås eller ketchup :)

 


Pastejköket Leverpastej Mini

Jag har provat ännu en lättare vairant av leverpastej. Tidigare provade jag Arbogas mini-pastej, och den var riktigt god, godare än den vanliga pastejen. Men, för någon dag sedan då jag köpte med mig frukost upp till skolan fick jag lust att testa en annan mini-pastej.




Smak: Alldeles för salt. Det var dock en god men lite för mild leverpastejsmak. Det fanns dessutom inga svampbitar i denna leverpastej!!
Konsistens: Detta är en bredbar pastej, (jag brukar köpa skivbar), och jag tyckte att den var torr och grynig.
Kommentar: Nej, jag kommer inte köpa denna levepastej igen. Ingen svamp, alldeles för salt, för lite leverpastejssmak, för torr och grynig. Tråkigt, då denna är lite billigare än Arbogas. Men det kanske är som de säger "Billigare = Sämre".
Betyg: 1/5

Ingredienser:
Grislever (34%), Mjölk, Griskött (17%), Vatten, Potatismjöl, Socker, Koksalt, Maltodectrin (potatis, majs), Stärkelse (potatis), Fett från gris, Kryddor (bl.a lök, cayennepeppar, koriander, muskotnöt), Mjölkprotein, Konserveringsmedel E250.

Näringsvärde per 100 gram

   
Energivärde kcal
Per portion (msk)
170 kcal
23 kcal
Protein 10 g
Kolhydrater 12 g
Fett 9 g
Koksalt 2 g
Järn 9 mg ( % av RDI, rekommenderat dagligt intag)

Bild och info, www.pastejkoket.se

Nej nu ska jag dricka upp mitt frukostthé och börja plugga, det är Engelska och Idrottsteori som gäller. Fast egentligen känner jag mest för en promenad just nu. Men men, ibland måste man plugga fast man inte har lust, jag sitter ju ändå här på skolan så det är bara att sätta igång!

Pastasås

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja
1 squash
(ev. lite kassler)
1 msk soja
½ burk marinerade kronärtskockor
1 burk crème fraiche paprika & chili - smak


1. Sät på pastan.
2. Skala och skiva löken, tvätta och hacka squashen, hacka ev. kasslern.
3. Stek löken och pressad vitlök i olivolja. Tillsätt sedan squashen och sedan ev. kasslern.
4. Häll på 1 msk soja, crème fraiche och låt detta puttra under lock tills pastan är klar. Lägg mot slutet av koktiden kronärtskockorna ovanpå pastasåsen, och låt dem värmas under locket.

Kommentar kring jordnötssmör

Jag blir jätteglad när jag får kommentarer, oavsett vad ni skriver, det är spännande att veta vilka ni är och vad ni tycker om min blogg! :) Denna kommentar var angående tävlingen "Sveriges knasigaste macka", där jag vann med mitt bidrag om kiwi och jordnötssmörs-smörgås. Nedan ser ni en bild på en annan jordnötsvariant! (Men kiwi är godast, såklart!)

Anna skrev:
  Jag har aldrig ätit jordnötssmör, helt enkelt därför att jag fått för mig att det är vääääldigt onyttigt. Och jag är rädd att om jag börjar äta det så blir jag beroende och det vill jag inte. Men denna macka verkar så "knasig" att man nästan borde prova :-)
    För ett tag sedan började jag äta skivad banan på mackan när jag ibland tröttnar på det vanliga med ost och skinka. Och det var ju gott trots att sambon rynkar på näsan när jag kommer med min bananmacka // Anna


Frida svarar:
    Roligt att du börjat prova annorlunda pålägg :) Jag tycker du borde prova jordnötssmör, för om du tycker om jordnötter kommer nog jordnötssmör falla dig bra i smaken. I princip alla nötter är nyttiga och innehåller det bästa fettet, som du bland annat även kan finna i Avokado. Så jordnötssmör kan du äta med gott samvete, det är riktigt nyttigt! Jordnötssmör är ju dock väldigt kaloririkt, så det är inget som man kanske borde äta mängder av varje dag, fast efter ett tag så tröttnar man ju ändå.
    För mig går det i perioder, men när jag äter jordnötssmör så orkar jag inte bry mig om att det är kaloririkt, för tycker man något är riktigt gott skall man unna sig det! Det är bättre att njuta ordentligt och äte lite mer sällan, än att snåla! Så alla där ute: Njut av erat jordnötssmör med gott samvete, det ÄR nyttigt! :)


Renskavsgryta

Idag lagade pappa maten! Jag önskade mig renskavsgryta, för det var riktigt länge sedan vi åt det. Detta är verkligen mat när den är som godast. Mjuka champinjoner, underbart smörstekt mjuk lök, och härlig salt bacon tillsammans med renskav, god sky och ris. Kan det bli bättre höstmat? Det är pappa som står för receptet idag, eftersom han inte ens behöver något recept till detta, han han det helhjärtat utantill. Jag är till och med osäker på om det överhuvudtaget funnits något recept från början.

4 portioner
2 gula lökar
smör
1 eller 2 pkt bacon
1 pkt renskav halvtinad
1 stor burk skivade champinjoner
ca 2 dl vatten
1-2 msk soja
peppar
1 ekologisk köttbuljongstärning (knorr)

1. Skala och skiva löken, skär bacon och den halvtinade renskaven i fyrkantiga bitar.
2. Stek i en stekpanna löken i smör tills den är mjuk. Koka upp vattnet och buljongen i en traktörpanna. Lägg över den stekta löken,svampen och sojan i traktörpannan, låt det puttra under lock.
3. Stek sedan baconet i stekpannan, separera bitarna från varandra med två gafflar. Lägg över det i traktörpannan. Stek sedan renköttet, lägg över det i traktörpannan.
4. Låt detta puttra i ca 10 minuter, eller tills löken känns lagomt mjuk. Smaka av med peppar, servera med ris och soja. Det behövs inget salt i receptet eftersom baconet ger maträtten en stark sälta.

Glöm inte att njuta, detta är riktigt gott!

Omelett med potatis & tomat

Jag måste nog allt dra till med att detta var den godaste, om inte snyggaste, omelett jag någonsin ätit! Visst gillar jag gammal hederlig bondomelett, men det är inte gott att äta stora torra potatisskivor i en halvgräddad omelett. Det är inte gott. Men detta, alldeles perfekt genomstekt, små potatisbitar lite var stans som gav omeletten en härlig konsistens, blandat med smaker från oliver, spiskummin, peppar och tomat. Jag visste att det var en omelettdag idag, jag bara kände det på mig redan i morse!


1 portion
2 ägg
2 tsk spad från oliverna
ett stänk spiskummin och peppar
1 tsk torkad oregano
1 tsk vatten
2 msk mjölk
1 potatis

1 tomat
några oliver utan kärna
1 salladslök
hackad basilika

1. Finhacka potatisen. Vispa upp ägg, mjölk, olivspad, vatten och kryddor. Vispa ned potatisen.
2. Skiva tomaten och oliverna, hacka salladslöken.
3. Hetta upp olivolja på en platta på medelstark värme. Häll på potatissmeten, lägg på tomater, oliver och strö över salladslock. Stek omeletten på 3:an under lock ca 5 minuter. Strö över hackad basilika. Njut.


Mandelmusslor till far

Självklart firade jag min pappa genom att ge honom en av det godaste saker han vet, nämligen hjortronsylt. Min moste och jag hade ett utbyte, hon fick en ankarstock av mig, och jag fick en burk ekologisk hjortronsylt från dalarna från henne. Ett bra byte om jag får säga det själv! Så till farsdagfika blev det inget mindre än mandelmusslor med hjortronsylt och grädde för pappa, och lingonsylt, svartvinbärssyllt och hallonsylt för oss andra.




1 dl sötmandel
2 ½ st. bittermandlar
100 g rumsvarm smör
3/4 dl socker
1 litet ägg eller ½ ägg.
2 dl vetemjöl + extra till utbakning

1. Skålla, skala och kör mandlarna till ett fint pulver i en mixer/mal.
2. Vispa smör och socker ljust och krämigt (är inte smöret mjukt, kör det försiktigt i mikron 1 minut, men det får inte smälta!).
3. Vispa ned ägget. Rör ned mjölet och häll upp degen på bakbord, knåda snabbt samman till den fast deg.
4. Smörj formarna, tumma ut deg ganska tunt i formarna. Grädda på 200 grader i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Vänd formarna upp och ned och kancka försktigt ut mandelmusslorna (jag använde en grilltång och vände de varma formarna med, gick jättebra).
Servera med grädde och sylt eller bär.

Fiskpudding

En gammaldags fiskrätt som är larvigt enkel att göra. Av någon underlig anledning äter vi nästan alltid fisk på söndagar, men det blir kanske så, att man får vissa vanor. Det är viktigt att äta mycket fisk och vi äter fisk ca 2 ggr i veckan, samt att jag äter fisk i skolan. (Äter veg. i skolan för övrigt).

Men, en fisksort som vi i min familj vägrar att köpa är lax. Ja, ni vet den där goda laxen i portionsbitar som är så enkel att tillaga något smarrigt av. Vet ni varför vi ratar den totalt? För att den är odlad.

Odlad fisk är en enorm miljöbov och bidrar till utfiskning i haven. Man kan tro att man gynnar det naturliga fiskbeståndet ute i haven, men så är inte fallet. För att producera 1 kg odlad lax krävs det 2 kg fångat vit fisk. Detta för att den odlade laxen göds på fiskpulver som framställs av frifångad fisk. Dessutom är odlad lax fullproppad med färgämnen för att den skall se röd ut, och många olika läkemedel och preparat. Dissa laxen, för naturens bästa! Tills ni fått tag på bra frifångad lax och annan god fisk, så kan ni ju alltid svänga ihop en enkel klassisk fiskpudding.


4 portioner
2 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm peppar
1 pkt vit fisk

1. Klipp eller skär fisken i småbitar. Smörj en ungsfast form och lägg i fisken.
2. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll detta över fisken.
3. Grädda i ugn på 200 grader i ca 30 minuter. Servera med grönsaker, potatis och gärna någon sås eller skirat smör.


En härlig tallrik med fiskpudding, rivet äpple, morot, avokado,
tomat, stekt broccoli med vitlök, potatis och 
världens godaste woksås


En tårta till vinterlandskap

Jag vill passa på att säga Grattis i efterskott till min älskade syster Linnéa, genom att publicera en bild på den otroligt vackra tårta hon svängde ihop till sin egen födelsedag den 1:a november. Visserligen bakade jag bottnarna och kokade upp marsankrämen åt henne, men det är ju bara ett grundjobb som vem som helst klarar av! Hon designade sin tårta mycket kreativt och den passade väl in i höstmörkret då hela tårtan lyste av vinterkänslor. Visst var den fin?


Oxfilé med vitlöksmarinad

Jag har haft en ganska "onyttig" vecka denna vintriga vecka. Självklart har jag ätit hälsosam och rikligt grön mat, men det har slinkit ned en och annan godis och kladdkaksbit i min mage. Kladdkaka, eftersom vi idag, tack vare min idé, bakade och sålde kladdkaka i skolan för att fira kladdkakansdag (som infaller imorgon) och för att samla ihop pengar till vår klasskassa. Det var riktigt roligt och riktigt lyckat!

Så idag var jag sugen på något "rent och fräscht", som jag så simpelt uttrycker det. Det jag önskade mig av pappa till middag idag blev därför skuren oxfilé som marinerats i pappsens ljuvliga vitlöksmarinad och sedan stekts tills köttet är alldeles ljuvligt mört. Till detta, ungsbakade potatisklyftor, rödvinssås samt en god och fräscht grönsakstallrik.
Det passade ljuvligt i min lagomt hungriga mage efter en välförtjänt och efterlängtad joggingtur. Ibland när man verkligen fått nog av sötsaker så känns det skönt att röra ordentligt på kroppen och äta något riktigt fräscht och gott med rena smaker.



Världens godaste marinad
Mängderna är variabla, så ta det Du känner för.

svart soja
2 vitlöksklyftor, pressade
fransk senap
salt & peppar
olivolja
ev. ekologisk grillkrydda

1. Blanda ihop, blanda med kött i en plastburk med lock, låt marinera några timmar.
2. Marinaden som blir över i plastburken är otroligt god att servera till det färdiga köttet.

Mums.


Fylld squash ~ vegetarisk

I år lyckades jag mycket bra med min odling av squash, de blev dock lite för stora... Hur som helst, squash är både gott och nyttigt, innehåller en del folat och kalcium men består till stor del av vatten. Väldigt mättande och saftigt är dock ungsbakad squash, ett betydligt smalare alternativ än de vanligtvis köttfyllda squasharna som absolut är goda de med. Men som jag sagt tidigare är det viktigt att äta vegetariskt flera gånger i veckan, både med miljö, djuren och din egen hälsa i åtanke.

Visste du att vi svenskar äter 80 kg kött per person under ett år? Och att vi får i oss betydligt mer protein än vi egentligen behöver? Så sväng ihop något vegetariskt några gånger i veckan, för det finns så mycket smaskens som är grönt. Vegetarisk mat är inte bantarmat och sallader - jag lovar!




2 portioner
2 st mellanstora squash
1 tomat
1 nypa timjan
2 msk vitt vin
2 msk tomatpuré
½ krm lätt stött rosmarin/ hackad färsk
½ dl hackad persilja
1 stor klyfta vitlök
ca 50 g rotselleri
ca 4 msk hackad valfri löksort (salladslök tog jag)
lite riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta squasharna, dela dem på längden och gröp ur innanmmätet och lägg det i en skål.
2. Skala rotsellerin och hacka den, tomaten, löken, och pressa vitlöken. Blanda alla ingredienserna i skålen tillsammans med köttet från squashen.
3. Lägg tillbaks fyllningen i squashhalvorna, strö över lite ost och gratinera dem i ca 30 minuter.
Servera med ett gott bröd och lyxa gjärna till det med en god smakrik mögelost!

Citronmarängpaj

Detta är vår familjs absoluta favoritpaj. Knäckig botten, syrlig citronkräm och en härligt söt fluffig maräng som är underbart knaprig på toppen. Om jag ska vara helt ärlig nu: vi kan på 3 personer äta upp nästan hela denna paj.
Men det är en hemlighet som vi inte behöver prata så högt om! I helgen är det fars dag som jag hoppas att de flesta av er vet. Oftast så uppskattar papporna hemgjorda presenter eller något som är skapat med kärlek hellre än en plastig rakapparat eller ett par strumpor. Varför inte baka denna ljuvlia paj, tända lite ljus och ta en lång skön fika med pappsen på söndag? Eller bara njut av den tillsammans med någon du tycker om!


8 portioner
Pajbotten:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Citronkräm:
4 dl vatten
2 dl socker
1 1/4 dl majsenamjöl
2 citroner, både skal och saft
4 äggulor
1 msk smör
Maräng:
4 äggvitor
1 ½ dl socker

1. Hacka ihop, eller enklast, kör i matberedare, mjöl, smör och vatten. Degen skall precis gå ihop till en boll i matberedaren.
2. Tag fram en pajform, tryck ut degen ända upp på kanterna, ställ in den i kylen minst 30 min. Gör under tiden fyllningen.
3. Riv skaled av citronerna och spara det.
4. Blanda vattnet med socker, majsena och citronsaft i en (helst) teflonkastrull. Koka upp och rör om med träslev hela tiden. Rör i äggulorna och låt krämen få ett hastigt uppkok, rör hela tiden, tag sedan bort kastrullen från plattan.
5. Sätt ugnen på 225 grader och grädda pajskalet i ca 10 minuter. Låt citronkrämen svalna, blanda sedan ned det rivna citronskalet och en klick smör.
6. Vispa vitorna till marängen till ett hårt skum i en ren bunke. Vänd försiktigt ned sockren med en slickepott. Bred citronskalet på pajbottnen, bred sedan över marängen, gärna lite toppigt.
7. Grädda pajen högt upp i ugnen i ca 10 minuter på 150 graders värme. Servera denna ljuvlighet ljummen :)


Sveriges knasigaste macka!

Jag blev så glad! Jag vann en tävling där sveriges knasigaste smörgås korades, det var denna smörgås jag vann med :)

Det piggar verkligen upp min vardag nära sådana roliga saker sker, och kika här, på alltommats hemsida, en hel atrikel om mig. Kanske inte låter så stort för världen, men jag har aldrig förr varit med i en artikel!






Halloweente från Aromboden

Igår fick jag hem fina priser som jag vunnit i en tävling på Linas blogg! Jag blev så glad! Det var som sagt 2 påsar te och 2 st varmchoklad-drycker på pinne. Igår provade jag självklart en av produkterna, nämligen Halloween-tet.
(eller thé som jag så franskt brukar stava det till)

Det doftade ljuvligt i den vackra oranga tepåsen och innehåller smakade lika gott. Ett rött rooibos te med smak av grädde, persika och vildkörsbär, med små fladdermöss och pumpdekorationer i! Riktigt gulliga sådana också.
För er som tycker om lite annorlunda tesmaker, med gräddig ton och lite parfymig doft så är detta ett te för er! Jag kommer njuta av det då och då nu i det kommande vintermörkret, men det är för gott för att bara dricka till frukost!

Halloween Te

Tet kostar 35 kronor och finns att köpa här för den som är intresserad :)
Nu får jag ta och dricka upp mitt gamla trista frukostte och försöka vakna till lite framför datorn på skolan. Jag hoppas ni har en fin tisdag i höstvädret!

Gräddtårta

Min första beställning var en gräddtårta! Jag har aldrig förr gjort en gräddtårta, så det var verkligen en rolig utmaning! Jag fyllde den med kokbar marsansås som jag smaksatte med äkta ekologiskt vaniljpulver och lättsockrad hallonsylt. Anledningen till att jag valde den lättsockrade varianten är eftersom jag inte vill att tårtan ska bli för söt. Det är även det som är bra med den klassiska kokbara marsansåsen, du bestämmer själv hur mycket socker du vill tillsätta. Fast godast är egentligen hemmagjord vaniljkräm, men det är inte alltid aktuellt att ställa sig och göra en sådan!

Jag använde mig av det bästa receptet på tårtbottnar i världen, och tillsatte även 1 tsk vaniljsocker i dessa. Sedan täckte jag hela tårtan med vispad grädde, spritsade dekor i grädde, samt dekorerade med mina egentillverkade dekorationer i marsipan och choklad, samt några ätbara silverkulor. Jag hoppas att den smakar gott och att de blev nöjda! Jag blev i alla fall nöjd :)






Tyvärr blev det dåligt ljus på fotona eftersom det var mulet ute och våra ljusrör avger ett gult sken, men jag hoppas att bilderna är rättvisa ändå :)

RSS 2.0