Peace And Love!



Äntligen är det dags för festival!
Kommer bli grymt skoj och massa härlig musik.
Får inte glömma bort att köpa öronproppar bara...
Ta hand om er så hörs vi på måndag, kram!

 

 


Köttfärsrullar i citronsås

Ni får förlåta mig för min barnslighet, men jag var verkligen frestad att skriva "små bajskorvar i citronsås" istället för "köttfärsrullar...", som det mycket riktigt är. Men ibland får man vara lite omogen, för viss liknar de något helt annat? Haha, nog om det... Detta var en supergod rätt! Som vanligt blev köttfärsen mycket saftig och god av maizena som bingdningsmedel. Brunsåsen som var kryddad med citron och gräslök var förträffligt god, man kunde inte låta bli att ta lite mera sås då och då under kvällens gång... En riktigt enkel vardagsrätt men även en storslagen rätt för middagsbjudning! Så sätt ni igång och rulla dess små korvar... köttfärsrullar, såklart!


6 portioner

ca 600 g köttfärs
1,5 dl vatten
2 msk maizena
1 msk fibrex
2 msk pofiber
salt & svartpeppar
2 tsk torkad timjan
½ tsk torkad rosmarin, smulad
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk soja
rivet skal från 1 citron
4 msk citronsaft
ett litet knippe gräslök
idalmjöl till redning

1. Blanda maizena med kallt vatten. Blanda alla ingredienser till köttfärsen, forma till små avlånga korvar eller köttbullar om du hellre föredrar det.
2. Stek i smör och olivolja på hög värme, se till att bryna runt om. Sänk sedan värmen och stek under lock i ca 10 min.
3. Lyft ur köttfärsrullarna, häll i grädde, mjölk, soja och citronsaft. Låt koka upp.
4. Tillsätt citronskal, klipp i gräslök. Reda av med idealmjöl, smaka ev. av med mera citronsaft, soja och peppar. Låt koka upp ordentligt, lägg i köttfärsrullarna och servera sedan till ris och grönsaker!


Gudomlig bålbärssmoothie

Men hallå där, älskade värme och sol! Äntligen, äntligen - sommarväder! För någondag sedan spenderade jag massor  med tid på bussåkande, men så blir det när man har godvän som bor hela 12 mil från en själv, men det är värt det, för vänner är guld värda :o)

När jag tillslut kom hem degade jag bara i solen, så skönt! Fast det blir himla varmt, klibbigt, svettigt, varmt och törstigt av att sola. Vad passar då inte bättre, som ett litet mellanmål sådär, än en härligt god smoothie? Till och med en smoothie med superbäret blåbär. Till och med en iskall smoothie, som fått stå i kylskåpet och huttra en stund. Det är sommar det vänner, det är sommar!


* ca 2 dl krämig yoghurt ex. arlas ekolgiska
* 1 dl eko-mjölk
* 1 krm ekologiskt vanlijpulver/1 tsk vaniljsocker
* 2 dl blåbär
* rivet citronskal av 1/3 citron
* ev. lite socker om man är mesig :P
* några frusna hallon

1. Mixa alla ingredienser utom hallon.
2. Ploppa i hallonen, ställ i kylskåpet 10 min.
3. Drick, drick, drick.

ps. det går inte så bra med sugrör...





Till alla er som vill gå vidare

Hej, och tack för alla fina kommentarer i inlägget under! Jag fick en fråga av Natalie, som också hade liknande problem som mig, och även hon kände att hon behövde prata med någon. Oavsett vad man har för problem, bråk hemma, alkoholism, droger, ätstörningar - så är det skönt, och väldigt bra att kunna lätta på hjärtat ibland, och prata med någon om sina problem och det man gått igenom. Inga problem är för små för att uppmärksammas, det är något man alltid måste tänka på.

Att det finns människor att prata med och hjälp att få, det vet vi alla, och det är inte riktigt bristen på hjälp som är problemet för många, utan det är viljan och framförallt modet att våga prata med någon som saknas. Personligen har jag varit urusel på att öppna upp mig och prata om saker jag mått dåligt över. Visst, jag har pratat med mina bästa vänner, men man kan behöva mer stöd än så, vilket de även har försökt få mig att förstå under lång tid.


Jag för 1 år sedan i fjällen, under denna period mådde jag väldigt dåligt.
På ytan kan man inte förstå en människa. Man måste öppna sig och gräva på djupet.


Jag har endast pratat om saker någon enstaka gång, första gången jag gjorde det var med min skolsköterska, om vår ohållbara familjesituation hemma förra året. Jag mådde jättedåligt, och jag var livrädd. Men att prata med skolsköterskan var inte alls farligt, det var bara skönt, att få prata med någon som man kunde lita på, och någon som hade vettiga saker att säga tillbaka. Efter den där stunden hos skolsköterskan för ett år sedan var det som om 200 kg hade lyfts från mina axlar, det var så skönt! Men samtidigt var jag arg på mig själv, varför hada jag inte gjort detta tidigare? Varför hade jag inte pratat med någon tidigare, och kunnat slippa all smärta?

Nu har jag gjort samma sak igen, och jag kommer säkert känna likadant efter denna gång. För oavsett hur rädd man är för att ta den kontakten, att öppna upp sig för en helt främmande människa, så måste man någon dag göra det för att inte tillslut spricka av ångest. Och efteråt, jag lovar Dig - den underbaraste känslan kommer att finnas där i magen. Kanske har inte pratet gått som man velat, man kanske inte fått ur sig allt, men det spelar ingen roll, för man ska vara stolt över sig själv att man vågat! Att prata med någon är inte fegt, det betyder inte att man är "svag" som inte kan klara sig själv. Det betyder att man är stark, modig och vill leva!

 


Jag är elak mot min kropp

Ja, stackars lilla kroppen just nu. Jag matar den inte med snälla saker, tycker lite synd om den. Det blir nattmacka, choklad i koppen och för mycket annat. Men vad gör man? Med ett brustet hjärta, en sömnlös flicka och många ensamma timmar.

Inte för att låta för desperat, jag är ju inte helt ensam om detta, i alla fall inte i att ge kroppen fel saker, och för mycket av vissa saker. Men jag försöker se det som en period i livet, något jag måste gå igenom för att sen kunna ta mig vidare, och bli den jag vill bli. Men det svåra är att kunna väna på beteendet, försöka sluta äta saker för att trösta själen, det hjälper ju inget ändå. Men det är svårt, så svårt. Nu säger jag inte att jag vräker i mig onyttigheter, för så är det inte. Men jag ger mig den där nattmackan, trots att jag egentligen bara borde gå och lägga mig istället, klockan fyra på morgonen...

Det är svårt att må bra, och det är svårt att ta sig ur vissa saker, vissa beteenden. Men jag måste sluta nu, för annars kommer min kropp inte bara bli ledsen - jag kommer bli fet också... Skämt åsido. Så, nu ska jag nog, kanske, ta ett stort steg i mitt lilla liv, och prata med någon om de problem jag faktiskt har. För det fungerar inte längre, det måste bli ett stopp på det jag gör, och hur jag mår. En vändpunkt, och den behövs verkligen just nu.

Hur gör ni för att hitta styrka, och göra sådant man inte riktigt vågar? För att bryta ett beteende, eller helt enkelt be om hjälp?

Lite mer om Fridus

Hej alla söta människor som fortfarande läser min blogg, trots att uppdateringarna inte är de bästa! Men jag har trots allt inte lagat överdrivet mycket mat och bak den senaste tiden, det blir mest enkla, goda rätter såhär på sommaren! Så, efersom dagen har spenderats i solen med omelett och lite senare pannkaka, jordgubbar och créme fraiche, så har jag inte så många recept att bjuda på! Kan dock verkligen rekommendera fet créme fraiche till pannkaka, riktigt gott alternativ till grädde som lätt kan bli uttjatat och mäktigt.

Tänkte berätta lite mer om mig själv, då ni verkligen har koll på vad jag äter, men kanske inte riktigt på vem jag är! 

Tre saker jag går igång på:

  • Riktigt bra musik med mycket fart som får en att vilja dansa och svänga på höfterna, typ Sean Paul, Medina och Bob Sinclair.´
  • Vältränade armar på en kille, med ytliga blodådror och fin solbränna ;)
  • Riktigt god mat!

Tre saker jag inte kan vara utan:

  • Min inre styrka, slutar min glöd brinna kommer jag inte längre vara kvar här
  • Familj och vänner, som stöttar mig i livet
  • Mina smaklökar, att inte känna kryddor, sötsaker och annat. Vilken förlust!

Tre saker jag ångrar:

  • Att jag inte stått på mig mer i livet och sagt ifrån i vissa situationer
  • Att jag började trixa med ätande och liknande, det är mitt livs största misstag
  • Alla de gånger ja borde ha visat min kärlek mer!


Tre saker som gör mig glad:

  • Bra musik, joggingskorna på och träningen bara känns så otroligt skön!
  • Att umgås med min familj och mina vänner
  • Hitta på bus med vännerna :D

Tre saker som gör mig arg:

  • Att utnyttja sin position för att trycka ner någon annan
  • Föräldrar som behandlar sina barn som skit
  • Djurplågeri

Tre människor jag beundrar:

  • Min pappa, som gått ingenom så otroligt mycket, och som fortfarande sätter sina barn före allt annat och verkligen visar att det är vi barn som han lever för
  • Min bästa vän Maja, som alltid finns där för mig
  • Leila Lindholm som har kommit så otroligt långt inom sin karriär, och verkar vara en sådan otroligt mysig och härlig person

Tre saker jag skulle vilja göra:

  • Somna i en hängmatta med någon jag älskar
  • Tågluffa
  • Bara strunta i vad alla andra tycker och tänker, och gå min egen väg i livet

Tre maträtter eller ingredienser i köket jag gillar:

  • Krabba – bland det godaste, godaste som finns!
  • Salt och peppar, vad vore maten utan dessa två kompisar?
  • Inte för att låta djurisk, men riktigt mört kött som kommer från lyckliga kossor

Tre TV-program jag ser:

  • Merlin – Svt1
  • Leila Bakar – tv4+
  • För övrigt zappar jag bara omkring

Tre saker jag har med mig i livet:

  • Min styrka – man får aldrig, aldrig ge upp. Det finns alltid någon där ute som älskar dig
  • Kreativiteten, förmågan att kunna skapa någonting från nästan ingenting
  • ”Lite skit under naglarna skadar ingen” – dvs. kunna jobba hårt och smutsa ner mig

Tre saker på önskelistan:

  • Att renovera klart vårt hus (kommer dock aldrig ske)
  • För att vara ungdomlig: fylla 18 år och resa utomlands med tjejkompisarna och busa :)
  • Ha en riktigt stor trädgårdsfest

Tre bloggar jag inte kan vara utan:

  • mymica.blogg.se/iheartgreen
  • blondinbella.se
  • mikkatude.blogg.se

Är några av svaren otippade eller oväntade? Eller vet ni redan allt det här om mig?


Hej stekt ägg!

Allting i livet går i perioder, ibland mår man bra, vissa dagar dåligt, ibland älskar man att vara utomhus, ibland vill man bara ligga inne och kika på en bra film. Likaså är det med mat, och speciellt frukost, som man har en tendens att äta nästan likadan varje dag, i alla fall många av oss. Jag brukar variera, men det är för det mesta någon typ av yoghurt och müsli, eller weetabix. Ibland blir det en skova med lite smått och gått på, och på vintern gröt då och då.

Nu när jag blivit lite äldre har jag även lärt mig att tycka om kokta ägg, när jag var mindre åt jag dem aldrig, för jag var helt livrädd för skalet, som man kunde få i munnen, och som knastrar sådär gräsligt äckligt. Men, nu äter jag kokt ägg lite var och varannan dag, det är så gott och nyttigt, och när man har egna höns runt husknuten känns det lite extra mumsigt. Vilket de förresten även är, jag som är uppvuxen på hemägg kan lätt känna en stor skillnad mellan hemproducerade ägg och de massproducerade som man köper i affären. Våra är mycket smakrikare och gulan är otroligt gul och fin! Hur som helst, nu har jag kommit in i en stekt-ägg-period! Jag har knappt ätit stekt ägg på några år, men nu kan jag bara inte få nog av det. Ägg, stekt i smör och sedan mycket salt på toppen - det smakar så härligt just nu!


En av de duktiga hönorna om ger oss ägg varje dag!
(förutom på påsk, då är det som om de medvetet slutar värpa, bara för att jävlas, hihi!)


Egen risifrutti



kokt & kall matvete
naturell yoghurt
lite vaniljsocker
hallon

Godare & Nyttigare


Saffran, torsk och musslor

Ibland förstår jag inte riktigt varför jag har kokböcker. Jag använder dem knappt, jag hittar bara på själv och freestylar i köket. Och när jag väl använder dem så gör jag om halva receptet. Men, kokböcker är inspiration, så de är ändå bra att ha där på hyllan!

Jag har länge varit sugen på att tillaga något med saffra, tycker det är en riktigt god krydda, fast den passa självklart bäst i lussebullar. Idag gjorde jag en riktigt, riktigt god gryta med musslor, torsk, saffran och champinjoner. Jag vet att jag har en tendens att säga detta ofta, men alla ni som läser, ni måste prova detta! Så otroligt gott och fräscht. När man vill piffa upp torsken så är ett recept som detta precis vad man behöver! Mums!

4 portioner
1 stor svensk gul lök
1 liten burk skivade champinjoner
olivolja
salt & svartpeppar
3 dl mjölk
1,5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 msk kycklingfond
1 pkt saffran
några stänk tabasco
2 msk ekologisk tomatpuré
lite paprikapulver
redningsmjöl
1 pkt torsk
4 portioner matvete


1. Hacka löken, häll av champinjonerna. Stek i olivolja i 5 minuter, salta lite och peppra på.
2. Koka matvete. Värm under tiden upp mjölk, vatten, fiskbuljong och kycklingfond i en teflonkastrull.
3. Tillsätt saffran, tomatpure, lite paprikapulver och tomatpuré. Red av med redningsmjöl under vispning.
4. Dela fisken i ca 4 cm breda bitar. Lägg den ovanpå svampen och löken, häll på såsen och skrapa ur med slickepott.
5. Låt puttra i ca 7 min under lock. Servera med matvete och sallad. 


Säg omelett!

Idag var jag sugen på omelett när jag vaknade, så då fick det bli två små omeletter till frukost! Jag har alltid lite svårt för tjocka omeletter, som är sådär "slemmiga" i mitten, så därför fick det bli två små, genomstekta och goda! Hade i lite vitlök också för att försöka bota min förkylning. Vilök är ju nämligen väldigt nyttigt! Kanske känns lite mycket med vitlök, omelett och hela köret till frukost för smaklökarna, så man kan ju alltid gör omelett till lunch. Eller varför inte middag, eller mellanmål? Omelett är så enkelt, man kan göra det närsomhellst!

1 portion
2 ägg
1 skvätt mjölk
salt och svartpeppar
1 nypa torkad rosmarin
persilja och basilika, hackade / torkade
1 vitlöksklyfta

1. Knäck äggen och vispa samman med hackade örter, rosmarin, salt och peppar.
2. Skala och finhacka vitlöken, vispa i vitlökshacket.
3. Stek i olivolja i två omgångar eller gör en lite tjockare omelett!

Ps. Håller ni inte med om att det är ett otroligt trist väder?! Vad ska man göra denna sommar då det bara regnar och är grått ute? Vad har ni läsare för er? Jag hoppas verkligen att det vänder snart, så att vi får en varm och solig sommar. Jag vill ha grönska i trädgården och jordgubbar i landet, bums!

Tårta med citronkräm och chokladmousse




Hej alla fina! Här kommer någa bilder på den andra studenttårtan jag gjorde. Den glada studenten hette Malin, som ni kanske förstår. Jag var väldigt orolig för denna tårta, då chokladmoussen inte riktigt blev som jag ville. Den skall smaksättas med rom, men någon sådan har jag inte hemma, så jag tog arraksessens, och ja, smaken blev lite märklig. Eftersom det även var apelsinsaft och apelsinskal, plus arraksessens så blev kombinationen inte så jättelyckad, det blev lite för syrligt och ja, konstigt på något vis. Men, jag smälte ner lite choklad, hackade lite choklad, och pudrade i lite kakao - och krämen var räddad, nästan i alla fall. 
    Men, kanske var det bara mina smaklökar som inte ville samarbeta, för de som åt av tårtan var mycket nöjda och tyckte den var riktigt god. Men tvivla inte på denna chokladmousse för det! Det är Leila Lindholms recept, och moussen är fantastiskt god - bara man följer receptet och inte gör som lilla Frida gjorde :o)

Jag får ofta kommentarer om mina tårtor, dels att de är goda, men framförallt att de inte är mäktiga och torra som många tårtor kan vara. Och det är jag glad för, det är ett mycket fint omdöme. För en tårta ska vara luftig och fräsch, annars blir det bara mäktigt och tråkigt att äta av den.



Bästa tårtbottnarna
Citronkräm:
2 citroner skal + saft
3 dl vatten
1 ½ dl maizena
2 dl socker
2 äggulor - spara vitorna till marängen!
1 klick smör
Chokladmousse:
100 g mörk choklad
1 ekologisk äggula
1 msk muscavado/farin -socker
1 ½ dl vispgrädde
saft från 1 apelsin
rivet skal från 1 apelsin
1 msk mörk rom
½ msk varmt kaffe
Marängkräm att täcka tårtan med

1. Baka tårtbottnarna. Riv skalet från citronerna.
2. Blanda socker, citronsaft vatten och maizena. Koka sedan upp det tills krämen tjocknar under omrörning.
3. Tag av från värmen, vispa i äggulorna, låt koka upp igen, rör hela tiden. Låt svalna.
4. Hacka chokladgen och smält den (i mikro eller över vattenbad).
5. Vispa äggula och socker krämigt, rör ner varmt kaffe och rom. Tvätta apelsinen, riv skalet och pressa ur saften. Tillsätt saft och skal.
6. Blanda ner den smälta chokladen, vispa grädden lättvispad och vänd ner den lite i taget. Låt stå i kylen för att tjockna, ca 20 min.
7. Vispa marängkrämen.
8. Åter till citronkrämen: Rör ner en klick smör och det rivna skalet.
9. Dela på tårtbottnen i tre delar, fördela citronkräm på den enda bottnen, chokladkräm på den andra och täck med marängkrämen. Dekoren är gjord i kristyr, dvs. vatten, florsocker och karamellfärg.


Rökt makrill och sallad





Och slutligen en bild på gårdagens frisyr som min älskade syster fixade på mig! Jag bad om en ruffsig knut med lite lockar i och fick då istället detta :o)




Jag vill tävla (och vinna med..)

Jag deltar i en tävling, igen! Jag brukar aldrig vinna saker men deltar nästan alltid ändå! Är ni också sugna på att tävla och vinna fina bakformar och annat härligt så gå in på denna sida och anmäl er!


Bild äger Daniella som ordnar tävlingen!


Hamburgare

Förlåt alla duktiga småkockar där ute: Men satans vad goda hambugare Jag gör! Saftiga, smakrika och med en perfekt knaprig stekyta... Mina barn kommer då i alla fall aldrig behöva äta torra köttfärsrätter, i alla fall inte så länge jag står bakom spisen! Med det sagt så slänger jag upp detta recept på hamburgare, ni borde prova. Mina blev i alla fall löjligt bra och väldigt mättande.


600 g ekologisk köttfärs
3/4 dl vatten
3/4 dl maizena
2 vitlöksklyftor
mycket svartpeppar
salt
lite paprikapulver
fibrex, ströbröd, potatisstärkelse - en "skvätt" av varje

1. Pressa vitlöksklyftorna. Blanda maizenan med kallt vatten.
2. Blanda smeten med händerna, forma till 4 biffar. Stek i smör och olivolja på hög värme i ca 3 minuter, vänd och sänk sedan värmen efter en stund.
3. Knäck i varsitt ägg i stekpannan. Bygg sedan din burgare efter tycke och smak!

Studenttårta

En av mina goda vänner Lotta med familj har beställt studenttårtor av mig i år, jag blev självklart jätteglad för det! Nu är de bakade och sålda och jag hoppas att den glada studenten blir nöjd. Dock blev inte jag jättenöjd, men de får duga! Här ser ni tårta nr 1, en klassisk gräddtårta med hallonsylt och vaniljkräm. Jag dekorerade med riktiga torkade gula rosor, som passade bra till den ljusa gräddtårtan. Klassiskt och vackert i all sin enkelhet. Självklart använde jag mitt absoluta favoritrecept på tårtbottnar, de blir höga, luftiga och goda - så långt bort från torra, bleka, färdigköpta bottnar man kan komma.

För övrigt så är jag, som ni kanske märker, hemkommen från soliga Göteborg. Jag har haft det bra, klarade av att åka det mesta på Liseberg, njuta en helmysig picknickfestival, men dock tyvärr dra på mig en förkylning, IGEN. Nu är det tredje gången på raken jag är riktigt sjuk, med bara en veckas mellanrum mellan gångerna. Det är sommar, varmt och soligt ute! Jag vill inte sitta inne med halsont, snor, och feber. Vad är detta? Någon typ av sjukdomförbannelse för att jag varit frisk så länge innan denna vår?

Jag får trösta mig med halstabletter, skön musik och någon bra film... Ni får skicka lite styrka till mig så att jag någon gång kan bli frisk igen! Njut lite extra i solen för min skull och skicka gärna en peppande kommentar :o)

Snart sommar!

Hej alla vackra människor där ute! Nu är det snart dags för sommarlov, bara en vecka kvar, och det kommer gå fort! Idag åker nämligen jag och 5 vänner till Göteborg! Där ska vi stormysa, åka på ett event, gå på Liseberg, och framförallt på Picknickfestivalen!

Därav kommer det blir lite dött här på bloggen fram tills på tisdag kväll  - men sen kommer den rulla på ordentligt igen. Då är all skolstress slut, och sommarlovet närmar sig med storsteg. Vi hörs på tisdag alla fina :o)


Utvärdering, första dagen med stegräknare!




Jag blev ju som sagt med stegräknare igår! Och gissa om första dagen varit bra, jag och lilla Bob har varit väldigt duktiga idag, för ja, självklart måste man döpa sin stegräknare! Han (den), ska ju vara med mig länge! Rekommendationen är att gå 10 000 steg per dag, 12 000 om man vill träna mycket, jag har klarat av 16 200 steg! Det ni! Sen har jag ju i och för sig sprungit omkring på stan och shoppat också, mycket tråkig sysselsättning, men det ger en hel del steg. Men som det känns nu kommer jag klara mina 12 000 steg om dagen!

En stegräknare är väldigt bra att skaffa om man har lite motivationsbrist. Jag märker redan nu efter en dag att jag får lust att utmana mig själv, går i rulltrappan istället för att åka osv. Det är roligt! Man ser hur många steg man tagit och vill gärna ta några till!

Just nu har min träningsmotivation äntligen återvänt, och jag log och faktiskt till och med skrattade hela joggingturen ikväll. Lite nya träningsredskap och skitbra musik i öronen gör livet och träningen så mycket roligare! Så, tips till er som gillar att röra er men vill utmana er själva lite, köp en ni med! Min kostade 175 kr, extrapris på Intersport, kostat 350 från början. Som med allt annat finns det olika prisnivåer på stegräknare, och även antalet funktioner växlar mellan varianterna. Det finns de som räknar kcal, spelar musik och massor av annat, och så finns det billigare varianter som bara räknar steg. En som bara räknar steg är nog lämpligast för de flesta faktiskt, det är det viktigaste man behöver veta när det gäller just en stegräknare.

Min Bob räknar kalorier, km, steg och har ett inbyggt alarm. Men jag har nog bara användning av stegräkningen tror jag! En sak som jag dock inte förstår mig på när det gäller stegräknare, kan man inte stänga av den? Den ligger ju påslagen hela natten och drar batteri, mitt miljöhjärta går i tusen bitar! Någon som vet hur man stänger av en stegräknare? Står ingenting om det i manualen!

 


RSS 2.0