Rice krispies

Dags för ännu ett frukosstest av müsli och flingor. Denna gång är det dags för en stor barnfavorit, nämligen de gamla hederliga rice krispies som många barn växt upp med. Dock var jag inte ett av dessa barn, vilket jag är mycket tacksam för!

Vad är detta egentligen, puffade riskorn som innehåller massor av luft och socker? Man blir inte mätt, de är inte speciellt smakfulla och inte heller trevliga att ha i munnen. Fibrer, är ett ord som inte existerar kring dessa puffiga småkorn. Nej, då är havrefras mycket bättre!


Smak: Smakar inte mycket alls. Det mest frasar i munnen. Söndersmulade luftiga cornflakes?
Konsistens: Puffade riskorn, krispigt och frasigt. Ganska gott. Med kornen blöts väldigt snabbt upp och blir blöta och slemmiga... Rice krispies passar dock bra att göra gott godis på, tack vare de krispiga små kornen!
Ingredienser: Ris (98%), socker, salt, glukossirap, maltextrakt (korn).
Sockermängd: 10%
Betyg: 1/5


Inget mera godis för Frida

Nej nu är det slut på gottat för min del. Jag har en längre tid, ca ett år för att vara mer exakt, knappt köpt någon choklad alls detta pågrund av att jag skrivit ett arbete om elfenbenskusten, och den hemska handeln med barnslavar. För det är faktiskt som så, att det är vanligt bland kakaobönderna att barn tvingas arbeta med plantagen. Nu har det äntligen, som jag längtat, även gjorts en dokumentär om denna smutsiga chokladhandel. Bra! Denna dokumentär tycker jag alla borde titta på, man måste tänka på vad man äter, och då handlar det inte bara om vikten. Vad hände med ord som medmänsklighet, rättvisa och samvetet?

Klicka på bilden så kommer du till dokumentären, titta på den.

Kakaobönorna torkas i solen innan de krossas och mals.


På elfenbenskusten, och många andra områden där choklad odlas, är många fattiga, och barnen säljs av sina föräldrar, skeppas vidare och hamnar slutligen på kakaoplantaget. Där tvingas barnen arbeta från kl.06.00 till 18.00, med endast en rast mitt på dagen, då de även får sitt enda mål mat. Barn! Bara små oskyldiga barn som tvingas slita sönder sina kroppar, lida av skador då de hugger fel med macheten och drabbas av sjukdomar på grund av alla kemikalier från den hårda besprutningen. Jag tycker att det är gräsligt, avsmakligt och helt enkelt fruktansvärt! Jag vill inte äta choklad som slavarbetande barn, och vuxna, tvingats skörda för att vi i västvärlden skall få billigt godis.

Nej, nu får det vara nog. Jag tänker göra det jag kan för vår ständigt försämrade planet. Inget mera godis, och absolut ingen mer choklad. Att jag även väljer bort godis känner jag är lika bra när man ändå är igång. Att få i sig massor av skadliga färgämnen, onaturliga medel och annat som kroppen överhuvud taget inte behöver är inget som jag längre tänker ge min kropp, för det finns faktiskt andra alternativ när det är dags för likväl påsk som fredagsmys! 

Russin
Rostade nötter och frön
Ekologisk och rättvisemärkt mörk choklad
Ekologiskt godis
Torkad frukt
Vanligt frukt!
Grönsaker och hemgjord dipp
Och mycket mer :o)

Mild köttfärspaj med champinjoner

En mycket god köttfärspaj med milda smaker från grädde, lök och lammkrydda. Men samtidigt bakom dessa milda smaker finns en härligt behaglig välsmakande från chilipastan harissa, som blivit en favorit i mitt kök. Den inköptes för många år sedan i Tunisien. Så mycket chili i en så liten burk, ja jag är inte förvånad om den håller årtiondet ut! Fast så flitigt som jag börjat använda den är risken inte så stor. Jag tror att harissa finns att köpa här i Sveriges matbutiker också, annars finns det säkert någon liknande chilipasta, eller så kan man helt enkelt köpa sig en röd chili och hacka den fint.

Åter till pajen. Ett rent experiment som slutade riktigt gott. Självklart tillsammans med den bästa pajbottnen i världen. Så sjukligt god botten... Skulle vilja äta den som godis faktiskt :o)

6 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 600g köttfärs
1 dl mellanggrädde
1 tsk timjan
2 msk torkad oregano
2 msk torkad basilika
1 msk lammkrydda (eller salt, timjan, basilika och oregano)
1 tsk harissa
olivolja
1 stor burk hela champinjoner
1 ägg
3 msk mjölk
½ tsk harissa
oregano, basilika och lammkrydda

1. Gör pajdegen, låt den stå svalt. Hacka löken grovt, pressa vitlöken. Fräs detta och kryddor i en gryta i ca 5 minuter. Lyft upp.
2. Lägg ned köttfärsen i det tomma grytan, salta och låt den genomstekas. Lägg sedan tillbaka löken, häll på grädden. Låt puttra under lock medans du förgräddar pajskalet i 10 min på 200 graders ugnsvärme.
3. Vispa samman ägg, mjölk, kryddor och chilipasta.
4. Häll köttfärsblandningen i pajskalet, häll på "äggstanningen", några ostskivor på toppen och svisch in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med grönsaker, gärna rivna morötter vilket passa mycket bra till!


Rostade pumpakärnor

EFter en skön promenad i det mulna vårvädret tillsammans med pappsen skall jag nu se på den bästa tv-serien, Merlin. Har laddat upp med lite fågelfrö att mumsa till. Har börjat tycka mycket om pumpakärnor, så det blev en snabb rostning i stekpannan tillsammans med ett stänk salt (och några solrosfrön). Pumpakärnor och Proviva med blåbärssmak, gott till tv-mys! :)

Pumpakärnor är som andra nötter och frön nyttiga, och är rika på mineraler och protein. Mineraler så som t.ex.
magnesium, järn, fosfor, zink och kalium.



1. Tag en näve pumpakärnor.
2. Rosta i het fettfri panna tillsammans med lite salt, sänk till 4:an efter en stund, se till så att kärnorna inte bränns.
3. Häll upp i skål, strä öäver flingsalt och njut av dessa frasiga knapriga nyttigheter!

Smakrik gryta med anis och kanel

Detta recept kommer från grunden från allt om mat (jag har kassvis med gamla allt om mat-tidningar som jag fått av min systers pojkvän.. känns som om jag aldrig kommer behöva köpa en kokbok igen i mitt liv!). Men, jag har som jag ofta tenderar att göra, gjort om receptet en aning. I med palsternacka, nejlikor och mer lök, tänkte Frida. Och gott blev det, min absolut bästa gryta hitills!

Och som jag tidigare sagt, köttets mörhet och konsistens beror naturligtvis på kvaliteten, men till stor del på hur mycket du bryner köttet innan du häller på vätskan. Bryner du köttet ordentligt (bryna, inte bränna) så sluter sig porerna i köttbitarna, vilket innebär att vätskan stannar kvar i köttet och ger dig möra och saftiga köttbitar istället för torra trådiga ena som man ibland stöter på i grytsammanhang.



ca 6 personer
ca 800g nötkött i grytbitar, gärna ekologiskt
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
2 morötter
2 palsternackor
1 röd chili/1 tsk stark chilipasta (ex. harissa)
smör och olivolja
1 kanelstång
3 stjärnanis
1 msk nejlikor
2 lagerblad
1 msk strösocker
1 dl ekologisk balsamvinäger
5 dl vatten
1 dl vatten + 1 ekologisk köttbuljontärning
redningsmjöl, ex. idealmjöl
ris eller potatis till servering

1. Skala och dela på löken. Dela den ännu en gång längs med och skiva den grovt.
2. Skala och dela på morötterna, skiva dem till rejäla halvmånar. Tvätta palsternackorna och skiva även dem till halvmånar (om de inte är stora så kommer de koka sönder i grytan, det vill vi inte!).
3. Bryn köttet i ca 3 omgångar tillsammans med smör och olivolja i en gryta. Vet ej exakt tid, men köttet skall fått rejält med stekyta men fortfarande släppa ifrån sig röd köttsaft.
4. I med nytt smör och olja, fräs löken tillsammans med pressad vitlök. I med morötter och palsternackor efter en liten stund, och låt dessa fräsa med.
5. Tillbaks med köttet i grytan. Koka upp 5 dl vatten i vattenkokaren. Värm 1 dl vatten tillsammans med buljongen i mikron tills buljongen löst.
6. Tillsätt varm buljong och vattnet från vattenkokaren till grytan tillsammans med stjärnanis, kanelstång, balsamvinäger, lagerblad och ca 1 msk nejlikor. Låt grytan puttra i ca 1 ½ timme eller tills köttet blivit mört. Servera med ris eller potatis och gärna grönsaker, vi åt vitlöksstekt broccoli och soltorkade tomater till. Mumsens :o)


Nu är det dags att odla!

Ja,  nu är det hög tid att sätta igång! Jag startade min odling för ca 2 veckor sedan, men ligger fortfarande efter med några fröer som jag inte kommit mig för att plantera ännu. Att odla är roligt! Tycker att fler där ute borde prova på att odla, för över hela vårt avlånga land så går det faktiskt att odla något, även det lilla minsta fröet räknas. För det är en sån härlig känsla att kunna dra upp sina egna morötter ur landet eller plocka sin egen basilika från en kruka på balkongen eller i ett soligt fönster. Oavsett vart du bor så går det alltid att trycka ned ett litet frö i en kruka och få det att gro. Det kan räcka med ett soligt fönster!


I år så kommer jag att odla följande:
Squash, gurka & körsbärstomater
Dill, basilika, persilja, citrongräs (finns kvar sedan förra året!), rosmarin & koriander
Morötter, palsternackor, mangold, spenat, sockerärter, skidbönor & sallad
Solrosor, paprikor & chilifrukter

Som ni ser är det ganska mycket som står på listan, men gott och härligt är det! Och faktiskt inte alls så tidskrävande som man kanske kan tro. Man tjänar ekonomiskt på att odla sina egna kryddor. Att köpa en påse basilikafrö kostar lika mycket som att köpa en färdig planta i affären, och den räcker oftast bara till en måltid. Basilika, persilja och gräslök är troligen de 3 kryddorna som jag rekommenderar mest att odla om du är nybörjare och inte vill satsa så stort. Dessa kryddor används till mycket och är ljuvligt goda i många olika rätter på sommaren, en sallad är t.ex. fulländad med en näve basilika i!

Vanligtvis brukar man förkultivera, alltså så sina fröer, x antal veckor innan utsådd utomhus eller i större krukor. Vanligsvis brukar man förkultivera i mars - april, så att växterna hinner gro och växa sig stora och starka så de överlerver en eventuell förflyttning. Detta gäller ex. grönsaker som gurka, squash, tomater och paprikor av olika slag, vilka är de vanligaste att odla hemmavid. Naturligtvis finns massor av andra grönsaker och frukter att odla, testa dig fram, det är så roligt att odla lite annorlunda grönsaker också!

Är du sugen på att odla i år så rekommenderar jag följande:




 


Stoppa pälsdjursfarmningen!



Jag har skrivit på, gör det ni också!


Paulúns müsli ~ Blåbär & Vanilj ~ Kakao & Russin




Vi kör vidare på det stora frukosttestet! Denna gång blir det två av Paulúns goda müslisar som jag provat. Riktigt goda faktiskt, dock lite dyra. Jag tycker att det är mycket bra att inga av Paulúns müslisar innehåller tillsatt socker, det är ju faktiskt gott ändå! 

PAÙLUNS MÜSLI ~ BLÅBÄR OCH VANLIJ
Smak: Relativt vanlig müsli, lite torr och dammig. Vanlijsmaken framträder bra och blåbären är goda, men som vanligt är det för lite av det goda - borde vara med blåbär! 
Konsistens:
Knaprigt och gott med müsli, branflakes och pumpakärnor. Skiljer sig inte så mycket från mängden, kanske en aning hårdare och knaprigare än andra sorter.
Ingredienser: Havreflingor med kakao (havreflingor, oligofruktos, kakaopulver 6 %, vegetabiliskolja), crunch (havreflingor, puffade veteflingor, kornflingor, rågflingor, puffad spelt, agavesirap, vetestärkelse, maltextrakt, rismjöl, kakaonibs 5 %), havreflingor,branflakes (fullkornsvetemjöl, honung, vetekli, maltextrakt, salt), veteflingor,rågflingor, russin 8 %, kornflingor, puffad quinoa 2%
Sockermängd: 2,4% *Naturliga sockerarter från spannmål och bär/frukt
Betyg: 3/5






PAULÚNS MÜSLI ~ KAKAO OCH RUSSIN
Smak: Goda russin och god müsli, har dock svårt att känna kakaosmaken. Det borde funnits mera russin mer betydligt mer kakao. Att strö över lite egen kakao gjorde dock susen, mums!
Konsistens: Russinen var lite torra, men det beror på vad man jämför med, hihi.  
Ingredienser: Havreflingor med kakao (havreflingor, oligofruktos, kakaopulver 6 %, vegetabiliskolja), crunch (havreflingor, puffade veteflingor, kornflingor, rågflingor, puffad spelt,agavesirap, vetestärkelse, maltextrakt, rismjöl, kakaonibs 5 %), havreflingor,branflakes (fullkornsvetemjöl, honung, vetekli, maltextrakt, salt), veteflingor, rågflingor, russin 8 %, kornflingor, puffad quinoa 2%
Sockermängd: 10% *Naturliga sockerarter från spannmål och bär/frukt, troligtvis kommer mycket av sockret naturligt från russinen
Betyg: 2/5

Stekta soltorkade tomater med chili



Ett gott tillbehör till mycket, t.ex. plockmat, som jag serverade i helgen, men även ypperligt gott till rykande nykokt pasta. Soltorkade tomater är så himla gott, så när du väl ska äta dem, snåla inte på de skrynkliga små röda. Mumsa och njut ordentligt istället!



soltorkade ätklara tomater på påse
(alltså inte sådana på burk i olja, men hittar du inga andra går dessa också bra)
chilipasta, ex. harissa alt. färsk hackad röd chili, men det blir inte riktigt samma sak
olivolja

1. Hetta upp olja i en stekpanna.
2. Stek tomaterna tillsammans med en klick chilipasta efter smak.

Gott till är också någon typ av ost, ex. mozzarella, parmesan, fetaost

Hackad mozzarella, delade ekologiska körsbärstomater, ekologisk oregano och olivolja på toppen. Mums!


Fyllda tomater och champinjoner

Jag har haft en underbar helg med några av mina vänner! Vi skramlade ihop ett gäng för en nostalgisk disneykväll hemma hos mig. Jag storstädade hela huset (har till och med ont i ryggen idag för att jag moppade golvet så vilt...), lagade en massa god mat, och sedan hade vi trevligt hela kvällen lång.

Jag hade även bakat en ljuvligt vacker halloncheesecake som vi skulle mumsa på efter plockmiddagen, men, jag lyckades vara ypperligt intelligent som vanligt. "Cheesecaken måste svalna" - tänkte frida, "Ja! Jag ställer ut den utomhus med en tung pajform som lock", tänkte Frida, och ställde glatt ut cheesecaken. Senare, när lilla intelligenta Frida skulle hämta in den fina cheesecaken hade hundarna ätit upp den. Ja. Cheesecaken såg ut som om den blivit utsatt för ett bomdnedslag, bara ett stort runt hål i mitten av hela kakan... Ledsen blev jag, men, hör och häpna, vi fick oss en liten smakbit var i alla fall av det lilla som gick att rädda!

Denna rätt är helt påhittad av mig, och jag tycker att den är mycket god, men den klarar sig nog inte helt på egen hand. Servera gärna tillsammans med olika röror, ex. hommus, guacamole eller tomatsås. Varför inte lite goda ostar som mozzarella och fetaost också? Mums! Recept på rörorna kommer senare i veckan, för vi hade en riktigt stor och härlig plockmiddag :)

3 tomater
5 stora färska champinjoner
½ dl quinoa
ca ½-1 dl råris
olivolja
1 liten burk skivade champinjoner
oregano
basilika
svartpeppar
rejält med tomatpuré (ca 2-3msk)
chilipasta (ex. harissa)
andra kryddor ex. fryst blandning franska örter
1 tsk torkad timjan
pesto

1. Koka quinoa och ris tillsammans i ca 20 min tillsammans med dubbla mängden vatten.
2. Borsta svampara och tvätta tomaterna (svamp skall ej sköljas). Dela tomaterna på hälften rakt över magen, alltså inte från "knoppen" och ned, utan tvärs över tomatens breda mage, (haha). Gröp ur tomaterna, spara "kärnhusen".
3. Drag ut roten ur svamparna. Häll olja i en ugnsfast form, (jag använde faktiskt oljan som blev kvar från en burk marinerade vitlöksklyftor, smart att spara då den är kryddig och god!).
4. Hetta upp olja i en stekpanna. Stek de skivade champinjonerna på burk, (fast inte tillsammans med burken). Häll på det kokta riset och quinoan, låt det fräsa med en stund, tryck ut rejält med tomatpure och krydda rikligt.
5. Sätt ugnen på ca 175 grader. Fyll tomaterna och champinjonerna med risblandningen och pesto (jag hade tyvärr inte tillräckligt mycket pesto, men det skulle höjt smakerna i denna rätt, så prova det).
6. Grädda ca 20 min i ugnen.



Ben & Jerrys Chocolate Macadamia





När jag hade varit i England åkte jag och morfar (som gjorde mig sällskap till Stockholm) buss 5 timmar för att ta oss hem. Eftersom jag hade inlett min Ben & Jerrys premiär med hela 2 glassar redan den veckan så fortsatte jag min glassresa. Jag har som mål att prova alla! I en kiosk på vägen hittade jag denna goding. Blev glad över att en del av ingredienserna är fairtraidemärkta!

Smak: Mycket god choklad och vaniljglass. Smakade nästan lite som om de hade haft i någon typ av alkohol ex. rom, riktigt härlig smak! (Det är ingen alkohol tillsatt) Nötterna var riktigt smaskiga, men det var alldeles för lite nötter!
Konsistens: Härlig glass och perfekta macadamianötter, kan man misslyckas med macadamianötter förresten? Chokladen runt nötterna var god och smälte fint, det var dock synd att det bara var halva macadamianötter, den andra halvan var choklad. Jag hade förväntat mig hela nötter som doppats i choklad... Men men. Komemer bli en glass att mumsa igen, fast det kommer nog alla Ben & Jerrys...
Betyg: 3/5

Ingredienser: Grädde (30%), vatten, kondenserad skummjölk, socker, macadamianötter (3%), kokosfett, äggula från utehöns, kakaopulver, fettreducerat kakaopulver, naturlig arom (vanilj), stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, karragenan), salt, emulgeringsmedel (sojalecitin). 

 


Så var den middagen biff

För att vara lite rolig...Nej, men en väldigt enkel middag med rena smaker går alltid lätt att slänga ihop. Stek några biffar, lite lök, koka ris, brocco och vips, middagen är klar på 20 minuter. Själv är jag inte så sugen på kött längre och stönade faktiskt rejält när pappa sa att han planerat att vi skulle äta biff till middag. Vi köper väldigt närproducerat kött, men trots det så har jag ingen lust till kött just nu... Men men, det var väldigt gott ändå!

1 biff per person, i vårat fall 3 st
smör
olivolja
svartpeppar
jasminris
1 gul lök
massa broccoli
ex. soja, sweet chihislås, bostongurka, grillkrydda - att ha till

1. Sätt på riset.
2. Stek biffarna i smör och olivolja.
3. Koka broccoli.
4. Tag upp biffarna, värm dem i mikron och stek löken i samma stekpanna.
5. Servera.

Weetabix

Nummer två att testas är de mumsiga och mycket nyttiga Weetabixen. För några dagar sedan blev jag helt plötsligt sugen på dessa, som jag inte ätit sedan jag var liten, och då kan jag säga att jag verkligen inte tyckte om dem. Detta är nog inga "flingor" för barn som är vana vid sötsaker, men de är mycket smaskiga!





Smak: Goda fast ganska smaklösa. Att äta dem råa påminner lite om att äta papp. Men! Tillsammans med t.ex. lättfil så smakar de fullkorn, flingor och mycket gott.
Konsistens: Kompakt sammanpressad till en kaka. Otroligt smulig. Tillsammans med fil, en god konsistens som påminner om... Det är så svårt att jämföra Weetabix med andra flingor, speciell konsistens och smak, prova - gott och nyttigt!
Kommentar: Kan tänkas lite tråkig, men otroligt nyttig. Och det bästa av allt, i rätt sällskap så är weetabix riktigt god. På Weetabix.se finns många förslag på servering, t.ex. med olika typer av frukt, honung, nötter och anant gott. Testa banan och kanel, mycket gott!
Betyg: 4/5 - på grund av att de är så goda tillsammans med annat. Ensamma är de inte mycket för världen.

Innehållsförteckning: Fullkornsvete, mältat kornextrakt, socker, salt

(bild kopierad från weetabix.se)

Fisk med kokosmjölk och lime

Äntligen! Ett recept. Det känns som evigheter sedan jag både lagade mat och bloggade fram ett recept. Men men, nur har det äntligen hänt, och mätt i magen är jag (lite för mätt dock...haha). Det var länge sedan jag åt fisk, så jag kände att det var dags för fisk. Eftersom jag var sugen på lite kokosmjöl á la thai-stil så blev det en soppliknande rätt med fisk, chili, lime och citrongräs.

I somras odlade jag citrongräs, de är mindre än de man köper i affären, men absolut minst lika goda. Övervintra kan de tydligen också göra, för mina mår fortfarande ypperligt. Så det är ett tips: Odla citrongräs, bara att gå och skiva av dig ett strå när du än behöver det på året!


2-4 personer (4 stämmer nog bra, jag och pappa fick trycka i oss det sista...urk...hihi)
1 pkt vit fisk
1 burk ekologisk kokosmjölk 400 ml
4 dl vatten
3 citrongräs
4 msk lime (ca 1 st)
1 röd chilifrukt (jag tog en torkad sådan, funkar ypperligt)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 fiskbuljongtärning

wokade grönsaker att servera till
jasminris kan också vara en variant att servera till

1. Finhacka vitlöken. Hacka löken. Banka på citrongräset och hacka deg mycket fint.
3. Koka upp lök och kryddor tillsammans med vatten, kokosmjölk och limesaft i ca 10 min.
4. Skär fisken i ganska stora bitar, tänk ex. dubbla storleken munsbit. Lägg ned i kastrullen. Drag av från plattan, sätt på ett lock.
5. Woka nu grönsakerna på plattan du kokade fiskgrytan på nyss. (Så sparar vi elektricitet, jippi!)

Grönsakerna tar ca 10 min att tillaga, undertiden hinner fisken bli genomkokt av den varma soppan. Värm på fiskgrytan/soppan på den varma plattan innan servering. Njut!

Vårens stora frukosttest....... Ministart med Special K






Jajjamensan! Här skall det testas flingor, müsli och andra toppingar att strö på din fil, yoghurt eller mjölk. Har ni några sorter som ni vill att jag skall testa? Skriv då en liten kommentar. Jag kommer att försöka hitta goda, knapriga, fruktiga, nyttiga - ja, en massa olika. Men den största anledningen jag gör detta är för att hitta en god och nyttig flinga/müsli som inte innehåller massor med socker, men även kanske en sötare variant till söndagsfrukosten? Ni får observera att det jag skriver är mina egna synpunkter blandat med ren fakta, smak och uppfattning är olika från person till person.

Låt oss t.ex. ta oss en närmare titt på Kellogs Special K, som utgör sig för att vara en nyttig flinga som håller din fitnessnivå under kontroll, ger dig en bra start på dagen...




23% socker
3% kostfiber

God men söt smak. Smakar inte som cornflakes, smakar istället mer och aningen mer spännande. Lite väl söt smak, flingorna fastnar lätt i tänderna, tycker jag.














17% sockerarter
2,5% kostfiber

Mums. Bären är goda, skulle dock vilja att det var lite fler, men som sagt, man vill väl alltid ha mer av det goda?
Bären är syrliga och fräscha mot de lite för söta flingorna.












24% sockerarter
3 % kostfiber

En flingsort för en riktig sockerälskare och tandtrollen. Har själv inte smakat denna sort, men en god vän till mig har. Omdöme "Köp inte denna, jättefå chokladbitar, man fick leta sig igenom hela förpackningen för att hitta dem. De smakade heller inte så gott, köp hellre en god chokladkaka, hacka och strö över."










13% sockerarter
10 % kostfiber

Tunnare och krispigare än originalet, mindre söta, men fortfarande lite för hög sockerhalt enligt mig. Jag ser gärna att flingorna innehåller mindre än 10%.












Sammanfattning: Jag tycker att K Special är mycket goda flingor, men de är inte så nyttiga som de utger sig för att vara. Förstår inte varför de ska envisas med att tillsätta så mycket socker, dessa flingor har en sån god struktur och smak ändå! En god flinga att äta ibland, men inget för den som vill äta en ren och nyttig frukost, fast självklart ett bättre alternativ än t.ex. honungsrostade puffar... Men det hör man ju redan på namnet.

Special K får överlag följande betyg:
Näringsmässigt: 2/5
Smak: 3/5
Nästa ut i testet: Weetabix.

Ben & Jerrys Cookie Dough

Äntligen Ben & Jerrys! Jag har tidigare skrivit om mina drömmar om glass, och då har det varit just Ben & Jerrys jag har filurat kring. Så många människor omkring mig har mumsat glass från detta märke, och jag har hört så mycket gott om det! Nu har jag äntligen gjort min permiär, och inte en sådan liten heller. Tre olika sorter på en en enda vecka. Det ni!
Lite komiskt är det dock, jag har nämligen inte smakat någon av de sorter jag tidigare skrivit om att jag ville smaka. Men men, jag har en känsla av att helggodiset kommer bytas ut mot en Ben & Jerrys då och då.
Först ut att bedömas är glassen Cookie Dough!

Smak: Själva glassen var god. Smakade vanilj och faktiskt en aning kola. En riktigt god vaniljglass! Chokladbitarna var lagomt smakrika och smälte behagligt i munenn. Och så de omtalade kakdegsbitarna. Mums. Smakade kakdeg, finns inte så mycket mer att säga.
Konsistens: Vaniljglassen var perfekt och smälte bra och sakta. Kakbitarna var mycket goda, men de var tyvärr lite torra på något sätt. Gott att det knastrade lite av sockret dock, exakt som i en kakdeg.
Kommentar: En god glass som jag mycket troligen kommer att köpa igen!
Betyg: 3.5/5

Ingredienser:

Grädde (27%), vatten, kondenserad skummjölk, socker, vetemjöl, brunt socker, äggulor från utehöns, smör, ägg, sojaolja, kakaomassa, kokosfett, naturlig arom, kakaopulver, stabiliseringsmedel (gurarkärnmjöl, karragenan), melass, salt, kakaosmör, smörfett, emulgeringsmedel (sojalecitin)





En dag i solen

Hemma igen! England var underbart med gröna ängar, får som precis påbörjat lammningen och små gula blommor som börjat växa på stora gröna buskar. Helt underbart och det bästa av allt, snöfritt. Men mest av allt njöt jag förstås av att umgås med mina älskade kusiner, dricka thé och bara vara. Ta det lugnt, promenera i solskenet och bara prata om ditt och datt.

Men men, vi ska inte sörja. Det kan faktiskt vara rättså härligt här hemma i snöiga Sverige också. Man behöver inte alltid påkosta och resa långa vägar för att uppleva lite lugn och ro och härliga stunder. Idag tvingade jag med familjen och systers pojkvän ut på en åker för att elda, fika och grilla korv. Det blåste tyvärr ganska mycket, så efter en och en halv timme ungefär blev det lite kallt. Rejäla kläder är det som gäller, men när solen ligger på blir det varmt och härligt!




Med oss hade vi smaskig matsäck bestådende av detta: Sojakorv, juice, thé, bostongurka, ketchup, korvbröd, russin, frukt, digestivekex och ett positivt humör :)



Jag lyckades såklart tappa min korv i glöden det första jag gjorde, sen tog det ett tag innan jag lyckades få upp min skadade, smutsiga sönderhackade korv... Men, den var god ändå!



Lyckades bränna nästa korv rejält, både korv och korvbröd blev en aning (läs mycket) svarta. Frasigt, välstekt och...gott?



Ja, det blev ju faktiskt gott tillslut. Med massa ketchup och smaskig bostongurka värmde båda korvarna, trots sina defekter, bra i magen. Så härligt att elda, mysa och grilla korv i solskenet! Detta är något som jag tycker alla där ute borde göra mera. Enkla härliga utflykter med familjen i naturen. Få lite frisk luft och umgänge är aldrig fel!


Trivs här i Wales

Tänkte bara skriva lite kort!
Här är det sol, grönt och härligt, inga äckliga snöhögar överallt som hemma i kalla Sverige. När jag kommer hem skall bloggaktiviteten uppfräschas, längtar till köket! Är så skön att bara vila sig, dricka liter efter liter thé och bara. Glöm inte bort er själva där ute i den stressiga vardagen! Ta en stund åt er själva då och då, bre några smörgåsar, kanske tappa upp ett bad, värma lite choklad, lyssna på favoritmusiken och bara slappna av. Det behöver vi i detta galna samälle där alla springer i det enorma ekorrhjulet.

Nej, nu är det dags för varma mackor. Vi hörs hemma i Sveriget igen!

Panerade kotletter i gräddsås

God mat till helgen. Enkelt, klassiskt men ändå lite roligare än vardagsmaten. Personligen är detta ingen superfavorit, men det är heller inget jag tackar nej till. (I och för sig tackar jag till 99% aldrig nej). Gott till är klyftpotatis och kokt blomkål eller andra grönsaker, vi duktoga och petade även i oss lite majskorn.

För övrigt så hoppas jag att jag får mera energi till bloggen efter sportlovet som infaller kommande vecka! Då åker jag iväg till England under fem dagar och hoppas på att få ladda batterierna med ny positiv energi! Kommer förhoppningsvis bli lite bloggande under veckan!


1 kotlett per person, i vårat fall 3st
1 ägg
ströbröd
smör
2,5 dl matlagningsgrädde
klyftpotatis örtsalt och svartpeppar
grönsaker

1. Smält smöret. Panera köttet genom att vispa upp ägget, doppa kotletten, sedan doppas den i ströbröd.
2. Stek dem på varje sida ca 5 min. Häll sedan på grädden, dra ned till ettan och låt puttra medan potatisen blir klar. Rör inte om över huvud taget, då klär du av köttets fina pyjamas (paneringen).
3. Servera med klyftpotatis, kokt blomkål, grönsaker och gräddskyn.


Veckans frukost

Här ekar det tomt. På bloggen alltså! Jag var borta från min dator i princip hela helgen, pluggar inför prov och inlämmning av novell, kommer hem sent och hinner aldrig laga mat. Sorgligt. Igår fick jag dock äntligen svänga runt lite vid spisen och det bjöds på köttbullar i tomatsås och fullkornsspaghetti.

Frukost försöker jag dock hinna med, trots att jag faktiskt blev utan frukost hela tre dagar förra veckan. Det gäller att inte försova sig på morgonen! Jag äter, som jag tidigare berättat, frukost på skolan eftersom jag åker hemifrån så tidigt (06.10). På skolan har vi små kök så det passar utmärkt bra! Nu har jag denna vecka släpat med mig en påse rågflingor från I love Eco och en burk hemlagat äppelmos. Mums i magen!

 

Att koka gröt i mikro är superenkelt, man behöver nästan inte ens mäta upp några mängder, men jag brukar använda mig av ca 1 dl rågflingor och sedan hälla på ca nästan dubbla mängden vatten med ögonmått. In i mikron på full eller meduim effekt i ca 2-5 min. Klart! Fast gör inte som jag bara, kör på full effekt på en mikro du ej är van vid så att det blir grötexplosion av hela frukosten...

RSS 2.0