Hej Nya Livet!

Nu är stegräknaren inköpt, och jag är taggad och trött på mina nygamla vanor som jag numera dras med. Imorgon kör jag igång, en sundare diet och mer motion som leder till en fräschare, piggare, gladare och snyggare Frida! Ni får hålla tummarna lite lätt i smyg åt mig! :)


Min nya kompis!


Supersmaskig smördegsbakad köttfärsrulle




Jag har bara tre ord att säga er, till att börja med: Gud så gott!
Ett paket köttfärs var framtaget ur frysen, jag var hemma lite tidigare från skolan och pappa sa att vi bara skulle sänga ihop något. Jag var sugen på att laga mat, så jag slog upp kokboken och fann lite inspiration från en bild, nämligen Jamie Olivers smördegsbakade köttfärsgrej. Utan recept fräste jag på massa lök, köttfärs och kryddade med massor av ljuvliga kryddor, och förpackade denna köttfärsröra väl i tinad smördeg från frysen. Det hela tog bara 30 min att göra, och 10 min i ugnen. Enkelt, gott och ja - Frukansvärt GOTT!


6 personer
600 g köttfärs
2 stora gula lökar
1 stor morot
några oliver
olivolja
lammkrydda (eller herbes provence och massa salt)
rosmarin
paprikapulver
svartpeppar, rikligt
spiskummin
3 msk hackad persilja (fryst)
salt
balsamvinäger, några stänk
rödvinsvinäger, några stänk
1 förpackning smördeg ca 400g
1 ägg

1. Hacka hälften av löken och skiva den andra tunt. Fräs i olivolja. Dela moroten på längden och skiva tunt, hacka den lite så du får blandning av skivor och hack, fräs tillsammans med löken några minuter. Tag upp ur grytan.
2. Fräs köttfärs och krydda den riktligt. Blanda ned löken och moroten.
3. Kavla ut smördegsplattorna ganska tunt, lägg två i botten. Lägg på köttfärsen försiktigt och forma till en toppig rulle. Kavla resten av smördegsplattorna och klä in rullen, man får lappa och laga om det går sönder :)
4. Pensla med uppvispat ägg, grädda på 175 grader i ca 10-15 minuter, så att smördegen får färg. Servera och NJUT :o)

Vad finns här att kämpa för?

Jag är en riktig funderare. Jag funderar mycket och ofta, om allt och ingenting. Ibland är det svårt att sätta fingret på exakt vad det är jag filurar på, men oftast är det livet, vad det är för mening med allt, vad som gör en lycklig och hur man tar sig dit. Själv är jag inte en lycklig människa, inte just nu i alla fall, hur sorgligt det än låter. Men, den dagen kommer att komma för mig med, det är bara att vänta, tålmodigt och envist.

Dock älskar jag livet! Att äta jordgubbar i sommarsolen, plocka blåbär i skogen eller skratta tillsammans med någon jag älskar. Men jag tror att jag har blivit gammal i förtid. Redan nu känner jag att jag är trött på den här världen, alla problem som vi har runt omkring oss. Jag har bara lust att skaffa en liten stuga på landet vid en sjö, dra mig tillbaka och bo där resten av mitt liv. Tillsammans med några får, lite pickande hönor och en fridsam tystnad, i ett med naturen.

Det har blivit en del flummiga, konstiga och kanskre rentav djupa inlägg här på sistone, på min lilla matblogg, min lilla hörna - en av många tusen hörnor i världen... Så, återigen vill jag be er som kikar in och läser - ta vara på livet, njut i fulla drag av det ni har och försök sluta att sukta efter det ni inte har! Uppskatta de nära och kära, andas, ät, var glad. Sommaren är här och nu kan vi inte gå mot annat än ljusare tider. Sena sommarkvällar, grillning, mys och bad i solen.

Och slutligen, det finns saker att kämpa för. Här är ett utdrag från en lista jag skrivit idag, en lista om saker jag vill göra innan jag dör. För det finns en fin framtid med vackra stunder, som väntar för alla oss.
  • Ha röda rosor i min trädgård
  • Vandra i fjällen med någon jag älskar
  • Se en igelkotte
  • Segla och sola på klipporna
  • Somna i en hängmatta med någon jag älskar
  • Skriva en bok
  • Bada naken mitt i natten

Pestofisk med örtig pasta

Vet ni en sak? Det fungerar med vanlig gammal hederlig hushållsost också! Nu pratar jag såklart pesto, som är fruktansvärt gott. I vanliga fall brukar man ju riva i en generös bit svindyr parmesanost, men nu hade vi ingen sådan hemma. Och till alla er som älskar pesto men vill spara 60 spänn på en ostbit - det fungerar med vanlig ost också. För jag gjorde nyss pesto, klickade ut den på en fin torsbit som fick åka in i ugnen. Och vet ni vad, det blev fysjuttsingen smarrigt! Tillsammans med örtkryddad fullkornspasta blev den en perfekt sommarrätt.

4 personer
1 näve basilikablad
lite färsk persilja
1 näve riven ost
4 msk ekologisk olivolja
3 msk pinjenötter
1 stor vitlöksklyfta
rejält med peppar & lite salt
1 dl vatten
4 portioner vit fisk
några stänk fisksås/salt
4 portioner pasta
½ ekologisk grönsaksbuljongtärning
½ dl vatten
1 msk hackad persilja
1 nypa smulad rosmarin
1 nypa smulad oregano

sätt ugnen på 180 grader
1. Hacka vitlöken grovt, riv osten, hacka basilikan och persiljan. Kör basilika, persilja, vitlök, salt och peppar, ost, pnjenötter, vatten och olivolja till krämig konsistens i hushållsmixern.
2. Smörj en ugnssäker form, lägg i fisken. Stänk över lite fisksås/salt. Smeta ut peston på fisken. Grädda i ca 15 minuter.
3. Koka pastan, häll av en liten skvätt hett kokvatten när pastan är klar, ca ½ dl, ned i en kopp. Smula i buljongtärningen, rosmarin, persilja och oregano. Blanda.
4. Blanda buljongblandningen med pastan, servera till fisken och grönsaker.

 


Älskade jordnötssmör

Blir galen snart! Hur kan jordnötssmör vara så sjukligt gott? Det borde nästan drogklassas, man blir ju helt beroende när man väl öppnat en burk, i alla fall så blir jag det :o)

Just nu, eller rättare sagt igår kväll, öppnade jag en ny burk jordnötssmör (ja, alldeles ensam i mörkret mitt i natten... behovet var starkt, om jag säger så). Denna gång blev det vår vanliga sort jordnötssmör från Green Choice som är ett krämigt jordnötssmör som dessutom är ekologiskt. Vi brukar köpa sorten "smooth", men denna gång köpte pappsen fel, så det blev varianten "crunchy", vilket inte heller är helt fel. Lent, mjukt jordnötssmör med massor av små bitar hackade jordnöttet. Smaskens.



Som sagt så öppnades burken igårkväll, men det måste ha blivit något fel. Jag misstänker att någon måste ha stulit jordnötssmör från burken! För jag kan inte förstå, det är bara halva burken kvar! Och jag, ja jag känner mig inte alls skyldig till den katastrofen... Eller kanske, gör jag det? Mja... Vi kan säga såhär, jag vet mycket väl att detta jordnötssmör är sjukt gott!

Så, dagens tips: Köp er en burk, ni jordnötsälskare, och ni andra - det är värt att prova! Man kan göra så mycket med jordnötssmör, ha på smörgås tillsammans med kiwi, äpple eller banan, baka med, äta direkt ur burken, laga mat med - ja, massor! Finns på Coop, det är i alla fall där vi köper våra burkar! Kostar ca 30 kronor om jag inte minns fel.


Tävling

Jag vill ha en extra liten lott till denna tävling, så jag tänkte skriva lite om den här! Det är en spännande tävling som har med bakning att göra där man bland annat kan vinna en goodie bag med smått och gott, och få medverka på baksidan baka.se. Det låter ju inte helt fel, eller hur? Klicka på bilden nedan så kommer du till tävlingen, om du vill konkurera ut mig vill säga... :o)


Träning i sommar

Nu har jag planerat klart hur min sommar ska se ut tränings- och hälsomässigt! Jag har legat som en döende soffpotatis de senaste veckorna, vilket är lite trist då min kondition som jag äntligen lyckats bygga upp nu troligen sjunit ner till noll igen. Men, är man sjuk så är man, och det är viktigt att låta kroppen vila! Sen behöver man ju inte ligga och sova bort dagarna och tröstäta jordnössmör för det... Men ni vet hur det kan bli :o)




Det här klarar jag! Kan vara en envis jäkel bara jag vill!


Choklad att dricka

Choklad kan inte läka några sår, kanske lappa ihop dem lite för stunden och få en att känna sig lite bättre, men mer än så är det inte... Men, kall choklad på en liten skvätt grädde, ekologisk fin kakao, en gnutta socker och iskall mjölk förgyller vilken stund som helst, dag som kväll, eller varför inte på morgonen till en smarrig smörgås. Detta är min favorit, och det är såhär jag gör kall choklad, nu och förevigt, oboy kan slänga sig i väggen! :o)


1 härlig kopp
2 msk grädde, valfri fetthalt allt från matgrädde till fet
2 tsk kakao
2 tsk socker
mjölk från en kossa

1. Blanda grädde, kakao och socker till en härlig gegga.
2. Häll på mjölk

ps. jag brukar aldrig mäta, utan öser i lite hipphopp som det blir bara. det blir gottigt ändå, en skvätt grädde och en rejäl hög kakao kan göra underverk. ds

Biskvier....Biskvier...

Jag hatar biskvier. Jag har gjort dem så otroligt, otroligt många gånger nu. Det går som en maskin, göra bottnar, vispa kräm, smeta på en klick kräm på varje biskvi, forma till toppar, frys in, doppa i choklad... Och så vidare. Men, vet ni vad som irriterar mig mest? Att jag under hela denna tid räknat fel på priset. Förstår ni, jag har räknat helt ock hållet tokfel på priset för biskvierna. Jag har tagit 55 kronor för 20 stycken, i tron om att de kostar 36 kronor att göra. Men nej, så var icke fallet. De kostar 50 kronor att göra. Jag har alltså, efter ca 5 beställningar på biskvier med detta pris, bara tjänat 5 kronor per gång. Och biskvier är ingenting man bara svänger ihop på en timme, nej, det tar en hel kväll.

Ikväll har jag återigen gjort biskvier. Men denna gång var det ingen beställning. Jag har nämligen dragit mitt strå till stacken, eller rättare sagt, klasskassan, som verkligen behöver fyllas på. Så, imorgon kväll blir det "partajj" på vår skola, med fika, musik, teater och vernissage som vår klass anordnat. Ska bli roligt, och jag är glad att jag bara har hand om fika/cateringsdelen, att öva på teater och ordna med annat hade jag verkligen inte haft tid med just nu. Skolan rullar på alldeles för fort, och jag kan inte förstå varför man lägger massor med uppgifter på de två sista veckorna. Kan någon annan förklara det fenomenet för mig?

Att tänka efter

Jag ska försöka ta tag i bloggen, när jag orkar igen.
Just nu har jag även massor av plugg i skolan, min mentala nivå ligger på noll och matlagning ligger långt ifrån mitt intresseområde just nu i livet. Det känns som om så mycket bara kretsar kring mat och ätande, speciellt när man är så intresserad av matlagning, hälsa osv och till och med driver en blogg. Så, jag måste fråga er där ute, ni matintresserade. Blir ni inte, ibland, bar jäkligt trötta på mat?! Är jag den enda som känner ibland att "Nej, fy. Inte ett recept till. Nu vill jag bara äta den mat som ställs fram på bordet av någon annan och slippa tänka på allt."

Kanske är det bara jag, som tröttnat lite på det jag brinner mest för i livet, eller kanske, så har jag bara en vilopaus från mitt intresse? Jag hoppas på det sista, för jag känner ändå, att någonstans där långt inom mig finns ändå den där glöden och passionen för hälsa, mat och bakning kvar i mig - såklart. För ni kommer då aldrig få se Frida med en Billys pizza eller Ekströms smulpaj, då käkar jag hellre mossa.

Det här blev ett väldigt luddigt inlägg, men så är det ibland, livet är väldigt luddigt. Väldigt konstigt. Livet kan spela en ett spratt ibland, svänga och kränga runt, upp och ner, i olika banor och riktningar som man själv ibland överhuvudtaget inte vill, eller kanske inte orkar bry sig om. Men det gäller att någonstans försöka ha kvar en gnutta kontroll över vad som sker, hur man mår och vad man gör för val i sitt liv. För det är just Ditt liv du lever i, så se till att verkligen påverka vad som sker i just Ditt liv.


Det här har med mycket annat än mat att göra, vilket ni kanske också förstår. Men kan ni inte hålla med mig om att det är så viktigt att ta hand om livet, om sig själv och sina nära? Jag börjar bli en sådan människa som struntar i allt, jag är så trött på detta jäklans ekorrhjul som vi alla springer omkring i varje dag. Frukost, fralla, kaffe, fort iväg till jobb och skola, hem igen, stressad, laga mat, helt slut, tv och slutligen sängen. Sedan vaknar man upp till exakt samma vardag igen. Ibland kan jag inte bara låta bli att undra, - Vart sjutton finns poängen med allt detta?

Jag har bara lust att gå min egen väg. Älska min familj, mina vänner, göra val som jag mår bra av. Lära mig att älska mig själv. Äta det jag tycker om och det jag mår bra av, göra saker som jag trivs med och som jag vill göra. Men, jag finner mig själv gång på gång sitta fast i ekorrhjulet och knappt klara av en enda sak av allt det jag vill med mitt liv. Så, du lilla vän som orkat läsa hit, jag vill säga dig en liten sak! Stanna upp där och nu, när du knatar som bäst i hjulet, stanna upp och tänk efter. Vart är du i ditt liv? Är du lycklig? Vad händer runt omkring dig, är det så här du vill att ditt liv ska se ut? Eller har även du, som jag, bara byggt upp en fasad kring dig själv som du lever efter och tror att du mår bra inuti?

Mår inte bra

Hej alla kära bloggläsare!
Jag känner mig inte pigg, varken psykiskt eller fysiskt, så nu tar jag en liten paus från bloggen!
Varför just bloggen, det vet jag inte, men känner att jag måste fokusera på annat ett litet tag... Så vi hörs igen på måndag, om jag inte får blogglust igen innan dess!

Ta hand om er nu, och njut av solen! Sommaren är faktiskt här, och även om jag inte kan njuta av den just nu, så är det ju alldeles underbart ljuvligt utomhus! Kram på er! :o)



Dra upp ljudet på högsta och kolla in min lilla kissekatts nya dans! =)

Biffgryta med ananas

Idag lagade jag mat för första gången på årata, kändes det som... Jag var dock inte superhungrig vid maten, då jag åt frukost klockan tre idag. Vadan detta!? Kanske ni undrar? Jo såhär, jag vaknade halv åtta, trodde jag skulle gå till skolan, men icke, Frida var ännu inte piggelin, så jag gick och lade mig igen och somnade om. Bara det att jag sov som en stock ända till 14.15. Helt sjukt!

I alla fall - middagen blev riktigt god! En krämig gryta med lök, många härliga kryddor och så lite sötma från inlagd ananas. Knepet med att få mat riktigt god, tycker jag, är att inte snåla med kryddorna. Drar man på lite med kryddkvarnarna blir det så mycket mer smak i maträtten! Mums!

4 personer
4 biffar
1 stor gul lök / 2 st mellan
paprikapulver
oregano
rosmarin
basilika
svartpeppar
1 ekologisk köttbuljongtärning
3-4 dl matgrädde
1 liten burk ananas i skivor + spadet
pasta & grönsaker

1. Strimla köttet, skiva löken. Bryn köttet i omgångar, en strimlad biff i taget. Mjukstek sedan löken.
2. Blanda köttet och löken i grytan, strö över alla kryddor, några stänk av varje. Tänk på att smula oregano, basilika och rosmarin (torkade kryddor) i handen innan de tillsätts, då kommer smaken ut mer ur krydorna.
3. Tillsätt grädde, ananasspad, smula ned buljongen och låt koka upp. Låt sedan puttra under lock i ca 20 min. Koka pasta under tiden. Innan servering, dela ananasringarna i mindre bitar, rör ned dem och låt puttra 1 min så de blir varma.

Ben & Jerrys Strawberry Cheesecake




Nu mina vänner, är jag frisk som en nötkärna! För jag fick en Ben & Jerrys - då blir man superfrisk! (Vi kan i alla fall hålla humöret uppe och låtsas. Vi ignorerar slemhostan och febern för en stund, och glädjer oss över glassen!)
Jag beställde en Half Baked, men fick hem en Strawberry Cheesecake, men det gör inget, för jag vill smaka alla sorter. Var tyckte jag då om denna lilla glass? (Som jag för övrigt tryckte i mig nästan helt själv... mår illa nu.)

Smak: Väldigt söt, tyvärr hade glassen en väldigt konstgjord jordgubbssmak - trodde jag skulle slippa det hos Ben & Jerrys! Kakbitarna var goda, men alldeles för lite. Och vart var cheesecaken?!
Konsistens: Krämig glass, lite "seg-söta" jordubbsbitar, krispig kaka.
Betyg: 1/5
Kommentar: Nej, fy för denna glass, jag blev besviken! Riktigt besviken, jag kommer inte köpa den igen! Ska det vara en sån dyr glass som Ben & Jerrys ska den vara riktigt bra - det var du inte lilla Strawberry Cheesecake!
Ingredienser: Grädde (24%), socker, vatten, kondenserad skummjölk, jordgubbar (11%), sojaolja, äggula från utehöns, majsstärkelse, färsk ost (1,5%), vetemjöl, grahamsmjöl, mjölkfett, vegetabilisk olja, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl, karragenan, pektin), naturlig arom, citronjuice, salt, honung, melass, emulgeringsmedel (sojalecitin), citronjuicekoncentrat, fläderbärskoncentrat, bakpulver (natriumbikarbonat)

Tips till en sjukling?

                                     



Nej! Nu får det vara nog, jag är fortfarande sjuk! Igår började jag må bättre, men nejdå, imorse vaknade jag upp med 38 graders feber... Nu börjar jag bli trött på det här!

Har ni några tips på hur man ska kurera sig bäst? Något filmtips? En smarrig tröstmacka? Det känns som om jag måste anstränga mig för att verkligen vila rätt nu! Om man ändå hade en Ben & Jerrys...

 


Läsning för en sjuk

Jag sitter just nu och myser i mitt stora varma täcke, tillsammans med skön musik från den underbara artisten Paolo Nutini, och Buffés senaste tidning! Jag har än så länge bara kommit till sidan 10, men redan hittat massor av härliga recept som kommer att göras till sommaren! Jag känner på mig att det kommer lagas massor av härlig sommarmat hemma hos oss, bjudas på picknick, trädgårsfester och grillanade i vår stora inglasade altan... Jag längtar! För att ge er ett litet smakprov på tidningen, kika på detta, som låter fruktansvärt gott!

    "Grilla purjolökar tills de är alldeles kolsvarta utanpå men mjuka inuti. Skala av det yttersta lagret och snitta lökarna nästan helt igenom på längden. Lägg dem på aluminiumfolie. Smula i getost, ringla över honung och lägg på ett par timjankvistar. Gratinera på grillen under lock. Smaka av med salt, svartpeppar och olivolja."
Buffé s. 9, nr 5, 2010
   
Är det bara jag som tycker det låter läskigt smarrigt? Mjuk purjolök med timjan, getost och honung... Smaskens! Har ni inte fått hem tidningen i brevlådan? Då är ICA snälla nog att ge ut recept från tidningen, dem hittar ni här. Nej, nu ska jag fortsätta läsa tidningen, och kanske bläddra mig igenom några gamla Allt om mat-tidningar, jag har nämligen fått flera kassar av en bekant, så det finns att läsa! Det är så härligt att sitta och drömma om sommaren, för nu är den snart här :o)


Räkpanna med paprika

Detta är en mild och god rätt som jag vuxit upp med, då detta nämligen är en pappa-specialité. Det vill säga, jag har själv aldrig lagat den! Men, den dagen lär nog också komma, men tills dess, mumsar jag på min pappas smarriga räkpanna. Själv är jag inte så förjust i någon typ av varm paprika, men just i denna gryta har jag börjat lära mig att kunna äta dem. Gillar man inte paprika kan man ju annars bara peta bort dem, eller ersätta paprikan med lite extra lök istället!

Jag kan inte receptet riktigt exakt, det mesta blir på en "höft" när pappa mixtrar i köket, men följer ni detta recept blir det nog helt klart supersmarrigt!


4 personer
1 kg räkor med skal
5 dl grädde (vi tog en fet och en matgrädde)
3 msk bitter martini
1 stor gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
salt & peppar
2 msk ekologisk chilisås (ex. felix)
1 stänk currypulver & paprikapulver
2 msk tomatpuré

(skala räkorna!)
1.
Dela löken på länden, skala den. Lägg löken med snittytan nedåt, och dela ännu en gång på längden. Skär nu löken i skivor. Strimla paprikorna.
2. Fräs lök och paprika tillsammans med kryddorna tills löken mjuknat, ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, chilisås och grädden. Smaka av med martini.
3. Låt puttra samman, rör sist ned räkorna, låt allt bli varmt i någon minut. Servera till jasminris!


Här kommer svaren :o)

Vad är dina intressen om man inte räknar mat? :D
Jag är en riktig naturmänniska, älskar att gå omkring i skogen och plocka bär och svamp, att vandra i fjällen är något jag gör varje sommar och inte skulle kunna leva utan! Att slå upp tältet, titta ut över fjällandskapen, de snöiga topparna och en flock renar lite längre bort – det ljuvligaste på jorden!

Vad är det godaste du vet? Finns receptet med här på bloggen?
Hm… Det godaste jag vet… Det är nog krabba, nybakad baguette (Leilas recept såklart!) och ett glas äppelcider. Det är mums för en Frida.

Vad vill du göra när du har tagit studenten? / Vad vill du bli?
När jag tagit studenten, dvs. om 2 år planerar jag att arbeta utomlands ett år, antingen som Au Pair eller genom andra kontakter (släkt i England t.ex.) Sedan vet jag inte vart jag tar vägen, men ett arbete inom hälsa, mat, ekologi, mänskliga rättigheter eller politik lär det nog bli. Fast jag kan också tänka mig att arbeta med unga och deras psykiska hälsa i någon form.

Har du några djur?
Ja! Jag har två katter, en supergosig och en djävul! En svart schäferflicka som heter Cinqa, och ett gäng höns. Och för att inte glömma, några alldeles nykläckta små kycklingar som piper så sött! (Tidigare i mitt liv har vi också haft kaniner och underlater, men det var några år sedan)

Hur ofta lagar du vegetariskt?
Vi äter vegetariskt ca 2 gånger i veckan, men det varierar. Just nu har vi mycket ekologiskt kött i frysen som måste ätas upp. Men ca 2 gånger i veckan är mitt motto, sedan fisk 1-2 gånger och rött kött resten.

Vilken är din favorittårta?
Vilken svår! Jag är inget fan av tårtor direkt… Men måste jag välja just en tårta så tar jag nog marängtårta med glass, grädde och jordgubbar.

Vad är det knasigaste du nånsin ätit?
Oj, jag vet inte, vad svårt! Men denna rätt var väldigt speciell… Haha

Har du nånsin provat att baka franska macarons?
Nej, jag har varken ätit dem eller bakat dem! Blir nog att prova till sommaren.

De skulle va jättekul om du ville lägga ut ett förslag på studentbuffé!
Det kan jag göra till helgen!

Vilken är din favoritkaka du bakar?
Utan tvekan denna citronmarängpaj, bland det godaste jag vet!

Hur länge har du hållit på med bakning och sådant?
Mitt intresse började för ca 2 år sedan, sedan har det bara växt!

Din största dröm?
Med betoning på dröm, att öppna ett eget bageri/konditori med tillhörande café, men det viktigaste av allt: Att bli lycklig!

Godaste ingrediens att ha i ett bröd?
Salt, helt klart, utan salt blir brödet smaklöst! Sedan älskar jag hel kokt dinkel, brödet blir lite mera ”tuggigt” och saftigt. Sen är det aldrig fel att slänga i en påsen hackad torkad blandad frukt.

Tips på en bra och billig frukost?
Gröt, t.ex. havregrynsgröt, råggröt osv. med blåbär från skogen på.

Vad är ditt motto?
Att ta vara på glimtarna och guldstunderna i livet. Livet är kort, så se till att njuta varje dag! Unna dig saker i livet, för nästa dag kan det vara för sent.

Vad är ditt bästa bloggtips?
Att skriva det man själv tycker är roligt att läsa om! Skriv varierat, om saker du gillar och försök att inspirera andra.


Första frågestunden!

Jahapp, då tänkte jag ha min första frågestund! Ni får fråga vad ni vill, jag kommer sammanställa svaren imorgon sent på kvällen, så ni har tills dess på er :o)
Fråga om recept, om mig, om kost och hälsa, personliga saker - vad ni vill veta helt enkelt!

Ha nu en trevlig helg så hörs vi igen på lördag om inte annat dyker upp!


Såhär söt vill jag också vara! :o)


Vimsiga linssoppan med citrongräs

Idag blev det soppdag hemma hos Hanssons. Jag har stått i verkstan hela eftermiddagen och börjat på mitt livs första metallarbete, vi får se hur det blir, kommer berätta mer sen på bloggen om ni är intresserade! Hur som helst, efter allt detta arbetande så kändes en enkel linssoppa lagomt att svänga ihop. Och jag måste faktiskt få skryta lite, den blev väldans god! Tyvärr blir det ju ofta supergott då man inte använder recept, utan höftar lite med alla ingredienser, så detta blir ett flummigt recept som ni får tolka själv efter eget tycke och smak!



4 portioner
2 gula lökar eller 1 jättestor
2 stora vitlöksklyftor
1 tsk timjan
extrastark curry
paprikapulver
3 lagerblad
spiskummin
2 msk vitvinsvinäger
1 ekologisk buljongtärning (veg/kyckling, vet inte vad jag tog)
1,5 dl röda linser, torkade
1 tetra (500g) ekologiska passerade tomater
5 dl vatten
2 rejäla nypor torkat hackat citrongräs/färsk hackad

1. Hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en teflonkastrull, tillsätt alla kryddor, vinäger, smulad buljongtärning och kycklingfond, låt puttra någon minut. Tillsätt sedan löke och viltök och mjukstek i några minuter.
2. Tillsätt passerade tomater, kokhett vatten, citrongräs och linser. Låt koka i drygt 5 minuter. Plocka upp lagerbladen och mixa soppan slätt.
3. Späd ev. och låt sedan soppan puttra någon minut under lock.

Älskade weetabix - med blåbär!

Japp, jag tuggar på. Mina älskade weetabis är så förbaskat goda, jajamen! Jag är inne på min tredje förpackning nu, i och för sig har jag två igång samtidigt, en i skolan och en hemma, men jag vill verkligen påstå att weetabix har blivi en av mina bästa vänner. (I alla fall bland de i skafferiet!) Så krispiga, frasiga, mumsiga och nyttiga. En härlig smak som går att kombinera med alla möjliga tyber av bär, frukt eller smaksatt yoghurt. Har ni inte provat så säger jag bara - testa! Detta är dock kanske inte något för er sockermänniskor, då weetabix inte är sött, mjukt och sliskigt. Men för oss som gillar fras och rustik smak, ja då är detta en tiopoängare!



Nej, nu ska jag äta upp min frukost och sen gå till bilden för att måla på min broccoli! Ja... Alltså inte en riktig broccoli då. Eftersom jag går bild och form gör vi många olika typer av projekt och arbeten, denna gång var det form (dvs. någon typ av skulptur) som stod på schemat, så vad gjorde inte lilla Frida då... Självklart, en broccoli i gips! Vem vill inte ha en sån på köksbänken?

Kinabullar i sötsur sås

Denna spännande köttbullerätt har vi ätit två dagar i rad nu - lika bra att mumsa upp resterna på en gång ibland! (Speciellt då frysen är full av matlådor, kött och rester...) Men det gör ingenting, för detta är smarriga köttbullar med smarrig och spännande sötsur sås! Jag rekommenderar verkligen att mixa såsen lite slarvigt med stavmixer, den blir mer krämig och smaken fördelas mer jämnt på det sättet. Detta är en maträtt som jag tror kan gå hem väldigt väl hos såväl småbarn som vuxna, och allt däremellan!

4 pers
1 liten svensk gul lök
500 g ekologisk köttfärs
2 msk maizena majsstärkelse
1 dl vatten
1 ½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk sesamolja (eller oliv)
Sötsur sås:
1 tomat
1 röd paprika
½ dl bostongurka/hackade pickels
2 msk sesamolja (eller oliv)
1 liten burk ananas i skivor + spadet!
1 ekologisk hönsbujongtärning
2 ½ dl vatten
3 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
2 msk kallt vatten
2 msk maizena majsstärkelse
1 msk soja
fullkornsnudlar
grönsaker

1. Finhacka löken och blanda med färsen. Blanda maizena med vatten, blanda ned i färsen tillsammans med salt och peppar. Forfma till köttbullar och stek dem.
2. Sås: Skär tomat och paprika i småbitar. Värm olja i en traktörpanna och fräs paprikan mjuk. Lägg i bostongurka, tomat och ananasringarna skurna i bitar. Häll i 1 dl ananasspad, buljongtärning och vatten. Låt koka upp, tillsätt med vinäger och socker.
3. Vispa samman maizena och kallt vatten, vispa ner i såsen. Koka upp och mixa ev. lite slarvigt med stavmixer. Servera till köttbullarna, eller lägg köttbullarna i såsen, plus nykokta fullkornsnudlar.

Avokadosmörgås i solskenet

Hej Solen! :o)
Vad glad jag är att du äntligen börjat ge oss dina vackra, värmande strålar allt oftare. Du tinar upp min själ och ger min hud en fin och härlig brunhet. Tack du lilla sol.

Jajamen, solen gör mig glad! Blir inte ni automatiskt piggare och gladare av att gå ut i solen? Jag vaknade upp med insikten "Helvetes-jävla-piss-dag", för att vara helt ärlig. Men efter en skön promenad i solen med Paolo Nutini i hörlurarna, några glädjehopp och springspurtar på ängarna, fyra härliga vitsippebuketter - så var min själ äddad denna dag. Jag har suttit i solen så länge att jag somnat, blivit röd om kinderna och glad inombords. Äntligen vår!!
    Självklart passade jag på att fylla på med lite energi efter promenaden, och vad passar inte bättre då än en härlig avokadosmörgås och en knaprig morot till lunch? Hade vi haft tomatpuré hemma så hade mackan även bestått av det, men nu var den tyvärr i vanlig ordning slut. Däremot kunde jag toppa med årets första skörd av härlig basilika!... Så smörgåsen, ja den blev god ändå, till och med utan tomatpuré


Mina goda lunch bestod av:
½ knäckebrödsrundel
1 liten avokado
6 oliver med fyllning
massor av Lime Pepper
(tomatpurre!)
basilika
Och en mumsig morot.


Plantorna flyttar

Solen värmer ljuvligt idag! Har varit ute större delen av dagen och pysslat med min odling, men även bara suttit och njutit av solen. Min odling har gått sådär i år, de växte upp fint från sina små frön men sedan en dag så glömde jag att vattna.. Så typiskt. Men, nu har de fått växa upp ännu en gång och denna gån har i alla fall det mesta överlevt, dock ser squashen lite krassliga ut men vi får hoppas på att de har en inre kraft som snart börjar verka...

Älskade vovven har också legat och njutit av solen hela dagen. Trots att hon är en svart schäfer med mycket päls så älskar hon att steka i solen, jag förstår inte hur hon klarar av den stekheta hetta som hon borde uppleva där under den svarta pälsen - men hon bara njuter och tycker det är skönt, knepig liten dam det där!
    Apropå soligt väder och vovven så ska hon och jag nu ta och snöra på oss gympaskorna och ge oss ut på en långpromenad. Fast ja, Cinqa får traska utan skor, såklart. Ca 1 mil blir det, med musik i öronen och solen värmandes från ovan, ska bli härligt. Imorgon blir det IKEA hela dagen, så det är lika bra att njuta fullt ut av solen idag.

För övrigt har jag även genomfört dagens goda gärning. Jag har nämligen räddat den lilla krabaten här ovanför från att drunka! Den låg nämligen hjälplös och flöt omkring i en av våra vattentunnor på gården. Stackars liten, alldeles trött och blöt. Men, jag fiskade upp den med en liten pinne, så förhoppningsvis fick den en trevlig dag ändå i solen :o)

Chokladtårta med smarrig chokladkräm



En av mina bästa vänner Maria beställde en chokladtårta till sin pappa som snart fyller år. Självklart ställde jag upp och bakade en mycket saftig chokladtårta fylld med härlig chokladkräm och toppad med chokladglasyr. Trippel i choklad helt enkelt. Chokladkrämen smaksatte jag med lite extra stark kaffesmak, eftersom jag har på känn att det går hem hos denne födelsedagsherre. Kanske inte den roligaste dekorationen, men med tanke på hur trött jag var tycker jag att jag fick till den rätt bra klockan tio på kvällen :)



Receptet kommer från allt om mat
225 g smör
2,5 dl farinsocker
100g mörk choklad
4 äggulor
4 dl vetemjöl
2 tsk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
4 st äggvitor
Chokladkräm:
2 msk starkt kaffe
50 g mörk choklad
75 g smör
1 dl florsocker
Glasyr:
200 g mörk choklad
3 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl crème fraiche fetvarianten

1. Sätt ugnen på 175°. Rör samman smör och socker till en mjuk jämn massa. Värm mjölken försiktigt i en kastrull tillsammans med chokladen tills den smält.
Låt blandningen svalna. Rör ner äggulorna en i taget i smör- och sockerblandningen.
2. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en skål. Blanda ner det samt den avsvalnade chokladmjölken i smörblandningen lite i taget.
3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och blanda ner det i smeten.
4. Kläm fast ett smörpapper i botten av kakformen. Smöra och mjöla kanterna.
Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen ca 50 minuter. Låt den svalna något innan den tas ur formen och får kallna på galler.
5. Fyllning: Lägg kaffe och choklad i en skål över hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt. Låt det svalna lite grann. Rör samman smör och florsocker i en skål och rör därefter ner den smälta choklad- och kaffeblandningen. Dela kakan i 2 bottnar och lägg fyllningen emellan. Lägg ihop kakan.
6. Glasyr: Smält chokladen i en skål i ett hett vattenbad. Låt chokladen smälta helt och blanda ner florsocker och vaniljsocker. Blanda ner creme fraiche lite i taget. Blanda om till en jämn blank smet. Täck tårtans kanter och ovansida med glasyr och ställ tårtan kallt.


En sanning

Livet är förjävligt, trots att det har sina små glimtar.

Mitt liv går i tusen bitar om och om igen - men jag försöker ihärdigt pussla ihop dem.

Jag börjar dock tvivla om det går över huvud taget.

Grattis - DU har förstört mitt liv.

Känner du dig nöjd nu?

Känns det som en seger?

Känner du dig stark som har trampat ned mig och mina kära?

Jag har bara en sak att säga dig:

Jag hatar dig och jag hoppas att jag aldrig mer behöver se dig, i hela mitt liv.

Beställningstårta

Mina beställningar till min lilla "bakfirma" rullar faktiskt på förvånansvärt bra helt plötsligt. Idag säljer jag 30 biskvier och en gräddtårta, på torsdag 40 biskvier, och på fredag en maffig chokladtårta. Roligt! När man bakar oftare så blir man bättre på det. Även fast jag inte bakar tårtor så jätteofta märker jag hela tiden att rörelserna när man täcker tårtan och liknande går "lättare", det hela fungerar mer som en vana än något nytt och läskigt.


Att bre biskvier och doppa dem i choklad går nästan som på en maskin nu för tiden. Men självklart händer det hela tiden oförutsägbara händelser - men sånt är livet! Igår till exempelt råkade jag tappa ner alla mina beställningsbiskvier i stora frysen... Jag kände paniken resa sig längs ryggraden, men det gick bra! Det var bara att plocka upp dem igen, smörkrämen hade tack och lov redan stelnat lite så de ändrade inte form. Sedan var det bara att vänta tills de var frusna, och doppa dem i smarrig choklad. Recept på bottnar och biskvier hittar du här på min lilla blogg. Som förresten fyllde 1 år igår! Grattis lill-bloggen :o)

Efter träningen mumsar jag på....



Vem är Frida?

Jag läser själv en helt drös med bloggar - de flesta inriktade på mat och träning. Och visst kommer man på sig själv med att bli ännu mera nyfiken på personen som skriver bloggen. Vem är den där killen eller tjejen bakom all mat, bakning och träning? Nu vet jag inte om ni är så jättenyfikna på mig, men med min egen erfarenhet av andra bloggar och min egen nyfikenhet i bagaget så tänkte jag nu skriva lite korta fakta om mig själv. När jag la ut en bild på mig på bloggen blev ju det uppskattat - så vi får se vad ni tycker om lite mer detaljer om mig!

  1. Jag älskar att skriva och har en liten "dold" talang...
  2. Tomatpuré direkt ur tuben gillar mina smaklökar!
  3. Odla är något som jag tycker om, och solmogna jordgubbar från trädgården är bland det godaste som finns
  4. Jag har gjort saker som jag aldrig skulle skriva här på bloggen.
  5. Jag har haft en rätt tuff och sorglig uppväxt
  6. Jogga är något jag hatar - men jag tvingar på mig joggingskorna ändå
  7. Så kallade "bimbosar" är en grupp personer som jag är allergisk mot
  8. Efter gymnasiet planerar jag att jobba utomlands ett år
  9. Jag går bild och form på gymnasiet - men ibland känner jag att jag passat bättre på konditorilinjen, men jag vill absolut inte byta ut min skola - den är den bästa jag någonsin gått på!
  10. Jag kommer från Stockholm men bor nu i södra Hälsingland

Herr rödbeta och fru morot i gott sällskap




Jag har tidigare lagt upp ett recept på riktigt smarriga vitlöksstekta morötter. Idag tänkte jag göra det till köttfärslimpan med kantarellsås, men när jag såg två små ensamma rödbetor som började få lite knorvig hud bestämde jag mig för att rädda dem! Så, istället för enbart stekta morötter blev det även rödbetor, och några ändringar i receptet - och det blev faktiskt till och med godare! Timjan är en krydda som vi i vårat kök använder för lite, den är ju så god. Tror jag ska köpa mig en påse frö och så lite till sommaren!


2 personer
1 rödbeta eller 3 små
1 stor morot
olivolja
2 vitlöksklyftor
3 dl vatten + ½ ekologisk grönsaksbuljong
1 tsk torkad timjan
½ tsk torkad basilika
1 nypa torkad rosmarin, smulad

1. Skala rödbetorna, skiva dem på längden ca 3 gånger och skiva sedan,  skala moroten, dela på längden och skiva.
2. Hetta upp olivolja i stekpannan, fräs rödbettor och morot i ca 5 minuter. Värm under tiden vattnet tillsammans med buljongen i en kopp i mikron tills vätskan är het och buljongtärningen löst sig. Häll över i stekpannan, låt koka på högsta värmen tills all vätska kokat bort.
3. Pressa i vitlöksklyftorna, strö över kryddorna, tillsätt lite mer olivolja och mjukstek några minuter. Sätt på ett lock, stäng av plattan och låt stå tills maten är klar, eller servera direkt. (Blir lite godare om den får stå några extra minuter och gotta sig på spisen)

Kokostårta med marängtäcke

Om det undgått någon, så kan jag ju tala om att jag älskar att baka! Jag tar varje tillfälle som ges att få vispa, blanda och framförallt, spritsa och dekorera. Inte minst för att det alltid gör andra människor glada att bli bjudna på både något gott och vackert, men även då det är lugnande för mig och min kreativitet får löpa fritt när jag spritsar, förvandlar en marsipanklump till en ros eller låter några dl mjöl bli till ett stort saftigt surdegsbröd. Härligt!

Så, nu till Valborg tog jag självklart tillvara på tillfället då nästan hela kompisgänget vara samlat, och bakade en tårta. Vi är alla stora fan av kokos, så självklart fick det bli en kokostårta med ett rosa hjärta på toppen, för att representera vänskapen emellan oss glada vänner. Vi är ett mysigt gäng och jag gillar er alla :o)



100 g mjukt smör (rumstempererat eller snabbt uppmjukat i mikro, men ej smält)
4,8 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1,5 dl socker
1 kopp Superfine socker
4 stora äggulor, lätt slagen
½ tesked vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
Kokosfyllning
4 stora äggulor, spara vitorna till marängen
1,5 dl socker
6 msk majsmjöl/maizena
1 nypa salt
7 dl mjölk
110g riven kokos
½ tsk vaniljpulver/1 tsk vaniljsocker
Marängglasyr 

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 25 cm i diameter.
2. Vispa med elvisp samman grädde och mjukt smör tills fluffigt, 1 till 2 minuter.
3. Tillsätt socker och vispa ca 3 minuter till, vispa sedan i en äggula i taget. Vispa tills blandningen är fluffig igen ca 3 minuter.
4. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Varva lite mjölblandning i taget med gräddfilen eller annan vätska, fortfarande med elvisp, nu på låg hastighet. Börja och sluta med mjöl, blanda slutligen i vanilj.
5. Häll smeten i kakformen och grädda i ca 30 minuter, medan kakan gräddas och sedan svalnar gör du kokoskrämen.
6. Vispa lätt samman äggulorna i en liten skål. Blanda socker, majsstärkelse och salt i en kastrull. Vispa gradvis i mjölk. Koka på medelhög värme tills banlingen tjocknar, ca 10 min.
7. Vispa ned en skvätt varm mjölk i skålen med äggulorna för att temperera. Häll långsamt  ned varm äggulesmet i kastrullen under ständig omrörning. Låt puttra under omrörning, på låg värme tills blandningen börjar bubbla, 5 till 6 minuter. Ta bort från värmen. Rör i kokos och vanilj.
8. Häll krämen i en skål och låt den svalna, utomhus eller i kylskåp.
9. Dela tårtbottnen i 3 delar, fördela krämen mellan två lager. Gör i ordning marängkrämen och täck tårtan med den, spritsa och dekorera fritt. Låt stå i kylskåp över natten eller i rumstemp om den skall ätas samma dag. Håller ca 3 dagar.


Marängglasyr ~ "7 minute frosting"

Detta är en söt och aningen klibbig glasyr att täcka tårtor och andra bakverk med. Den är relativt lätt att göra om man har en hushållsmaskin som även kan vispa, annars kan man vara två stycken och hjälpas åt att hålla elvispen och sköta sockerlagen på spisen. Denna marängglasyr, eller även kallad frosting, är väldigt fluffig och lättarbetad utan att vara klibbig, mycket enkel och rolig att både spritsa och arbeta med spatel för att täcka en tårta.



Denna sats räcker till 1 stor tårta

1,5 dl + 2 msk socker
1 msk ljus majssirap
4 stora äggvitor, rumstemperatur
2 msk vatten

1. Blanda i en kastrull socker, sirap och vatten. Låt puttra tills sockret smält och det blivit en tjocknad karamell, ca 5 minuter.
2. Under tiden i maskin eller förhand med elvisp vispar du äggvitorna till maräng, ca 3 min. Tillsätt 2 msk socker. Ta bort sockerlagen från värmen och häll ned den i marängen i en strid fin stråle medans den vispas.
3. Vispa glasyren på tills den svalnat, 5 till 10 minuter. Använd genast, täck ditt bakverk, spritsa eller vad du föredrar.

bildkälla


Kikärter

Nu på eftermiddagen tog jag mig en jogging/promenad-runda på 4,5 km. Det var väldigt jobbigt, då jag enbart ätit frukost och somnat vid 3 på natten, så efter träningen var jag yr och riktigt hungrig. Blir man inte väldigt glad av att se en öppnad förpackning smarriga kikärter i kylskåpet då? Jo - det blir man! Kikärter är så himla gott, och inte bara det, utan även också riktigt nyttiga


Jag åt ca ½ förpackning efter min träning idag, det ger ca 160 kcal, inte så onödigt mycket kalorier där inte - men fullproppat med massor av fullvärdigt protein, vitaminer och minareler samt kolhydrater, som vår kropp behöver efter fysisk aktivitet. Jag åt det mesta naturellt, bara avsköljda direkt ur förpackningen, men sedan kryddade jag även med curry. Nam nam. Kikärter är så "saftiga" om man nu kan säga det om bönor, konsistensen är ljuvlig och smaken likaså. Jag tycker att det är bättre, både för ekonomi och miljö att koka sina egna ärter och bönor. Men det kan vara bra att ha någon färdigkokt variant på lager om du plötsligt inser att du är i behov av lite bönor och ärter!

Lite senare ikväll kommer det upp ett recept på en smarrig kokostårta som jag bjöd mitt kompisgäng på nu på Valborg. Efter massor av socker från både tårta och godis så känner jag mig redo för en skön arbetsvecka, med massor av nyttig smarrig mat och energi till såväl plugg som träning :o) Visst är det härligt att få unna sig riktigt smarriga saker till helgen?

 


Svar på kommentar

Anna: Hej och tack för din fina kommentar! Detta bröd är enkelt att svänga ihop. Du kan byta ut t.ex. solroskärnor mot lite extra mjöl eller andra nötter och frön du gillar! Annars är Leila Lindholms filmjölkslimpa riktigt smarrig, du kan byta ut filmjölken mot mjölk (ta lite mindre mjölk då) eller t.ex. yoghurt. Annars kan du ju även göra klassiska scones med smör, och ha i russin och linfrön i degen :) Smarrigt. Hoppas du får lite inspiration där borta i Australien! Spännande att vara där, mitt drömjobb att jobba på en farm i Australien faktiskt... Fast med stor betoning på dröm. Har du sett serien McLeod's Daugters så vet du vad jag talar om! Ha det bra!

RSS 2.0