Curry sub-sandwich
1 stor portion
ca 1/4 pkt jäst
ca 2 dl vetemjöl
ca 1 dl vetekli
1 skvätt olivolja
1 tsk salt
sallad
tomat
avocado
sojakorv
mjölk
redningsmjöl
curry
gurka
paprika
1. Blanda ut jästen med ca 2 dl ljummet vatten. Med en träslev knådas mjöl och salt sedan ned. Låt jäsa ca 1 timme.
2. Baka ut till en tjockis-baguette. Låt jäsa ca 30 min. Grädda i 200 grader ca 10-15 minuter, spraya med vattenflaska då och då för att få en god skorpa. Låt brödet svalna en aning.
3. Skiva sojakorven, koka upp sojakorv, curry och en skvätt mjölk. Red av med redningsmjöl så att du får en currystuvning.
4. Fyll brödet med grönsakerna och currykorven. Ät.
Ostfyllda köttfärsbiffar
Biffarna blev goda, men det gäller att salta rejält, vilket jag tyvärr inte gjorde. Till serverade jag ett misslyckat potatisexperiment, man måste prova för att veta vad som funkar! Andra tillbehör var coleslaw, tomater och oliver. Olivernas sälta passa utmärkt till de matiga biffarna som påminner lite om grekland.
600g ekologisk köttfärs
1 ägg
ströbröd
salt
svartpeppar
1 gul lök
dijonsenap
kapris
timjan
saganakiost eller annan ost, någon mögelost skulle nog vara gudomligt gott
1. Blanda köttfärs, ägget, ströbröd, salt, lite extra salt, riven gul lök och svartpeppar.
2. Tryck ut till fyra stora platta biffar. På ena halvan av biffen breder du ut en klick senap, strör över lite timjan, hackad kapris och några tunna skivor saganakiost eller annan ost.
3. Vik över den naturell sidan så att fyllningen göms, tryck ihop kanterna så att osten stannar kvar i paketet.
4. Stek i smör och olivolja ca 10 minuter. Servera med t.ex. potatisgratäng. Mums! :)
Sallad till middag
Jag hade dessutom tur och fick en god gul paprika. Paprikor brukar kunna smaka riktigt äckligt faktist, en stark smak av kemikalier. De ekologiska är de allra godaste! Har man inte råd med ekologiska paprikor så är det säkraste kortet en gul paprika, de är mildast. Men det ekologiska är verkligen godare, fast inte godare än egenodlade förstås...

I min sallad:
Rödlök
Avocado
Gul paprika
Gurka
Tomat
Ekologiska grekiska oliver med kärna
Kiwi
Torkad oregno, hemodlad
Grönt syrligt äpple
Lidl - Fortfarande inte min grej
Jag tycker det är så onödigt att t.ex. köpa tyska mejeriprodukter när vi i Sverige verkligen borde handla mer svenskt, dels eftersom de Svenska bönderna minskar i antal år efter år. Öppna landskap pratar alla om, men varför då springa och handla tyska varor?
Okej saker att handla på Lidl: Frukt och grönt, svenska mejeriprodukter, godis och ekologiskt kaffe (som för övrigt var den enda ekologiska produkten jag kunde se). Jag hittade väldigt god vit choklad, som jag kanske kommer att köpa igen. Men för övrigt är det nog bara osten och möjligtvis lite billiga tomater som kan locka mig dit. Jag vill ha ekologiska morötter och svensk mjölk på köksbordet!


Haiti behöver också mat
Jag har skänkt 100 kronor till Läkare utan gränser. Det är en seriös organisation med frivilliga arbetare. Det gäller att finna en seriös organisation, och helst inte någon som Rädda Barnen eller liknande, där chefer sitter på sina höga positioner med fantasilöner. Detta inlägg kanske inte har så mycket med mat att göra, men mat påverkar oss alla. Vi har det som hobby att blogga om, medans vissa inte har mat för dagen och svälter till döds. Gör något för världen Du med.
Stekta bananer i kolasås
för en lycklig person
1 banan
ca 2 msk råsocker
ca 1 tsk ljus ekologisk sirap
smör
vaniljglass
1. Dela bananen på hälften, skär bitarna på längden.
2. Lägg en klick smör i stekpannan, häll på ca 2 msk råsocker, en liten klutt sirap.
4. Stek bananerna till önskad konsistens och sockret smällt till en bubblande härlig sås.
5. Häll upp i skål tillsammans med denna ljuvliga kolasås som nu bildats med bananerna. Servera med vaniljglass.
(Ush, tänk vad tv kan förstöra. Jag hade sjunkit ned i fåtöljen med mina ljuvliga bananer och började titta på ett program, om hur man tar ut inälvorna ur en gris. FY! Inte passande till efterrätt kan jag säga. Ush. Byt kanal.)
Grapefruktstund
1. Skala frukten.
2. Lossa en klyfta, snitta den längst med den trekantiga "ryggen" på klyftan, skala nu lätt av hinnan.
3. Stoppa in i munnen och njut av graperfrukten i en helt annan dimension än tidigare! :o)
Sallad en ensam lördag
Är jättesugen på att baka något, men det känns lite larvigt att baka när man är helt ensam hemma? Om man inte satsar på att svulla rejält, förstås :) Jag är inte så ofta hemma, men det händer väl någon gång sådär. Vad brukar ni äta och göra ensamma helgkvällar? Baka? Äta tacos själva? Vad blir det egentligen för helgmys på egen hand? Jag är så nyfiken!
Nej, nu ska jag vandra iväg till köket och ta fram älsklingskniven, för det är dags att skära tomater och annat gott. Som sällskap har jag en lång spellista med massor av härlig blues på hög volym. Ibland är livet lite härligt ändå, fast man bara går hemma i pyjamasbyxorna och njuter! :)
Träning!
Men, träna gör jag ändå! Tack vare att jag går på en såpass bra skola som jag gör så kan jag träna på luncherna. Skolan erbjuder nämligen lunchpass, vilket är alldeles fantastiskt. Jag tänkte nu lägga upp ett exempel på hur en veckas aktiviteter ser ut för mig. Utöver min lilla planering så går jag även till skolan upp för ett brant (jävla) berg varje dag, det är en tortyr på morgonen kan jag lova!
Att börja simma startade jag med denna vecka. Jag fick en idé i söndags -"jag kanske borde börja simma?". Och nu finns det ett 11 gångers kort på badhuset i min plånbok. Perfekt nu när det är snö och kallt, då vill man inte ge sig ut för att jogga i kylan.
Guacamole
Gurka, tomat, blomkål, champinjoner, morötter, chorizo, stekt halloumi (ostekt till mig), och dipp!
Både idag och imorgon är det plugg som gäller, trots att jag hellre hade sysslat med andra saker. Jag gick till ICA på deras 20 års jubileum för ICA-kortet, kan dock inte kalla det någon vidare hejdundrande fest direkt. En liten, liten bit kladdkaka med vispad grädde var det man blev bjuden på. Inget att hurra för, ICA. Jag snodde dock åt mig två bitar, hihi :) En chokladkaka fick man visseligen för att man varit med och tävlat i deras tipspromenad, men jag hade hellre tagit emot Tia-lotten som utlovades på baksidan av frågeformuläret. Men men, en chokladkaka rikare...
1 stor avokado eller 2 mindre
en rejäl skvätt örtsalt
en nupa chilipulver efter smak och styrka
ca 3 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
2 rejäla msk gräddfil
1. Gröp ur avokadon, skär vitlöken grovt.
2. Mixa alla ingredienser väl med stavmixer. Smaka av med ev. mera salt eller citronsaft.
Naturgodis

Mina favoriter bland naturgodis, som säljs av bland annat Exotic Snacks och Parrot, och som mer än gärna får följa med hem i min godispåse till helgen är följande:
Kaneläpplen i yoghurt

Paranötter och Macadamianötter
Paranötter i yoghurt
Cashewnötter doppade i yoghurt
Kanel och chokladtäckta mandlar
Kokostoppar Yoghurt
Torkad cuantaloupemelon (otroligt god!)
Det är pågrund av naturgodis som jag blivit galen i vit choklad den senaste tiden. Yoghurtmassan som många av mina favoriter är täckta med smakar nämligen som vit choklad. Sött och härligt! Ikväll väntar en myskväll med syster, grönsaksdipp med olika röror till middag, toscaäpplen med vaniljglass till efterrät, sedan mys i soffan med bra filmer, naturgodis och för syster en påse Polly. Hoppas ni får en härlig helg! :)
Blogghjälp
Jag skulle vara otroligt tacksam om någon kunde ge mig lite tips på hur man gör kategorier! T.ex. under "Kött & Fågel" så skulle jag vilja göra underkategorier med t.ex. "Köttfärs" "Smörgåsar" och liknande. Så, någon underbar snäll hjälpsam människa där ute som skulle vilja hjälpa lilla mig? För jag är verkligen inte teknisk av mig!
Varma ärter med sällskap
1 gul lök
1 tsk vetemjöl
1/3 isberssallad
2 nävar frysta ärter (ca 300-400g)
½ ekologisk veg. buljontärning
1 dl vatten
1 tsk smulad oregano/mynta, eller annan krydda du tycker om
svartpeppar
1. Skala och dela löken i två delar. Hacka den ena, skiva den andra. Mjuktek i smör några minuter.
2. Strö över vetemjölet, rör om.
3. Skiva salladen. Tillsätt sallad, ärter, vatten och smulad buljongtärning. Låt puttra samman 5 minuter.
Servera till kött, fisk eller vegetarisk rätt. Eller varför inte bredvid en god soppa tillsammans med rostat lantbröd?
Rom och krusbärsmarmelad
Några kex, god marmelad, lagrad ost, lite cram cheese, en kopp thé och livet känns genast bättre. Jag har nog sett för många matklipp av Nigella och Jamie Oliver, för detta börjar verkligen likna ett klassiskt English Afternoon Tea! Men det är så härligt att bara mysa ibland, det är sådant man behöver göra för att slappna av. Inte åka iväg på dyrt spa, åka flygplan runt halva jorden eller äta piller för att varva ned. Lite fika, en bra bok eller lite skön musik kan göra vilken söndag som helst till en bra dag innan arbetsveckan drar igång igen.
Rom och krusbärsmarmelad
1 liter krusbär, frusna/färska
ca 350 g syltsocker
3 msk rom
1. Koka upp krusbär och syltsocker, lå koka ca 5-8 min.
2. Rör ned rom.
3. Häll upp på burkar diskade i diskmaskinen, låt dem svalna. Förvara i kylen/frys in.
Underbar sallad med dubbel ost
2 dl kokt pasta
2 tomater
lite tunt hyvlad fänkål
peppar
en skvätt mangobalsamvinägrette
olivolja, en skvätt
oregano
½ burk sardeller, grovt hackade
1 avocado
3/4 pkt salladsost (ex. euroshoppers, den är god)
1 pkt halloumiost´
blandade grekiska ekologiska oliver med kärna
3 soltorkade tomater
½ rödlök
ca 5 blad isbergssallad
1. Blanda pasta, olivolja, vinäger, peppar, oregano, sardeller och soltorkade tomater.
2. Skär salladsosten i kuber. Blanda allt utom halloumiosten.
3. Stek halloumiosten, servera den nystekt till salladen med mangobalsamvinägretten som tillbehör.
Hallon och päronsmoothie
1 portion
2 dl ekologisk naturell yoghurt (gärna arlas, den är godast)
1 moget päron
ca 2 dl hallon
1. Skär ned päronet, tillsätt tinade hallon och yoghurt.
2. Mixa, häll upp i ett glas.
Ibland kan jag dricka bara en smoothie till frukost, men det mättar inte särskilt länge. Ett gott tips är att servera smoothin till en god gröt. Här valde jag mannagrynsgröt med blåbär. Det var första gången som jag kokade och åt mannagrynsgröt, jag börjar faktiskt tycka att det är gott, fast tyvärr, lite för fiberlöst ur näringssynvinkel. Men vad gör det egentligen, det är kosten i helhet som bör vara nyttig och fiberrik, man behöver inte rata och välja bort en del produkter så länge man äter vairerat, nyttigt och fiberrikt för övrigt.
Tacopaj med frasig botten

Pajbotten:
1,5 dl vetemjöl
1 dl vetekli
½ dl grahamsmjöl
75g g smör
1 skvätt mjölk
1 tsk salt
Fyllning:
ca 3 dl färdig tacofärs
1 liten burk ekologisk majs
1 skivad tomat
½ hackad rödlök
2 dl lätt créme fraiche
½ dl sweet chilisås
½ dl chilisås
2 tsk paprikapulver
riven ost
1. Kör ingredienserna till pajbottnen i en hushållsmixer tills degen går ihop till en boll. Tillsätt mer mjölk ifall degen är för torr/mer mjöl ifall den är för lös. Tryck ut degen i en pajform, ställ in den i kyl, frys (eller utomhus i kylan) en stund så att den får stelna.
2. Sätt ugnen på 225 grader, förgrädda bottnen i ca 10-15 min.
3. Lägg i tacofärs, rödlök, tomater och majs. Blanda créme fraichen med chilisås, sweet chilisås och paprikapulver. Bred detta över pajen.
4. Strö över riven ost, grädda pajen ca 20 min, tills osten smält och pajen är genomvarm. Servera till en sallad.
Janssons Frestelse
Fast jag kan förstå det, vad vissa människor gör med sina Janssons frestelser det vet jag inte, men de är inte alltid goda, så vitt vet jag. Men denna simpla lilla Jansson, var förträffligt god, och inte alls grynig som vissa tenderar att bli! Trixet är att använda mellangrädde, enbart, och inte riva potatisen.
ca 2 portioner
ca 6-8 potatisar
1 gul lök
1 burk ansjovisfiléer
1 tetra ekologisk mellangrädde (2,5 dl)
ekologiskt ströbröd
1. Skala, skiva och strimla potatisen fint med en kniv.
2. Skala, dela och skiva löken tunt. Stek löken mjuk i smör.
3. Tag lite av löken och "smörj" ugnsformen med den smörstekta löken.
4. Öppna ansjovisburken och spara spadet där i. Varva lök, potatis och ansjovis, avsluta med potatis.
5. Häll på grädde och ansjovisspadet, strö över ekologiskt ströbröd. Grädda ca 30-45 minuter på 225 grader.
Jansson är gott tillsammans med rödbetor, knäckebröd och inlagd gurka. Eller som jag åt, tillsammans med en köttbullemacka, som sedan slutade med att allt, jansson, köttbullar, rödbetor och inlagd gurka hamnade på knäckebrödet. Riktigt, riktigt god kombination måste jag säga!
Kryddig bacon och broccolipasta
En härlig vinterpromenad på Julafton med pappa och vovvarna
Jag har bestämt mig för att försöka ha tre riktlinjer att följa detta år. Jag kan inte säga löften, för då är det lättare att man bryter dem...
1. Slappna av mer
2. Unna mig själv saker oftare
3. Låta bli kylskåpet på kvällen
Nu kommer hur som helst ett gott recept på en enkel och god pastarätt! För såhär efter alla helger är lusten att stå ytterligare i köket inget som kanske lockar särskilt många. Därför är det enkla och nyttiga recept som gäller! Och för vår del här hemma: äta av all mat som vi har i frysen. Hela vår frys är full av soppor, matlådor och massor med annat. Det är dags att börja rensa ut det gamla och fylla på med nytt och fräscht, för nu är det faktiskt ett nytt år!
4 portioner
1 pkt ekologisk bacon
1 stor gul lök
2 nävar broccoli, tinad
2 vitlöksklyftor
1 burk skivade champinjoner
½ krm chilipulver
1 tsk paprikapulver
örtsalt och peppar
1 tsk gurkmeja
1 krm spriskummin
4 portioner pasta
1. Sätt på pastavattnet.
2. Skiva bacon, hacka löken, pressa vitlöken. Fräs detta i olivolja.
3. Tillsätt avrunna champinjoner, låte dem fräsa med en stund.
4. I med tinad broccoli och kryddor. Stek tills allt är varmt. (Här kan du, om du vill, hälla på en mellangrädde)
5. Servera med nykokt pasta och ev. t.ex. sweet chilisås, créme fraiche.