Three layer apple cake
Prova denna äppelkaka, oavsett om du äter den som den är tillsammans med vaniljglass (vilket jag tror är den godaste kombinationen) eller om ni gör en tårta av den, muffins - vad som helst. Denna äppelkaka är... otroligt god, helt enkelt, för att inte smöra för mycket för denna enkla kaka...

Ingredienser
113 g osaltat smör, smält
4,7 dl mjöl
2 ½ tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
3/4 tsk salt
4,7 dl farinsocker
2 stora ägg
4 äpplen gärna olika svenska sorter, skalade, två grovt riven och två i tärningar
4 stora äggvitor
2,3 dl socker
1/4 tsk salt
340 g smör
Beskrivning
1. Värm ugnen till 175 grader. Klipp bakplåtspapper och lägg i botten på en springform ca 20 cm i diameter, smöra och bröa kanterna på formen.
2. Rör ihop mjöl, bakpulver, bakpulver, kanel, ingefära och salt. Vispa i en stor skål ägg och socker ljust och pösigt, vispa ned smöret och rör sedan ned äppeltärningar och de rivna äpplena. Vänd ned mjölblandningen utan att röra för mycket.
3. Grädda ca 30 min tills en sticka kommer ut ren. Låt kakan svalna i formen, vänd den sedan ut ur formen och dela den i tre delar (eller ät kakan med vaniljglass).
4. Över en kastrull med sjudande vatten, vispa i en värmesäker skål ihop äggvitor, socker och salt tills sockret har löst sig,tag bort från värmen. Vispa med elvisp blandningen pösigt och kyl den sedan ca 15 minuter. Vispa sedan blandningen hårt tills toppar bildas. Tillsätt smör lite i taget och vispa sedan 5 min.
5. Bred ett ganska tunt lager kräm på varje botten och täck sedan hela tårtan med smörkrämen. Låt den stelna i kylskåp, där den kan förvaras i ca 4 dagar. Tårtan är godast rumsvarm.
Grovt surdegsbröd
Som jag nämnt tidigare älskar jag Fazers bröd "Rågkusar", och jag börjar äntligen närma mig ett bröd som liknar dem! Syrligt, fullpackat med aromer och med en otroligt hård och god knaprig yta. Detta bröd var så hårt och kompakt att jag fick jobba och slita länge med att skiva mina tunna skivor och frysa in i plastpåsar. Men det var det värt. Vilket underbart gott och rustikt rågbröd, knaprigt på ytan men mjukt inuti - precis som det ska vara.
Surdeg
Att göra en surdeg är enkelt, faktiskt nästan löjligt enkelt. Surdegar blir alltid lite olika från gång till gång, vilket är roligt att se. Man kan behålla sin surdeg i kylskåpet, då vilar den och man "matar" då surdegen 1 gång i vekan med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. En surdeg tar 5 dagar att göra.
Bild lånad härifrån
Dag 1:
2 dl ljummet vatten + 2 dl rågmjöl
Dag 3:
1 dl ljummet vatten + 1 dl rågmjöl
Dag 4, kvällen innan bakningsdagen:
1 dl ljummet vatten + 1 dl rågmjöl
Förvara din surdeg i plastburk med löst åtsittande lock på ett varmt men rumstempererat ställe, t.ex. ovanpå kylskåpet, där brukar det vara varmt.
Vissa testar allt möjligt med sina surdegar och det finns många olika variationer, t.ex. att riva ned äpple, eller blanda ned filmjölk.
Sist jag gjorde surdeg så exploderade den ena plastburken, surdeg överallt ovanpå kylskåpet! Den ena av mina burkar innehåll även ca ½ dl filmjölk, men jag vet tyvärr inte om det var den med filmjölk eller den naturella som exploderade. Men det spelar ingen roll, för det var lika bra fart på båda två.
För att unvdika explosioner: sätt alrdig på locket helt på burken du förvarar surdegen i. Luft måste kunna cirkulera och när surdegen jäser måste den få luft för att kunna expandera, annars flyger locket av och du kommer mötas av en aningens kladdig röra!
Nougatcrisp
nougat
rice crispies
choklad
1. Hacka nougaten i mindre bitar. Lägg dem i frysen på ett fat så länge.
2. Smält choklad. Rör ned rice crispies.
3. Lägg genast en liten "klutt" chokaldtäckta ricecrispies på varje nougatbit. Låt stelna.
Rocky Road

300 g mörk choklad 70%
1 näve minimarschmallows/marshmallows klippta i mindre bitar
1 dl skalade pistagenötter
2 dl saltade jordnötter
1 näve dumlekola
1. Smält chokladen, låt den svalna lite.
2. Blanda alla ingredienser, bred ut på bakplåtspapper, låt stelna. Skär i lagomt stora bitar.
3. Mumsa, njut och glöm aldrig bort detta godis!
Leilas lingonpaj
Vill du också ha pepparkakssmak i degen, så följ Leilas goda recept på mördeg, men tillsätt pepparkakskryddor, antingen färdiga på påse (fast sådant fusk sysslar inte jag med, hihi), eller tillsätt 1 tsk vardera av kanel, ingefära, kardemumma och malna kryddnejlikor. Prova denna paj om du gillar lingon, för den är underbart god!
Mördeg:
300 g smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 ägg
2-3 msk kallt vatten
(pepparkakskryddor)
Fyllning:
4 paket (á 225g) frysta lingon
2 tsk malen ingefära
3 dl strösocker
2 dl lingonsylt
2 ½ dl potatismjöl
Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker
Gör så här
1. Skal: Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader.
5. Kavla ut 2/3 av mördegen och klä ett pajskal 26 cm i diameter.
6. Låt överbliven deg hänga över kanten.
7. Blanda lingonen med ingefära, strösocker, lingonsylt och potatismjöl och fyll pajskalet, se till att blandningen fördelas jämt över pajskalet.
8. Pensling: Vispa upp ägg och mjölk.
9. Kavla ut resten av degen till ett runt lock. Pensla degkanten med äggblandningen. Lägg över det utkavlade locket, pensla och strö över råsocker.
10. Ta ut stjärnmått med ett litet pepparkaksmått.
11. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär av deg som hänger över kanten.
12. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i 45-60 minuter.
Biskvier
Biskvier är en klassisk konditorbit. Personligen föredrar jag biskvier med chokladsmak, då är det bara att röra ned ca 2 msk kakao i smörkrämen som biskvierna fylls med. Dessa är dock naturella, men minst lika goda! Anledningen till att biskvin inte är så vacker och har små "knoppar" i chokaldskalet är på grund av att jag råkade bränna chokladen lite. Den smakade dock lika gott, så jag använde den faktiskt ändå. Ibland misslyckas man lite, men om man aldrig misslyckas så lär man sig heller ingenting. Jag har lärt mig att göra en sak i taget. För många projekt på gång samtidigt innebär ofta att något av dem går snett.
20 stycken
150 g mandelmassa
1 äggvita
½ dl socker
Fyllning:
5 msk socker
5 msk vatten
2 äggulor
150 g smör
2 tsk vaniljsocker
ca 170 g mörk blockchoklad
en klick smör
1. Riv mandelmassan. Vispa mandelmassa, äggvita och socker krämigt med elvisp.
2. Klicka ut klickar på bakplåtspapper, fukta fingertopparna och tryck ut dem tills de är platta och runda, med en radie på ca 4-5 cm. Grädda dem på 175 grader i ca 5 minuter, håll koll. Låt dem svalna på bakplåtspappert, pilla sedan försiktigt loss dem.
3. Låt socker och vatten koka samman tills lagen tjocknat, ca 5-10 minuter.
4. Vispa ned en äggula i taget. Kom ihåg att vispa direkt när äggulan landar i den heta lagen, annars får du kokt ägg i smeten :) Låt smeten svalna.
5. Skiva smöret till klickar, kör smöret FÖRSIKTIGT i mikron tills det är mjukt, men INTE smält. (alt. låt det stå framme tills rumstemperatur, men jag glömmer alltid detta, så jag kör i mikron istället, hihi)
6. Vispa kraftigt ned en klick smöre i taget i äggsockerlagen. Smaksätt med vaniljsocker.
7. Fördela smeten på 20 st bottnar, forma dem sedan till toppiga biskvier med hjälp av en spatel.
8. Frys ned dem, smält chokladen, rör ned smöret i chokladen, doppa sedan biskvierna.
Biskvier går utmärkt att förvara i frysen, så gör gärna dubbel sats och ha ett gäng redo att ta fram!
Underbart vörtbröd
steg 1 skållning:
2 dl svagdricka
100g rågmjöl
steg 2, raskdeg:
1 dl porteröl
1 ½ pkt jäst
100g rågmjöl
2 ½ dl russin
steg 3, bortgöring:
1 ½ dl porteröl
1 ½ dl brödsirap
4 dl svagdricka som kokats samman till 2 dl
4 tsk mald pomerans
1 tsk malda nejlikor
1 msk malen ingefära
½ msk malen kardemumma
50 g smält smör
5 dl rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl
smör till pensling
1. Skållning: Häll svagdrickan kokande över mjölet och rör till en slät massa tills temperaturen är 50 grader (i bakmaskinen/bunken)
2. Raskdeg: Rör ut jästen tillsammans med 1 dl porteröl, blanda ned detta och rågmjölet i bakmaskinen, knåda i ca 10 min, låt jäsa i 30 min. Blötlägg under tiden russinen i vatten.
3. Bortgöring: Värm 1 ½ dl porteröl, sirap och den hopkokta svagdrickan (2 dl), samt kryddorna till 35 grader. Häll ned detta över raskdegen.
4. Tillsätt smält smör, mjöl och salt och knåda ca 12 minuter.
5. Sila russinen, arbeta in dem i degen. Låt jäsa i ca 45 minuter till dubbel storlek.
6. Tag upp på bakbord, dela i 2 delar, lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa ca 60 min. Spraya bröden två gånger under jäsningen.
7. SÄtt ugnen på 250 grader, spraya bröden grädda dem sedan i nedre delen av ugnen ca 5 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader. Efter ytterligare 10 minuter öppnas ugnslyckan en gång så att ugnen luftas och man undviker att bröden spricker. Grädda dem ytterligare ca 30 min.
8. Tag ut bröden ur ugnen när de är färdiga, man skall kunna knacka på brödens botten, pensla dem med smält smör och låt bröden kallna på galler. Njut!
Bakningsrace framför mig!
Här är min otroligt fula planering som jag gjort. Jag har den som bakgrundsbild på datorn. Detta är ett tips till er alla där ute som har det stressigt nu till jul till exempel, elle bara behöver hålla koll på läget under en period. Jag rekommenderar dock att satsa på att göra en vackrare planeringskalender än vad jag lyckades med, haha!
Pepparkakshus 2009
Jag har ännut inte bestämt mig om jag skall spritsa lite kristyr och ev. pudra över lite florsocker. Jag tycker att huset är så rustikt och mysigt redan nu, så det kanske inte behövs någon extra dekor? Fast samtidigt kan en spritsning med kristyr liva upp huset, men även förstöra det.
Vad tycker ni?
Biffstroganoff
Konsistensen avgörs också när du bryner köttet till en gryta. Bryns inte köttet på ordentligt så kommer köttsaften att sippra ut ur köttet när grytan puttrar, då blir köttet torrt och segt. Bryner du ordentligt bevaras köttsaften och du får saftiga möra bitar i din köttgryta eller stroganoff. Så se till att fräsa på det ordentligt, det ska få en riktigt brun färg med knapriga stekytor, sedan kan du hälla på ingrediensrerna till den ljuvliga såsen eller skyn. För en gryta utan sås är ju ingen gryta alls, eller hur?
4-6 portioner
3 biffar á ca 100-150 g
2 gula lökar
4 msk tomatpure (kläm ut en rejäl klick bara)
1 klick chilisås på flaska (ej sweet chili, det ska vara chilisås som t.ex. Heinz)
salt och svartpeppar - ordentligt!
lite paprikapulver
1 pkt ekologisk mellangrädde (2,5 dl)
ca 3 dl mjölk
redningsmjöl
1. Putsa och strimla köttet. Bryn det ordentligt i en gryta tillsammans med smör och olivolja, ca 7-10 min.
2. Skala och skiva/hacka löken.
3. Tag upp köttet ur grytan, häll i olja och smör. Fräs löken på svag värme i ca 5 minuter.
4. Lägg tillbaks köttet, krydda, häll på grädde, tomatpuré, chilisås. Låt puttra i ca 30 min.
5. Späd med mjölk, smaka av med ev mer salt och peppar, red med t.ex. potatismjöl. Låt grytan puttra upp ordentligt. Servera till ris och grönsaker!
Gryta med fänkål, tomat & bönor
Detta recept kommer från min systers mycket användbara "Den stora vegetariska kokboken". I originalreceptet skall det dock vara råa tomater, men det är så mycket enklare, och faktiskt godare, med skållade tomater på burk! Glöm inte att blötlägga bönorna kvällen innan bara, för annars får ni vänta 16 timmar på maten, och det är lite väl lång koktid.
4-6 portioner
1 dl ekologiska torkade sojabönor + vatten
6 dl vatten
1 burk hela tomater
1 purjolök
2 fänkålar
3 msk ekologisk olivolja
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
salt och svartpeppar
500 g potatis (ca 9 st)
½ ekologisk grönsaksbuljong + 2 ½ dl vatten
2 ½ dl vitt vin
ev. pesto till servering
jag serverade även med massor av god stekt lök
1. Blötlägg bönorna över natten, häll bort vattnet. Koka dem sedan i 2 timmar tillsammans med 6 dl vatten.
2. Sätt ugnen på 175 grader. Häll burktomaternatomaterna i en ugnssäker form, skiva dem sedan grovt.
3. Skiva purjolöken, pressa ned vitlöken.
4. Tvätta och hacka fänkålen (skär bort de gröna småbladen), blanda allt detta i den ugnssäkra formen tillsammans med olivolja, timjan, lagerblad, salt och peppar. (Detta bör helst göras i förväg så att smakerna hinner utvecklas.)
5. Täck över med lock/aluminiumfolie och baka i 30 minuter.
6. Skala och hacka potatisen grovt, lös upp buljongen i hett vatten. Blanda ned detta plus vinet i formen, baka i ytterligare ca 45 minuter eller tills potatisen är klar.
Fixa fredagsmiddagen

Blanda ca 5 msk smör med 3-4 vitlöksklyftor i en liten skål. Låt stå i kylen tills ni skall äta.

Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatisen, förkoka den eventuellt i ca 3 minuter så tar tiden i ugnen kortare. Smörj en plåt med olivolja, vänd ned potatisen, peppra och salta den. Baka dem knapriga i ugnen ca 30-50 minuter.

Stek ex. 4 möra nötköttsbiffar i smör och olivolja till önskad konsistens, salta och peppra rikligt. Lägg upp på en tallrik, svep om med aluminiumfolie och låt bakas i ugnen tills löken är färdigstekt.

Tag två stora gula svenska lökar, skala dem och dela dem från "topp till tå", skiva sedan löken ganska grovt. Smält en klick smör (ca 1,5 msk) tillsammans med en skvätt olja. Låt det fräsa tills fette tystnat, släng då i löken. Stek löken på svag värme i ca 10 minuter, så att den blir mjuk och ser lite genomskinlig ut. Servera löken med örtsalt till.

Antingen fuskar du och köper en sås, men det är så enkelt att göra sin egen! Vi hade madeirasås i frysen, så vi behövde inte göra någon sås själva denna gång. Annan god sås är brunsås, som är riktigt enkelt och klassiskt att svänga ihop. Här är även två olike recept på madeirasås, ett från tasteline, och ett från recept.org. Madeirasås är lite syrlig, söt och väldigt god med en fyllig smak av madeiravin.
Älskade ägglikör
Nu är det slut mellan mig och ägglikören...Finns det någon eller något som kan dämpa min sorg? Finns det någon annat ägglikörschoklad där ute i den mörka, hemska världen?
Snyft...
Rödkålssoppa
Jag anger inga mängder i detta recept
Ta så mycket du vill och behöver, soppa är enkelt att lyckas med!
rödkål
rotselleri
vitkål
gul lök
kålrot
purjolök
1 ekologisk grönsaksbuljong + 2 dl vatten
1. Skala och hacka allting.
2. Fräs löken 5 minuter.
3. Tillsätt alla rotfrukter och låt dem fräsa med en stund.
4. Häll på kokhett vatten, och grönsaksbuljong. Låt allt puttra ca 30 minuter.
5. Smaka av med salt och peppar, eller annan kryddning om du föredrar det :)
Mysig tävling
Chokladtryfflar
Här är några förslag på smakvariatoner:
Rivet skal från apelsin, citron eller annan citrusfrukt
Glögg - ca 2-3 msk
God likör, rom eller liknande
Passerade hallon (ger dock inte så mycket smak)
Pepparkakskryddor, eller andra juliga kryddor
Chili
Pepparmyntsolja
Tänk på att du på en sats chokladtryfflar kan göra många olika smakvariationer. Dela bara upp tryffelsmeten i olika små skålar, och håll koll på vilka skålar som får vilken smaksättning! Mumsigt och kreativt att kunna välja mellan några olika sorter. Gör i ordning en fin burk eller bygg några fina små skyltar så att de godissugna kan välja smak själva.
20 stycken, minst, de är godast ganska små eftersom chokladtryfflar är väldigt mäktiga
250 g mörk choklad 70%
1 ½ dl grädde (mellangrädde funkar utmärkt)
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt (glöm inte denna ingrediens!)
1. Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.
2. Koka upp grädde och houng och häll detta över chokladen under mixning, tillsätt smör och flingsalt - mixa.
3. Häll över i burk (eller några olika burkar och rör ned smaksättningarna, vill du ha en enda smak på alla t.ex. mörk rom, tillsätt då smaksättningen tillsammans med grädden vid mixningen). Låt stelna i kyl under lock/plastfolie i ca 4 timmar.
4. Forma till kulor (det är lite kladdigt, men värt besväret), rulla dem i kakao.
Man kan även smaksätta kakaon som tryfflarna rullas i, detta kan vara ett litet enklare sätt att sätta olika twist på tryfflarna men ändå utgå från samma grund (inte smaksätta själva tryffeln vill säga).
Tips på smaksättningar att rulla dem i:
Kakao med kanel,
kardemumma,
eller en blandning av dessa eller/och andra goda kryddor
Råsocker med kryddor
Riven kokos
Strösocker med torkat rivet citron- eller apelsinskal
Ett sista tips: För att slippa kladdet med att rulla chokladtryfflarna kan man enkelt låta smeten stelna i t.ex. ischokaldformar istället för en skål i kylen. Man går dock miste om den goda kontrasten mellan torr kakao (med eventuell smaksättning) och smältande god tryffel. Men detta sätt funkar också utmärkt att använda sig av! Då kan man även dekorera med en liten silverkula, spritsad vit choklad eller liknande.
Hur du än väljer att göra dessa tryfflar så lovar jag att de blir goda :)
Svampsås med soltorkade tomater
2,5 dl ekologisk mjölk
1 stor burk skivade champinjoner
1 stor gul lök
½ tsk smulad oregano
½ tsk smulad basilika
salt och peppar
ca 6 soltorkade tomater
2 msk sherry/madeira eller annat gott
1. Sätt på pastan!
2. Finhacka löken. Fräs lök och svamp i en stor traktörpanna.
3. Häll på grädde och mjölk, rör ned kryddorna. Låt puttra tills pastan börjar bli klar.
4. Skiva de soltorkade tomaterna ganska grovt, rör ned dem och sherryn/madeiran eller annat gott vin/sprit. Låt puttra samman. Servera till nykokt pasta och grönsaker, även gärna bönor för gott och nyttigt protein!
Vintersallad
1 bit vitkål
1 rödbeta
2 morötter
1 rött äpple
3 msk koncentrerad ekologisk apelsinjuice
russin och pumpafrön att strö över
1. Skala och strimla rödbeta och morötter. Tvätta av och strimla äpplet, strimla även vitkålen.
2. Blanda alla ingredienser i en skål. Strö över frön och russin!
Lussebullar med mandelfyllning
Receptet skall räcka till 40 bullar, om ni inte gör monsterbullar som jag gjorde, då räcker det till 20 stycken!
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 påsar saffran (à 0,5 g)
1 sockerbit
1 burk kesella, valfri fetthalt (250 g)
1,5 dl socker
½ tsk salt
ca 14 dl mjöl
75 g rumsvarmt smör
100-150 g riven mandelmassa
1,5 tsk kanel
rivet skal av 1 mandarin
1. Smält smöret och häll i mjölken. Värm det tills vätskan är fingervarm.
(tag fram smörbiten till fyllningen så att den hinner bli rumstempererad)
2. Smula jästen i degbunken, häll på vätskan och rör/kör tills jästen löst sig.
3. Stöt saffran med sockerbiten i en mortel. Tillsätt saffran i vätskan, sedan kesella, socker och salt.
4. Häll i mjölet lite i taget, hellre lite för lite än för mycket, för mycket mjöl = torra bullar. Kör tills degen är blank och smidig. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter, till dubbel storlek.
5. Blanda fyllningen.
6. Lägg upp degen på bakbord, dela i 2 delar. Kavla ut till en stor fyrkantig platta. Bred hälften av fyllningen över halva degen.
7. Vik över den obredda delen. Skär (enklas med degskrapa) remsor ca 2 cm breda. Dela dem, fast inte ända upp, så att de ser ut som ett par byxor. Vrid "byxbenen" runt om varandra, och forma sedan längden till en knut eller valfritt motiv.
8. Fortsätt med resten av degen, låt bullarna jäsa på plåtar med bakplåtspapper under en duk i ca 45 minuter.
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och en skvätt mjölk, strö över pärlsocker, mandelspån eller tryck ned några russin.
10. Grädda bullarna på 225 graders ugnsvärme i ca 5-10 minuter.
Njut med glögg eller kall mjölk!
Mjuk brunpepparkaka med chokladfudge
Julbakandet är äntligen igång, och i fredags så bjöd jag mina vänner på en mysig julfika. Brunpepparkaka är en av mina favoritkakor, och om jag ska vara ärlig så är den faktiskt godare utan chokladfudgen på toppen. Men det blir en härlig och annorlunda twist på kakan med chokladfudge ovanpå, och kakan blir genast lite roligare att bjuda på. Det är nog tack vare gräddfilen som denna kaka håller sig såpass mjuk och saftig. Ett gott tips är även att röra ned 1 dl lingonsylt i smeten! Detta är nästan en obligatorisk julkaka, men i ärlighetens namn så är enligt mig faktiskt själva smeten mycket godare än kakan, hihi...
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 1/4 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk mald ingefära
2 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk kanel
1 tsk malen kardmumma
1. Smält smöret och låt det svalna, under tiden vispar du ägg och socker vitt och pösigt.
2. Tillsätt gräddfilen och smöret.
3. Blanda mjölet med bakpulver och kryddor i en separat skål. Rär sedan ned det i smeten.
4. Häll smeten i en smord och bröad form (sockerkaksform om du ej skall ha fudge). Glöm inte att spara lite smet i bunken att mumsa på....
5. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i ca 30-60 minuter, beroende på formens storlek. Stickan skall vara torr, men kakan får inte övergräddas :)
Kryddig chokladfudge
Detta recept kommer från vinnaren av kladdkake-SM! Men jag ändrade lite, såklart...
200 g mörk choklad
1,5 dl mellangrädde
1 tsk honung
1 stor kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk kanel
½ tsk färdigmalen
1. Stöt kanelstången och kardemummakärnorna lätt i en mortel.
2. Koka upp grädde, houng och endast de stötta kryddorna. Drag bort från plattan och låt detta stå i tio minuter.
3. Hacka under tiden chokladen, häll den i en bunke.
4. Koka upp grädden igen, häll den sedan genom en finmaskig sil ned över chokladen. Rör tills chokladen har smält. Tillsätt 1 tsk kanel och ½ tsk kardemumma. Röra röra. Bred sedan fudgen ovanpå kakan, låt svalna i rumstemperatur med folie ovanpå kakan.
Jag lät kakan vara kvar i sin springform tills servering, då först lossade jag på formen. Kakan håller sig mjukast på så sätt :)
Köttbullar med sardeller

600 g köttfärs
5 sardellfileer
1 msk vetemjöl
1 dl mellangrädde
1 dl keso
en nypa franska örter (frysta)
1. Hacka sardellerna.
2. Blanda alla ingredienser till en smet. Rulla, rulla.
3. Värm upp olja och smör i en stekpanna. Stek köttbullarna ca 10 minuter, tills de är genomstekta. Servera med grönsaker och pasta (och ketchup...).
Fikon till frukosten
Kokoswok med kikärter
1 påste frysta wokgrönsaker (300-500g, beroende på antal matgäster)
1 stor gul lök
2 stjälkar citrongräs eller saften av 1 lime + lite rivet skal
1 burk kokosmjölk
2 tsk grön thailändsk currypasta
1 tsk torkad ingefära
1 tsk torkad koriander
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
½ tsk gurkmeja
1 tetra ekologiska kikärter (zeta)
eller 3 dl kokta kikärter (ca 1,5 dl okokta)
1. Hetta upp olivolja i en gryta, hacka citrongräset fint, banka först på stjällkarna, skiva löken grovt och stek detta några minuter.
2. Hälll i de frysta wokgrönsakerna. Stek tills de blivit tinade. Pudra över alla kryddor, kryddpastan och häll på kokosmjölken. Låt puttra några minuter.
3. Rör ned kikärterna, låt allt puttra samman så att kikärterna blir genomvarma.
Servera om du vill tillsammans med soja och curry, fast egentligen behövs ingenting till, denna rätt är god, mild och kryddstarkt på samma gång tack vare den lena kokosmjölken. Grytan går även bra att servera till ris, och räcker då till 6 personer!
En tävling
Varför låg fetthalt?
"Varför är en fil/yoghurt med låg fetthalt att föredra? Som mest har väl fil en fetthalt på 3% vilket nästan är ingenting! I jämförelse med annan mat. Vi behöver dessutom fett för att vi ska fungera normalt, ja till och med hålla vikten eller gå ner i vikt, enligt vissa studier. Det är inte nån tillsats i lättfilen som karragenan för mouthfeel eller så, då det är mindre fett? Ät hellre en 3%ig filmjölk mer grönsaker och mindre kött."
Svar:
"Man ska försöka undvika höga halter fett för att inte få i sig för mycket mättat fett, vilket kan leta till förhöjt kolesterolvärde och hjärtinfarkt. Men självklart, när man pratar om mänger som är så små som 3% så gör det ingen skillnad vilken sort man äter. Så länge man äter ekologiskt så slipper man tillsatser och kan ändå äta produkter med låg fetthalt.
Så välj ekologiskt om du vill slippa tillsatser som de du nämnde. I mitt exempel visade jag Arlas ekologiska yoghurt som innehåller 3-4% fett, så självklart kan man även äta "fetvarianten". Men t.ex. på ost, kött och liknande ska man försöka hålla så låg fetthalt som möjligt. Och ja, man skall inte äta stora mängder kött (även för att att undvika mycket mättat fett) vilket jag inte heller gör, jag äter mycket vegetariskt. Alla gör vi våra val. Så länge det inte är tillsatser i maten så väljer jag gärna de lättare produkterna. Ex, kesella lätt, lättfil, minipastej osv."
Ät rätt sorts fett. Unvdik feta mejeri-köttprodukter,
ät hellre nötter, avocado, oljor och fet frifångad fisk.
Det är på grund av detta som jag är extremt emot den enligt mig idiotiskt dieten LCHF. Kolhydrater är viktiga för att vi ska må bra, vara på gott humör och orkar jobba ordentligt med kroppen. Visst, vi klarar oss utan kolhydrater i större mängder, men vad äter vi istället? Mängder av mättat fett, som höjer kolesterolet och ökar riskerna för hjärt och kärlsjukdomar enormt! Att äta enligt LCHF skadar även miljön, eftersom de som går på LCHF äter mestadels mejeriproduker och kött, som släpper ut mängder med farliga miljögifter under produktionen, plus metangas från djuren som är farligare än koldioxid. Skippa LCHF!!
Ät ur kostcirkelns alla delar, i lagom mängd, med mycket grönsaker, fisk 2 ggr i veckan, kött max 2 gånger i veckan och mycket vegetariskt, välj ekologiskt i den mån du kan och välj de smalare produkterna, så är du mån om både miljön, djuren och din egen kropp!
Skillnaden mellan fil och yoghurt
En av mina läsare gav mig frågan, "Vad är det egentligen för skillnad mellan fil och yoghurt?". Jag sökte runt lite på internet och kom fram till detta.
Yoghurt
Yoghurtkulturen växer bäst i temperatur kring 40°C, fil i rumstemperatur.
Yoghurtkulturen omvandlar hälften av laktosen i mjölken till galaktos (=sockerart) och mjölksyra, vilket gör den lämpligt för laktosintoleranta. Yoghurt innehåller naturligt lite mer av de goda bakterierna än vad filmjölk gör.
Filmjölk
Mjölksyrebakterier (Lactococcus, Leuconostoc) tillsätts mjölk, som får surna i rumstemperatur ca 20 timmar. Bakterierna omvandlar en del av mjölksockret till mjölksyra varvid mjölkproteinerna koagulerar och filmjölken får en tjock konsistens. När mjölken surnat färdigt kyls den ner, varvid syrningsprocessen avstannar. Filmjölk innehåller ca 20 % lägre mjölksocker. Personer med laktosintollerans tål därför ofta denna "kulturmjölk".
Ibland tillsätts även andra nyttiga bakteriekulturer, för att de har hälsosam inverkan på kroppen/magen (tarmfloran). Aci-dofilus och bifilus har ingått i flera vetenskapliga studier. Dofilus har främst visat positiv effekt i tunntarmen och bifilus i tjocktarmen.
I handeln finns olika naturella och smaksatta sorter hälsofil, vanligtvis märkesvaror t.ex. Onaka, A-fil, BRA-fil, Verum m.fl.
Skillnaden mellan fil och yoghurt är vilken mjölksyra som tillsätts, samt skillnad i tillredning. Det är alltså inte så stor skillnad mellan filmjölk och yoghurt, så ät den sort du tycker om. Här är dock några tips kring fil och yoghurt:
- Låg fetthalt är att föredra
- Välj ekologiskt
- Välj bort de smaksatta varianterna som innehåller massor av socker, häll i stället i färska/frusna bär eller frukter
Här nedan är några varianter som jag tycker är bra, både för kroppen och smaklökarna!'
Fiskwallenbergare
Vad man måste tänka på när man lagar dessa fluffiga och milda fiskburgarna är att låta dem steka i ca 5 minuter innan man vänder dem, annars är risken stor att de inte håller ihop. Låt er inte avskräckas av mina varningar nu, för så svårt är det inte! Bara att köra ihop smeten i matberedaren, forma till fyra biffar och steka dem. Klart! Serverades med potatis-palsternacksmos, hemodlade gula minitomater, ungsbakad lök, kokta morötter med lite smör och örter samt plommonchutney.
1 pkt vit fisk, t.ex. kolja, torsk, sej
2 äggulor
1,5 dl grädde, valfri fetthalt
lite, lite chili i någon form
salt & peppar
1. Mixa fisk, salt och peppar med lite chili.
2. Lägg i äggulorna, mixa dem. Häll sedan i grädden lite i taget.
3. Forma till fyra biffar, låt dem stelna lite i kylen. Stek dem på medelstark värme ca 5 minuter, vänd sedan och stek 3 minuter till. Servera med potatismos och grönsaker.
Ursäkta den dåliga bilden, men med röd adventsstjärna, röda ljus och röd duk på bordet blir rummet härligt rött och mysigt, något sådant kan man ju inte redigera bort* :)
(*I alla fall inte datorn på skolan....suck..)