Surdeg

Surdeg är väldigt inne i tiden just nu, vilket är toppen då bröd innehållande surdeg får både bättre konsistens och hållbarhet, men även är godare och nyttigare. Grova surdegsbröd med råg ger en jämnare och stabilare blodsockernivå gämfört med vitt bröd.

Att göra en surdeg är enkelt, faktiskt nästan löjligt enkelt. Surdegar blir alltid lite olika från gång till gång, vilket är roligt att se. Man kan behålla sin surdeg i kylskåpet, då vilar den och man "matar" då surdegen 1 gång i vekan med 1 dl vatten och 1 dl rågmjöl. En surdeg tar 5 dagar att göra.

Bild lånad härifrån

Dag 1:

2 dl ljummet vatten + 2 dl rågmjöl
Dag 3:
1 dl ljummet vatten + 1 dl rågmjöl
Dag 4, kvällen innan bakningsdagen:
1 dl ljummet vatten + 1 dl rågmjöl

Förvara din surdeg i plastburk med löst åtsittande lock på ett varmt men rumstempererat ställe, t.ex. ovanpå kylskåpet, där brukar det vara varmt.

Vissa testar allt möjligt med sina surdegar och det finns många olika variationer, t.ex. att riva ned äpple, eller blanda ned filmjölk.
Sist jag gjorde surdeg så exploderade den ena plastburken, surdeg överallt ovanpå kylskåpet! Den ena av mina burkar innehåll även ca ½ dl filmjölk, men jag vet tyvärr inte om det var den med filmjölk eller den naturella som exploderade. Men det spelar ingen roll, för det var lika bra fart på båda två.

För att unvdika explosioner: sätt alrdig på locket helt på burken du förvarar surdegen i. Luft måste kunna cirkulera och när surdegen jäser måste den få luft för att kunna expandera, annars flyger locket av och du kommer mötas av en aningens kladdig röra!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0