Fixa fredagsmiddagen

Att unna sig lite extra gott till helgen är varje människas rättighet. I fredags var min pappa snäll och tillagade klyftpotatis och kött, gjorde vitlökssmör tinade god madeirasås ur frysen och smörstekte massor med gul lök. Jag svängde ihop en snabb kålsallad och vips - en underbart god fredagsmiddag stod på bordet. Det behöver inte alltid vara så krångligt att tillaga något gott.




Blanda ca 5 msk smör med 3-4 vitlöksklyftor i en liten skål. Låt stå i kylen tills ni skall äta.



Sätt ugnen på 225 grader. Klyfta potatisen, förkoka den eventuellt i ca 3 minuter så tar tiden i ugnen kortare. Smörj en plåt med olivolja, vänd ned potatisen, peppra och salta den. Baka dem knapriga i ugnen ca 30-50 minuter.



Stek ex. 4 möra nötköttsbiffar i smör och olivolja till önskad konsistens, salta och peppra rikligt. Lägg upp på en tallrik, svep om med aluminiumfolie och låt bakas i ugnen tills löken är färdigstekt.



Tag två stora gula svenska lökar, skala dem och dela dem från "topp till tå", skiva sedan löken ganska grovt. Smält en klick smör (ca 1,5 msk) tillsammans med en skvätt olja. Låt det fräsa tills fette tystnat, släng då i löken. Stek löken på svag värme i ca 10 minuter, så att den blir mjuk och ser lite genomskinlig ut. Servera löken med örtsalt till.



Antingen fuskar du och köper en sås, men det är så enkelt att göra sin egen! Vi hade madeirasås i frysen, så vi behövde inte göra någon sås själva denna gång. Annan god sås är brunsås, som är riktigt enkelt och klassiskt att svänga ihop. Här är även två olike recept på madeirasås, ett från tasteline, och ett från recept.org. Madeirasås är lite syrlig, söt och väldigt god med en fyllig smak av madeiravin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0