Vinbärsgelé
Jag minns middagarna hos mormor - stora stekar, potatis, brunsås och så den lilla svartvinbärsgelen. Svartvinbärsgelé har jag inte ätit på många år, förutom i skolan men det är inte alls samma sak. Idag bestämde jag mig för att ta itu med saken och plockade både svarta och röda vinbär för att göra 2 små satser gelé.
Med gelésocker multi från Dansukker var det enkelt, dessutom innehåller det sockret enbart vegetabiliska förtjockningsämnen, vilket är ett bra alternativ för vegetarianer!
Principen är 1 del vätska, 1 del socker. Enkelt och gott, jag längtar till att få smaka på min gelé, har beställt en stek till på söndag, för sådan mat får pappa laga, jag är inte direkt den tjejen som lagar till en stor stek, inte än i alla fall!

Karljohansvamp m. pasta och vin
För mig är det en självklarhet att vara ute så mycket som möjligt på sommaren. Trots att jag tagit en 5 kms promenad med hunden innan frukost hade jag på förmiddagen mycket energi kvar och gav mig ut i skogen. Vanligtvis brukar jag inte hitta någon svamp när jag går själv, men idag stötte jag faktiskt på 4 st karjohansvampar.
Eftersom pappa igår hittade ett recept med karljohansvamp i en tidning så passade vi på att prova det, receptet kommer är skrivet av Marcus Aujalay och smakar mycket gott, pinjenötterna är ett måste, lika så den vällagrade osten!

2 pers
4 dl pastaskruvar, gärna fullkorn
2 msk pinjenötter
karljohansvamp, ca 300 g
1 vitlöksklyfta
smör & olivolja
salt & peppar
1-2 dl vitt vin (matlagningsvin)
några kvistar färsk persilja
1. Sätt på pastavatten och häll i pastan när vattnet kokar livligt.
2. Rosta pinjenötterna i en stor stekpanna, tag upp nötterna och lägg dem åt sidan. Smält sedan smör och olivolja.
3. Fräs svampen några minuter tills den är "genomstekt", pressa i vitlöken, fräs några minuter till.
4. Häll på vitt vin, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt puttra några minuter tills pastan är klar. (Gör t.ex. sallad undertiden!)
5. Häll pastan i ett durkslag och vänd sedan ned pastan i stekpannan och strö över finhackad persilja. Servera med riven vällagrad ost, gärna parmesan men annan lagrad ost smakar minst lika bra.
Världens godaste woksås
2 tsk sesamfrön
½ dl soja
1 msk honung
1 tsk risvinäger eller vitvinsvinäger
1 msk hackad ingefära
(Jag brukar pressa den i vitlökspressen! Blir så mycket enklare)
1 pressad vitlöksklyfta
1. Hetta upp en liten kastrull på medelstark värme. Lägg i sesamfröna och rosta dem några minuter, skaka på kastrullen ofta.
2. Blanda ned alla ingredienser och låt såsen koka upp. Red ev. av med redningsmjöl. Klart!
Tonfiskgratäng
Något liknande lagade min syster till mig för många år sedan, jag har tänkt på den lite då och då, den var så god! Min variant blev inte mindre god den, utan tillfredsställde min önskad om hur en tonfiskgratäng skall vara. Råris, keso och tonfisk, 3 nyttiga huvudingredienser!

4 portioner kokt råris
ca 2 dl keso
1 dl créme fraiche, gärna lätt
ca 1 dl sweet chilisås
salt
paprikapulver
1 burk/1 stor näve färska champinjoner
½ purjolök
1 burk tonfisk
ev 1 tomat i skivor
1. Skiva purjon fint, och stek med skivade champinjoner i olivolja.
2. Blanda keso, sweetchili, paprikapulver, créme fraiche och salt.
3. Bred ur ris i en smord form, bred sedan på champinjon och purjon, tonfisken, tomat och kesoröran.
4. Toppa med några skivor ost, grädda i 200 grader tills osten smält och allt blivit genomvarmt, ca 5 min. Servera med sallad.
Potatis och kantarellterrin m. renskav
En riktigt mustig skogsrätt med mjuka rena smaker serverade jag idag. Stekt renskav med potatis och kantarellterrin, till det en rödvinssås med morot. Otroligt gott, skulle passa som söndagsmiddag tillsammans med hela släkten, eller varför inte en romantiskt middag. Tänk på att börja med terrinen i tid, ca 4 timmar innan middagen, eftersom den behöver stå till sig under press.

4 pers
Potatis och kantarellterrinen:
ca 8 st potatisar
25 g smör
1 dl riven ost, t.ex. västerbotten
200 g kantareller, eller mer
1 pkt renskav
smör
Rödvinssås
1 liten gul lök
1 medelstor morot
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
3 msk tomatpuré
2 1/2 dl vatten
1 ekologisk oxbuljongtärning
2 dl rött vin
1 lagerblad
salt och malen svartpeppar
redningsmjöl
1. Skala och koka potatisarna genomkokta. Tag undan 3 potatisar och mosa sedan resten fint med potatisstamp. Rör ned smör och riven ost, smaka av med salt och peppar.
2. Stek kantarellerna i smör och salta dem sedan ganska rikligt. Tag en fyrkantig form och täck botten och kanter med plastfilm, jag tog en avlång brödform eftersom jag har två. Täck botten med hälften av potatismoset och hälften av de kokta potatisarna i skivor, fyll på med kantareller i en sträng i mitten och täck med resten av potatisen och moset.
3. Lägg en annan form ovanpå, och lägg sedan i något tungt så att potatisen trycks ned och pressas i sin form. (Jag använde mig då av den andra brödformen, perfekt passform, och lade i mina 1 kgs träningsvikter, det är enklare än det låter.) Ställ att svalna.
4. Stek renskaven i smör och olivolja och lyft upp den ur stekpannan, lägg på tallrik för att sedan värma på i mikro/ugn.
5. Finhacka morot, vitlök och lök och fräs det i stekpannan i olivolja. Häll på vatten, oxbuljongtärningen, vin, tomatpuré och ett lagerblad. Vispa runt lite och låt sedan såsen puttra ca 15 min. Red av med redningsmjöl, smaka av med peppar och ev. salt.
6. Innan servering, lyft upp potatis och kantarellterrinen ur formen och skär den i skivor. Stek dem i smör så att de blir genomvarma och får en fin yta. Servera direkt till varm renskav och rödvinssåsen.
In my garden
De började alla som små frön i förpackade påsar, men nu är de grönskande och ståtliga medlemmar i min trädgårdsodling! Att odla själv är inte alls tidskrävande och jobbigt som många tror, att ha några gurkplantor, lite dill och annat smått och gott kräver inte mycket tid och engagemang alls, bara lite vattning då och då.





Sist men inte minst, eller jo, i storleken i alla fall, physalis! Det enda exotiska i min trädgård. Jag ser framemot att skörda dem, och inte minst äta dem, kan anta att de är mycket godare än de köpta!
Pimpa din djuptallrik
Jag vet inte hur många bilder jag har laddat upp på tallrikar med fil/yoghurt och goda toppingar. Men jag kan bara inte låta bli, fil är något jag äter i stort sett varje dag till lunch, så för mig är det viktigt med nya ideér, smakkombinationer och trix som gör filtallriken lite intressantare. Här nedan kommer några tips på hur du kan fräscha upp i djuptallriken, istället för samma gamla flingor och mjölk!
Lättfil med färsk passionsfrukt, jordgubbar från landet, havrefras och cornflakes
- Grund:
Välj en god, helst ekologisk mejeriprodukt, t.ex. lätt fjällfil, yoghurt eller mjölk. Välj de magra alternativen med lite fett, eftersom mejeriprodukter med hög fetthalt innehåller hög halt mättat fett vilket kan höja ditt kolesterol och leda till hjärt- och kärlsjukdomar, och/eller cancer. - Frukt och bär:
Det är gott med lite syra och sötma i tallriken, välj bär och frukt efter säsong. Goda bär och frukter i djuptallriken är: Hallon, blåbär, vinbär, äpple, banan, passionsfrukt, ananas, nektariner m.fl. - Knaprigt:
Att tillsätta nötter och fröer är både nyttigt och bra för magen. Alla sorters nötter är goda, men speciellt naturella mandlar. Att hälla i 1 msk linfrön gör även att magen kan arbeta lättare vilket kan underlätta om du är t.ex. hård i magen. - Sött:
Är man gottegris så är det lätta att tillsätta sylt i djuptallriken, ajabaja, onödiga mängder socker! Välj istället t.ex. torkade och osvavlade:
russin
fikon
tranbär
plommon
aprikoser - Topping:
Välj cornflakes, müsli eller annan topping med så lite socker i som möjligt. När det gäller t.ex. cornflakes så är inte alltid fullkornsalternativet bättre än det vanliga, eftersom de sorter med fullkorn faktiskt brukar innehåller mer socker. En flinga eller annan topping som innehåller mellan 4-8 g socker är lagom, inte mer. ICAs egna ekologiska cornflakes innehåller inget tillsatt socker och har därför en sockerhalt på endast 4 g, vilket är gott och bra för kroppen!
Grov kantarellsmörgås
Aja, detta är inte ett recept direkt, mera ett litet tips till vad man kan göra med dessa ljuvliga guldgula svampar.

Har du sett herr Kantarell?

Bärbakelser med mörk choklad


Jag gjorde en tårtbotten utan smör, vilket man alltid skall göra när man bakar tårtbottnar, inget smör och hälften av mjölet skall vara potatismjöl - då blir de perfekt fluffiga och inte ett dugg torra. Hallonsylt kokades upp och gjordes om till gele som fick stå och stelna över natten i det glas jag stansade ut bottnarna med. När gelen var fast var det sedan bara att skiva den och placera den mitt emellan bottnarna eftersom den hade samma storlek som dem. På det andra bärlagrade hade jag färska mosade blåbär.




Kidneybönsröra i ugn
Tur att vi hade sallad till, annars skulle det inte varit speciellt gott. Det blev några "kluttar" kvar, de skall jag bre på en smörgås till frukost imorgon, jag tror att de gör sig bättre som påläggsröra än middags..grej.
Här kommer i alla fall en liten bild på dessa små "kluttar".

Bästa tårtbottnarna
Jag har alltid haft svårt för tårtbottnar. Antingen exploderar de i ugnen, eller så blir de för tunna för att kunna dela i 3 delar. Men, till examenstårtan provade jag ett nytt recept, och det funkade. Det är det bästa recept på tårtbottnar jag någonsin provar, och det är detta recept jag kommer fortsätta använda till 3-delade tårtor!

- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.
2. Vispa ägg och socker mycket pösigt, ca 5 min med elvisp.
3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Öppna ej ugnsluckan under de första 20 min, då kan kakan falla ihop, det vill vi inte. Låt kakan svalna helt innan den delas i 3 bottnar med en ganska smal, tandad brödkniv.
Blåbär ~ skogens skatt

Så passa på medans de goda och nyttiga bären finns där ute i skogarna. Även om du inte har skogen runt husknuten som jag har, åk iväg ut till natruen och plocka tills både fingrar och kläder är blåa. Det är verkligen värt besväret, för nej, det är inte alls roligt att plocka vare sig blåbär eller lingon. Men man kan göra det roligare. Tag med matsäck och ha en picknick i skogen. Njut av naturen och umgås.
Ett sista tips bara: Plocka ENDAST blåbären, tar inte med skräp och blad, "vi rensar hemma", för att står och rensa alla dessa blåbär och lingon, det är värre än att plocka dem. Slå två flugor i en smäll, plocka bara blåbären så får du färdigrensade blåbär med dig hem. Blåbär (och lingon), att göra pajer, glazer, drycker, glass och mycket annat smaskigt med...
Pestofisk med varma grönsaker

3-4 pers
1 pkt hoki, sej eller torsk
1 tomat
1 näve broccoli, fryst
Pesto:
1 stor näve färsk basilika
några blad färsk persilja
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk pinjenötter
½ -1 dl parmesan av god kvalité
olivolja
salt och peppar
1. Smör en ugnsfast form. Lägg dit fiskfileérna. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa nötterna några sekunder, tillsätt sedan resten av ingredienserna till peston. Droppa i olivolja till önskad konsistens, det skall vara ganska torrt, men bredbart.
3. Täck físken med pesto, lägg på aliminiumfolie och ställ in i ugnen tills fisken börjar bli klar.
4. Skär tomaten i klyftor och lägg ned tomat och broccoli i fiskformen, låt vara i ugnen tills allt är vamt och tomaterna mjuka. Servera med ris och mera grönsaker!
KRAV ökar!
Något som jag med glädje hörde när jag var bortrest var att försälningen av ekologiska KRAV-märkta varor ökar. Det gjorde mig så glad. Att fler och fler inser hur viktigt det är att skydda vår natur och jorden vi lever på är underbart. Fortsätt köpa ekologiskt, för det tjänar vi alla på :)
Nu ska jag äta upp min nektarin. Pappa har köpt, tro det eller ej, ekologiska nektariner trots det skyhöga priset. Och gud, jag säger bara, köp dem. Så otroligt goda!
Makrill i tomatsås på tub

Smak: Nej, det smakade inte riktigt makrill! Sockerhalten är hela 4% och det känns, alldeles för söt smak. Smaken är dessutom inte lika fräsch som makrill på burk.
Konsistens: Helt okej, det kändes att det var fisk och inte en gegga som det lätt annars kan bli med mat på tub.
Kommentar: Mindre socker och mera fräsch tomatsmak är min önskan. Jag hade stora, förhoppningar på makrill på tub, men kommer tyvärr inte att köpa denna produkt igen. Visserligen, bra källa till omega 3, men då väljer jag hellre makrill på burk eller en annan näringskälla.
Betyg: 1/5
Uppdaterat: Med några skivor tomat och sallad smakar makrill på tub bättre, fast fortfarande ingen höjdare men den lite annorlunda makrillsmaken känns bättre nu. Kommer dock fortfarande troligen inte köpa denna igen, men jag höjer betyget till 1,5/5. Går att köpa, men är ingen hit!
Otroligt saftiga köttbullar
Genom att först blötlägga fibrex och ströbröd, ca 1 msk av var, i en skvätt grädde tror jag är hemligheten i dessa saftiga köttbullar, prova det nästa gång du är i köttbulletagen, kanske blir det stor skillnad!

Krämig kyckling med mandlar
Är dessutom supersanbb att laga!

2 personer
1 kycklingfilé
2 portioner pasta
1-2 dl mellangrädde/matlagningsgrädde
färsk basilika och persilja
lite torkad rosmarin
salt & peppar
1 vitlöksklyfta
Tillbehör: ca 2 dl tomatsås och grönsaker
1. Sätt på pastavatten.
2. Strimla kycklingen och stek den i olivolja tills den är genomstekt och börjar få färg.
3. Pressa ned vitlöken, hackad persilja och basilika samt salt, peppar och lite rosmarin.
4. Låt det fräsa någon minut, häll därefter på grädde.
Servera med pasta, varm tomatsås (görs enkelt på ca 2-3 tomater, basilika, en skvätt vin och oregano, salt, peppar). För att rätten skall smaka som bäst, lägg först på pasta, lite tomatsås och sedan kycklingsåsen.
Smultron och blåbär
Vad brukar du ha på filen/yoghurten?

Omelett med kantarellstuvning
Om du har en vedspis i köket - använd den! Du kan spara både elektricitet och uppvärmingskostnader, och dessutom är det supermysigt att laga mat vid en vedspis, man får en liten "förr-i-tiden"-känsla som sprider lugn och värme.

Kantarellstuvning ovanpå omeletten, behövs det sägas mer? Dock krävs det mycket salt till denna lilla gula svamp, men tack vare saltet kommer den underbara kantarellsmaken fram.
Eftersom vi har höns passade vi på att göra slut på lite ägg, vi använde 5 ägg och 2 msk mjölk/ägg till två personer. Kantarellstuvningen gjorde vi på vanlig mellanmjölk, en klick smör, redningsmjöl och frysta förstekta kantareller från förra hösten. Kantareller på burk går också bra!
Äventyr på svenska fjäll
Tänkte bjuda på lite bilder innan det är dax att börja med maten.




Medelhavsinspirerad pasta
Musslor, basilika, orgeano, vitlök, pasta - hela köket doftade italienskt! Dagens härliga superenkla pastarätt blev uppskattad och fick 5/5 i betyg från pappa. Själv är jag helt förälskad i fetaostmarinerad pasta, dock använde vi getost för omväxlings skull till salladen igår, men get- och fårost smakar precis likadant, tycker jag. Perfekt när man har en get/fetaostbit kvar som ligger i kylskåpet. Italienskt på 15 minuter!

2 portioner
2 mellanstora tomater
2 klyftor vitlök
färsk basilika, oregano och persilja
1 burk musslor
1 liten näve gröna ärtor ´
1 liten näve haricots verts
olivolja
2 portioner pasta
1 bit getost
2 rejäla matskedar créme fraiche
1 näve babyspenat
1. Sätt på pastavatten i en stor kastrull. Koka pasta. Gör under tiden:
2. Hacka vitlök och de färska kryddorna. Stek dem på medelstark värme i ganska rikligt med olivolja.
3. Klyfta tomaterna, tillsätt dem, musslor, haricots verts och ärtor (går bra med frysta).
4. Häll av pastavattnet i ett durkslag. Smält getosten och créme fraichen i den tomma pastakastrullen. Blanda ned pastan.
5. Blanda babyspenaten med de stekta grönsakerna i stekpannan. Servera till den underbara pastan.
Köpebröd till frukost
Men, vilken skillnad det är på hembakt bröd och köpt bröd, även fast brödet var bakat från grunden i butiken! Det köpta brödet var alldeles för sött!! Dessutom, även fast det kallas för "rågare" eller något liknande, så är inte brödet speciellt grovt. Jag antar att det är stora mängder mörk sirap som gör den mörka färgen, för jag känner ingen smak av råg eller grova mjöl/korn-sorter, tråkigt. Så, slutligen, ett tips, baka ditt bröd själv.
Nej, nu måste jag äta upp min frukost, för om en och en halv timme ska jag träffa min morfar för första gången på över 5 år. Jag är nervös!

Bosarpskyckling
Kyckling är något som många gärna äter och tycker om, men vet ni egentligen kycklingen framställs? Eftersom vi har höns själva råkar jag veta en del om kycklingar, producering och liknande. Låt mig tala om för er lite fakta om den vanliga kycklingen ni köper i affären:
- De äter tillväxthormoner
- Lever i trånga utrymmen utan att få gå ut
- När våra kycklingar är små gullefjun är de ni köper i affären redo för slakt
- Vid slakt stressas djuren upp under oacceptabla förhållanden
- Skador bland kycklingarna är oerhört vanligt då de lever i för små utrymmen
Låt mig berättar mer om den tredje punkten. Det är nämligen som så att kycklingen som ni köper i affären slaktas då den är ca 30 dagar gammal. När våra kycklingar hemma på gården är 30 dagar gamla är de inte större än en liten trast, det skulle aldrig gå att äta en naturligt uppfödd kyckling vid 30 dagars ålder. Genom att berätta detta hoppas jag ni inser hur sjukt hårt framtagna kycklingen i affären är. De får foder fullproppade med olika mediciner och tillväxtmedel, de lever i en ytterst onaturlig miljö där flera tusentals kycklingar får samsas i en och samma lokal.
Minns ni kycklingfarmen där unga flickor hade ätit av kycklingen och blivit könsmogna redan vid åtta års ålder? Förstår ni, åtta år gammal! Vad beror det på? Jo, tillväxthormonet som gör att kycklingarna blir slaktklara så snabbt överfördes till barnen då de åt av kycklingen, äckligt? Ja.
Men det finns alternativ!
Bosarpskyckling är en kyckling som framställs helt ekologiskt. De får gå ute i gräset och picka, de äter ekologisk mat, slaktas under natten för att ej stressa upp djuren, och hela produktionen är godkänd av KRAV.
Det finns så otroligt många fördelar med bosarpskycklingen, men även annan ekologisk kyckling. Bosarpskyckligen är dessutom så oerhört god!
- Godare smak
- Naturlig uppväxt
- Frigående med ekologiskt foder
- Vid slakt tar man hänsyn till djurets bästa
- Riktigt stora kycklingar UTAN tillväxthormoner, mediciner eller andra kemikalier
Är du intresserad av Bosarpskyckling så gå in på deras hemsida, http://www.bosarpkyckling.se
Där finns även en lista över alla resturanger, affärer och grossister som säljer bosarps ekologiska kyckling.
Gör något du också, ät med gott samvete, välj den ekologiska kycklingen och bojkotta de andra producenterna där djuren lider och massproduceras.
Äpple och jordnötssmör




Rabarber och jordgubbspaj

en bunt rabarberstjälkar
5 dl jordgubbar (jag använde min egen jordgubbssylt med hela jordgubbar i, funkade utmärkt)
1 dl socker
Ta ställning till hurvida du föredrar pajbotten eller smulpaj!
Pajbotten gjorde jag på:
2 dl mjöl
1/4 dl florsocker
1 litet ägg
1 tsk vatten
75 g smör
Kör i matberedare, tryck ut i en pajform. Låt stå i kylen och stelna, ca 1 timme, förgräddas i ca 10 min i ca 180 grader.
Fyll sedan pajen med skalade, skivade rabarber och delade jordgubbar!
Kall fläskfilé & avocadotallrik
Åt nyss denna mycket goda middag. En lätt måltid såhär mitt i värmeböljan, även fast klockan visade 17.00 visade termometern 29 grader utomhus, det är varmt. Något som inte var varmt var dagens middag, kall marinerad fläskfilé från gårdagens grillning, tillsammans med avokado, ägg och lite dill. Perfekt.

4 skivor riktigt kall fläskfilé
1 mogen avokado
2 cocktailtomater
ett litet knippe färsk dill
2 kokta, kalla ägg
babyspenat
några färska blad basilika
1. Lägg upp babyspenat på två mindre tallrikar.
2. Dela avokadon på hälften. Skär tomaterna i fyra klyftor fast inte riktigt igenom, så att de fortfarande håller samman.
3. Lägg upp babyspenat, avokado, fläskfilé och de skalade kokta äggen på 2 mindre tallrikar. Lägg tomaten i avokadon, dekorera med dill och färsk basilika, både för smak och sinne. Strö över halvssalt. Njut!
Solvarma smultron
Idag har jag badat och blivit utsatt för det jag fruktat hela sommaren hitills - att bränna mig. Även om min bräna inte är så farlig blir jag så sur på mig själv, för jag vet att det både kan vara skadligt, och att solbrännan håller så mycket kortare om man bränt sig, inte bra. Jag hann inte ens stanna för att plocka smultron på vägen hem från sjön, solen stekte och magen skrek. Jag har uppriktigt sagt aldrig varit så hungrig i hela mitt liv.

Lite senare idag skall jag gå och leta längs vår gropiga grusväg som leder ned till vårt hus, där gömmer det sig mängder med godsaker. Röda, smakrika, varma smultron, kan det bli godare än så?
Fast, jag får nog vänta tills min syster kommit hem från jobbet så att vi kan mumsa på de små godingarna tillsammans, för jag har nog ätit många, många fler än henne. Men men, först till kvarn är det som gäller, i alla fall när det gäller smultron! Men lite snäll är jag! Dessa tre strån med smultron plockade jag förra veckan, ett var fick vi. Ett strå var, alltså. Med smultron på. Ja. Gott var det i alla fall!