Pimpa din djuptallrik

Jag vet inte hur många bilder jag har laddat upp på tallrikar med fil/yoghurt och goda toppingar. Men jag kan bara inte låta bli, fil är något jag äter i stort sett varje dag till lunch, så för mig är det viktigt med nya ideér, smakkombinationer och trix som gör filtallriken lite intressantare. Här nedan kommer några tips på hur du kan fräscha upp i djuptallriken, istället för samma gamla flingor och mjölk!


Lättfil med färsk passionsfrukt, jordgubbar från landet, havrefras och cornflakes

  • Grund:
    Välj en god, helst ekologisk mejeriprodukt, t.ex. lätt fjällfil, yoghurt eller mjölk. Välj de magra alternativen med lite fett, eftersom mejeriprodukter med hög fetthalt innehåller hög halt mättat fett vilket kan höja ditt kolesterol och leda till hjärt- och kärlsjukdomar, och/eller cancer.
  • Frukt och bär:
    Det är gott med lite syra och sötma i tallriken, välj bär och frukt efter säsong. Goda bär och frukter i djuptallriken är: Hallon, blåbär, vinbär, äpple, banan, passionsfrukt, ananas, nektariner m.fl.
  • Knaprigt:
    Att tillsätta nötter och fröer är både nyttigt och bra för magen. Alla sorters nötter är goda, men speciellt naturella mandlar. Att hälla i 1 msk linfrön gör även att magen kan arbeta lättare vilket kan underlätta om du är t.ex. hård i magen.
  • Sött:
    Är man gottegris så är det lätta att tillsätta sylt i djuptallriken, ajabaja, onödiga mängder socker! Välj istället t.ex. torkade och osvavlade:
    russin
    fikon
    tranbär
    plommon
    aprikoser
  • Topping:
    Välj cornflakes, müsli eller annan topping med så lite socker i som möjligt. När det gäller t.ex. cornflakes så är inte alltid fullkornsalternativet bättre än det vanliga, eftersom de sorter med fullkorn faktiskt brukar innehåller mer socker. En flinga eller annan topping som innehåller mellan 4-8 g socker är lagom, inte mer. ICAs egna ekologiska cornflakes innehåller inget tillsatt socker och har därför en sockerhalt på endast 4 g, vilket är gott och bra för kroppen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0