Mild köttfärspaj med champinjoner

En mycket god köttfärspaj med milda smaker från grädde, lök och lammkrydda. Men samtidigt bakom dessa milda smaker finns en härligt behaglig välsmakande från chilipastan harissa, som blivit en favorit i mitt kök. Den inköptes för många år sedan i Tunisien. Så mycket chili i en så liten burk, ja jag är inte förvånad om den håller årtiondet ut! Fast så flitigt som jag börjat använda den är risken inte så stor. Jag tror att harissa finns att köpa här i Sveriges matbutiker också, annars finns det säkert någon liknande chilipasta, eller så kan man helt enkelt köpa sig en röd chili och hacka den fint.

Åter till pajen. Ett rent experiment som slutade riktigt gott. Självklart tillsammans med den bästa pajbottnen i världen. Så sjukligt god botten... Skulle vilja äta den som godis faktiskt :o)

6 portioner
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
ca 600g köttfärs
1 dl mellanggrädde
1 tsk timjan
2 msk torkad oregano
2 msk torkad basilika
1 msk lammkrydda (eller salt, timjan, basilika och oregano)
1 tsk harissa
olivolja
1 stor burk hela champinjoner
1 ägg
3 msk mjölk
½ tsk harissa
oregano, basilika och lammkrydda

1. Gör pajdegen, låt den stå svalt. Hacka löken grovt, pressa vitlöken. Fräs detta och kryddor i en gryta i ca 5 minuter. Lyft upp.
2. Lägg ned köttfärsen i det tomma grytan, salta och låt den genomstekas. Lägg sedan tillbaka löken, häll på grädden. Låt puttra under lock medans du förgräddar pajskalet i 10 min på 200 graders ugnsvärme.
3. Vispa samman ägg, mjölk, kryddor och chilipasta.
4. Häll köttfärsblandningen i pajskalet, häll på "äggstanningen", några ostskivor på toppen och svisch in i ugnen i ca 20 minuter. Servera med grönsaker, gärna rivna morötter vilket passa mycket bra till!


Kommentarer
Postat av: Magnus på Matlyckan

Har letat lite efter recept på harissa, fick en burk i present för ett tag sedan. Pajen ser riktigt god ut.

2010-07-26 @ 19:14:27
URL: http://matlyckan.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0