Knäckig plommonpaj

Det finns många recept på knäckiga pajer, trots det bjuder jag er på ännu ett i mängden som kanske, vågar jag påstå, är lite mer än just "en i mängden". Äppelpajer är något som bakas för full rulle i många familjer just nu, det är äppeltid, men päron och plommon finns det också gott om. I år har i alla fall vi ett enormt överskott på just plommon. Jag planerar att kärna ur och frysa in för att sedan ha till fil, men även att gör marmelad, sylt och sockerfri kompott. Plommon är inte bara gott, utan även riktigt bra för magen. Man får dock tänka på att inte äta allt för många...

Det är lite jobb med att kärna ur plommon, men det är värt besväret. Jag kan dock tipsa er om ett sätt att förenkla det hårda arbetet. Istället för att karva med kniv, vilket är kladdig, tar lång tid och inte alls går så bra, är det mycket enklare att bita loss kärnorna från plommonen. Det kanske inte känns så "hygieniskt" att bita i plommon som andra skall äta av, men de bakas i 200 grader, så inte ens den mest bakterierädda behöver oroa sig. Ett enkelt bett i mitten av plommonet längs med "fåran" i skalet, sedan är det lätt att bara plocka ut, eller ta loss kärnan med ännu en liten tugga. Alla har vi våra huskurer och tekniker....  :o]


3 personer mumsade i sig denna paj

8 dl urkärnade delade plommon
honung

50 g smör
½ dl farinsocker
2 dl havregryn
kanel, ingefära och malda nejlikor

1. Smörj en ungsfast form med lite smör. Lägg i plommonen.
2. Smält smöret i en kastrull och häll sedan i sockret. Låt bubbla ihop någon sekund, vänd sedan ned havregryn och kryddor efter smak.
3. Ringla lite honung över plommonen, strössla sedan på havregrynen. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Servera pajen varm med glass eller kall vaniljsås. Mumsigt till tusen!

Kommentarer
Postat av: Recept scones bakning cheesecakes cupcakes choklad bröd bakrecept

Låter inte som ett dumt recept det, får jag pröva på här i hemmet nån dag. Plommonpaj är alltid gott!

Fin blogg du har förresten, Kram!

<a href="http://bakrecepten.se/recept-plommonpaj/">Plommonpaj recept</a>

2009-10-07 @ 07:20:19
URL: http://bakrecepten.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0