Äppelknyten
När jag läser ordet äppelknyten tänker jag på små knyten, som kuvert ungefär, med äppelfyllning som härligt bubblar ut ur knytets små veck. Men, så var inte dessa små knyten, men goda var de ändå, vilket var tur. Egentligen så ljög jag nu, för de var inte bara goda, de var dessutom goda för hälsan också, nästan-nyttiga fikabröd, kan det bli mumsigare... Att de då ser ut som små piroger gör mig ingenting.
4 dl vetemjöl, gärna fullkorn
250 g kesella
25 g smör
½ tsk salt
6-8 äpplen beroende på storlek
socker, ca 3 msk
russin
kanel
torkad ingefära
torkad nejlika (pulver)
1. Sätt ugnen på 175 grader. Kör alla ingredienser till degen i en matberedare. Tag upp den på bakbord och knåda ihop. Låt vila i kylen medans fyllningen görs.
2. Skala, skiva och kärna ur äpplena. Hacka dem smått. Blanda äpplen, russin, socker och kryddor i en teflonkastrull. Låt dem bli mjuka. Låt svala.
3. Kavla ut degen och skär ut ca 8 x 8 cm stora fyrkanter. Kavla sedan ut varje fyrkant så tunt du vågar. Lägg över dem på en plåt, klicka ut fyllningen och vik ihop till trekanter. Grädda i ca 20 min. Ät dem ljumna :)
Ja, det har du rätt i (och din poäng är?)
Tur att jag och mamma sköljer dem i två vatten innan vi äter dem :)
socker är väl itne nyttigt ;o
Har tyvärr inte ekonomi till att köpa frukt efter miljön, det är priset som styr :)
ÅÅH! Vad gott det ser ut! :D
Svar Sophie: Jag syftar på att knytena innehåller så lite socker gämfört med vanligt fikabröd, att mina knyten då är nyttigare, och faktiskt rent ut av nyttiga om man minskar ned på sockret ännu mera. Rekommenderas :)