Citronmarängpaj

Detta är vår familjs absoluta favoritpaj. Knäckig botten, syrlig citronkräm och en härligt söt fluffig maräng som är underbart knaprig på toppen. Om jag ska vara helt ärlig nu: vi kan på 3 personer äta upp nästan hela denna paj.
Men det är en hemlighet som vi inte behöver prata så högt om! I helgen är det fars dag som jag hoppas att de flesta av er vet. Oftast så uppskattar papporna hemgjorda presenter eller något som är skapat med kärlek hellre än en plastig rakapparat eller ett par strumpor. Varför inte baka denna ljuvlia paj, tända lite ljus och ta en lång skön fika med pappsen på söndag? Eller bara njut av den tillsammans med någon du tycker om!


8 portioner
Pajbotten:
150 g smör
3 dl vetemjöl
1-2 msk vatten
Citronkräm:
4 dl vatten
2 dl socker
1 1/4 dl majsenamjöl
2 citroner, både skal och saft
4 äggulor
1 msk smör
Maräng:
4 äggvitor
1 ½ dl socker

1. Hacka ihop, eller enklast, kör i matberedare, mjöl, smör och vatten. Degen skall precis gå ihop till en boll i matberedaren.
2. Tag fram en pajform, tryck ut degen ända upp på kanterna, ställ in den i kylen minst 30 min. Gör under tiden fyllningen.
3. Riv skaled av citronerna och spara det.
4. Blanda vattnet med socker, majsena och citronsaft i en (helst) teflonkastrull. Koka upp och rör om med träslev hela tiden. Rör i äggulorna och låt krämen få ett hastigt uppkok, rör hela tiden, tag sedan bort kastrullen från plattan.
5. Sätt ugnen på 225 grader och grädda pajskalet i ca 10 minuter. Låt citronkrämen svalna, blanda sedan ned det rivna citronskalet och en klick smör.
6. Vispa vitorna till marängen till ett hårt skum i en ren bunke. Vänd försiktigt ned sockren med en slickepott. Bred citronskalet på pajbottnen, bred sedan över marängen, gärna lite toppigt.
7. Grädda pajen högt upp i ugnen i ca 10 minuter på 150 graders värme. Servera denna ljuvlighet ljummen :)


Kommentarer
Postat av: Charlotte Ekman

Jag undrar vart det går att få tag på en sådan hög pajform som överst på citronpajen?

Bor inte i eller nära en storstad vet du?

Mvh

Charlotte

2010-01-20 @ 18:25:24
Postat av: Frida

Svar Charlotte: Den är inte så hög, kanske 3-4 cm max. Jag antar att de säljs överallt, på ICA, andra mataffärer som COOP, Åhléns, Cervera, loppis. Pajformer är ganska lätta att få tag på :)

2010-01-21 @ 12:03:47
URL: http://fridasrecept.blogg.se/
Postat av: Laks

Lagade den idag! supergod! :D

2011-01-17 @ 19:51:11
URL: http://laks.webblogg.se/
Postat av: alexandra

Hej, När jag bakar citronmarängpaj blir min botten alltid stenhård efter gräddning. Man får nästan ta fram vinkelslipen när man ska servera. Jag följer receptet och låter den vila i kylskåpet, innan jag trycker ner den i formen.

Har du någon aning om varför detta händer? Annar så får jag väl bara inse att jag inte borde baka denna annars så otroligt goda paj.

2013-09-11 @ 13:03:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0