Vårrullar á la Thai
4-6 personer
1 pkt filodegsplattor
1 liten burk champinjoner eller annan svamp
1 msk vegetabilisk olja
225g nöt eller fläskfärs
1 tsk mörk soja
Ca 1 msk röd thailändsk currypasta
100g konserverade bambuskott, strimlade
1 krm salt
100g räkor, skalade och hackade
225g böngroddar, grovhackade
1 msk finhackad salladslök eller gul lök
1 äggvita, lätt vispad
Krama ur vattnet ur svamparna och hacka dem mellangrovt. Hetta upp en tsk olja i en varm wokpanna eller stekpanna och woka köttfärsen med currypastan tills den är genomstekt. Tillsätt mörk soja, bambuskott, svamp och lite salt. Rör på hög värme i 3 minuter.
Lägg i räkorna och woka i 2 min. Tillsätt sedan böngroddarna och woka ytterligare en minut. Lyft bort pannan från värmen och rör ner salladslöken. Ställ åt sidan för att svalna.
Dela filodegsplattorna i fyra delar så att det blir 24 st. Lägg en matsked fyllning längst ner på en tunn platta. Rulla plattan en gång över fyllningen så att den innesluts. Vik sedan in sidorna så att köttfärsen innesluts. Pensla lite äggvita om den vill veckla upp sig. Fortsätt rulla och försegla med äggvita.
Baka dem i ugnen i 200 grader ca 5-10 min. De skall ha fått en fin färg och vara frasiga och fina.
Så många ideér du har! Jag är helt stendöd när det gäller att komma på något att äta .. :)