Frukt och nötbröd!

Finns som ekologisk KRAV-märkt produkt*
Surdeg till 2 limpor
Använd grovt rågmjöl!*
Blanda 2 dl mjöl med två deciliter vatten, lägg på ett löstsittande lock, låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
Blanda sedan ned 1 dl vatten och 1 dl mjöl, låt stå 1 dygn till.
Blanda sedan i 1 dl mjöl och 1 dl vatten, låt stå ännu ett dygn, sedan är det dags att baka!
25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap (smörj måttet med olja först!)*
2 tsk salt
2 tsk malen kanel*
4 dl grovt rågmjöl*
7 dl vetemjöl special*
50-100 g hela hasselnötter*
100 g russin*
1 påse blandad torkad frukt
1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.
2. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.
3. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.
4. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
5. Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader varmluft.
6. Dela degen i 2-3 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
7. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
8. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
9. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.
Funkar några andra nötter än hasselnötter?