Frukt och nötbröd!

Nu lägger jag äntligen upp receptet på det absolut godaste brödet i världen, hitills! :) Jag är så in love, tur att jag har en hel limpa i skafferiet, och en till i frysen! <3


Finns som ekologisk KRAV-märkt produkt*

Surdeg till 2 limpor

Använd grovt rågmjöl!*
Blanda 2 dl mjöl med två deciliter vatten, lägg på ett löstsittande lock, låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
Blanda sedan ned 1 dl vatten och 1 dl mjöl, låt stå 1 dygn till.
Blanda sedan i 1 dl mjöl och 1 dl vatten, låt stå ännu ett dygn, sedan är det dags att baka!


25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten

1 msk mörk sirap (smörj måttet med olja först!)*

2 tsk salt

2 tsk malen kanel*

4 dl grovt rågmjöl*

7 dl vetemjöl special*

50-100 g hela hasselnötter*

100 g  russin*

1 påse blandad torkad frukt

1. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt och kanel.

2. Tillsätt surdegen, rågsikt och lite vetemjöl i taget och arbeta degen långsamt i en bakmaskin tills den är elastisk.

3. Arbeta degen på en högre hastighet i cirka 5 minuter och tillsätt sedan hela hasselnötter och grovt hackad torkad frukt.

4. Låt degen gå i 30 sekunder till så att allt blandar sig. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.

5. Ställ in en tom långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader varmluft.

6. Dela degen i 2-3 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.

7. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.

8. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.

9. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.


Kommentarer
Postat av: S

Funkar några andra nötter än hasselnötter?

2009-06-01 @ 18:59:34
URL: http://ziggi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0