Räksoppa

Denna otroligt goda räksoppa serverade jag som förrätt till nyår. Den blev ljuvligt god och tack vare att man tar reda på skalen från räkorna och använder sig av dem till soppans grund blir smaken extra intensiv och alldeles ljuvligt god. Pappa stirrade lagom på mig när jag hällde i en hel flaska vitt vin! Men ska det smaka så ska det smaka, lika bra att följa ett bra recept, inte sant? Så i med vinet och räkskalen och laga dig en smakrik räksoppa som räcker till många portioner.

Perfekt att ladda frysen med och tina t.ex. en fredagskväll och avnjuta tillsammans med knäckebröd och goda ostar. Toppa gärna soppan med skalade räkor och stekta pilgrimsmusslor. Snabbt och enkelt tack vare lite förarbete med en stor god sats soppa! SEtt gott knäckebröd är förresten Wilmas knäckebröd. Detta är bakat på råg och smaksatt med flingsalt, ljuvligt gott med bara smör på!

10 personer
1 kilo räkor med skal
5 schalottenlökar eller 1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 fiskbuljongtärning, ekologisk
2 liter vatten
1 flaska torrt vitt vin 75cl
1 msk salt
½ tsk nymald vitpeppar
3 dl vispgrädde, fetast är godast i denna soppa
2 påsar babyspenat à 80g
2 krukor dill eller ca 1-2 dl hackad
Tillbehör ex.:
pilgrimsmusslor (och 1 msk liquid smoke)
skalade räkor
bröd

1. SKala räkorna. SPara räkorna och lägg skalen i en gryta.
2. SKala och skiva lök och vitlök. Lägg lök, vitlök, lagerblad och buljongtärning i grytan och häll över vattnet. Sjud under lock ca 20 minuter (jag lät denna blandning stå ett längre tag än 20 min, ca en timme kanske, detta för att suga ut så mycket smak som möjligt ur räkorna, så har man tid, gör gärna det). Sila buljongen.
3. Häll tillbaka i rengjord gryta/kastrull. Tilsätt vin, salt, peppar och grädde. koka ihop buljongen uitan ock tills knappt 2 liter återstår. Hit kan förberedas.
4. Hetta upp soppan. Skölj ev. spenatern. Mixa spenat och hackad dill med 2 dl av soppan i en bunke med mixerstav/mixer.
(5. Blanda pilgrimsmusslorna med liquid smoke, stek dem på varje sida några minuter. Toppa soppan med musslor, räkor och gärna en liten kvist dill.)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0