Surdegsbröd ~ riktigt smaskigt

För någon dag sedan svängde jag ihop ett surdegsbröd helt på fri hand. Inget recept, ingen jäst och inget socker i dessa otroligt goda limpor! Däremot berikade jag brödets smaker med lite stött kummin och malet pomeransskal. Om det gjorde stor skillnad, det vet jag inte, men detta är nog bland de godaste bröd jag bakar. Otroligt saftigt tack vare den kokta dinkeln, och perfekt konsistens även med hjälp av lagom mängd solroskärnor. Det gäller att inte ta för mycket av något, utan ligga på en lagom nivå, då blir det som godast....

Mängderna i detta recept är inte hundra procentigt exakta, men relativt. Smeten skall vara lite lösare än man tror, därav var den också lite svår att baka ut. Men snåla inte vid utbakningen med mjölet, var snabbt med händerna och bara dela degen och lägg dem i varsin form, så går det prima! Baka nu detta smarriga och nyttiga lite härligt syrliga och smakrika bröd så att både magen och smaklökarna blir nöjda!

Dag 1:
2 dl rågmjöl
2 dl vatten
Dag 3:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Dag 4:
1 liter vatten
1 liter rågmjöl
Dag 5:
ca 8 dl vetemjöl med rågsikt (ica eco, vanligt vetemjöl går lika bra istället för varianten med rågsiktsblangning)
ca 1 liter rågmjöl
2 dl hel dinkel (påminner om riskkorn, är från Saltå Kvarn)
ca 1,5 dl solrosfrö
1 tsk kumminfrö
1 tsk malet pomeransskal
2 msk salt

1. Blanda rågmjöl och vatten i en blastburk med lock. Låt stå i två dygn med locket lite på glänt, på varm plats. Jag har alltid min surdeg ovanför kylskåpet, där är det varmt och skönt för lilldegen.
2. Nu är degen bubblig och sur, blanda ned 1 dl mjöl och 1 dl kranljummet vatten. Låt stå ett dygn till.
3. I bakmaskinen häller du nu surdegen, vatten och rågmjölet. Knåda omkring till "våffelkonsistens". Täck över med locket tillbakmaskinen eller handduk. Låt stå i degmaskinen ett dygn.
4. Koka 2 dl hel dinkel enligt anvisningar på förpacningen (ca 1,2 timme, behöver inte blötläggas innan). Låt svalna.
5. Nu har du en jättesurdeg! Blanda ned, lite i taget, (så det inte dammar i hela köket), av alla mjölsorter, samt solrosfrö, kokt kall dinkel, kryddor och salt. Degen skall inte släppa från kanterna, men vara tillräckligt fast att hantera med rikligt med mjöl på bakbord. Degen skall knådas i maskin, efter allt mjöl är iblandat, i 5 minuter.
6. Låt nu degen jäsa en 1 ½ timme.
7. Smörj dina brödformar med olja. Tag upp degen på bakbord med rikligt med vetemjöl. Dela på degen i två delar och lägg i varsin bakform. Låt jäsa ovanför kylskåpet, täck bröden med bakduk. Låte dem jäsa i 1 timme.
8. Sätt ugnen på 200 grader. (Snitta bröden, gör inte så stor skillnad.) Grädda bröden i ca 2 timmar, täck över med folie då de fått tillräckligt med färg. låt bröden svalna helt och gärna stå över natten innan du smakar!

Kommentarer
Postat av: Cecilia

Gott!

2010-04-08 @ 17:24:14
URL: http://flickanokakorna.se
Postat av: Frida

Svar Cecilia: Ohja, bästa brödet hitills! :D

2010-04-08 @ 18:42:30
URL: http://fridasrecept.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0