Ankarstock

Riktigt goda och smakrika kraftiga bröd som passar utmärka till frukost! Dessa riktigt "stockliknande" bröden har fått sina namn från ankarstocken på gamla fiskebåtar, just eftersom de är tunga och ser ut som just stockar. Hur som helst, det kanske är just på grund att detta bröds lite annorlunda namn som det är så ovanligt gott? Testa även att rosta det i brödrosten, då kommer smakerna ut ännu mer eftersom aromerna i brödet frigörs vid rostning! Ankarstockar är väldigt hållbara och håller sig saftiga länge. Ett tips är dock att låta det ena brödet vara framme efter bakning, men att dela den kvarstående limpan på hälften och sedan ta ut en halva i taget från frysen :)


2 formbröd
Skållning dag 1 :
5 dl grovt rågmjöl
1 msk brödkryddor (anis, fänkål, kummin)
5 dl kokande vatten
Degen dag 2:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
rågmjölsblandningen från dag 1
1 1/4 liter grovt rågmjöl
1 ½ msk salt
1 dl mörk brödsirap
3 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl (eller rågsikt med vetemjöl)

Dag 1:
1.
Koka upp vattnet och häll det genast över mjölet utrört med kryddorna i en bunke, rör om ordentligt. Täck över med en duk och låt stå i rumstemperatur över natten.
Dag 2:
2. Lös upp jästen i lite av vattnet i din bakmaskin. Tillsätt rågmjölsblandningen från dag 1, och resten av vattne samt sirapent. Arbeta samman till en lös deg (kan vara lite krångligt, jag fick arbeta lite med händerna också men det gick fint!)
3. Tillsätt 1 1/4 liter grovt rågmjöl och arbeta degen smidih. Täck över med en duk och låt jäsa ca 4 timmar i rumstemperatur.
4. Tillsätt sedan saltet och det sista av rågmjölet, och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt. Låt sedan jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
5. Knåda degen på bakbord, dele den på hälften, forma till limpor och lägg i smorda brödformar. Låt dem jäsa i ca 20 minuter till.
6. Grädda bröden i 200 graders värme ca 1 timme. Undersidan på brödet skall gå att knacka på och bröden skall kännas lite lättare - då är de färdiga. Låt bröden svalna och njut sedan av dem med gott pålägg, eller bara lätt rostade med smör.

 


Kommentarer
Postat av: JOSSAN

aah det tycker jag ! :D dem är super goda :D

2009-10-31 @ 12:31:29
URL: http://eliciajosephine.blogg.se/
Postat av: dagenskreativa

Kul att höra att du fått en beställnig:)

Brödet lät gott! Kolla gärna in brödrecepten på min blogg om du har lust.



Kram Anna

2009-10-31 @ 23:27:26
URL: http://dagenskreativa.blogg.se/
Postat av: Cattiz

Vad är det för kryddor som mjölet ska blandas ut med? Annars låter det jättgott! :)

2009-11-08 @ 19:20:26
Postat av: Frida

Svar Cattiz: Oj, det hade jag glömt skriva! Nu är det åtgärdat, det är gamla hederliga brödkryddor som gäller! Eller varför inte testa något annat? :) Kram!

2009-11-08 @ 20:42:18
URL: http://fridasrecept.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0