Grova rabarberbröd

Vår rabarber växer så det knakar, så idag bakade jag grova matbröd med rabarber, russin och solroskärnor. Det var otroligt gott, det blir som en inbygd rabarbermarmelad, smaskens! Så snåla inte med rabarbern om du tycker om rabarber, dessa bröd är supergoda! Originalreceptet kommer från Leila Lindholm, "Hurtbullar", men jag har gjort dem nyttigare, och godare :)


Deg 1:
5 dl kokhett vatten
3 msk brödkryddor
2 msk salt
2 dl rågkross
1 dl linfrön
2 dl fint rågmjöl
2 dl kokt hel dinkel

Deg 2:
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 - 2 msk mörk sirap
2 dl solroskärnor
3 dl fiberberikade havregryn
1 ½  dl russin
9 dl grovt mjöl, jag använde rågmjöl och lite graham
3 dl vetemjöl (special om du har)
några späda stjälkar rabarber, skalade, skivade i ca ½ cm stora bitar

Deg 1:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.

1. Värm mjölken till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke (eller bakmaskin) och rör ut med mjölken.
3. Rör ner deg 1 i bunken.
4. Blanda ner sirap, havregryn, russin, rabarber och solroskärnor.
5. Tillsätt lite mjöl i taget. Degen ska vara väldigt kladdig.
6. Klicka ut bullarna på en plåt (det krävdes 3 plåtar för mig), med bakplåtspapper och strö över och lite vetemjöl.
7. Låt bullarna jäsa under en bakduk i cirka 1 1/2 timme. Sätt på ugnen på 200 grader.
8. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

När bröden svalnat, dela dem på hälften, stoppa ned i plastpåsar och frys in, fast glöm inte att mumsa några färska också, fikonmarmelad var supergott ovanpå, men de är goda och söta som de är tack vare rabarber, så lite smör, ost och någon grönsak är mumsens.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0