Leilas lingonpaj
Vill du också ha pepparkakssmak i degen, så följ Leilas goda recept på mördeg, men tillsätt pepparkakskryddor, antingen färdiga på påse (fast sådant fusk sysslar inte jag med, hihi), eller tillsätt 1 tsk vardera av kanel, ingefära, kardemumma och malna kryddnejlikor. Prova denna paj om du gillar lingon, för den är underbart god!
Mördeg:
300 g smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 ägg
2-3 msk kallt vatten
(pepparkakskryddor)
Fyllning:
4 paket (á 225g) frysta lingon
2 tsk malen ingefära
3 dl strösocker
2 dl lingonsylt
2 ½ dl potatismjöl
Pensling:
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker
Gör så här
1. Skal: Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
2. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
3. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
4. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader.
5. Kavla ut 2/3 av mördegen och klä ett pajskal 26 cm i diameter.
6. Låt överbliven deg hänga över kanten.
7. Blanda lingonen med ingefära, strösocker, lingonsylt och potatismjöl och fyll pajskalet, se till att blandningen fördelas jämt över pajskalet.
8. Pensling: Vispa upp ägg och mjölk.
9. Kavla ut resten av degen till ett runt lock. Pensla degkanten med äggblandningen. Lägg över det utkavlade locket, pensla och strö över råsocker.
10. Ta ut stjärnmått med ett litet pepparkaksmått.
11. Nyp ihop skarven med fingrarna och skär av deg som hänger över kanten.
12. Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen i 45-60 minuter.