Chokladtryfflar

Choklad, choklad, choklad... Får vi någonsin nog? Jag älskar intensiv chokladsmak, och mumsar gärna på en chokladkaka med en kakaohalt kring 90%. Men det är kanske inte så konsigt med tanke på att jag även kan äta ekologisk god kakao direkt ur burken! Chokladgodis i många olika former är nästan ett måste till jul. Detta recept kommer från Leilas bok "A piece of cake", som nu börjar bli rejält sliten... Tur att det bara är omslagssidan som börjar bli nött! Åter till ämnet; det bästa med chokladtryfflar, förutom att de är intensiva och goda, är att de går att smaksätta i så många olika variationer, min favorit är glögg :)

Här är några förslag på smakvariatoner:
Rivet skal från apelsin, citron eller annan citrusfrukt
Glögg - ca 2-3 msk
God likör, rom eller liknande
Passerade hallon (ger dock inte så mycket smak)
Pepparkakskryddor, eller andra juliga kryddor
Chili
Pepparmyntsolja

Tänk på att du på en sats chokladtryfflar kan göra många olika smakvariationer. Dela bara upp tryffelsmeten i olika små skålar, och håll koll på vilka skålar som får vilken smaksättning! Mumsigt och kreativt att kunna välja mellan några olika sorter. Gör i ordning en fin burk eller bygg några fina små skyltar så att de godissugna kan välja smak själva.
 



20 stycken, minst, de är godast ganska små eftersom chokladtryfflar är väldigt mäktiga
250 g mörk choklad 70%
1 ½ dl grädde (mellangrädde funkar utmärkt)
2 msk honung
1 msk smör
1 nypa flingsalt (glöm inte denna ingrediens!)

1. Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.
2. Koka upp grädde och houng och häll detta över chokladen under mixning, tillsätt smör och flingsalt - mixa.
3. Häll över i burk (eller några olika burkar och rör ned smaksättningarna, vill du ha en enda smak på alla t.ex. mörk rom, tillsätt då smaksättningen tillsammans med grädden vid mixningen). Låt stelna i kyl under lock/plastfolie i ca 4 timmar.
4. Forma till kulor (det är lite kladdigt, men värt besväret), rulla dem i kakao.

Man kan även smaksätta kakaon som tryfflarna rullas i, detta kan vara ett litet enklare sätt att sätta olika twist på tryfflarna men ändå utgå från samma grund (inte smaksätta själva tryffeln vill säga).

Tips på smaksättningar att rulla dem i:
Kakao med kanel,
kardemumma,
eller en blandning av dessa eller/och andra goda kryddor
Råsocker med kryddor
Riven kokos
Strösocker med torkat rivet citron- eller apelsinskal

Ett sista tips: För att slippa kladdet med att rulla chokladtryfflarna kan man enkelt låta smeten stelna i t.ex. ischokaldformar istället för en skål i kylen. Man går dock miste om den goda kontrasten mellan torr kakao (med eventuell smaksättning) och smältande god tryffel. Men detta sätt funkar också utmärkt att använda sig av! Då kan man även dekorera med en liten silverkula, spritsad vit choklad eller liknande.

Hur du än väljer att göra dessa tryfflar så lovar jag att de blir goda :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0