Tian - squashgratäng

I min medelhavskokbok hittade jag dagens recept som jag gjorde tidigare i vår. Då var det inte säsong för squash men eftersom jag skördat min första squash, som var lite speciell, ska skriva om den senare, så passade denna rätt utmärkt att göra. Det är skördetid så njut av alla färska svenska grönsaker! En mycket god och lätt vegetarisk rätt, som även passar bra till gravad lax eller kallskuret kött. Rätten är lite som en paj, fast nyttigare, och mycket god!
 
4 portioner

300 g squash
2 st gula lökar
3 st stora vitlöksklyftor
1 st röd paprika
olivolja
400 g krossade tomater
1 msk herbes de Provence (franska örter)
(jag tog färsk basilika, rosmarin, oregano, istället nu när det är säsong + torkad timjan)
salt & nymalen peppar
5 st ägg
1.5 msk dijonsenap
1.5 dl parmesanost, nyriven
1 dl färsk basilika, hackad
1 dl persilja, hackad


Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Skiva squashen och skär skivorna mitt itu, som halvmånar. Förväll i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Ta upp skivorna och låt dem rinna av.

2. Hacka lök och vitlök och skär paprikan i små tärningar. Fräs lök och vitlök och paprika i olivolja några minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomaterna och örtkryddan och koka såsen utan lock tills vätskan kokat in och tomatsåsen är tjock, cirka 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och låt såsen svalna.

3. Vispa upp äggen och blanda i senap, ost och färska örter. Blanda ner tomatröran i äggvispet och vänd sist ner squashen.

4. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen tills äggsmeten har stannat och lådan har fått fin färg, cirka 1 timme.


Kommentarer
Postat av: Filibabba

åh detta ska jag laga någon dag! :D

2009-08-24 @ 21:56:06
URL: http://filibabba.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0